26.09.2024
Телеканал NTD

Нобелівська премія з фізики: клімат і хаос

Нобелівська премія з фізики: клімат і хаос

Нобелівську премію з фізики цього року розділять японо-американський, німецький та італійський учені. Їхні дослідження допомогли зрозуміти..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Нобелівську премію з фізики цього року розділять японо-американський, німецький та італійський учені. Їхні дослідження допомогли зрозуміти складні фізичні системи, наприклад клімат Землі.

Половину суми призу в мільйон 150 тисяч доларів отримають Сюкуро Манабе та Клаус Гассельман.

На думку Академії, дослідження Манабе в Принстонському університеті в 60-х роках заклали основу для сьогоднішнього розуміння клімату Землі.

Тим часом Гассельман розробив моделі, згідно з якими викиди вуглекислого газу можуть спричинювати підвищення температури на поверхні Землі.

Друга половина премії дістанеться Джорджо Парізі. У 80-х роках він відкрив так звані приховані закономірності в русі газів і рідин, які здаються хаотичними. Його модель можна застосувати й щодо інших аспектів науки: від атомарного до планетарного рівня.

Як і торік, через пандемію у Швеції не буде традиційного бенкету й церемонії вручення нагород. Лауреати отримають нагороди на батьківщині.

Торік Нобелівську премію з фізики вручили за вивчення чорних дір. А першу в історії нагороду в 1901 році отримав Вільгельм Конрад Рентген за відкриття ікс-проміння.
Коротке посилання на цю сторінку:

Нобелівська премія з фізики: клімат і хаосВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківРобот-кур’єр почав доставляти їжу в ТокіоСербські археологи розкопали давньоримську тріумфальну аркуДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиНайбільший у Європі «надрукований» будинок здали в орендуПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимуму

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: