28.06.2024
Телеканал NTD

До унікальної гробниці Джосера знову пускають туристів

До унікальної гробниці Джосера знову пускають туристів

У Єгипті знову відкрили для відвідування південну гробницю царя Джосера. Їй 4700 років. Це частина похоронного..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

У Єгипті знову відкрили для відвідування південну гробницю царя Джосера. Їй 4700 років. Це частина похоронного комплексу фараона.

[Мустафа аль-Вазирі, голова Вищої ради у справах старожитностей Єгипту]:
«Сьогодні, після 15 років робіт з оновлення, уперше відкрилася південна гробниця. Я маю на увазі шахту розміром 7,5 на 7,5 метрів і завглибшки метр 30 сантиметрів».

Гробницю внесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Дослідники досі ведуть дискусії щодо її призначення.

[Мустафа аль-Вазирі, голова Вищої ради у справах старожитностей Єгипту]:
«У Джосера є дві гробниці: південна й царська. Деякі дослідники припускають, що південну гробницю побудували для збереження його останків. Інші кажуть, що вона має символічне значення».

Центральний елемент похоронного комплексу — східчаста піраміда з усіченою вершиною. Під нею розташований лабіринт із коридорів, прикрашених малюнками й написами. Вони ведуть до основної могильної шахти. У її центрі стоїть саркофаг. Але фараона поховано не в ньому, а в більшій царській гробниці.

До речі, саму царську гробницю теж нещодавно реставрували. Робота тривала 14 років і завершилася торік у березні. На неї потратили понад 6,5 мільйона доларів.

Фараона Джосера називають засновником III династії. Уважається, що за його правління завершився процес об’єднання Верхнього й Нижнього Єгипту в одну державу.
Коротке посилання на цю сторінку:

До унікальної гробниці Джосера знову пускають туристівМедичні гаджети — один із головних трендів CES-2024За поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці СШААстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаНауковці створили перший функціональний напівпровідник із графенуВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів ЧиліВ Аргентині комарів опромінюють радіацією, щоби перемогти епідемії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: