29.12.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 25 по 29 грудня)

Огляд світових подій (з 25 по 29 грудня)

1. «Цунамі нових випадків захворювання»: омікрон і дельта об’єдналися Цунамі нових випадків Омікрон і дельта об’єдналися..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

1. «Цунамі нових випадків захворювання»: омікрон і дельта об’єдналися

Цунамі нових випадків
Омікрон і дельта об’єдналися

Цунамі — так назвав голова ВООЗ хвилю нових випадків зараження коронавірусом у світі. За ці сім днів захворіла рекордна кількість людей.

Експерти кажуть, що в усьому винен новий штам — омікрон, який заразніший за попередні. Він об’єднався з дельта-варіантом і почав активно поширюватися.

[Тедрос Гебреєсус, голова ВООЗ]:
«Дельта та омікрон — це тепер однакові загрози, які підняли кількість заражень до рекордних висот. Це призвело до збільшення госпіталізацій та смертей. Мене вельми непокоїть, що омікрон дуже заразний і поширюється одночасно з дельтою, що це спричинило цунамі нових випадків захворювання».

Рекорди з кількості нових хворих фіксують у Великій Британії, Італії, Іспанії, Португалії, Греції, на Кіпрі та Мальті.

А міністр охорони здоров’я Франції сказав, що за останні 24 години в країні зареєстрували 208 тисяч нових випадків. Це національний та європейський рекорд.

У США середня добова кількість нових хворих зросла до 258 тисяч. Це на 8000 більше, ніж попередній сумний рекорд, встановлений торік у січні.

Утім, експерти закликають не панікувати. Омікрон хоч і заразніший, але рідше призводить до важких форм перебігу хвороби чи смерті.

Як показують дані, такі інфіковані переважно не мають симптомів. Однак у деяких випадках потрібна госпіталізація.

Водночас лікарі кажуть, що нова хвиля поширення омікрону ще не досягла піка, і хворих найближчим часом буде більше.

2. У Бразилії прорвало греблі: кількість загиблих зростає

Найгірша повінь
штат Баїя, Бразилія

Цю повінь називають найгіршим лихом за всю історію бразильського штату Баїя.

На зміну тривалій засусі на північний схід країни прийшли рекордні зливи. За даними влади, надзвичайний стан оголошено в 72 муніципалітетах.

Ще гірше стало напередодні Різдва. Прорвало дві греблі. Кількість загиблих зросла до 20.

[місцевий житель]:
«Вода піднялася аж сюди — на метр у будинку».

У штаті проживає 15 мільйонів людей, і більша частина з них опинилася в тяжкому стані.

[Манфредо Сантана, пожежник]:
«Річка Кашуейра переповнилася. Нею зараз навіть на водних лижах складно пересуватися. Ризикують і рятувальники, і потерпілі. Сісти в човен — лише пів діла. Треба ще безпечно дістатися берега».

[Руї Кастро, губернатор штату Баїя]:
«Зараз ми робимо перші кроки, щоб урятувати та розмістити людей. Паралельно ми з мерами з’ясовуємо технічні питання, щоб зрозуміти, чи треба буде зводити нові будинки, ремонтувати старі, а також відновлювати міську інфраструктуру».

Дощі найближчим часом не припиняться. У регіоні є ще десять гребель. Влада каже, що уважно стежить за їхнім станом.

3. Вулкан Кумбре-В’єха затих, починається прибирання

Виверження позаду
острів Пальма, Іспанія

Фраза «виверження позаду» поклала край лиху, яке тривало коло ста днів. Жителі канарського острова можуть полегшено видихнути. Вулкан Кумбре-В’єха, який почав вивергатися 19 вересня, два тижні тому раптово затих. І тепер влада, витримавши потрібну паузу, нарешті офіційно оголосила, що гора заснула.

Для місцевих жителів це стало найліпшим різдвяним подарунком.

[Хуліо Перес, голова відділу безпеки Канарських островів]:
«Ми всі відчуваємо полегшення. Ще одне слово, яке хочемо передати всім жителям Пальми, Канарських островів та Іспанії — це надія. Тепер можна спрямувати всі сили на відновлення».

Утім, на позитив налаштувалися поки що не всі. Ця сім’я, коли почалося виверження, евакуювалася. Нині живе в автодомі.

[Дасіл Батіста, місцева жителька]:
«Неважливо, як ти почуваєшся, цієї пори року треба бути сильними заради дітей, бо вони дуже раді Різдву».

22-річна мати двох дітей каже, що їхня сім’я та домашній улюбленець дуже хочуть повернутися до свого будинку. На щастя, він уцілів.

Але пощастило не всім. Лава й попіл накрили понад 3000 будівель, серед яких і житлові. А ще гектари бананових плантацій, які давали острову половину доходів.

Водночас за щасливим збігом обставин ніхто не загинув.

Острів’яни вже не носять парасольок й окулярів, щоб захищатися від попелу, але прибирання лише починається.

Уряд виділив понад 400 мільйонів євро на відновлення, але деякі жителі скаржаться, що гроші надходять повільно.

4. Вулична торгівля в Туреччині дуже постраждала після обвалу ліри

Падіння ліри вдарило по торгівлі
Діярбакир, Туреччина

Обвал ліри вдарив по вуличній торгівлі Туреччини. На цьому ринку в Діярбакирі торгують лише жінки. За найкращих часів їх було понад 250, а зараз — до 70.

[Хазаль Тундж, ринкова продавчиня]:
«Торгівля майже повністю стала. Раніше люди купували по два кілограми моркви, тепер беруть лише три штуки».

[Гулер Екер, ринкова продавчиня]:
«Я торгую тут уже дев’ять років, і нинішні прибутки не порівняти з колишніми. Зараз зароблених грошей вистачає лише на доставляння й поліетиленові пакети. Іноді ми не заробляємо й 20 лір за день».

Торгівля тут пішла на спад два роки тому, а в останні шість місяців стала просто катастрофічно поганою.

Цього року центробанк Туреччини знижував ключову ставку чотири рази. Відповідно знецінювалася й національна валюта. Якщо в січні долар коштував трохи більш ніж сім лір, то 20 грудня — уже 18 з половиною лір. Тож інфляція зростає, і все дорожчає.

[Ханім Доган, ринкова продавчиня]:
«Увечері хліб коштує чотири ліри, а вранці — сім. Люди у безвиході й не знають, що робити. Людина, яка раніше купувала п’ять кілограмів апельсинів, тепер може купити щонайбільше два. Фінансове становище стало дуже тяжким».

Після падіння нацвалюти Тайїп Ердоган став її рятувати. Держава витратила мільярди доларів на валютну інтервенцію, і ліра повернула собі понад половину вартості.

[Хазаль Тундж, ринкова продавчиня]:
«Якщо (уряд) міг втрутитися, чому він чекав три або чотири місяці? Багато хто, опинившись у боргах, наклав на себе руки. Якщо (влада) могла розв’язати проблему, чому цього не зробила?»

Ердоган ще закликав громадян робити вклади в лірах і пообіцяв, що якщо долар знову подорожчає, їм компенсують втрати. Ця обіцянка теж допомогла стабілізувати курс нацвалюти.

Утім, у понеділок ліра знову втратила 6 % вартості щодо долара.

Економісти вважають, що Ердоган поліпшив ситуацію лише тимчасово. Якщо ліра знову впаде й банки відшкодують втрати, це ще більше вдарить по бюджету й прискорить інфляцію.

5. Перший готель із нульовим викидом вуглецю працює в Лондоні

Екоготель
Лондон, Велика Британія

Цей, на перший погляд, типовий готель у Лондоні претендує на звання першого у світі готелю з нульовим викидом вуглецю. Тобто він у процесі експлуатації не виробляє вуглекислого газу.

І дизайн тут не просто сучасний. Тут усе продумано з погляду екологічності.

Крани для ванної кімнати обмежують потік води, абажури виготовлено з переробленого скла, а дерев’яні рами для дзеркал створено на місцевому виробництві. Біля входу можна взяти напрокат електричні велосипеди.

У готелі постійно збирають та аналізують інформацію про споживання енергії.

[Роберт Годвін, менеджер готелю]:
«У нас є кімнати, які повністю обладнано системою збору даних про те, скільки енергії споживають із розеток побутові прилади: телевізори, посудомийні машини тощо. Ми також стежимо за якістю повітря, перевіряємо, скільки використовуємо гарячої води — так і дізнаємося, як гості користуються нашими кімнатами».

У номерах встановлено по три інфрачервоні датчики. Вони стежать, щоб енергія не марнувалася й вимикають освітлення й обігрів, коли в кімнаті немає постояльців.

Готель здебільшого покладається на власні джерела енергії. На даху встановлено сонячні батареї. Вода надходить зі свердловин і нагрівається завдяки тепловим насосам.

На східцях — килими з перероблених пластикових рибальських сітей, зібраних в океані. А нестандартні меблі виготовили місцеві підприємства.

[Роберт Годвін, менеджер готелю]:
«Це для того, щоб ефективно закуповувати місцеву продукцію, використовувати місцеві матеріали, місцеву робочу силу й також мінімізувати відстань, яку товари мають подолати, щоби прибути сюди».

Готель відкрили рік тому. Ніч у номері коштує від 173 доларів. Заклад усе ще споживає енергію ззовні, але автори сподіваються в майбутньому повністю перейти на власні джерела.

6. Перший у світі автобус-поїзд запустили в Японії

Автобус-поїзд
Каййо, Японія

Це перший у світі автобус-поїзд. Його запустили на японському острові Сікоку. Дворежимний транспорт починає шлях на колесах із покришками, але на залізничній станції відбувається метаморфоза.

На рейки опускаються металеві колеса, а гумові підіймаються. Але це лише спереду. Позаду все без змін. Потім автобус-поїзд їде далі.

[Сігеку Міура, директор компанії ― розробника автобуса-поїзда]:
«Звичайний транспорт їде або дорогою, або рейками. А цей автобус може возити пасажирів і залізницею. Гадаємо, він буде особливо зручним для жителів сільських районів, де переважають літні люди».

Дворежимний транспорт розробляли з 2002 року. В автобусі-поїзді поміщається 21 пасажир. На асфальті розганяється до 100 кілометрів за годину, а на залізничних рейках — до 60 кілометрів за годину.

Автобуси-поїзди поки що курсуватимуть уздовж узбережжя Сікоку, сполучаючи невеликі міста й селища. У разі успіху, такий транспорт з’явиться і в інших регіонах Японії.

7. В Індонезії знищують харчові відходи за допомогою личинок

Личинки знищують харчові відходи
Джакарта, Індонезія

Копошаться личинки — комусь це видовище здасться неприємним. Проте індонезійка Деві Сінта обрала такий спосіб утилізації харчових відходів. Цих личинок вона тримає в спеціальному ящику у дворі свого будинку в Джакарті.

Набір називається «Магобокс». Він продається з личинками мухи львинка чорна.

[Деві Сінта, жителька Джакарти]:
Личинки виділяють фекалії, які можна використовувати як добрива. Вони приносять користь у садівництві, а також є кормом для худоби».

В Індонезії на великих фермах личинки львинки чорної вже давно використовують як корм для худоби. Вони багаті на білок і кальцій.

Ідею перероблення відходів за допомогою личинок вигадала індонезійська підприємиця.

[Фатіма Хімматіна, підприємиця]:
«Людям неприємно дивитися на личинок. Через те, що личинки поїдають відходи, багато хто думає, що вони можуть бути небезпечними для худоби. Гадаю, просто більшість людей поки мало знає про личинок, у них багато білка».

«Магобокси» продають із лютого, і вони поступово набувають популярності.

[Фатіма Хімматіна, підприємиця]:
«Ми продаємо їх менше ніж рік, і в нас купили понад 500 ящиків у 50 містах Індонезії. Є покупці й у Малайзії».

Стартовий набір «Магобокс» коштує 27 доларів. Коли личинки перетворяться на лялечок, їх можна продати фермерам, а потім купити яйця личинок. Вони коштують 14 доларів за пакунок.

За даними ООН, в Індонезії на кожну людину припадає щонайменше шість кілограмів харчових відходів на рік.

8. Як роботи допоможуть відтворити загублені фрески Помпеїв

Роботи беруться до справи
Фрески Помпеїв відновлять

На перший погляд, вони просто безцільно рухаються. Але перед цими роботами поставили дуже важливе завдання. Вони сканують уламки фресок і відновлюють історію.

У місті поблизу Венеції дослідники розпочали проєкт під назвою RePAIR. Його мета — повернути до життя втрачені фрески Помпеїв — міста, яке було поховано під шаром попелу Везувію.

Для цього залучили роботизовані технології і штучний інтелект. Вони дадуть змогу проаналізувати й відновити зображення набагато швидше за людей. Мова про великі фрески. Зазвичай вони розсипаються на стільки шматочків, що відновити їх вручну майже неможливо.

[Марчелло Пелілло, координатор проєкту RePAIR]:
«У цьому проєкті ми хочемо зосередитися на дуже великих фресках, — фресках, які жодна людська команда не може зібрати, але які можна відновити».

Причому фрески постраждали не лише внаслідок виверження вулкана в 79 році нашої ери. Деякі пошкодилися під час бомбардувань Другої світової війни.

[Аріанна Травіглі, експерт із технологій]:
«Ми використовуватимемо гіперспектральну технологію, щоб виявляти сліди пігментів, які більше не видно людським оком. І вони, ймовірно, допоможуть знайти потрібні деталі, що відповідають іншим деталям».

Перед початком реконструкції дослідники зроблять робота, здатного сканувати кожен фрагмент, а також аналізувати його текстуру в трьох вимірах.

Проєкт, як очікують, триватиме чотири роки.

9. В Австралії пастор-пілот літаком відвідує парафіян

Пастор-пілот
Брокен-Гілл, Австралія

Крила — ось що головне для пастора Дейва з Австралії. Його парафія, що в штаті Новий Південний Уельс, охоплює 225 тисяч квадратних кілометрів — це більше, ніж три Ірландії. На цій території розкидані оселі двох тисяч людей, і всі чекають на зустріч із пастором. Тому ліцензія пілота рятує ситуацію.

Торік пастор спілкувався з парафіянами телефоном. Але зараз антиковідні заходи пом’якшують, і Дейв знову за штурвалом.

[Девід Шримптон, пастор-пілот]:
«Чудово, що можна знову вийти на вулицю, спілкуватися з дітьми та дорослими — знову стати частиною їхнього життя. Тепер я можу відвідати сім’ї, які живуть далеко, і нагадати людям, що вони не забуті, що я, як і раніше, з ними».

Перед Різдвом пастор-пілот завжди поспішає заглянути до фермерів, скотарів та школярів. Підтримка потрібна всім — місцеві жителі десятиліттями потерпали від засухи, а потім проблем додала пандемія.

[Джош Ширд, парафіянин]:
«Фермери могли вилити свою душу тому, хто їх не засуджуватиме. Їм треба було скинути цей тягар. Чоловіки тут переважно сильні та стійкі, але є в них і слабка сторона. Деякі дуже постраждали через посуху, а розмова з Дейвом для них розрада».

А в цій сільській школі лише п’ятеро учнів. Для них зустріч із пастором-пілотом — справжнє свято.

[Елісон Кінг, директор школи]:
«Діти нетерпляче чекають на пастора Дейва. Сьогодні в них дискотека, вони поставили п’єсу й мають отримати нагороди. Однак останні два дні лише й чутно: “Коли приїде пастор Дейв?” Відразу зрозуміло, як вони схвильовані і як це їм важливо».

Дейв — «летючий пастор» уже 20 років. Раніше він працював у сфері нерухомості й догляду за дітьми. Був і таксистом. Потім дружина переконала його присвятити себе духовному служінню.

Перша церква, куди направили Дейва, була поруч з аеропортом. Там пастор побачив оголошення про курси пілотів. Записався без вагань. І ліцензія пілота згодом стала вельми доречною.

10. Як повернути форму після місяців локдауну

Схуднути на карантині
Як пандемія змінила звички

Коли пандемія починалася, сидіти вдома на карантині для багатьох було нестерпно. Та потім люди почали звикати до малорухливого способу життя. Тепер же, перед Новим роком, багато хто поставив собі за мету змінити звички і стати активнішим.

Співробітники цього спортзалу в Лондоні кажуть, що коли зняли обмеження на відвідування, від клієнтів просто немає відбою. Хоча тут спеціалізуються на силових тренуваннях для людей, старших за 50.

[Саймон Міллсон, відвідувач спортклубу]:
«Тепер я не ходжу на автобус, метро чи в офіс. Гуляю лише від кухні до столу, де включено зум. Тож руху не вистачає, тому я приходжу сюди».

[Лілі Клеггорн, відвідувачка спортклубу]:
«Мій син активний, і я хочу, щоб у мене були сили пограти з ним у м’яч, побігати, а не так, що кожного разу мені треба відпочити, посидіти чи змінити заняття».

Опинившись під замком, чимало людей почало цінувати найпростіші речі, такі як прогулянки на природі та заняття спортом.

[Лілі Клеггорн, відвідувачка спортклубу]:
«Треба насолоджуватися життям. Коли все закрили, ти не можеш нічого зробити й раптом розумієш, як було добре, коли була свобода, коли міг з’їздити до моря чи в гості до батьків».

Експерти кажуть, що ізоляцію переносити набагато легше, коли організм сильний та міцний. Водночас займатися вдома слід обережно.

[Кріс Тіммінс, фітнес-тренер]:
«Не обов’язково робити повний комплекс кардіотренувань. Краще піднімати гантелі й зміцнювати м’язи, бо люди вже кілька років сидять за столами. Це не приносить жодної користі поставі чи здоров’ю».

У цьому фітнес-клубі також зазначають, що дедалі більше людей кардинально змінюють своє життя.

11. Перше у світі SMS-повідомлення продали на аукціоні за 107 тисяч євро

Перше SMS-повідомлення
Париж, Франція

Перше у світі СМС-повідомлення у вигляді NFT пішло з молотка в Парижі. Оскільки у Франції не можна продавати нематеріальні товари, текст помістили в цифрову рамку. У ній також є кодування та протокол передавання даних.

Есемеску виставив на аукціон британський оператор зв’язку «Vodafone». Її було відправлено 3 грудня 1992 року. Програміст Ніл Папуорт написав директору «Vodafone» Річарду Джарвісу коротке повідомлення — «Щасливого Різдва!» Воно було передане з персонального комп’ютера на мобільний телефон.

Першу у світі есемеску продали за 107 тисяч євро. Покупець побажав залишитися невідомим.

NFT — це невзаємозамінний токен. Він є сертифікатом унікальності цифрового об’єкта, який підтверджує право на володіння цифровим активом.

Уторговані на аукціоні гроші підуть на благодійність. Їх отримає Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

12. Погляд зсередини: як жили Папи в розкішному палаці Рима

Усередині папської резиденції
Рим, Італія

Згадуючи про Ватикан, на думку спадає площа з мармуровим собором святого Петра в центрі — найбільшої у світі історичної християнської церкви.

Але фактично першою церквою в Римі була Латеранська базиліка на іншому березі Тибру. Її звів у IV столітті імператор Костянтин Великий. Заведено вважати, що саме він поклав край переслідуванню християн.

Тепер же відвідувачі вперше можуть побачити на власні очі десять пишних кімнат палацу. Серед них їдальня, бібліотека, спальня та каплиця, де біля вівтаря стоять дві золоті усипальниці, увінчані стародавніми гобеленами.

Майже тисячу років тут була офіційна папська резиденція, доки не переїхала спочатку до Франції, а потім до Ватикану.

Екскурсії проводять черниці.

[сестра Ребека Назаро]:
«До XIV століття Латеранський палац був папською резиденцією. Потім Папа переїхав до Авіньйона, що у Франції. Коли ж Папа повернувся до Рима, це місце вже було в передмісті. Воно було покинуте й розграбоване. Тож резиденцію перенесли до Ватикану».

Це зал, де Папа проводив аудієнції. Золотий трон увінчано папським гербом. А в Кімнаті понтифіків лежать Латеранські угоди 1929 року. Вони визнали Ватикан незалежною державою й поклали край десятиліттям протистояння. До цього Папи відмовлялися визнавати нову об’єднану Італію і називали себе «в’язнями» в стінах Ватикану.

Храм входить до списку семи паломницьких базилік Рима. Тут поховано шістьох Пап. Архітектура будівлі — це суміш стилів, бо її неодноразово перебудовували.

13. Музика, яка грала в місці народження Ісуса, знову зазвучить

Відтворити стародавні дзвони
Вифлеєм, Ізраїль

Відтворити музику, яка, можливо, звучала в місці народження Ісуса майже 800 років тому. Таку мету поставили собі німецькі дослідники. Вони збираються зробити копії дзвонів та органних труб, які відкопали біля церкви Різдва Христового у Вифлеємі.

[отець Стефан, монах-францисканець]:
«Вони були всередині базиліки Різдва, а не на дзвіниці. На них, а ще на органі виконували музику всередині базиліки».

Закопали їх ще у XIII столітті. Тоді під час наступу мусульман хрестоносці рятували святині. Дзвони та труби добре обмазали тваринним жиром, щоб захистити від іржі.

Дзвони й понад 220 органних труб знайшли на початку XX століття.

[отець Стефан, монах-францисканець]:
«Хрестоносці сподівалися, що, можливо, знайдуть їх згодом. Але вони покинули країну й не знайшли. А потім, коли францисканці зводили будинок для прочан, щоб вітати паломників у Вифлеємі, вони випадково розкопали ці дзвони й труби для органів».

Коли старовинні інструменти повністю дослідять, потрібно буде ще п’ять років, щоб зробити копії, які би повністю функціонували.

Оригінали теж видають чистий звук. Але не такий, як спочатку. Їх планують виставити в єрусалимському музеї вже 2024 року.

14. Про традиції свят зимового циклу розповідає виставка в Києві

Традиції зимових свят
Київ, Україна

Як українці за старих часів готувалися до зимових свят і прикрашали свої домівки? Про це розповідає нова виставка в Києві. Тут старовинні костюми, начиння та музичні інструменти Гуцульщини, Поділля, також Середньої Наддніпрянщини.

Виставка об’єднує три свята: Святвечір, Щедрий вечір та «Голодну кутю». Їх відзначають відповідно перед Різдвом, днем Святого Василя та Водохрещем.

На Святвечір збиралася вся родина, запрошували й сусідів.

[Олена Громова, організаторка виставки]:
«Приходили сусіди, обмінювалися кутею. Було невелике гуляння. Вони збиралися, співали колядки».

Наступне свято — Щедрий вечір чи Меланка. Його відзначають у ніч проти 14 січня. Вечеря була вже багатшою. Посуд теж відрізнявся.

[Олена Громова, організаторка виставки]:
«Вона така делікатна, дуже легка. Дуже гарні тарілки, з білою поливою і такими розводами, як ці пташки».

На Щедрий вечір заведено ходити від дому до дому й щедрувати.

[Олена Громова, організаторка виставки]:
«Люди давали зазвичай різні продукти — горіхи, яблука, могли дати ковбасу».

Третє свято — «Голодна кутя» або інакше ще другий Святий Вечір. Відзначають його 18-го січня, напередодні Водохреща. Стіл накривали скромний, з кількох страв. А дівчата ворожили про майбутній шлюб.

[Олена Громова, організаторка виставки]:
«Вони знімали із себе фартух, закручували. Брали коробку. Потім танцювали та підкидали цю коробку. Чий фартух першим випадав на землю, та й першою виходила заміж».

Не обійшлося і без сучасних технологій: хоч тарілки й порожні, біля кожного стенду — QR-код, за яким можна дізнатися рецепти всіх страв.

Водночас самі експонати — справжні. Їх надав Національний музей архітектури та побуту України.

Виставка працюватиме до 16 січня.

15. Нью-Йоркський ботанічний сад у 30-те проводить шоу мініатюрних поїздів

Шоу мініатюрних поїздів
Нью-Йорк, США

Серед зелених джунглів прилаштувалися копії найкращих пам’яток Нью-Йорка. А повз них рейками їдуть мініатюрні поїзди. Це мальовниче щорічне шоу проходить у Нью-Йоркському ботанічному саду в 30-те.

Залізнична колія простяглася майже на кілометр. Нею біжать 25 іграшкових поїздів — вантажних і пасажирських, причому як сучасних, так і старовинних.

[Джоанна Грорке, кураторка виставки]:
«Це шоу поїздів готує ціла команда. Щороку вона приїжджає до нас із Кентуккі. Тут коло двох тижнів працює приблизно 18 осіб».

Шоу незмінно приваблює сотні гостей. Але його мета — показати не лише потяги, а й мініатюрні копії будівель та інших знаменитих споруд Нью-Йорка. Усіх їх зробили з природних матеріалів: кори, листя, гілок, насіння, жолудів та соснових шишок.

У колекції ботанічного саду вже 190 копій. Серед них статуя Свободи, Емпайр-Стейт-Білдинг, хмарочос Дженерал-Електрик, Світовий торговий центр і, звісно ж, Бруклінський міст.

Цього року в описи на табличках додали цікаві факти про пам’ятки. Крім того, організатори підрахували скільки гостей тут побувало за весь час виставки.

[Джоанна Грорке, кураторка виставки]:
«За 30 років шоу мініатюрних поїздів відвідало понад чотири з половиною мільйони осіб. І ми раді вітати всіх і раді, що ця 30-та щорічна виставка проходить без обмежень на кількість відвідувачів».

Шоу мініатюрних поїздів скасовували лише торік через пандемію. Цього року воно триватиме до 23 січня.

16. В Індії слоненят рятують від холодів

Слоняче життя
Індія

На північ Індії прийшли незвичні холоди, і в ковдри кутають не лише статуї божеств, а й слоненят.

У цьому зоопарку в штаті Ассам для них підготували спеціальні накидки та годують калорійнішою їжею.

[Самсул Алі, ветеринар]:
«Взимку треба дбати про слоненят і вкривати їх ковдрами. Ми також слідкуємо за терморегуляцією».

До речі, гріти доводиться навіть змій. Для них встановили додаткові обігрівачі. На півночі Індії, у Ладакху, останніми днями стояли 20-градусні морози.

А це вже південь країни. Тут +25, і слони почуваються чудово. Особливо в цьому реабілітаційному центрі в Тамілнаді. Сюди відправляють на відпочинок товстоп’ятих, врятованих від жорстокого поводження в неволі.

[Кіран, лісничий]:
«У нас тут є душ, грязьові й пилові ванни. Також організуємо активність, прописану слонам у неволі».

Обов’язкова прогулянка – по 6 кілометрів на день. Ще – чищення ніг і правильна дієта. Тих, хто має рани, лікують ветеринари.

Нині в цьому центрі вісім слонів. Усі – самиці віком від 25 до 68 років.

Хоча слони в Індії здавна – культурний і релігійний символ, вони часто потрапляють у рабство до погано навчених погоничів. Також дикі тварини стають жертвами ДТП, браконьєрства, отруєння й ураження електричним струмом.

В Індії мешкає понад половина всіх азійських слонів. Їхня чисельність невпинно скорочується. У дикій природі їх залишилося коло 25 тисяч.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: