20.03.2024
Телеканал NTD

Україні подарували картину XVIII століття «Свята Варвара»

Україні подарували картину XVIII століття «Свята Варвара»

У київському музеї імені Богдана та Варвари Ханенків показали картину під назвою «Свята Варвара». Полотно датовано..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

У київському музеї імені Богдана та Варвари Ханенків показали картину під назвою «Свята Варвара». Полотно датовано XVIII століттям і, ймовірно, належить пензлю іспанського художника. Його подарував Україні шведський учений, доктор медицини й філософії Торі Галльстрем.

[Олена Живкова, кураторка колекції європейського живопису]:
«Він вирішив подарувати її саме Києву, оскільки дізнався, що в Києві, в соборі святого Володимира, зберігаються мощі саме цієї святої, ― святої Варвари».

Однією з умов передання є гарантія, що картина зберігатиметься саме в Музеї імені Богдана та Варвари Ханенків.

Уважають, що Свята Варвара є покровителькою артилеристів, саперів, металургів та шахтарів, а також що вона захищає від раптової смерті.

[Олена Живкова, кураторка колекції європейського живопису]:

«Свята Варвара вважається саме охоронницею від раптової смерті. Для католиків померти без останнього причастя вважалося найбільшою трагедією в житті. Раптова смерть вважалася трагічною, бо, оскільки людина не отримала цього останнього причастя, її душа не врятується».

За переказами, батько Варвари був язичником. Він ув’язнив її у вежі, де було два вікна. Жінка попросила будівельників прорубати ще одне вікно, що символізувало б Святу Трійцю. Коли батько Варвари повернувся, то зрозумів, що дочка прийняла християнство, і наказав її стратити.

[Олена Живкова, кураторка колекції європейського живопису]:
«Після тортур її було страчено шляхом відсічення голови. Тому ще одним атрибутом святої Варвари є меч, який вона тримає в руках. Коли її батько, стративши дочку, повертався додому, то його раптово вразила блискавка з небес. Таким чином, він помер саме цією страшною для християн смертю — без святого причастя».

Професор Галльстрем придбав картину на аукціоні в Стокгольмі в 1994 році.

Полотно можна буде оглянути в залі іспанського мистецтва.
Коротке посилання на цю сторінку:

Україні подарували картину XVIII століття «Свята Варвара»Столиця Словенії — Місто драконів — святкує китайський Новий рікВеличезну статую імператора Костянтина Великого відтворили в РиміПрогулянка найромантичнішим садом світу«Сарджент і мода»: по-новому подивитися на картини портретиста пропонують у ЛондоніФранцузький художник оживив фасад престижного готелю в Ріо-де-ЖанейроВ Італії вимирають газетні кіоскиТуніська співачка хоче відродити в країні давню берберську мовуМісто з казки «Тисяча й одна ніч» запрошує на фестиваль у США10 років у Louis Vuitton: дизайнер Ніколя Геск’єр відсвяткував ювілей у Луврі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: