28.11.2024
Телеканал NTD

Унікальна знахідка: у Данії знайшли руни на мечі віком майже 2000 років

Унікальна знахідка: у Данії знайшли руни на мечі віком майже 2000 років

У Данії археологи виявили руни, вигравіювані на мечі віком майже 2000 років. Це найстаріші знайдені в..

Дата завантаження: 2024-04-28

video

У Данії археологи виявили руни, вигравіювані на мечі віком майже 2000 років. Це найстаріші знайдені в країні такі написи.

Клинок знайшли 2021 року під урною в похованні залізного віку біля міста Оденсе, що на острові Фюн.

[Якоб Бонде, археолог]:

«На вигляд як стара залізяка. Насправді так і є. Але ця залізяка для нас, археологів, дуже цікава, бо на одній зі сторін клинка ми знайшли рунічний напис, який може виявитися найстарішим рунічним написом у Данії».

До цього найстарішим уважали напис на гребені, знайденому 1865 року на острові Фюн. Він датується приблизно тим самим часом, що й меч.

Водночас напис на мечі виявили лише влітку 2023 року. Тоді він перебував на зберіганні у відділі реставрації. На одній його стороні помітили невеликий рунічний напис, а на іншій — складне гравіювання.

[Якоб Бонде, археолог]:

«Клинок лежав тут близько півтора року. А потім одна з наших дуже професійних реставраторів почала його очищати, видаляючи всю іржу та корозію. І в процесі вона побачила на одному боці леза дуже гарний орнамент, а на іншій ще цікавішій невеликий рунічний напис. І це була фантастична знахідка».

Щойно зробили це відкриття, археологи зв’язались із рунологом із Національного музею Данії.

Виявилося, що напис складається з п’яти рун, за якими йдуть три борозенки. Експерти вважають, що на мечі написано «хірила», що з давньоскандинавської мови перекладається як «маленький меч».

Рунічну писемність використовували в деяких регіонах Північної Європи приблизно з II століття нашої ери, а можливо, і раніше. Деякі найвідоміші написи в Скандинавії знайшли в Норвегії та Данії. А пізніші гравюри також виявили у Швеції та Ісландії.

За словами археологів, датувати меч допомогли інші предмети, знайдені на місці поховання, зокрема брошки. Припускають, що його зробили в 150 році нашої ери.
Коротке посилання на цю сторінку:

Унікальна знахідка: у Данії знайшли руни на мечі віком майже 2000 роківЯк лондонський ресторан готує їжу лише з місцевих інгредієнтівУ швейцарському замку відкрилася перша Всесвітня бібліотека водиСендбординг повертається до НамібіїДодав життєрадісності в мистецтво: виставка картин Франса Галса відкрилася в АмстердаміМісто з казки «Тисяча й одна ніч» запрошує на фестиваль у СШАСицилійський вулкан Етна приваблює туристів кільцями пари та газуЗаповзятливі австралійці створюють приватні парки для вигулу собакПінболом захоплюється дедалі більше молодіРеконструкцію центру Каїра хочуть почати найближчими місяцями

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: