16.02.2024
Телеканал NTD

3D-друковані будинки допоможуть подолати проблему нестачі житла в Нідерландах

3D-друковані будинки допоможуть подолати проблему нестачі житла в Нідерландах

Нідерландці Еліза й Гаррі пів року проведуть у новому будинку в Ейндговені. У країні це місто..

Дата завантаження: 2024-04-16

video

Нідерландці Еліза й Гаррі пів року проведуть у новому будинку в Ейндговені. У країні це місто вважають центром інновацій, і ця сіра одноповерхова будівля теж незвичайна. Її надрукували на 3D-принтері. Подружжя його орендує.

[Еліза Лутц, жителька Ейндговена]:
«Він такий оригінальний, і його форма теж. Коли я побачила його вперше, він нагадав мені щось із молодості, якийсь великий валун. Це мені подобається, цікаво».

Дім складається із 24 частин. Їх надрукували з бетону на місцевому заводі. Це тривало 120 годин. Стіни всередині порожні. Після друку їх заповнюють ізоляційними матеріалами.

Одна із цілей проєкту — зробити будівництво економнішим.

[Тео Салет, співробітник Технічного університету Ейндговена]:
«Перший спосіб — зменшити обсяг бетону, який ми використовуємо. Також треба застосовувати адитивне виробництво, 3D-друк. Це дає змогу використовувати матеріал лише там, де він потрібен».

Це спільний проєкт мерії, Технічного університету Ейндговена й місцевої будівельної компанії. Спочатку надрукують п’ять будинків, щоб виявити та усунути недоліки. Потім робитимуть і кількаповерхові будівлі.

[Тео Салет, співробітник Технічного університету Ейндговена]:
«Якщо мене запитають, чи збудуємо ми мільйон таких будинків, я скажу “Ні”. Але на запитання, чи використовуватимемо ми цю технологію, поєднуючи із застосуванням дерев’яних та інших матеріалів, я відповім “Так”».

Мешканці нового будинку вже назвали його переваги.

[Гаррі Деккерс, житель Ейндговена]:
«Відчуття хороші. Усередині не чутно звуків вулиці. І тут відчуваєш свободу, бо простір великий і вікна величезні. Водночас є відчуття безпеки».

Якщо проєкт буде успішним, то він, можливо, допоможе розв’язати проблему нестачі житла в Нідерландах. Населення країни — понад 17 мільйонів осіб, і воно постійно зростає.
Коротке посилання на цю сторінку:

3D-друковані будинки допоможуть подолати проблему нестачі житла в НідерландахБезпілотний вертоліт НАСА на Марсі визнано неробочимЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифиМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуУ Дубаї корали вирощують по-новомуКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної АмерикиНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській Патагонії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: