28.08.2024
Телеканал NTD

Музичні годинники із Забороненого міста, що в Пекіні, показали на виставці в Лондоні

Музичні годинники із Забороненого міста, що в Пекіні, показали на виставці в Лондоні

Нова виставка в Лондоні показує музичні годинники із Забороненого міста, що в Пекіні. Китайські імператори називали..

Дата завантаження: 2024-04-28

video

Нова виставка в Лондоні показує музичні годинники із Забороненого міста, що в Пекіні. Китайські імператори називали їх «дзвонами, що дзвенять самі собою». Уперше таку назву їм дав Кансі, який правив із 1662 по 1722 рік. Він захопився ними, відколи європейські місіонери привезли їх до Китаю як подарунки.

Невдовзі в Забороненому місті — палацовому комплексі в Пекіні — зібрали цілу колекцію.

Гарно оздоблені годинники мають рухомі частини й відтворюють музику. Часто на них є фігури слонів і людей у тюрбанах. Так майстри уявляли Китай.

[Джейн Десборо, куратор виставки]:

«У багатьох випадках вони відображають романтичний погляд на Схід, бо творці самі просто не були в Китаї. Проте імператори любили ці годинники й збирали їх сотнями».

У XVIII столітті годинниковий механізм був провідною технологією, і щоб його виготовити, треба була точна майстерність. Годинникарі відшліфували свій талант і почали створювати складні механізми.

А Гонконзький музей науки створив для відвідувачів виставки ці інтерактивні годинникові механізми.

Пружини й шестерні урухомлюють різним елементам.

[Джейн Десборо, куратор виставки]:

«Загалом їх чотири. Один показує, як урухомлюється годинниковий механізм. Інший — як відтворюється музика. Ще один показує водяні брижі, а останній — як купол може відкриватися й закриватися».

Заводні годинники були дорогими й рідкісними в Китаї, тому їх мали лише ті, хто належав до найвищого стану.

Регіональні чиновники в надії здобути прихильність імператора купували годинники у Великій Британії і передавали як дар у Заборонене місто.

[Табіш Хан, мистецтвознавець]:

«Приємно бачити так багато гарних хитромудрих об’єктів, багато з яких у Великій Британії виставлено вперше. Це не лише сторінка історії торгівлі між Великою Британією та Китаєм, а й ілюстрація того, як британські годинникарі уявляли собі Китай».

Виставка працюватиме в Музеї науки в Лондоні до 2 червня.
Коротке посилання на цю сторінку:

Музичні годинники із Забороненого міста, що в Пекіні, показали на виставці в ЛондоніУнікальна знахідка: у Данії знайшли руни на мечі віком майже 2000 роківКам’яний Атлант знову височить у Долині храмів на СициліїНовий рік Дракона відзначили в нью-йоркському Чайна-тауні грандіозним парадомМісто з казки «Тисяча й одна ніч» запрошує на фестиваль у СШАПольський полонез внесли до списку ЮНЕСКОУ швейцарському замку відкрилася перша Всесвітня бібліотека водиДо Перу повернулися 4600 археологічних артефактівОдну з найдавніших у світі книг виставлять на аукціонУ Помпеях знайшли давню бенкетну залу з фресками

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: