18.04.2024
Телеканал NTD

Німецькі науковці зафільмували, що відбувається в бджолиних вуликах

Німецькі науковці зафільмували, що відбувається в бджолиних вуликах

Прийшла весна, буяє цвіт, і медоносні бджоли щосили трудяться, збираючи нектар. Водночас німецькі дослідники показали унікальне..

Дата завантаження: 2024-04-18

video

Прийшла весна, буяє цвіт, і медоносні бджоли щосили трудяться, збираючи нектар.

Водночас німецькі дослідники показали унікальне відео. На ньому видно те, що зазвичай приховано від людських очей: найдрібніші подробиці життя цих комах. Ці кадри ще раз підтвердили, що це вкрай соціальні істоти.

Команда цілодобово фільмувала все, що відбувалося в стільниках. Це дало уявлення про життя колонії.

На кадрах матка відкладає яйця, а бджоли-робітники годують личинок, запасають пилок, а ще вдаються до канібалізму — так вони підтримують у вулику гігієну.

[Пол Зіферт, співробітник інституту бджільництва]:
«Ми можемо бачити все, що вони роблять у стільниках. Приміром, як вони дбають про молодняк, прибирають і виконують іншу роботу, щоб підтримувати гігієну».

Дослідники кажуть, що особливо цікаво було спостерігати за годуванням.

[Пол Зіферт, співробітник інституту бджільництва]:
«Мене справді вразило, що, коли бджола-робітник наблизилася до стільника, то личинка зрозуміла, що починається годування, і відразу повернулася, щоб узяти їжу».

Учені мають надію, що це відео буде корисним для бджільництва. Воно допоможе більше дізнатися про соціальне життя бджіл.

За даними ООН, майже 35 % усіх безхребетних запилювачів, особливо бджоли й метелики, перебувають на межі зникнення. Водночас коло 90 % видів диких квіткових рослин залежать від запилення.
Коротке посилання на цю сторінку:

Німецькі науковці зафільмували, що відбувається в бджолиних вуликахЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврівНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійНові протези дають змогу відчувати температуру предметівУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд HyperloopЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 років

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: