27.10.2024
Телеканал NTD

Найбільший у Європі «надрукований» будинок здали в оренду

Найбільший у Європі «надрукований» будинок здали в оренду

Найбільшу в Європі будівлю, надруковану на 3D-принтері, після певних технічних проблем нарешті здали в експлуатацію. Незвичайний..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Найбільшу в Європі будівлю, надруковану на 3D-принтері, після певних технічних проблем нарешті здали в експлуатацію. Незвичайний будинок звели в Гайдельберзі, що на півдні Німеччини. На урочистій церемонії передають орендарю символічний ключ.

У будівлі завдовжки 55 метрів, завширшки 11 та заввишки 9 розміститься комп’ютерний центр. Друкувати будинок почали десять місяців тому.

[Ганс-Йорг Краус, директор будівельної компанії]:

«Ми планували надрукувати будівлю за 140 годин, але на будмайданчику іноді трапляються затримки. У результаті вийшло 170 годин, а якщо додати перерви, виходить, що пішло на тиждень більше».

Фундамент і дах будівлі робили традиційним способом. Стіни друкували на 3D-принтері. За процесом стежило лише двоє людей. На такому будівництві багато робітників не треба.

Проблеми почалися, коли стіни були готові.

[Ганс-Йорг Краус, директор будівельної компанії]:

«Наприклад, будівля має форму хвилі. З’єднання з дахом стало повністю новим завданням. Нам довелося шукати рішення, і на це пішли тижні».

Ще одна проблема стосувалася дверей. Вони призначені для встановлення у будівлях зі звичайними бетонними стінами. А тут матеріал іншого типу. Фахівці мізкували над цим кілька тижнів, перш ніж знайшли рішення.

Голова компанії каже, що учасники проєкту розуміли, що проблеми будуть. Але наперед ніхто не продумав, як їх уникнути.

Нині компанія готується до нового проєкту. Хоче збудувати будинок утричі більший за цей. Деталі поки не розкриває, бо партнером стане державна установа.
Коротке посилання на цю сторінку:

Найбільший у Європі «надрукований» будинок здали в орендуДе відбувається найбільша у світі міграція ссавцівПерший у США дослідницький центр кави з’явився в СШАНапрочуд повний скелет динозавра показали в ДаніїПрадавнього родича коали завбільшки з білого носорога досліджують в АвстраліїУ Лондоні п’ять бобрів будують греблі та захищають місто від повенейМетелики, бджоли та жуки: у Німеччині починається сезон підрахунку комахБіонічну «м’яку» стопу розробили в ІталіїЧи допоможе синтетична шкіра знайти шляхи лікування екземиДрони допомагають угорським науковцям спостерігати за рідкісними кіньми Пржевальського

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: