26.08.2024
Телеканал NTD

Музеї Ємену відновлюють після руйнувань

Музеї Ємену відновлюють після руйнувань

Це Національний музей Ємену. Йому, на відміну від багатьох інших історичних будівель, пощастило уникнути серйозних бомбардувань..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Це Національний музей Ємену. Йому, на відміну від багатьох інших історичних будівель, пощастило уникнути серйозних бомбардувань під час нинішньої громадянської війни. Його спроєктували в такому ж стилі, як й інші споруди Старого міста.

Крім артефактів часів палеоліту й неоліту, музей має багату колекцію холодної зброї та ювелірних прикрас. Але сьогодні їх побачити не можна — будівлю все ж довелося закрити через пошкодження.

[Ібрагім аль-Хаді, директор музею]:
«Деякі артефакти музею знищено, а відколи почали завдавати повітряних ударів по нашій країні, у стінах будівлі утворилися тріщини. Бомбили будівлі й інші райони навколо музею».

У 2015 році більшу частину колекції упакували в коробки й перемістили до безпечних кімнат.

А це музей у Таїзі. Йому пощастило менше. Він фактично лежить у руїнах. Частина складських приміщень згоріла. Під час воєнних дій музей утратив коло 70 % своєї колекції.

Згодом деякі із вкрадених артефактів, які опинилися на місцевих ринках, повернули до музею.

[Ахмед Джассар, директор відділу старожитностей музею в Таїзі]:
«Ми знаємо, що чимало з цих предметів вивезли контрабандою за межі Таїза й навіть за кордон. Переправити їх із Ємену непросто. Це можуть зробити лише впливові люди з міжнародними зв’язками».

Сьогодні Головне управління старожитностей і музеїв Ємену почало працювати з Фондом всесвітньої спадщини над відновленням будівель.

Сьогодні ці руїни нагадують про те, що війна не лише забирає багато людських життів, а й завдає шкоди культурній спадщині країни.
Коротке посилання на цю сторінку:

Музеї Ємену відновлюють після руйнуваньКитайські майстри готують повітряних зміїв до видовищного фестивалюФестиваль світла прикрасив Копенгаген в останній місяць зимиОстанню картину Караваджо показали в ЛондоніДва індійські ресторани судяться через куряче каріРимській імперії присвятили нову виставку в Британському музеїГодинник, який може точно йти 45 млн років, показали на виставці в ЖеневіОсінь-зима від Dior: дім моди звернувся до перших образів одягу прет-а-портеНовий рік Дракона відзначили в нью-йоркському Чайна-тауні грандіозним парадомЯк архітектура Марокко поєднує давнину із сучасністю

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: