26.08.2024
Телеканал NTD

Суд ООН: Уганда має виплатити ДР Конго $325 млн за окупацію

Суд ООН: Уганда має виплатити ДР Конго $325 млн за окупацію

Міжнародний суд ООН ухвалив, що Уганда має виплатити ДР Конго 325 мільйонів доларів компенсації за окупацію..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Міжнародний суд ООН ухвалив, що Уганда має виплатити ДР Конго 325 мільйонів доларів компенсації за окупацію східної частини провінції Ітурі з 1998 по 2003 рік.

Суд визнав Уганду винною в тому, що її війська двічі заходили на територію сусіда, щоб допомогти повстанцям повалити уряд. Це спричинило загибель до 15 тисяч осіб.

[Джоан Донох’ю, суддя Міжнародного суду ООН]:
«Присуджена для ДРК компенсація відповідає збиткам, завданим окремим особам та громадам унаслідок того, що Уганда порушила міжнародні зобов’язання».

ДР Конго вимагала 11 мільярдів доларів компенсації. Проте суд не знайшов зв’язку між діями Уганди й такими значними економічними збитками. Раніше уряд Уганди казав, що штраф розміром мільярди доларів зруйнує економіку країни.

[Джоан Донох’ю, суддя Міжнародного суду ООН]:
«Суд задоволений тим, що загальна присуджена сума й умови сплати залишаються в межах платоспроможності Уганди».

Компенсації виплатять сім’ям загиблих, жертвам зґвалтувань та колишнім дітям-солдатам.

Також людям відшкодують матеріальні збитки та утрату природних ресурсів, які Уганда видобула в Ітурі.

Загалом штраф розбили на п’ять щорічних платежів. Перший, розміром 65 мільйонів, Уганда має виплатити у вересні цього року.

Рішення Міжнародного суду, який розглядає суперечки між державами, є остаточними й оскарженню не підлягають.
Коротке посилання на цю сторінку:

Суд ООН: Уганда має виплатити ДР Конго $325 млн за окупаціюАвстралія підтвердила загибель волонтера в Секторі Гази та зажадала від Ізраїлю відповідейЗагибель палестинців біля гуманітарного конвою: Ізраїль заявив, що не завдавав ударівАлбанія незабаром почне приймати мігрантів у межах угоди з ІталієюВлада Азербайджану зносить будівлю колишнього карабаського парламентуГаїті закликає міжнародну спільноту запобігти геноциду в острівній державіПожежа в будівлі старої фондової біржі Копенгагена нагадала трагедію з Нотр-ДамомАмериканський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у КитаїУ Балтиморі починають підіймати міст, що обвалився, а тіла всіх загиблих поки що не знайшлиБолгарія та Румунія частково приєдналися до Шенгенської зони

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: