26.02.2024
Телеканал NTD

Маска Тутанхамона й бюст Нефертіті: у Єгипті роблять точні копії стародавніх речей

Маска Тутанхамона й бюст Нефертіті: у Єгипті роблять точні копії стародавніх речей

Погруддя фараонів, статуетки божеств та похоронний інвентар — усі ці високоякісні копії єгипетських археологічних артефактів роблять..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Погруддя фараонів, статуетки божеств та похоронний інвентар — усі ці високоякісні копії єгипетських археологічних артефактів роблять у місті Ель-Убур, що за 35 кілометрів від Каїра.

Скульптори, художники, реставратори та інші майстри створюють вироби з каменю, дерева, кераміки, золота та срібла. Вони вже виготовили понад 6400 копій.

[Салах Хасан, співробітник фабрики]:
«На туристичному ринку “Хан аль-Халілі” в Каїрі продають сувеніри, але це лише недорогі імітації. Їхній вигляд не абсолютно такий же, як експонат у музеї. Є багато неточностей».

Фабрика охоплює 10 тисяч квадратних метрів. Тут є безліч цехів, у кожному з яких виконують конкретну роботу. Усього на підприємстві працює 150 фахівців. У свої творіння вони вкладають і майстерність, і душу, немов створюють твори мистецтва.

Серед виробів — статуетки з гробниці Тутанхамона, маска знаменитого фараона, його трон і бюст Нефертіті. Багато копій продають у Національному музеї єгипетської цивілізації. Серед найдорожчих виробів — маска Тутанхамона. Вона коштує майже 13 тисяч доларів США.

[Хані Ахмед, співробітник фабрики]:
«Їх виготовили з матеріалів високої якості. Майстри використовують найкращі матеріали, дуже схожі на ті, з яких робили оригінальні артефакти».

На кожній копії стоїть печатка Вищої ради у справах старожитностей Єгипту. Також до виробів додають сертифікат, який підтверджує, що це точна копія артефакту. Крім того, на них є QR-код. Просканувавши його за допомогою смартфона, можна дізнатися інформацію про оригінальний експонат.
Коротке посилання на цю сторінку:

Маска Тутанхамона й бюст Нефертіті: у Єгипті роблять точні копії стародавніх речейВікінги повернулися: на Шетландських островах урочисто спалили дракарПольський полонез внесли до списку ЮНЕСКОМузичні годинники із Забороненого міста, що в Пекіні, показали на виставці в ЛондоніФранцуженка на Ейфелевій вежі побила світовий рекорд із висоти лазіння по канатуТуніська співачка хоче відродити в країні давню берберську мовуУнікальна знахідка: у Данії знайшли руни на мечі віком майже 2000 роківФранцузький острів Мон-Сен-Мішель знову став недоступнимРозкішний бал-маскарад став окрасою Венеційського карнавалуПрогулянка найромантичнішим садом світу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: