25.05.2024
Телеканал NTD

Як помитися й поїсти за умов невагомості

Як помитися й поїсти за умов невагомості

Як помитися, поїсти чи позайматися спортом у повній невагомості? Тепер ці цікавить не лише астронавтів і..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Як помитися, поїсти чи позайматися спортом у повній невагомості? Тепер ці цікавить не лише астронавтів і космонавтів. 16 вересня в космос полетів перший корабель тільки з цивільним екіпажем. Його побудувала компанія «SpaceX». Політ триватиме три дні.

Ось так команда митиме голову. Процес показала американська астронавтка Меган Макартур.

[Меган Макартур, астронавтка НАСА]:
«Я наношу трохи цього незмивного шампуню. Потім втираю, як ми це робимо на Землі. Далі розчісую».

Їсти слід особливо обережно.

[Меган Макартур, астронавтка НАСА]:
«Якщо їсти надто швидко, то частина рідини з харчових пакетів розлетиться. Тоді дістанеться й товаришам по команді. Потім цю рідину знайдуть через тиждень у повітропроводі або десь іще. Кожна дрібниця, яку на Землі сприймаєш як належне, у космосі стає проблемою. Згодом це стає звичкою, але її треба виробити».

Не всі люди добре переносять невагомість. Багато хто відчуває, ніби він постійно падає.

[Марк Ванді Гай, астронавт НАСА]:
«Невагомість — це як американські гірки. Коли долаєте крутий підйом, вас підкидає на сидінні. І саме це я відчув у космосі. Однак це триває годинами. Постійно відчуваю, що падаю на Землю. Насправді так і є. Просто ми рухаємося так швидко, що постійно промазуємо. І це триває місяцями».

Команду цивільного екіпажу очолив мільярдер Джаред Айзекман — засновник однієї із платіжних систем. Решту відібрали під час глобального конкурсу.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як помитися й поїсти за умов невагомостіДо нас летить одна з найяскравіших відомих кометЗа поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці СШАКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної Америки«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів ЧиліУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: