26.11.2024
Телеканал NTD

В Австралії вивчають невловних качкодзьобів, щоб захистити їх від вимирання

В Австралії вивчають невловних качкодзьобів, щоб захистити їх від вимирання

Досить ледь помітного сплеску, і двоє австралійських науковців розуміють, що в сітку попалася довгоочікувана здобич. Вони..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Досить ледь помітного сплеску, і двоє австралійських науковців розуміють, що в сітку попалася довгоочікувана здобич. Вони ловлять у річках Нового Південного Уельсу качкодзьобів. Ці ссавці на межі зникнення, тому дослідники спостерігають за качкодзьобами й думають, як їх зберегти.

[Гілад Біно, еколог]:
«Перше, що ми хочемо знати, чи траплявся нам цей качкодзьоб раніше. І це дуже важливо для оцінювання чисельності. Тому ми зазвичай залишаємо мітку. Схоже, цей качкодзьоб попався нам уперше. Це дуже цікаво. Значить, тут більше качкодзьобів, ніж ми гадали».

Науковці беруть у качкодзьоба всі можливі аналізи, а потім прикріплюють до нього електронну мітку.

Помітити качкодзьобів дуже важко, тому, щоб їх упіймати, дослідники ставлять пастки.

[Таніл Гок, еколог]:

«Якщо пощастить, можна побачити одного або кількох качкодзьобів, що плавають на поверхні. Але без сіток важко зрозуміти, чи це точно качкодзьоби».

За останні три десятиліття качкодзьобів стало на 30 відсотків менше. До цього спричинило будівництво гребель, стихійні лиха, а також те, що худоба руйнує береги.

[Гілад Біно, еколог]:
«Через посуху ми серйозно непокоїлися за життя качкодзьобів. Потім на більшій частині території Нового Південного Уельсу й Вікторії почалися катастрофічні пожежі. І це викликало велику тривогу за рослини й тварини Австралії, зокрема й за качкодзьобів. І поки ми мало знаємо, як пожежі впливають на цих ссавців».

Науковці кажуть, що, щоб зберегти популяцію, треба відновлювати береги річок і струмків.

[Таніл Гок, еколог]:
«Про багато видів, що зникають, дізнаєшся занадто пізно. До того часу вони вже досягають точки неповернення. І ми дістаємо дедалі більше свідчень, що качкодзьобів стає менше. Але ми маємо унікальну можливість втрутитися зараз і запобігти їх вимиранню. Сподіваюся, качкодзьобів побачить ще багато поколінь людей».

Качкодзьоби мають плаский дзьоб, за допомогою якого вони знаходять їжу в мулі. Вони живуть на берегах річок і водойм. Качкодзьоби відкладають яйця, але дитинчат вигодовують молоком.
Коротке посилання на цю сторінку:

В Австралії вивчають невловних качкодзьобів, щоб захистити їх від вимиранняМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврів«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифи

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: