27.11.2024
Телеканал NTD

Найбільший у Європі «надрукований» будинок здали в оренду

Найбільший у Європі «надрукований» будинок здали в оренду

Найбільшу в Європі будівлю, надруковану на 3D-принтері, після певних технічних проблем нарешті здали в експлуатацію. Незвичайний..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Найбільшу в Європі будівлю, надруковану на 3D-принтері, після певних технічних проблем нарешті здали в експлуатацію. Незвичайний будинок звели в Гайдельберзі, що на півдні Німеччини. На урочистій церемонії передають орендарю символічний ключ.

У будівлі завдовжки 55 метрів, завширшки 11 та заввишки 9 розміститься комп’ютерний центр. Друкувати будинок почали десять місяців тому.

[Ганс-Йорг Краус, директор будівельної компанії]:

«Ми планували надрукувати будівлю за 140 годин, але на будмайданчику іноді трапляються затримки. У результаті вийшло 170 годин, а якщо додати перерви, виходить, що пішло на тиждень більше».

Фундамент і дах будівлі робили традиційним способом. Стіни друкували на 3D-принтері. За процесом стежило лише двоє людей. На такому будівництві багато робітників не треба.

Проблеми почалися, коли стіни були готові.

[Ганс-Йорг Краус, директор будівельної компанії]:

«Наприклад, будівля має форму хвилі. З’єднання з дахом стало повністю новим завданням. Нам довелося шукати рішення, і на це пішли тижні».

Ще одна проблема стосувалася дверей. Вони призначені для встановлення у будівлях зі звичайними бетонними стінами. А тут матеріал іншого типу. Фахівці мізкували над цим кілька тижнів, перш ніж знайшли рішення.

Голова компанії каже, що учасники проєкту розуміли, що проблеми будуть. Але наперед ніхто не продумав, як їх уникнути.

Нині компанія готується до нового проєкту. Хоче збудувати будинок утричі більший за цей. Деталі поки не розкриває, бо партнером стане державна установа.
Коротке посилання на цю сторінку:

Найбільший у Європі «надрукований» будинок здали в орендуЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органУ Дубаї корали вирощують по-новомуЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосу«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїРобот-кур’єр почав доставляти їжу в ТокіоНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїЗа поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці СШАУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили ранішеНовинки мобільних технологій показали на Mobile World Congress

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: