20.06.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 13 по 17 червня)

Огляд світових подій (з 13 по 17 червня)

1. Новий рубіж: від COVID-19 у світі померло понад 4 млн осіб Понад 4 млн померлих..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

1. Новий рубіж: від COVID-19 у світі померло понад 4 млн осіб

Понад 4 млн померлих
Пандемія COVID-19

На рахунку COVID-19 у всьому світі вже більш як чотири мільйони смертей. На зміну британському альфа-варіантові коронавірусу швидкими темпами приходить індійський дельта-варіант. Як з’ясували науковці, цей штам збільшує ризик госпіталізації вдвічі.

Ще одна сумна статистика показує, що перші два мільйони смертей сталися впродовж першого року після початку пандемії, а наступні два мільйони — усього за п’ять місяців. Це пояснюють тим, що вірус мутує. Його нові варіанти виявилися заразнішими й смертоноснішими, а також стійкішими до вакцин.

Тоді як у США, Великій Британії та інших багатих країнах випадків захворювання стає менше, осередки епідемії, як і раніше, дуже серйозні на більшій частині території Латинської Америки.

У регіоні триває найгірший із березня спалах. Такі країни, як Болівія, Чилі, Бразилія та Уругвай, поки не можуть стримати вірус і провести масштабну вакцинацію.

Раніше директор Панамериканської організації охорони здоров’я сказала, що головна проблема Південної і Північної Америки — це відсутність препаратів.

Країни «Великої сімки» пообіцяли дати один мільярд доз вакцини проти коронавірусу бідним країнам і таким, що розвиваються.

Серед них буде також Індія, де дуже висока смертність від COVID. Згідно зі статистикою, на Індію щодня припадає одна з трьох смертей від коронавірусу у світі.

Водночас експерти вважають, що офіційний рівень смертності від хвороби набагато нижчий за реальний.

2. Підсумок саміту G7: економіка, клімат і вакцинація

Саміт G7 завершився
Велика Британія

У Великій Британії завершився триденний саміт «Великої сімки». Лідери США, Японії, Німеччини, Великої Британії, Франції, Італії та Канади пообіцяли стримувати вплив Китаю, протистояти зміні клімату, а також просувати програми стимулювання економік.

Учасники зустрічі також домовилися до 2030 року зупинити зменшення біорізноманіття на планеті.

Ще одна мета — просувати кампанії вакцинації проти COVID-19 у всьому світі. Держави домовилися упродовж року виділити мільярд доз вакцин для бідних країн.

[Борис Джонсон, прем’єр-міністр Великої Британії]:
«Я радий повідомити, що цими вихідними лідери пообіцяли надати COVAX більш як один мільярд доз безпосередньо або як фінансування. Серед них буде й 100 мільйонів доз найбіднішим країнам світу від Великої Британії».

Після серйозного економічного спаду у 2020 році лідери G7 погодилися продовжувати свої масштабні програми підтримки економік.

Попри прогрес, на саміті знову загострилася напруженість у відносинах між Лондоном та іншими європейськими столицями. Велика Британія образилася на Францію за зауваження про те, що Північна Ірландія не є її частиною.

У зв’язку з цим Борис Джонсон сказав, що захищатиме територіальну цілісність своєї країни. Заяву щодо цієї теми зробив і президент Франції Емманюель Макрон.

[Емманюель Макрон, президент Франції]:
«Франція ніколи не дозволяла собі ставити під сумнів британський суверенітет, британську територіальну цілісність і повагу до цього суверенітету».

Водночас президент США Джо Байден із дружиною наприкінці саміту пили чай із королевою Єлизаветою II у Віндзорському замку.

3. Байден і Ердоган провели зустріч під час саміту НАТО

Зустріч Байдена й Ердогана
Брюссель, Бельгія

Президент США Джо Байден і президент Туреччини Тайїп Ердоган зустрілися в Брюсселі на саміті НАТО. Відносини між двома союзниками по альянсу останнім часом були натягнутими, зокрема через те, що Білий дім визнав масові вбивства вірмен 1915 року в Османській імперії геноцидом.

Байден і Ердоган обговорили американські ракети Patriot, а також програму створення реактивних літаків F-35, з якої Вашингтон виключив Анкару.

Президент США каже, що переговори були позитивними й продуктивними.

[Джо Байден, президент США]:
«Ми докладно обговорювали, як діяти далі в низці питань. Списки у нас були дуже великі. Наші команди збираються продовжити обговорення, і я впевнений, що ми досягнемо реального прогресу у відносинах між Туреччиною і Сполученими Штатами Америки».

Водночас Ердоган схарактеризував перемовини з Джо Байденом як продуктивні й щирі.

[Тайїп Ердоган, президент Туреччини]:
«Ми думаємо, що у відносинах між США й Туреччиною немає непорозуміння, і наша співпраця набагато повніша й ширша, ніж проблеми між нами».

Однак президент Туреччини сказав, що ніяких серйозних проривів у відносинах між двома союзниками не сталося.

4. Ера Нетаньягу закінчилася: в Ізраїлі обрали нового прем’єра

Обрали нового прем’єра
Ізраїль

Рекордний 12-річний термін перебування Біньяміна Нетаньягу на посаді прем’єр-міністра Ізраїлю завершився в неділю. Парламент країни затвердив новий уряд на чолі з Нафталі Беннетом.

Це неймовірний сценарій, якого багато ізраїльтян не очікували.

Новий уряд затвердили з перевагою всього в один голос: 60 проти 59. Згідно з умовами коаліції, лідер альянсу правих партій «Яміна» виконуватиме обов’язки прем’єра до вересня 2023 року. Потім на посаді його змінить лідер центристської партії «Єш Атід» Яір Лапід.

Беннет скликав перше засідання кабміну й пообіцяв «залікувати розкол» серед народу Ізраїлю.

[Нафталі Беннет, прем’єр-міністр Ізраїлю]:
«Це лише початок. І без перебільшення можна сказати, що проблеми є. Ми сформували уряд єдності. Тепер громадяни Ізраїлю очікують від нас дій. Ми діятимемо разом, у партнерстві й відповідально, щоб усунути розкол серед людей і негайно повернути країну до нормальної роботи після довгого періоду паралічу та чвар».

У Тель-Авіві та Єрусалимі пройшли акції як за, так і проти Нетаньягу.

[прихильник нового уряду]:
«Так, я тут святкую кінець старої ери, кажу “прощавай” нашому прем’єр-міністрові й радію приходу нових прем’єрів Нафталі Беннета та Яіра Лапіда. Ми хочемо, щоб вони домоглися успіху і знову нас об’єднали».

[прихильник Біньяміна Нетаньягу]:
«Це дуже погане рішення. Беннет, Ліберман, Саар і права сторона створили коаліцію з лівими, з терористами. Це частина тероризму».

Сам Нетаньягу каже, що йде в опозицію, однак обіцяє повернутися.

5. Новий звіт Великої Британії: КНР урізує свободи Гонконгу

Звіт щодо Гонконгу
Велика Британія

Міністр МЗС Великої Британії Домінік Рааб розкритикував Китай за те, що той позбавляє Гонконг автономії. Про це Рааб написав у новому звіті щодо Гонконгу.

У документі він зазначив, що закон про нацбезпеку, який Пекін запровадив у Гонконзі безпосередньо, використовують для значного урізання свобод регіону та переслідування політичної опозиції.

На думку Рааба, є явні порушення спільної декларації 1984 року, яку підписав Китай і Велика Британія, і яка гарантує широкі свободи колишній британській колонії.

На основі цієї декларації Велика Британія передала Гонконг Китаю в 1997 році.

У новому звіті Рааб ще розкритикував реформу виборчої та судової систем регіону, яку провело тамтешнє управління юстиції.

Влада Гонконгу назвала звіт «неточними зауваженнями», які «далекі від істини і явно ґрунтуються на подвійних стандартах».

Варто зазначити, що закон про національну безпеку, який Пекін ухвалив у Гонконзі торік у червні, передбачає серйозні покарання аж до довічного ув’язнення за сепаратизм, заколот та змову з іноземними силами.

Водночас ці пункти можна трактувати дуже широко. За останній рік закон застосували для арешту багатьох продемократичних політиків, активістів та правозахисників.

6. ЄС і США владнали найтривалішу суперечку в історії СОТ

Угода в галузі авіації та мит
США – ЄС

Голова Європейської комісії привітала перемир’я між Європейським Союзом та США, що поклало край найтривалішій суперечці в історії Світової організації торгівлі.

Сторони домовилися на п’ять років скасувати мита на товари обсягом 11 із половиною мільярдів доларів: від вина з ЄС до тютюну і спиртних напоїв зі США.

Тарифи вводили обидві сторони через невдоволення Вашингтона й Брюсселя державними субсидіями в авіаційному секторі. У США їх виділяли американській авіабудівній компанії «Boeing», а в ЄС — її європейському конкурентові «Airbus».

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:
«Сьогоднішня угода справді перегортає нову сторінку в наших відносинах, бо в галузі авіації ми переходимо від судових розглядів до співпраці. І це після майже 20 років суперечок. Це найтриваліше торговельне протистояння в історії СОТ».

Торговий представник США Кетрін Тай каже, що суперечка дала змогу іншим країнам розвивати свою індустрію.

[Кетрін Тай, торговий представник США]:
«Упродовж майже 20 років ми боролися один з одним в умовах конкуренції між нашими промисловостями. Поки ми брали участь у цій боротьбі, інші скористалися можливістю започаткувати своє власне виробництво. І ми були дуже зайнятими боротьбою один з одним, щоб звертати на це увагу».

Вона додала, що угода дасть змогу обом сторонам обговорити, як протидіяти інвестиціям в авіацію з боку «неринкових суб’єктів», маючи на увазі, зокрема, Китай.

[Кетрін Тай, торговий представник США]:
«Угода щодо великих цивільних літаків містить зобов’язання співпрацювати, щоби протидіяти загрозі, яка існує через китайські амбіції створити авіаційний сектор неринковими методами».

США та ЄС також домовилися утворити робочу групу щодо цього питання, надавати фінансування на ринкових умовах і бути в цьому прозорими, а також уникати підтримки, яка може зашкодити іншій стороні.

7. Парламент Угорщини заборонив викладати ЛГБТ-ідеї в школах

Закон проти ЛГБТ
Будапешт, Угорщина

Парламент Угорщини ухвалив закон, який забороняє викладати в школах матеріал, що стосується гомосексуальності та зміни статі.

Законодавці з керівної в країні партії Віктора Орбана «Фідес» підтримали законопроєкт. Ліві ж опозиційні політичні сили голосування бойкотували.

Закон увійшов до ширшого зводу правил, який стосується педофілії та покарання за це. Опоненти невдоволені таким об’єднанням. За їхніми словами, тепер їм буде складніше домогтися скасування нового обмеження.

У день голосування біля парламенту зібралися протестувальники. Вони закликали партію «Фідес» відхилити законопроєкт.

В Угорщині гомосексуальні шлюби офіційно не оформляють. Також усиновити дитину може тільки гетеросексуальна пара.

Загалом партія «Фідес» просуває християнсько-консервативні принципи. Так, уряд Орбана вніс до конституції чіткіше визначення сім’ї. Тепер там сказано, що це союз між одним чоловіком і однією жінкою.

8. Аеротаксі «Archer» планують вивести на ринок США у 2024 році

Прем’єра аеротаксі «Archer»
Готорн, США

Американська компанія «Archer Aviation» показала електричне аеротаксі. Апарат дебютував у каліфорнійському місті Готорн.

[Адам Голдштейн, співзасновник компанії «Archer Aviation»]:
«”Archer” будує електричні літальні апарати для використання в містах і передмістях. Ці апарати злітають і приземляються як вертольоти, але вперед летять “на крилі” (як літаки)».

Аеротаксі може розганятися до 240 кілометрів за годину й долати на одному заряді до 100 кілометрів.

Виробники стверджують, що апарат дуже безпечний. Якщо з ладу вийде один пропелер, то інші й далі працюватимуть.

Таксі розраховане на перевезення чотирьох осіб і багажу. Політ на відстань 30 кілометрів триватиме приблизно сім хвилин і коштуватиме 50–70 доларів.

Водночас поїздка на автомобілі на таку ж відстань в умовах завантаженого міського трафіку може забрати до півтори години.

[Бретт Адкок, співзасновник компанії «Archer Aviation»]:
«Ми перебуваємо на етапі, коли такі літальні апарати вже можна починати виготовляти серійно й виводити на ринок. Зараз ми сертифікуємо наш пілотований чотиримісний апарат у Федеральному авіаційному управлінні США».

Аеротаксі «Archer» мають з’явитися на ринку у 2024 році. Вони виконуватимуть польоти в Лос-Анджелесі та Маямі. Перші два роки перельоти будуть пілотованими. Потім планують зробити їх безпілотними.

Одна з найбільших у США авіакомпаній уже замовила аеротаксі «Archer» і готова витратити за покупку один мільярд доларів.

9. Армія щурів-саперів у Камбоджі поповнилася 20-ма новобранцями

Щури шукають міни
Камбоджа

Камбоджа отримала нову армію щурів-новобранців для виявлення старих мін. Тварин привезли з Танзанії. Там сумчасті гігантські щури проходили інтенсивну підготовку в єдиному у світі спеціалізованому центрі.

Куратор гризунів каже, що ці тварини мають унікальні здібності.

[Со Мален, дресирувальниця щурів]:
«Раніше я не знала, наскільки важлива їхня робота. Та щойно я почала працювати зі щурами, то зрозуміла, що їхній нюх, якого немає в людей, робить їх дивовижними. Вони дають 100-відсотковий результат».

Якщо щур чує вибухівку, він подає сигнал: зупиняється, починає чистити мордочку й рити лапами землю. Водночас на них міни не спрацьовують, бо вони занадто легкі.

Загалом надійшло 20 нових щурів. Вони замінять своїх літніх побратимів, яким уже пора на пенсію.

[Со Мален, дресирувальниця щурів]:
«Мені не складно працювати ні зі старими, ні з новоприбулими щурами. З усіма легко. Їм однаково, хто ними керує. Кожен може бути їхнім куратором. І головне, вони не кусаються».

Загалом армія щурів у Камбоджі вже сягає 48 особин. Ще частина доживає свій вік на пенсії у спеціалізованому центрі.

[Шафі Маханью, доглядач щурів-пенсіонерів]:
«Їхнє життя майже таке ж, яким було під час роботи. Головна різниця в тому, що вони багато відпочивають».

Камбоджу вважають найбільш замінованою країною світу. З 1979 року від мін тут постраждало чи загинуло понад 67 тисяч осіб. У землі країни може лежати до шести мільйонів мін та інших боєприпасів.

Влада каже, що хоче збільшити свій загін щурів-шукачів, щоби можна було виділити під сільськогосподарські угіддя ще більше земель.

10. Як хор допомагає жителям Перта подолати ізоляцію і знайти друзів

Хор проти ізоляції
Перт, Австралія

Щотижня вулицею Міррабука в австралійському місті Перт лине спів. Це репетирує місцевий громадський хор. Приєднатися до занять може кожен.

[Вірджинія Аден, одна з організаторів хору]:
«Гадаю, що спів і музика — це універсальна мова. Не обов’язково знати англійську, щоб бути тут. Коли ми запрошуємо людей, то кажемо, що привітні до всіх вір, культур, релігій, вікових груп та можливостей».

Хор під назвою «Один голос Міррабуки» заснували, щоб допомогти людям подолати ізоляцію в регіоні, де живуть представники багатьох національностей.

Один із керівників колективу — Мартін Мідер. Він співавтор сценарію фільму 1997 року «Дорога до раю». Стрічка розповідає історію військовополонених, які співали, щоб пережити перебування в таборах.

[Мартін Мідер, один із керівників хору]:
«Багато хто вважає, що не вміє співати. Їхні вчителі, друзі й родичі їм кажуть, що вони не вміють співати. Та це зовсім не так».

Після репетиції час трохи підживитися.

[Флоренс Онг, учасниця хору]:
«Їм дуже подобаються мої спринг-роли. Вони кажуть, що я королева спринг-ролів».

[Паулін Річардс, учасниця хору]:
«Це об’єднує людей. Ми не просто прийшли, поспівали й розбіглися — ми їмо і спілкуємося».

Для Мідера це також вихід із зони комфорту.

[Мартін Мідер, один з керівників хору]:
«Люди сьогодні відгороджуються парканами. Вони навіть не знайомі із сусідами. Тому такий хор допомагає трохи відкритися».

Хор ще створює середовище, у якому люди не соромляться попросити про допомогу чи надати її іншим.

11. Рибна ферма в Азад Кашмірі прихистила осиротілих гімалайських ведмежат

Осиротілих ведмежат прихистили
Азад Кашмір

Цих малят гімалайського ведмедя звуть Шарда й Нарда. Вони осиротіли ще зовсім крихітними. Малюків знайшли високо в горах на території Азад Кашміру, який фактично є частиною Пакистану. Сільські жителі передали ведмежат співробітникам рибної ферми в Атхмукамі.

[Мохаммад Ашраф, співробітник рибної ферми в Атхмукамі]:
«Тоді вони були малими, як кошенята, і ледь розплющували очі».

Охоронці ферми й добровольці шукали матір дитинчат майже два місяці, але марно. Тим часом співробітники рибного господарства всіляко дбали про малюків.

[Мохаммад Ашраф, співробітник рибної ферми в Атхмукамі]:
«Коли ми їх привезли, то зовсім не знали, що з ними робити і як про них піклуватися. Ми вперше виходжували ведмежат. Спочатку кілька днів ми їх сповивали й годували молоком із пляшечки. Потім зробили невелику клітку й перенесли туди».

Гімалайські ведмеді народжуються дуже маленькими й важать коло 400 грамів. Перші 30 днів життя вони зовсім безпорадні.

Шарду й Нарду годували молоком два місяці. Потім перевели на фрукти й овочі. Зараз вони їдять і продукти з пшениці та кукурудзи. Хоч гімалайські ведмеді й належать до хижаків, але їхній раціон на 85 % складається з рослинної їжі.

Ведмежата стали місцевими зірками. Їх щодня відвідують і дорослі, і діти.

[Чаудрі Муззаміль, школяр]:
«Спочатку вони були маленькими, але я їх дуже боявся. Поступово ми стали зближуватися. Тепер щодня з ними граємося й дивимося на них щоразу, коли проходимо повз».

Гімалайські ведмеді ведуть напівдеревний спосіб життя, тому дитинчата постійно здираються на дерева чи на споруди рибної ферми.

Однак, дорослішаючи, ведмежата стають агресивнішими, тому для них шукають відповідніший дім.

12. Бездоріжжя й море багна: як в Угорщині проходять змагання з трофі-рейду

Перегони по бездоріжжю
Шомодьбабод, Угорщина

Чим більше багна, тим ефектніше видовище. В Угорщині проходить фестиваль Babod Off Road. У змаганнях із трофі-рейду бере участь 2000 позашляховиків і квадроциклів. Перегони проходять біля села Шомодьбабод.

[Віктор Клаусманн, організатор фестивалю]:
«Такий досвід водіння ніде більше не дістанеш. З часом шанувальників перегонів по бездоріжжю звідусіль витісняють. Але в нас для них є місце, і на цій землі можна робити все, що схочеш».

У змаганнях беруть участь як потужні дорогі позашляховики, так і повністю перебудовані автомобілі. Іноді на трасі машини ламаються, але власники швидко їх лагодять.

[Віктор Клаусманн, організатор фестивалю]:
«Тут панує атмосфера єдності. Цих людей об’єднує любов до інженерії. Усі вони шанувальники машин».

Загрузлі в багні машини допомагають витягати і суперники, і глядачі.

[Зольтан Ревес, гість фестивалю]:
«Тут дивовижна атмосфера дружби й згуртованості. Усі водії — наші друзі, ми зустрічаємося щороку. Якщо хтось застряє, ми витягуємо його із багна. Тут люди допомагають один одному. Це незабутні враження. Прекрасне місце».

Перегони по бездоріжжю проходять тут із 85-го року. Першими організаторами були німецькі шанувальники офроуду. Через 11 років змагання стали проводити угорці. Вони розширили їх до масштабу фестивалю, під час якого проходять концерти та інші розважальні заходи.

Також угорські організатори підготували велику грязьову ванну. Вона стала однією з перешкод на трасі.

Фестиваль незмінно приваблює безліч глядачів. Цього року за три дні його відвідало 15 тисяч осіб.

13. Безстрашне білченя охороняє гроші в магазині свого рятівника

Білка-охоронець
Діярбакир, Туреччина

Білченя з левовим серцем охороняє касу ювелірного магазину в турецькому місті Діярбакир. Мабуть, так звіря з кличкою Мемоджан віддячує власникові закладу Мехмету за порятунок. Чоловік і білченя дружать уже три місяці.

[Мехмет Юксель, власник магазину]:
«Мемоджан негайно стає на захист, коли хтось намагається взяти гроші й золото з каси. Спочатку я подумав, що це збіг, та потім зрозумів, що це не так».

Мехмет підібрав білченя та його братів, коли ті осиротіли. Решта звірят уже повернулися на волю, а Мемоджан поки затримується.

[Мехмет Юксель, власник магазину]:
«У Мемоджана пошкоджена лапа, тому він залишився зі мною на довше. Він гуляє магазином. На ніч я забираю його додому. До клітки не саджаю. Він — вільна тварина».

На думку ювеліра, білченя розуміє, що хрусткі папірці в касі — це щось важливе й цінне, тому їх охороняє. Звірятко також любить бігати по прилавку і красуватися перед покупцями. Коли він одужає, то повернеться у своє природне середовище.

14. Улюблений ресторан Енцо Феррарі відреставрували й знову відкривають

Ресторан «Ferrari»
Маранелло, Італія

На цій кухні знову кипить робота. В італійському місті Маранелло після реконструкції відчиняє двері улюблений ресторан Енцо Феррарі — засновника знаменитої автомобілебудівної компанії. Тут Феррарі обідав із друзями, співробітниками та представниками «Формули-1».

Керує роботою шеф-кухар Массімо Боттура.

[Массімо Боттура, шеф-кухар]:
«Я дивлюся в минуле критично, а не з ностальгією. Хочу з минулого в майбутнє перенести найкраще, щоб відродити традиції, так само як Ferrari робить це щодня. Наприклад, дивовижні вигини автомобілів (“Ferrari”) GT 1950 року. Завдяки новим технологіям вони входять у майбутнє».

Заклад під назвою Il Cavallino — це сучасна територія. Він стоїть навпроти штаб-квартири «Ferrari». Колись у цьому приміщенні була їдальня, навчальний центр та роздягальня.

У ресторані можна побачити старі фотографії та пам’ятні речі «Формули-1», справжні механічні деталі та двигуни «Ferrari» у вигляді творів мистецтва.

[Массімо Боттура, шеф-кухар]:
«Я сказав: “Добре, спробуймо. Зробімо це”. І ми створили це надзвичайне місце, де неймовірна атмосфера. Це відмінне послання для всіх молодих кухарів: вірте в себе, думайте про своє майбутнє, ризикуйте»

Попередні власники закрили ресторан у 2019 році. Потім компанія викупила його й вирішила зробити частиною своєї нової стратегії. Тепер «Ferrari» пропонує своїм клієнтам більше, ніж просто суперкари. Компанія також розробляє колекцію чоловічого й жіночого одягу.

15. Україні подарували картину XVIII століття «Свята Варвара»

Картина «Свята Варвара»
Київ, Україна

У київському музеї імені Богдана та Варвари Ханенків показали картину під назвою «Свята Варвара». Полотно датовано XVIII століттям і, ймовірно, належить пензлю іспанського художника. Його подарував Україні шведський учений, доктор медицини й філософії Торі Галльстрем.

[Олена Живкова, кураторка колекції європейського живопису]:
«Він вирішив подарувати її саме Києву, оскільки дізнався, що в Києві, в соборі святого Володимира, зберігаються мощі саме цієї святої, ― святої Варвари».

Однією з умов передання є гарантія, що картина зберігатиметься саме в Музеї імені Богдана та Варвари Ханенків.

Уважають, що Свята Варвара є покровителькою артилеристів, саперів, металургів та шахтарів, а також що вона захищає від раптової смерті.

[Олена Живкова, кураторка колекції європейського живопису]:
«Свята Варвара вважається саме охоронницею від раптової смерті. Для католиків померти без останнього причастя вважалося найбільшою трагедією в житті. Раптова смерть вважалася трагічною, бо, оскільки людина не отримала цього останнього причастя, її душа не врятується».

За переказами, батько Варвари був язичником. Він ув’язнив її у вежі, де було два вікна. Жінка попросила будівельників прорубати ще одне вікно, що символізувало б Святу Трійцю. Коли батько Варвари повернувся, то зрозумів, що дочка прийняла християнство, і наказав її стратити.

[Олена Живкова, кураторка колекції європейського живопису]:
«Після тортур її було страчено шляхом відсічення голови. Тому ще одним атрибутом святої Варвари є меч, який вона тримає в руках. Коли її батько, стративши дочку, повертався додому, то його раптово вразила блискавка з небес. Таким чином, він помер саме цією страшною для християн смертю — без святого причастя».

Професор Галльстрем придбав картину на аукціоні в Стокгольмі в 1994 році.

Полотно можна буде оглянути в залі іспанського мистецтва.

16. Пекінес Васабі став найкращим собакою Америки у 2021 році

Переможець Вестмінстерського дог-шоу
Нью-Йорк, США

Пекінес із кличкою Васабі позує на оглядовому майданчику Емпайр-Стейт-Білдингу. Він став найкращим собакою Америки, перемігши в 145-му Вестмінстерському дог-шоу.

Власник Девід Фіцпатрік успіху не очікував, але й не здивований.

[Девід Фіцпатрік, власник пекінеса]:
«(Васабі) холоднокровний і спокійний. Пекінеси врівноважені, мають королівський характер. Але він знає, як поводитися на рингу».

Васабі — п’ятий пекінес, що переміг на Вестмінстерській виставці собак.

[Гейл Міллер Бішер, директор Вестмінстерського клубу собаківників]:
«Це дуже цікаво, бо його власник Девід Фіцпатрік, який і розводить собак, і показує їх на виставках, удруге перемагає з пекінесом. Дідусь Васабі був найкращим на дог-шоу 2012 року. Його звали Малахі».

Цього року виставку перенесли з Нью-Йорка до маєтку Ліндгерст у Таррітауні. Змагання пройшли в сімох категоріях: мисливські, гончаки, вівчарські, службові, тер’єри, кімнатно-декоративні та неспортивні собаки. Потім фіналісти змагалися за звання найкращого. У конкурсі брали участь 2500 собак.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: