24.08.2024
Телеканал NTD

Нова тростина для сліпих, яка повідомляє, коли приїде автобус

Нова тростина для сліпих, яка повідомляє, коли приїде автобус

Йдучи паризьким тротуаром, сліпа від народження француженка Лоранс може легко виявити будь-яку перешкоду. Коли вона до..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

Йдучи паризьким тротуаром, сліпа від народження француженка Лоранс може легко виявити будь-яку перешкоду. Коли вона до чогось наближається, то чує звуковий сигнал.

Жінка використовує електронний пристрій, який розробила французька компанія.

[Лоранс Жаме, жінка з порушенням зору]:
«Якщо чутно звук праворуч, це означає, що перешкода розташована праворуч. Якщо звук йде попереду, значить перешкода переді мною. Тобто я міняю напрям залежно від того, що чую».

Раніше Лоранс користувалася звичайною тростиною. Каже, що вона не завжди допомагала.

[Лоранс Жаме, жінка з порушенням зору]:
«Я часто вдарялася руками, ребрами чи грудьми об предмети, які розташовані на висоті. Нерідко поверталася додому із закривавленим чолом. З новою тростиною краще».

Розробник пристрою каже, що головним його завданням було не перевантажувати користувачів інформацією. Тобто тростина повідомляє лише про ті предмети, об які справді можна вдаритися або спіткнутися.

За запитом пристрій може дати й іншу корисну інформацію.

[Лоранс Жаме, жінка з порушенням зору]:
«Тростина повідомляє, коли прибуде автобус і скільки треба почекати. Без неї мені довелося б розпитувати людей. А тепер я можу сама дізнатися, коли приїде мій автобус».

Поки такі тростини має близько 400 жителів Франції. Ще кілька пристроїв відправили до Швейцарії, Німеччини, Бельгії та Італії. Коштує вона коло 2000 євро.
Коротке посилання на цю сторінку:

Нова тростина для сліпих, яка повідомляє, коли приїде автобусАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїЕкспрес-тести із жуйок планують виробляти в ШотландіїМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєРобот-кур’єр почав доставляти їжу в ТокіоУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати рак

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: