27.01.2024
Телеканал NTD

Новий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимуму

Новий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимуму

У лютому середня глобальна температура поверхні океану досягла рекордно високого рівня, перевищивши 21 градус Цельсія. Про..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

У лютому середня глобальна температура поверхні океану досягла рекордно високого рівня, перевищивши 21 градус Цельсія. Про це повідомила кліматична служба ЄС «Коперник».

Попередній рекорд було встановлено в серпні 2023 року. Тоді середня температура поверхні океану становила 20,98 градуса.

Водночас статистику ведуть із 1979 року.

[Карло Буонтемпо, голова кліматичної служби «Коперник»]:

«Це найвищий показник за будь-який місяць у наших записах. Навіть вищий за температуру серпня 2023 року».

Тривожний морський рекорд було зафіксовано під час найжаркішого лютого за всю історію спостережень. Водночас другий місяць зими теплішає дев’ятий рік поспіль.

[Карло Буонтемпо, голова кліматичної служби «Коперник»]:

«Лютий 2024-го був найтеплішим лютим за всю історію спостережень у світі: середня температура становила 13,54 градуса. Це на 81 соту градуса вище за середнє значення для лютого з 1991 по 2020 рік».

Минулого тижня морські біологи попередили, що в Південній півкулі, ймовірно, починається четверте глобальне масове знебарвлення коралів. І воно може стати найбільшим в історії планети.

Корали знебарвлюються під впливом теплового стресу, витісняючи яскраві корисні водорості, що живуть у їхніх тканинах. Як наслідок, лишається тільки блідий скелет, який уразливий перед хворобами й не може отримати поживні речовини.

Це може призвести до руйнування крихких рифових екосистем. У результаті берегові лінії стануть незахищеними від ерозії. Також постраждає рибальство.

Екстремально високі температури пояснюють кліматичним феноменом Ель-Ніньйо. Це потепління поверхневих вод у східній частині Тихого океану, що впливає на погодні умови на всій планеті.
Коротке посилання на цю сторінку:

Новий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної АмерикиЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифиНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїРобот-кур’єр почав доставляти їжу в ТокіоЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеДо нас летить одна з найяскравіших відомих кометЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлян

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: