27.10.2024
Телеканал NTD

Вікінги повернулися: на Шетландських островах урочисто спалили дракар

Вікінги повернулися: на Шетландських островах урочисто спалили дракар

Вікінги живі. Принаймні їхні традиції досі зберігають на Шетландських островах у Великій Британії. Щороку в січні..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Вікінги живі. Принаймні їхні традиції досі зберігають на Шетландських островах у Великій Британії. Щороку в січні в Лервіці проводять видовищну смолоскипну ходу. У ній бере участь 1000 осіб у костюмах скандинавських воїнів-мореплавців.

Захід називається «Ап геллі аа». Його головний атрибут — копія дракара. На таких вікінги ходили в море. Дракар відвозять на площу, і всі учасники ходи кидають у нього смолоскипи. Після цього залишається лише спостерігати, як човен згорає. За давніх часів вікінги так ховали очільників і воїнів.

Норвежці колонізували Шетландські острови в IX столітті. Тож вогняний фестиваль певною мірою символізує висадження вікінгів на берег. До заходу починають готуватися вже в лютому. Місцеві жителі самі роблять копію дракара та шиють костюми.

Брати участь у фестивалі може лише той, хто прожив у Шотландії принаймні п’ять років. Ну а глядачем може стати будь-хто, тому щороку до Лервіка приїздять тисячі туристів.

Хоча фестиваль присвячено середньовічним звичаям вікінгів, він усе ж досить молодий. Йому лише 140 років. Його почали проводити, щоб зайняти місцеву молодь чимось цікавим.
Коротке посилання на цю сторінку:

Вікінги повернулися: на Шетландських островах урочисто спалили дракарКам’яний Атлант знову височить у Долині храмів на СициліїНаціональний балет Грузії приїхав з танцювальною програмою до Боснії і ГерцеговиниВеличезну статую імператора Костянтина Великого відтворили в РиміОдну з найдавніших у світі книг виставлять на аукціонУ Киргизстані відроджують традицію носити жіночий головний убір елечекФестиваль світла прикрасив Копенгаген в останній місяць зимиКитайські майстри готують повітряних зміїв до видовищного фестивалюДва індійські ресторани судяться через куряче каріСтолиця Словенії — Місто драконів — святкує китайський Новий рік

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: