25.06.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 30 січня по 3 лютого)

Огляд світових подій (з 30 січня по 3 лютого)

1. Лідер угруповання «Ісламська держава» підірвав себе та свою сім’ю Ліквідація лідера «Ісламської держави» Пентагон та..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

1. Лідер угруповання «Ісламська держава» підірвав себе та свою сім’ю

Ліквідація лідера «Ісламської держави»
Пентагон та ООН зробили заяви

Лідера терористичного угруповання «Ісламська держава» було ліквідовано. Про це заявив Пентагон. За словами його спікера Джона Кірбі, під час операції в сирійській провінції Ідліб американські військовики оточили дім головного терориста в районі міста Атма біля кордону з Туреччиною.

У результаті Абу Ібрагім аль-Хашемі аль-Кураші вбив себе, підірвавши вибухівку. Разом з ним загинуло ще 12 людей, зокрема сім’я терориста.

ООН висловила занепокоєння щодо повідомлень про загибель цивільних, а також заявила, що треба провести розслідування і знайти тих, хто несе за це відповідальність. Водночас організація схвалила усунення лідера «Ісламської держави».

[Фархан Хак, представник ООН]:
«Угруповання скоїло жахливі злочини й принесло трагедію і смерть тисячам чоловіків, жінок і дітей. І ми хочемо скористатися цією нагодою, щоб згадати про жертви та сім’ї жертв тероризму в усьому світі. І, звичайно ж, як ви знаєте, ООН загалом дуже підтримує зусилля в боротьбі з “Ісламською державою”, тому будь-які успіхи слід вітати».

Пентагон повідомляє, що із зони операції евакуювали десять осіб, зокрема дітей. Також відбувся бій між американськими військовиками та одним із соратників аль-Кураші і його дружиною. Обох було ліквідовано. Можливо, разом із ними було вбито й неповнолітнього.

Раніше міністр оборони США Ллойд Остін сказав, що операцію планували так, щоб мінімізувати смерті серед цивільних. Проте через складність цієї місії постраждали й невинні люди.

2. Зсув у столиці Еквадору: знайдено вже понад 20 загиблих

Зійшов зсув
Кіто, Еквадор

У столиці Еквадору місті Кіто шукають тіла загиблих на місці сходження зсуву. Під товстим шаром землі та багна поховані вулиці та житлові будинки.

[родичка жертви]:
«Ми чекаємо тут. Ми бачимо, що вони досі витягують тіла. Ми хочемо, щоб нам їх показали, хочемо знайти своїх родичів».

Уже виявили 22 загиблих. Ще коло 20-ти осіб уважають зниклими безвісти. 47 дістали тілесні ушкодження.

[чоловік, що вижив]:
«Я зібрався увійти до тунелю, і раптом пішов селевий потік. Я тільки побачив щось коричневе — каміння, грязь та гілки. Я спробував залізти на пагорб, щоб мене не змило. Устиг здертися на частину стіни, але мене віднесло й ударило об стіну цього будинку. Вона впала, і сильний потік відкинув мене на цей бік. На щастя, Бог захистив мене, і два ліхтарні стовпи не дали мені плисти далі, інакше б усе скінчилося гірше».

Зсув стався після зливи. Випало близько 75 літрів води на квадратний метр — таке в регіоні вперше за останні 20 років.

Влада розміщує постраждалих у тимчасових притулках. Вона також не виключає можливості сходження нових зсувів.

3. Пентагон спрямовує 3000 військових до Східної Європи

3000 військовиків
Пентагон посилює Східну Європу

США відправить коло 3000 своїх військовиків до Східної Європи. Це станеться найближчими днями й стане відповіддю на загострення російсько-українського конфлікту.

[Джон Кірбі, речник міністерства оборони США]:
«Сполучені Штати незабаром надішлють додаткові сили до Польщі, Румунії та Німеччини».

Спікер міністерства оборони США Джон Кірбі сказав, що ці військовики не братимуть участі в жодних операціях на території України.

[Джон Кірбі, речник міністерства оборони США]:
«Вони мають забезпечити гідний захист союзників НАТО».

Минулого місяця Пентагон привів у бойову готовність понад 8500 армійців, яких кожної миті можуть перекинути до Європи. Проте поки він не робив жодних заяв про те, чи надішлють солдатів на територію України.

Тим часом президент Франції Емманюель Макрон заявив, що найближчим часом у телефонному режимі обговорить українську кризу з президентом США Джо Байденом.

За даними розвідок західних країн Росія відправила до кордону з Україною десятки тисяч військовиків. Москва звинувачення щодо вторгнення повністю відкидає.

4. Канадські далекобійники протестують проти обов’язкової вакцинації

Протест водіїв вантажівок
Оттава, Канада

Тисячі людей — переважно водії вантажівок — протестують у канадській Оттаві проти обов’язкової вакцинації. На вихідні приїхали ще сотні.

У неділю вони заблокували вулиці на під’їздах до канадського парламенту. Дехто каже, що не поїде доти, доки антиковідні правила не скасують.

[протестувальник]:
«Обов’язкові сертифікати — це надто агресивний захід. Він суперечить усьому, що ми знаємо про демократію. Ми ніколи не мали такої речі, як обов’язкові COVID-паспорти».

Кілька тижнів тому уряд Канади зробив правила для невакцинованих водіїв вантажівок суворішими. Тепер, якщо вони повертаються до країни зі США, то мають зробити тест на коронавірус та пробути певний період на карантині.

[протестувальник]:
«Я розумію, що пандемія — це проблема. Але нам треба подивитися, яким буде результат усіх цих обов’язкових правил. Не можна вбивати пацієнта, щоб його вилікувати. Тому ми обстоюватимемо свободу».

Перший конвой вантажівок виїхав до столиці 23 січня із західного узбережжя. Як очікують, до Оттави приїдуть ще десятки таких конвоїв.

Протест відбувається мирно. Арештів чи сутичок поки не було. Проте прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо назвав протестувальників незначною групою меншості й разом із сім’єю залишив Оттаву з міркувань безпеки.

Водночас 45-й президент США Дональд Трамп назвав цих протестувальників сміливими, а примус робити щеплення — незаконним.

Варто зазначити, що майже 80 % населення Канади зробили два щеплення проти коронавірусу. Серед водіїв вантажівок ця кількість сягає 90 %.

5. Японія засудила порушення прав людини в Китаї

Резолюція про порушення прав людини
Японія – Китай

Японський парламент ухвалив резолюцію про «серйозні порушення прав людини» в Китаї. Документ закликає уряд прем’єр-міністра Фуміо Кісіди вплинути на країну напередодні Олімпіади-22 у Пекіні.

Резолюцію ухвалила нижня палата парламенту. У ній висловлено побоювання щодо порушення релігійної свободи в Сіньцзяні, Тибеті та Гонконзі.

Міністр закордонних справ Японії сказав, що його країна неодноразово порушувала проблему переслідування уйгурів.

[Йосімаса Хаясі, міністр закордонних справ Японії]:
«Наша країна висловлювала серйозні побоювання щодо низки питань, таких як ситуація з правами людини в Сіньцзян-Уйгурському регіоні, на самітах Японії зі США, зустрічах “Великої сімки” та інших заходах. Ми співпрацювали з країнами, які поділяють наші цінності».

Утім, у документі Китай ніде прямо не вказують. Також вислів «порушення прав людини» замінили на «ситуація з правами людини». Припускають, що так Токіо намагається зберегти з Пекіном економічні відносини.

Тим часом Олімпійський комітет Ігор у Китаї ще раз заявив, що спортсменам варто дуже уважно стежити за тим, що вони кажуть й утриматися від політичних заяв.

Організатори твердо дотримуватимуться статті 50-ї правил Міжнародного олімпійського комітету. Вона забороняє всі форми протесту на Іграх.

Утім, недавно цю статтю змінили й уже перед Олімпіадою в Токіо спортсменам дозволили висловлювати свої ідеї на пресконференціях і в Олімпійському селищі. Але так можна робити лише після того, як це схвалять робочі групи, у яких мають бути представники МОК та відповідної спортивної федерації.

Водночас будь-які акції, наприклад під час нагородження медалями, і нині заборонені.

6. Фірма робить із викинутих масок зарядки для телефонів

Зарядки з масок
Тайвань

Пандемія COVID-19 створила у світі буквально цунамі медичних відходів. Здебільшого це маски для обличчя, виготовлені з пластику.

Що робити з такими відходами, вигадала одна тайванська фірма. Вона перетворює використані маски на деталі для телефонних зарядок.

Компанія розробила обладнання, яке поєднує в собі подрібнювач, прес і механічну руку, яка автоматично виготовляє деталі. Для цього роботи спочатку подрібнюють відходи, потім нагрівають їх і перетворюють на своєрідне тісто із пластику.

[Артур Хуан, голова компанії-розробника]:
«Ми просто подумали, що можемо переробити ці відходи замість того, щоб їх викидати, що можемо створити щось цінне. Ми вирішили, що було б непогано перетворити їх на бездротові цифрові зарядки нового покоління».

З масок роблять каркас зарядок. Потім до нього додають інші електронні деталі.

Одним із перших клієнтів фірми став місцевий банк. Він забезпечив бездротовими зарядками всіх своїх працівників.

[Сінді Лінь, виконавчий віцепрезидент банку]:
«Ми зібрали коло 10 тисяч масок, додали матеріал, який надала ця компанія, і зробили понад 40 тисяч зарядок для всіх наших співробітників. Вони радо отримали такий подарунок, бо кожна зарядка відрізнялася від інших».

Компанія-розробник не планує починати масове виробництво зарядок із масок. Але вона продає інші товари з переробленого пластику, такі як горщики для квітів і окуляри.

Відходи пандемії — велика проблема. Звіти показують, що лише 2020 року до океанів потрапило коло мільярда 600 мільйонів масок. На те, щоб вони повністю розклалися, треба близько 450 років.

7. Ефіопський банан може врятувати світ від голоду

Псевдобанан
Ефіопія

Фермери збирають урожай незвичайної рослини. Це ефіопський банан, який також називають псевдобананом. За межами Ефіопії про нього майже нічого не знають. Але ця рослина — основна їжа приблизно 20 мільйонів людей.

Нове дослідження показало, що псевдобанан може стати відповіддю на брак продовольства й голод у всьому світі. Науковці кажуть, що потенційно ним можна прогодувати понад 100 мільйонів людей.

[Джеймс Боррель, учасник дослідження]:
«Псевдобанан — справді незвичайна рослина, яку можна висаджувати будь-якої пори року. Урожай збирати теж будь-якої пори року. Вона багаторічна, щороку стає дедалі більшою. Це означає, що фермери в разі потреби можуть її використовувати».

На псевдобанані не ростуть якісь їстівні плоди. Це дикий родич звичного нам банана.

Проте кожну частину цієї рослини можна вживати в їжу. Наприклад, корінь та основу розтирають до стану кашки й ферментують для випікання хліба.

Псевдобанан уперше виявили в Ефіопії коло 7000 років тому. Хоча він росте і в інших країнах Східної Африки, їдять його лише тут.

Вирощують його переважно жителі високогір’я.

[Джеймс Боррель, учасник дослідження]:
«Обмежене поширення цієї рослини — справжня загадка. Коли якийсь вид стає популярним і корисним, він швидко поширюється світом. Наприклад, банани. Вони з’явилися на південному сході Азії тисячі років тому. Тепер вони ростуть майже в кожній тропічній країні на Землі. Чому те саме не сталося зі псевдобананом? Це одне з питань, на яке ми намагаємося знайти відповідь».

Дослідники сподіваються, що псевдобанан може стати в пригоді там, де відбуваються кліматичні зміни. Оскільки врожай можна збирати цілий рік, ця рослина допомагала б у період посухи чи аномальної спеки.

8. У Нью-Йорку з’явився безплатний прокат парасольок

Безплатний прокат парасольок
Нью-Йорк, США

Безплатний прокат парасольок відкрив у Нью-Йорку бразильський стартап. Щоб узяти парасольку, треба лише завантажити програму.

[Арі Кривописк, співзасновник компанії з прокату парасольок]:
«Нью-Йорк — одне з найдивовижніших міст світу. Тут вельми людно. Багато пішоходів, і часто дощить. Можна гуляти сонячними вулицями й раптом потрапити під дощ. І зазвичай, якщо парасолька є, то вона не потрібна. А коли потрібна, її із собою немає. Тож ліпшого ринку годі й бажати».

Безплатно користуватися парасолькою можна добу. Другого дня доведеться заплатити два долари й стільки ж третього, а потім можна не повертати.

[Арі Кривописк, співзасновник компанії з прокату парасольок]:
«Якщо ви не повернете її за три дні й залишите в себе на четвертий, ми зрозуміємо, що парасолька вам до вподоби, і візьмемо з вас 16 доларів».

Перший прокат парасольок з’явився у 2018 році в бразильському Сан-Паулу, що відомий літніми зливами. Кілька місяців тому компанія встановила 35 прокатних автоматів у нью-йоркських районах Мангеттен і Бруклін. У кожному автоматі — 100 штук.

Куполи парасольок зроблено з перероблених пластикових пляшок. Якщо виріб ламається, його знову перероблюють. З матерії виготовляють невеликі сумки. Гроші з їх продажу йдуть на благодійність.

Стартап також заробляє тим, що розміщує на парасольках рекламу. У Бразилії цей бізнес уже має успіх, але в Нью-Йорку рекламодавців ще треба знайти.

[Арі Кривописк, співзасновник компанії з прокату парасольок]:
«У нас тут густонаселене місто, у якому часто йде дощ. Тут також дуже гарний рекламний ринок. Усе це робить Нью-Йорк одним із найдивовижніших міст».

Стартап планує цього року встановити ще 100 прокатних автоматів у різних містах США. А в майбутньому хоче розширитися на десятки інших країн світу.

9. Незвичайний комунальник працює у Косові

Кінь-сміттєвоз
Призрен, Косово

Уже 40 років жителі міста Призрен, що в Косові, майже щодня зустрічають на вулиці незвичайних комунальників. Це кінь та його господар — 66-річний Нехмедін Беріша.

П’ять днів на тиждень вони ходять вузькими й крутими дорогами міста й збирають сміття. Річ у тім, що сміттєвоз тут проїхати просто не може, тож довелося вдатися до найпростішого способу.

[Нехмедін Беріша, збирач сміття]:
«Я це роблю вже 44 роки. Цими вулицями може пройти лише кінь. Ми збираємо сміття. І ми з конем ніколи не відпочиваємо: ні коли дощить, ні коли сніжить».

Пара працює в районі, який іноді називають «квартал вікон», бо будинки тут зводили майже впритул.

[Паш Монека, житель міста]:
«Від початку пандемії людям стало складніше, але цей чоловік завжди приходить зі своїм конем забрати сміття. Для місцевих жителів він справжній рятівник. Йому вже складно ходити схилами, але він однаково й далі це робить».

Сміттєпереробна компанія платить чоловікові 210 євро на місяць. На життя цього вистачає.

[Фламур Номлеху, працівник сміттєпереробної компанії]:
«Ми завжди надавали таку послугу. Навіть під час пандемії. І далі вивозимо сміття п’ять днів на тиждень».

Утім, кінь та його господар відомі не лише завдяки цій роботі. Вони також щодня привозять харчі пенсіонерам, які живуть у низині, оскільки тим важко ходити по покупки крутими вулицями.

10. Австралія вкладе ще $35 млн у захист коал

На захист коал виділять більше грошей
Австралія

Додаткові 35 мільйонів доларів США витратять в Австралії на захист коал. Останніми роками цим сумчастим загрожує зникнення. Причина — у зменшенні середовища проживання, у лісових пожежах та хворобах. Також коали часто гинуть під колесами автомобілів.

[Скотт Моррісон, прем’єр-міністр Австралії]:
«Ми вкладаємо гроші в провідну світову науку, яка дбатиме про коал. Ми також вкладаємо значні кошти в освіту, щоб люди розуміли, як допомагати коалам і щоб наші ветеринари теж знали, як їх лікувати».

Під час пожеж 2019–20 років загинуло понад 60 тисяч коал. Екологи вважають, що тепер їх лишилося щонайбільше 100 тисяч.

[Роберт Ірвін, еколог]:
«Наша місія — устати й сказати за тих, хто не має голосу. Коали є символом Австралії. У нашій ветеринарній клініці для диких тварин ми вилікували понад 110 тисяч пацієнтів і понад 10 тисяч із них — коали. Це дуже особливі тварини й вони перебувають під небувалою загрозою».

Гроші витратять на відновлення середовища проживання коал, вивчення цих тварин та медичні дослідження, які допоможуть захистити здоров’я сумчастих. У збереження популяції коал уряд Австралії вклав уже десятки мільйонів доларів.

11. Який найбільший гірськолижний курорт Австрії

Колиска гірськолижного відпочинку
Арльберг, Австрія

Гірський масив Арльберг, що на заході Австрії. Тут розташований один із найбільших гірськолижних курортів Європи.

88 підіймачів та понад 300 кілометрів трас. Курортна зона пролягла через п’ять основних населених пунктів: Санкт-Антон, Санкт-Крістоф, Штубен, Цюрс та Лех.

Завдяки розвиненій інфраструктурі канатних доріг можна легко дістатися до схилів із глибоким снігом. Це коло 200 км спусків. Саме тому Арльберг також відомий як ідеальне місце для катання на лижах поза трасами.

Утім, свій легендарний статус курорт заслужив давно. Його історія сягає корінням початку XX століття. У 1921 знаменитий лижний інструктор Ганнес Шнайдер заснував у Санкт-Антоні першу в Австрії лижну школу.

Він здійснив революцію в катанні на лижах, розробивши власну техніку повороту. Вона поширилася в усьому світі: від Японії до США.

На висоті 1800 метрів розташоване село Санкт-Крістоф. Воно здається маленьким, але відіграло велику роль в історії формування австрійської техніки катання на лижах.

Тут працює відома альпійська школа для гірськолижних інструкторів під назвою Австрійська гірськолижна академія. Її очолює Герберт Мандль.

[Герберт Мандль, голова Австрійської гірськолижної академії]:
«Усі, від інструкторів до тренерів, проходять навчання, яке пов’язане з гірськими лижами, тут — у Санкт-Кристофі».

В академії також є табори для майстерних лижників із різною спрямованістю: фрирайд, перегони, техніка тощо.

Є тут і готель, якому 600 років. Спочатку це був притулок для туристів, яких застала негода. Його збудував пастух. Саме в цьому простому гірському місці 3 січня 1901 шестеро друзів після чудового дня катання заснували лижний клуб «Арльберг».

Сьогодні це найуспішніший гірськолижний клуб світу. Він має понад 8000 членів із 60 країн. Серед них чемпіони та олімпійські медалісти.

12. В Албанії процвітає традиційне гончарство

Гончарство процвітає
Фарке, Албанія

Гончар Башкім Плаку щоранку найперше замішує глину. Його майстерня стоїть у місті Фарке, що за 20 кілометрів від албанської столиці Тирани. На невеликому виробництві також працюють син і брат ремісника. Вони роблять глиняні тарілки, миски, горщики та інший посуд.

Майстерність Башкіму передав батько, як це робили й попередні покоління в його родині.

[Башкім Плаку, гончар]:
«Я пишаюся, що це ремесло успадкував і мій молодший син, причому пішов далі за мене. Я переважно роблю традиційне начиння, а син любить створювати витонченіші вироби — великі блюда, чашки та інші такі речі».

Увесь посуд роблять вручну на гончарному крузі. Потім сушать й обпалюють.

[Башкім Плаку, гончар]:
«Це (ремесло) добре забезпечує — ні від кого не залежиш. Воно також знімає стрес. Це антистресова робота. Гончарство має багато позитивних сторін».

Майстер каже, що на кераміку є великий попит, до того ж він зростає. Ресторани й кафе в усій Албанії закуповують такий посуд, бо багато страв національної кухні заведено готувати в глиняних горщиках.

Мерія Тирани за потреби підтримує ремісників грішми й проводить ярмарки, щоб популяризувати їхню продукцію.

[Кетріна Яразі, співробітниця мерії Тирани]:
«Ці ремісники — велика цінність. Вони не лише зберігають традиції, але й працюють як підприємства. Особливо виділяється Фарке, де є чотири гончарні майстерні, і там традиції передаються з покоління до покоління».

Башкім теж надіється на матеріальну допомогу. Тоді він зможе модернізувати майстерню і найняти 20 працівників.

13. Дім музики в Будапешті: скло й отвори на даху

Зал зі скла й музики
Будапешт, Угорщина

Футуристичний дах з отворами та скляні стіни. У Будапешті запрацював новий концертний зал, який покликаний прокласти міст між природою і музикою.

Будівлю спроєктував японський архітектор Соу Фудзімото. Назвали його Дім музики. Першими тут виступили студенти Академії імені Ференца Ліста.

[Мартон Горн, працівник Дому музики]:
«Дизайнери довго думали, як забезпечити гарну акустику. Вони знайшли кілька інноваційних рішень. По-перше, скляні стіни розташовані не паралельно, а зигзагом, завдяки чому звук розбивається».

На даху зроблено 100 так званих світлових колодязів. Через них до приміщення проникає денне світло.

За сценою є скляні панелі, які можна переміщати.

[Мартон Горн, працівник Дому музики]:
«За концертною сценою було створено скляну поверхню, яку можна регулювати. Є великі скляні панелі площею коло метра. Кожна регулюється окремо. Завдяки цьому звук можна направити до стелі, де він поглинається».

Проєкт викликав багато критики. Люди були незадоволені величезною вартістю будівлі, а також тим, що через будівництво довелося вирубати багато дерев.

Утім, відвідувачі кажуть, що споруда їм подобається.

[відвідувачка]:
«Це не звичайна традиційна будівля, але вона мене вражає».

[відвідувач]:
«Мені подобається ця будівля. Вочевидь умови, у яких її створили, були досить суперечливими. Але в довгостроковій перспективі вона знадобиться».

У будівлі є концертний зал, кілька музичних майданчиків, інтерактивні виставки та бібліотека.

14. Трамвай-ресторан навіює спогади про минуле

Трамвай-ресторан
Калькутта, Індія

Калькутта — єдине місто в Індії, де ще ходять трамваї. Але цей вагон уже нікуди не поїде й навіки залишиться на місці. Його переробили на ресторан, і він став ще однією окрасою міста.

У салоні розмістили кілька столиків, а попереду біля керма завмерла скульптура водія. У ресторані завжди людно.

[гостя ресторану]:
«Найкраще в цьому трамваї-ресторані те, що він навіює спогади про дитинство. Я й досі пам’ятаю, як містом ходили трамваї. Таке відчуття, що все повернулося».

Трамваї пустили в Калькутті 1902 року, в епоху британського правління. Раніше більша частина містян користувалася ними щодня. Але автобуси, метро й власні автомобілі поступово їх витіснили.

Цей вид електричного транспорту вже погано вписується в дорожню інфраструктуру, бо він надто великий і повільно їздить. Зараз у Калькутті працюють лише шість трамвайних ліній, а 80 років тому їх було 37.

15. Кіт у рамці: японка робить реалістичні 3D-портрети чотирилапих друзів

Портрет кота з повсті
Канагава, Японія

Здається, ще мить — і цей кіт підведеться й піде у своїх справах. Але це лише суперреалістичний об’ємний портрет. Такі робить японська художниця Саті.

Вона, крім великої посидючості, має ще кілька секретів. Завдяки їм досягає разючої подібності портретів із живими котами.

[Саті, художниця]:
«Щоб відтворити не просто забарвлення, але його унікальні відтінки, я купую дуже багато валяної вовни. Наприклад, я маю десятки відтінків білого кольору. Я старанно вибираю потрібний, як у живого кота».

Спочатку Саті вивчає фотографії кота. Потім щонайменше десять днів готує матеріал для 3D-портрета. Найважче — очі. Раніше майстриня купувала їх у магазині. Тепер робить сама. На пластиковій основі малює райдужну оболонку, а на скляній півсфері — зіниці. Потім усе склеює.

[Саті, художниця]:
«Гадаю, дух кота проникає у твір мистецтва тоді, коли я роблю очі. Я відповідально підходжу до цього завдання».

На один портрет іде місяць. Працює майстриня по десять годин щодня.

Саті почала творити сім років тому. Спочатку це було просто захопленням. Та коли вона виклала фотографії портретів в інтернет, посипалися замовлення з усієї Японії та з-за кордону.

Зараз має 600 тисяч підписантів у соцмережах. Каже, що її роботи багатьох надихнули взяти котів із притулків.

Тепер Саті планує провести виставку, присвячену покинутим котам. Сподівається, що ще більше людей прихистить бездомних мурчиків.

16. 100-річна британка досі працює й надихає інших

100-річна бабуся працює в кав’ярні
Лондон, Велика Британія

Багато британців нетерпляче чекають виходу на пенсію, але не Беріл Карр. У свої 100 років вона рветься на роботу. Беріл — волонтерка. Уже 18 років допомагає в кав’ярні при лікарні в лондонському районі Ілінг.

[Беріл Карр, 100-річна волонтерка]:
«Це моє рятувальне коло. Мені подобається приходити сюди. І це гідна робота: я допомагаю людям, яким не так пощастило, як мені».

Беріл цілеспрямована й товариська, чим завоювала серця довколишніх.

[Пуджа Дассан, лікарка]:
«Вона справжнє натхнення. Ми дивимося на неї і завжди бачимо її усмішку й бадьору ходу. І коли я дуже втомлена приходжу від пацієнтів, один її вигляд мене вже надихає».

[Арун Майсурія, лікар]:
«Знаєте, це дуже надихає на тлі думок про важкі часи у зв’язку з COVID та всім іншим. А ось Беріл тримається, і це нас мотивує».

Багато хто каже бабусі, що на вигляд вона набагато молодша за свій вік. А Беріл усміхається й зберігає секрет свого довголіття.

[Беріл Карр, 100-річна волонтерка]:
«Якщо я розповім, то це вже не буде секретом».

17. Традиційна каліграфія до Нового року, як і раніше, популярна

Каліграфи на вулицях
Гонконг, КНР

80-літній дідусь акуратно виводить ієрогліфи, сидячи на одній із головних торгових вулиць Гонконгу.

Його полотно — традиційний червоний папір. Кожен аркуш потім підвісить на мотузочку й продаватиме по 4 з половиною долари. І попит буде великим. Такою каліграфією заведено прикрашати дім на китайський Новий рік.

Цим ремеслом Чжань займається понад десять років. Пише здебільшого ієрогліфи, які означають удачу, процвітання, щастя та успішне навчання. Каже, що часто клієнти просять писати те, що їх зараз хвилює. Але є й одна найпопулярніша фраза.

[Чжань Кхінфат, каліграф]:
«Деякі бізнесмени хочуть, щоб я написав їм “Успішний бізнес”. Але зазвичай люди просять, щоб я написав “Зустрічаємо весну й удачу”».

Покупці кажуть, що це традиція.

[Франсіс Чжун, покупець]:
«Я повішу написи “Зустрічаємо весну й удачу” в офісі та вдома. Хочу, щоб мої діти теж знали про цю новорічну традицію. А в офісі цей напис зустрічатиме моїх гостей».

[Дебі Цзан, покупниця]:
«Написи цього каліграфа чудові. Зараз складно знайти людину, яка може робити це так красиво. Ми хочемо купити дещо, щоб прикрасити дім».

Мистецтво написання ієрогліфів помалу відходить у минуле. З’являються штамповані написи. Проте гонконзькі майстри обіцяють зберігати традицію, якій уже кілька тисяч років.

Китайці вішають такі написи на двері зовні та всередині. Для них це приблизно як новорічна ялинка на Заході.

Новий рік за місячним календарем — головне свято року в Китаї і деяких інших азійських країнах. Зазвичай сім’ї збираються разом. І для багатьох це єдиний час, коли діти повертаються додому побачитися з батьками.

1 лютого на зміну року Бика приходить рік Тигра. У цьому зодіаку 12 знаків.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: