27.06.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 11 по 15 квітня)

Огляд світових подій (з 11 по 15 квітня)

1. Нова хвиля коронавірусу в Індії: по два пацієнти на ліжко По два пацієнти на ліжко..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

1. Нова хвиля коронавірусу в Індії: по два пацієнти на ліжко

По два пацієнти на ліжко
Нью-Делі, Індія

Добовий приріст нових заражених коронавірусом в Індії б’є сумні рекорди не тільки країни, а й усього світу. У четвер, згідно з офіційними даними, тут виявили більш як 200 тисяч нових інфікованих. Такого не було ніде у світі з початку пандемії.

У лікарнях бракує місць, і пацієнтів, які потребують кисню, кладуть по двоє на одне ліжко.

Ця державна лікарня в Нью-Делі — одна з найбільших у країні, де лікують тільки пацієнтів із ковідом. Вона розрахована на півтори тисячі осіб. За фактом хворих більше, і нові не припиняють надходити.

[Суреш Кумар, головний лікар медзакладу в Нью-Делі]:
«У нас перевантаження. Усе зайнято. Пацієнтів удвічі більше. Спочатку ліжок у реанімації було менше. Ми додали ще. Було 54, тепер — 300».

Торік в Індії три місяці тривав один із найсуворіших у світі локдаунів. До початку цього року майже всі обмеження зняли.

Зараз у багатьох регіонах, зокрема в найбільшому індійському місті Мумбай та в штаті Махараштра загалом, вводять локальні обмеження.

За загальною кількістю заражених Індія — на другому місці у світі після США. З початку епідемії вірус тут виявили в коло 14 мільйонів 300 тисяч осіб.

На думку влади, новий спалах виник через нездатність людей тримати між собою дистанцію та носити маски.

2. Прокинувся вулкан: міста на карибському острові Сент-Вінсент укрило товстим шаром попелу

Виверження вулкана
о. Сент-Вінсент, Сент-Вінсент і Гренадіни

Багато міст карибського острова Сент-Вінсент покрив товстий шар попелу, зокрема й столицю Кінгстаун. Сірими стали будинки, автомобілі та дороги. У п’ятницю тут сталося виверження вулкана, який спав більш як 40 років.

З небезпечної зони евакуювали близько 16 тисяч осіб. Людей розміщують у тимчасових притулках.

У багатьох районах через попіл перекрили постачання води та електроенергії.

[Білл, рятувальник]:
«Наша громада залежить від сільського господарства, тому якщо таке триватиме ще 3–4 місяці, то в цій частині країни людям стане жити дуже важко».

Вулкан Суфрієр — один із найдавніших у Вест-Індії. Йому 60 мільйонів років. Перед цим він нагадував про себе в 1979 році.

На острові Сент-Вінсент живе близько 116 тисяч осіб. Як вулкан буде поводитися далі, поки невідомо. Науковці попереджають, що виверження може тривати кілька тижнів.

3. США виводять війська з Афганістану

Виведення американських військ
Логар, Афганістан

В американського ветерана ВМС Тома Портера змішані почуття після того, як Вашингтон вирішив до осені вивести з Афганістану всіх своїх військовиків.

[Том Портер, офіцер резерву ВМС США]:
«Ми як нація багато чим пожертвували за останні 20 років. Ми вирушили туди для реагування на терористичні атаки 11 вересня. Стільки наших дорогоцінних життів було втрачено, стільки ветеранів повернулися скаліченими».

Президент Джо Байден оголосив, що до 11 вересня з Афганістану буде виведено усіх американських армійців, яких там зараз 2500. Таким чином, завершиться найдовша для США війна. Це станеться у 20-ту річницю терактів 11 вересня.

[Том Портер, офіцер резерву ВМС США]:
«Американці вже забули, що ми там перебуваємо. Дуже важко продовжувати війну, коли люди вже не пам’ятають, яка наша місія і цілі, і що ми там робимо».

Під час бойових дій загинуло 2448 американців. З бюджету на операції було виділено близько двох трильйонів доларів.

Утім, не всі вважають рішення Байдена доцільним. Приміром, американський сенатор Ліндсі Грем каже, що військовики США, які там перебувають, разом з коаліційними силами Афганістану — це стримувальний фактор для бойовиків «Аль-Каїди». Вони також стежили за тим, щоб «Талібан» виконував усі умови договору з владою. Однак тепер ситуація може погіршитися.

[Ліндсі Грем, сенатор-республіканець США]:
«Нас намагаються переконати, що війна вже завершилася, і що Джо Байден поклав кінець найдовшій війні в історії США. З усією повагою до Джо Байдена: ви не завершили війни, ви її продовжили. Ви її збільшили, а не зменшили».

Як очікують, війська почнуть виводити 1 травня. Міністр МЗС Великої Британії Домінік Рааб каже, що підтримує виведення американських армійців. Воно станеться одночасно з виходом контингенту НАТО. Військовий альянс теж виведе своїх військовиків до 11 вересня.

В Афганістані, як і раніше, перебуває близько 7000 неамериканських військовиків. Здебільшого з країн-членів НАТО, а також Австралії, Нової Зеландії та Грузії. Їх набагато більше, ніж армійців зі США, але вони й нині покладаються на повітряну підтримку, планування й командування Вашингтона.

Основне завдання військовиків НАТО – тренувати й озброювати афганські сили безпеки, щоб вони могли протистояти бойовикам «Талібану».

4. В Еквадорі президентом несподівано став банкір Гільєрмо Лассо

Результати виборів
Кіто, Еквадор

Жителі еквадорської столиці висловлюють підтримку банкірові Гільєрмо Лассо після того, як він переміг на президентських виборах. Під час передвиборчої кампанії він обіцяв відновити економіку, що постраждала через коронавірус. Водночас виборці не піддалися на вмовляння його суперника-соціаліста, який обіцяв підвищити соцвиплати й пенсії.

[житель Кіто]:
«Побачимо. Я, як житель Кіто й еквадорець, завжди хотів змін. Можливо, вони доб’ються обіцяного. Надіюся, зміни будуть. Ми вже втомилися від несправедливості в нашій країні».

[житель Кіто]:
«Я не голосував за Лассо, але промова, яку він виголосив увечері, була дуже зворушливою. Він говорив щиро. Я бажаю йому всього найкращого. Надіюся, йому працюватиметься легко, і він співпрацюватиме з парламентом».

[жителька Кіто]:
«Думаю, люди щасливі, бо це була воля людей. І гадаю, з цим президентом країна ставатиме кращою і кращою».

Підсумок виборів визначили в другому турі, у якому Лассо здобув 52 % голосів виборців. Тепер 65-річний обраний президент повинен буде знайти спосіб дати поштовх розвитку економіки, залучити іноземні інвестиції і створити нові робочі місця.

Його попередник Ленін Морено вирішив не переобиратися на другий термін.

А суперник Лассо Андрес Араус обіцяв кожній бідній сім’ї одноразову допомогу розміром 1000 доларів, а також повернення до програм соціального забезпечення колишнього президента Рафаеля Корреа.

5. Японія планує скинути в океан 1,25 млн тонн води з «Фукусіми-1»

Воду з «Фукусіми-1» зіллють в океан
Японія

Японія планує скинути в океан воду з АЕС «Фукусіма-1», на якій десять років тому сталася радіаційна аварія максимального рівня. Уряд країни заявляє, що це найреалістичніший варіант розв’язання проблеми. Він також обіцяє не завдати шкоди природі.

[Йосіхіде Суга, прем’єр-міністр Японії]:
«Після будівництва об’єктів, що відповідають правилам, ми приблизно через два роки почнемо скид в океан».

Радіоактивна вода зберігається на території АЕС. Її вже понад один мільйон 200 тисяч тонн. До літа наступного року місця для неї не залишиться.

Оператор атомної станції «Токійська енергетична компанія» очищає забруднену воду від радіонуклідів. Однак у ній залишається тритій, який важко відокремити. Фахівці планують знизити його концентрацію шляхом розведення незабрудненою водою. Японський уряд обіцяє, що після цього вода стане безпечною й відповідатиме нормам ВООЗ. Влада вважає, що скидання в океан триватиме десятиліттями.

Тим часом Південна Корея висловила глибокий жаль щодо рішення уряду Японії.

[Ко Юн Чхоль, голова Управління з координації держполітики]:
«Ми повідомимо японський уряд, що занепокоєні його рішенням, і наш народ виступає проти. Рішення японського уряду абсолютно неприйнятне».

Сеул наполягатиме на тому, щоб процес скидання води був прозорим і проходив під міжнародним контролем.

Рішення японської влади також стурбувало представників рибальської промисловості різних країн.

Аварія на «Фукусімі-1» сталася в березні 2011 року. Її спричинив сильний землетрус і подальше цунамі. За оцінками фахівців «Токійської енергетичної компанії», на усунення наслідків аварії на АЕС може піти 40 років.

6. Новий тест визначає наявність коронавірусної хвороби по очах

Новий тест на COVID-19
Мюнхен, Німеччина

Мюнхенська компанія сподівається почати нову еру тестування на COVID-19. Вона створила мобільний застосунок, який сканує очі користувача й за три хвилини визначає наявність коронавірусу. Водночас, як кажуть винахідники, точність тесту перевищує 95 %.

Німецький розробник програмного забезпечення створив застосунок разом із фахівцями зі США. Учасники проєкту вже чекають схвалення від регуляторних органів, щоб наприкінці наступного місяця випустити свій продукт на ринок.

Програма використовує зроблену смартфоном фотографію очей та визначає, чи є вірус, за допомогою симптоматичного запалення, яке називають «рожеве око».

[Вольфганг Грубер, виконавчий директор компанії – розробника тесту]:
«Фахівці зрозуміли, що існує зв’язок між COVID-19 і так званим синдромом “рожевого ока”. Ми досліджуємо колір склери, тобто білої ділянки навколо зіниці, а не райдужну оболонку. Їх часто плутають. Нам вдалося виділити рожевий колір, що з’являється під час COVID-19. Він відрізняється від понад двох мільйонів рожевих відтінків».

За допомогою програми вже протестували більш як 70 тисяч осіб. Коронавірус визначали з точністю до 97 %. Водночас застосунок за секунду може обробляти до мільйона сканів.

У майбутньому цю опцію хочуть використовувати, щоб швидко виявляти заражених на масових заходах, таких як концерти чи футбольні матчі.

[Вольфганг Грубер, виконавчий директор компанії – розробника тесту]:
«Застосунок уже готовий до використання. Ми вже можемо виконувати до мільйона сканувань щосекунди й можемо доповнювати програму на свій розсуд».

Поки в планах продавати місячний абонемент на користування застосунком приватним компаніям. Він коштуватиме коло 570 доларів. Пізніше випустять ще версію для звичайних користувачів.

7. У Сінгапурі роботи-кур’єри доставляють продукти із супермаркету

Робот-кур’єр
Сінгапур

У Сінгапурі з’явилися роботи-кур’єри. Їх розробила місцева технологічна компанія. Ці машини доставляють із супермаркету продукти та інші товари в одному житловому районі. Водночас клієнти можуть замовити доставлення на будь-який зручний час. Відстежувати пересування робота можна через застосунок у смартфоні.

[житель Сінгапуру]:
«Це знімає навантаження, бо мені нема потреби нести важке. Але це корисно не лише для мене. Літні люди теж могли б користуватися послугами робота, щоб не носити сумок із магазину до дому. Гадаю, це дуже хороша ідея».

Робота-кур’єра обладнано датчиками й камерою. У ньому є два герметичні відсіки. У кожен можна покласти до 20 кілограмів вантажу.

[Лін Тін Мін, директор компанії – власника роботів-кур’єрів]:
«Під час пандемії людям важливо мати можливість робити безконтактні покупки. До того ж у роботах є ультрафіолетові лампи, які дезінфікують вантажні відсіки після кожного доставлення».

Роботи трудяться по 12 годин на день і обслуговують по п’ять клієнтів за зміну. Поки доставлення тільки тестують, тож за машинами стежать фахівці.

8. Продаж бджіл у Нью-Йорку — прибутковий бізнес

Доставлення вуликів із бджолами
Нью-Йорк, США

Жвавий Нью-Йорк із його хмарочосами й автомобільним рухом, на перший погляд, не найкраще місце для бджільництва. Але як виявилося, це не так. Дедалі більше містян починає розводити медоносних комах на дахах і в невеликих садах біля дому.

Ендрю Коте привіз із Джорджії ще одну партію бджолиних сімей — загалом коло двох з половиною мільйонів італійських бджіл.

У його фургоні вмістилося 200 дерев’яних коробок, у кожній з яких коло 12 тисяч комах.

І відразу ж виросла черга з місцевих бджолярів. Одна коробка коштує від 150 до 200 доларів.

[Ендрю Коте, голова Асоціації бджолярів Нью-Йорка]:
«У кожній коробці їх коло 12 тисяч. Бджоли продаються на вагу, як сир».

Хтось кладе покупку в сумки, хтось несе в руках. А деякі навіть перевозять бджолині сім’ї на велосипеді.

[Рей Сейдж, бджоляр]:
«Мені подобається кріпити їх на велосипед. Просто їхати треба повільно й обережно».

[Алан Марковіц, бджоляр]:
«Цей вид називається італійський, це європейські бджоли. Мені вони подобаються, бо з ними легко працювати й вони не зляться, коли відкриваєш вулик».

Кількість міських бджолярів швидко зростає. Багато вуликів ставлять на дахах хмарочосів та офісних будівель. Нью-Йорк легалізував бджільництво у 2010 році, і в місті сотні зареєстрованих вуликів.

Тим часом популяції бджіл у всьому світі різко скорочуються, частково через надмірну кількість пестицидів і хімікатів у сільських районах, а ще через малу різноманітність сільгоспкультур.

9. В індійському селі досі добувають сіль методом випарювання

Традиційний метод добування солі
Нінгел, Індія

В індійському штаті Маніпур здавна добувають сіль методом випарювання води. Тепер ця традиція збереглася лише в селі Нінгел, але й тут може незабаром зникнути.

Кілька десятиліть тому місцеві жителі виявили соляні джерела й зробили на їхньому місці колодязі завглибшки 13 метрів.

[Лата, жителька села Нінгел]:
«У нашому селі є три соляні колодязі. Ми беремо з них воду й добуваємо сіль. Для нас це єдине джерело доходу».

Жінки роблять соляні пластини й продають їх по 15 і 30 центів США. Заробити виходить щонайбільше 15 доларів на місяць.

[Індрані, жителька села Нінгел]:
«Я заробляю цим ось уже 40 років. Раніше таким ремеслом займалося понад вісім сімей, а зараз лише дві».

Процес випарювання солі тривалий і виснажливий, а дохід невеликий. Багато жінок вирішило, що ліпше вести сільське господарство. Тепер традиції цього ремесла зберігає лише шестеро жительок села.

10. Мистецтво й технології: як у Флоренції роблять 3D-копію статуї Давида

3D-копія статуї Давида
Флоренція, Італія

Величну статую Давида, яку створив Мікеланджело, уважають шедевром епохи Відродження. А зараз у Флоренції виготовляють її 3D-копію, яка теж унікальна. Коли роботу буде закінчено, її покажуть на виставці Експо-2020 у Дубаї.

Команда інженерів, техніків і реставраторів поєднує класичне мистецтво з провідними технологіями, щоб домогтися точної подібності до оригіналу.

У грудні фахівці сантиметр за сантиметром сканували величезну статую, висота якої перевищує п’ять метрів. Для цього використовували обладнання, за допомогою якого перевіряють наявність пошкоджень на вітряних турбінах. Процес тривав 40 годин.

У 1999 році науковці Стенфордського університету теж робили тривимірне сканування статуї, але тоді технології були іншими.

[Грація Туччі, координаторка проєкту]:
«Рівень точності, з яким ми зацифрували статую, дуже високий. Він, напевно, удвічі вищий, ніж у Стенфордської моделі двадцятирічної давності. Це стало можливим завдяки технологіям, які за цей час удосконалилися».

Після сканування статую частинами видрукували на 3D-принтері. На це пішло кілька днів. Потім почалася делікатна робота досвідчених реставраторів. Вони покривають пластикові деталі сумішшю акрилу й мармурової пудри.

[Нікола Сальвіолі, керівник групи реставраторів]:
«Нам треба накласти таку суміш, щоб копія стала схожою на статую Давида. Потрібно відтворити на поверхні тріщини, злами, плями, потертості чи рівні частини. Так ми вкладемо душу в цю копію, яка з цифрової перетворилася на матеріальну».

Статую Давида створили у Флоренції в середині XV століття. Над величезною брилою каррарського мармуру намагалися працювати двоє скульпторів, але без успіху. У 1501 році це завдання дали 26-річному Мікеланджело. Він завершив шедевр у 1504 році.

Варто зазначити, що це вперше Давида зображено перед поєдинком із Голіафом. До цього його показували в стані тріумфу після перемоги над гігантом.

[Сесіль Голльберг, директор галереї Флорентійської академії мистецтв]:
«Ця скульптура показує його напружений стан. Він менший на зріст, він пастух, однак водночас сповнений сил, але не жорстокий. Усі ці контрастні почуття й емоції виражені в цій скульптурі — унікальній для всього світу».

Готову копію статуї Давида доставлять на літаку в Дубай у жовтні. Вона стоятиме в центрі виставкового павільйону Італії. А оригінал залишиться у галереї Флорентійської академії мистецтв.

11. Пекінські дідусі вже майже 40 років тягають залізо в тренажерному залі

Бодибілдинг для літніх людей
Пекін, Китай

Щовечора без вихідних на колишній критій стоянці для велосипедів у Пекіні збирається група чоловіків і починає тягати залізо. Майже всім уже за 60, а обладнання для тренувань вони зробили з металолому кілька десятиліть тому. Допомогло те, що вони колись працювали на залізничному заводі.

[Сюй Вей, менеджер спортзалу]:
«Серед нас було багато різних спеціалізованих робітників. Ось я був слюсарем, а він — промивальником. Він був ковалем. Гирі виготовили в його майстернях. Він усе це зробив. Електрик і муляр допомогли нам побудувати спортзал. Усе це ми зробили самі».

На стінах спортзалу — фотографії знаменитих бодибілдерів 80-х і 90-х.

Члени клубу кажуть, що тренуються з низки причин, зокрема для підвищення імунітету чи відновлення після хвороб.

[Ян Хунчжен, член клубу]:
«Якщо люди похилого віку виконуватимуть якісь силові вправи, їхні м’язи будуть міцнішими. Коли м’язи міцні, у тілі більше енергії, настрій поліпшується й ми щасливі, чи не так?»

[Лю Баолі, член клубу]:
«Насправді раніше я був в інвалідному кріслі. Потім почав повільно ходити, згодом підіймати штангу, а далі поступово додавати ваги. Раніше я нічого не міг тримати в цій руці».

Клуб відкрили ще в 1984 році — через рік після того, як комуністична влада КНР зняла заборону на бодибілдинг, що діяла з 1953 року.

Площа залу — 130 квадратних метрів. За свою майже 40-річну історію він жодного разу не закривався. Навіть пандемія коронавірусу не відлякала дідусів від занять. Найстаршому з них — 82 роки.

[Люй Гундао, член клубу]:
«Таке враження, що це місце — просто клуб для людей похилого віку, які займаються спортом. Наприклад, в інших клубах для літніх читають газети, грають у шахи, грають чи спілкуються. А тут ми лише качаємо м’язи».

Членський внесок — 46 доларів на рік. Студентів і людей, яким за 80, пускають безплатно.

12. Новий рекорд Гіннеса: іграшковий поїзд зіграв найдовшу мелодію на келихах

Найдовша мелодія
Гамбург, Німеччина

У Музеї мініатюр Гамбурга іграшковий паротяг їде рейками й одночасно злегка вдаряє по келихах, наповнених водою. У результаті лунають найрізноманітніші класичні твори.

Через пандемію музей мусив закритися. Тоді засновник закладу Фредерік Браун та його команда вирішили, що це найліпший час, щоб установити світовий рекорд.

[Фредерік Браун, творець мініатюрного міста]:
«Спочатку ця ідея здавалася божевільною. Усі так і казали, що я, схоже, утратив розум. Але ми не здалися й ось зараз спробуємо встановити світовий рекорд. Насправді нам просто весело, ми бавимося як діти».

Фредерік замислив установити рекорд Гіннеса з найдовшої виконаної іграшковим поїздом мелодії. І це йому вдалося.

[Фредерік Браун, творець мініатюрного міста]:
«Не все ідеально, але ви спробуйте зіграти Верді на келихах для вина, або навіть болеро, якщо у вашому розпорядженні лише дві октави. Ось чому я кажу, що це мегарекорд. І я певен, що найближчим часом його навряд чи поб’ють».

Команді довелося добре потрудитися. Найскладніше було те, що поки наповнювали і розміщали всі 2840 келихів, вода з них випаровувалася, і звук змінювався.

[Фредерік Браун, творець мініатюрного міста]:
«Ми шукали всілякі рішення. Намагалися накрити поверхню води плівкою. Потім ми знайшли легку олію, дуже рідку. На ній не готують. І виявилося, що вона створює ідеальне покриття й майже повністю запобігає випаровуванню. Ми її протестували. Випаровуються лише дві сотих відсотка. А зі звичайного келиха — коло половини відсотка. Це зовсім інша річ».

Команді також треба було впевнитися, що поїзд не розіб’є жоден із келихів. Зрештою іграшковий потяг виконав 20 різних класичних мелодій, серед яких «Марш Радецького» Штрауса й «До Елізи» Бетховена.

13. У Луксорі знайшли Загублене місто віком 3400 років

Загублене місто
Луксор, Єгипет

У єгипетському Луксорі виявили так зване Загублене місто віком близько 3400 років.

Відомий археолог Захі Хавасс і його команда у вересні почали шукати біля Луксора поминальний храм. Але наступними тижнями вчені стали знаходити залишки глинобитних споруд у всіх напрямках.

Зрештою вони відкопали добре збережене місто з будинками, стіни яких майже всі вціліли, а в кімнатах було чимало побутових речей. Серед них посуд і прикраси. А на цеглі видрукувано символи Аменхотепа III.

[Захі Хавасс, єгиптолог]:
«Ми вважаємо, що виявлення цього золотого втраченого міста за важливістю можна порівняти лише зі знайденням Тутанхамона. Я називаю його золотим містом, бо його заснували в золотий вік Єгипту — у 1392 році до нашої ери. Я називаю його загубленим містом, бо воно було втрачене, ніхто не вірив, що воно існує».

За словами Хавасса, місто мало три основні райони. Поки виявлено велику територію, де зберігали сандалі, а також шили одяг і огранювали дорогоцінні камені для виготовлення намист і браслетів.

[Захі Хавасс, єгиптолог]:
«Але найголовніше — статуетки цариці Тії, дружини Аменхотепа III. Ми гадаємо, що в західній частині цього міста знайдемо щось про Тутанхамона. У вересні ми розкопуватимемо територію храмів».

Знахідка розкриває життя стародавніх єгиптян у період, коли вони починали поклонятися богу Атону.

[Алі Абу Дашиш, археолог]:
«Ми завжди вважали, що давньоєгипетська культура ґрунтувалася на смерті й відродженні. Але тепер ми знаємо подробиці життя стародавніх єгиптян. Ми виявили посуд для в’яленого м’яса, знайшли предмети, які розповіли нам історію цієї землі Аменхотепа III, де почалося поклоніння Атону».

Згідно з історичними свідченнями, на території міста стояло три палаци Аменхотепа III. Там також був адміністративний і промисловий центр царства.

14. Ведмеді бельгійського зоопарку розминають лапи після зимової сплячки

Ведмеді вийшли із зимової сплячки
Рошфор, Бельгія

У зоопарку бельгійського міста Рошфор бурі ведмеді розминають лапи. Недавно вони вийшли із зимової сплячки й тепер відновлюють сили.

[Валеріан Будар, доглядач зоопарку]:
«Тепер ведмеді знову цілими днями гуляють, насолоджуючись гарною погодою. Оскільки взимку вони їли дуже мало, то помітно схудли».

Багато хто думає, що ведмеді взимку сплять безпробудно. Та це не так. Метаболізм цих тварин сповільнюється не настільки, як у гризунів чи комахоїдних, і температура тіла знижується всього на шість градусів.

[Валеріан Будар, доглядач зоопарку]:
«Ведмеді не прокидаються по кілька днів і в цей час не їдять і не випорожнюються. Однак вони не сплять безперервно три або чотири місяці. У них це відбувається невеликими фазами. Вони добре чують усі зовнішні шуми. Якщо кілька днів тримається хороша погода і світить сонце, то вони можуть вийти».

Усю весну й літо ведмеді набиратимуть жир, а на зиму знову впадуть у сплячку.

15. Вулиці Бонна вбралися в рожеві шати з вишневих квітів

Вишня квітне
Бонн, Німеччина

Вулиці старого міста в німецькому Бонні потопають у вишневому квіті. Зазвичай дерева в рожевих шатах приваблюють туристів з усього світу, але зараз ними милуються переважно місцеві мандрівники.

[туристка]:
«Я, проживши в Німеччині 30 років, приїхала сюди вперше. Ми хотіли побувати тут ще торік, але тоді все було закрито, тож ми не змогли. Тому цвітінням милуємося вперше, і воно чудове».

[туристка]:
«Ми прийшли подивитися на вишні й перевірити, чи всі зацвіли. Я приїхала два тижні тому, і минулого тижня вишні ще не були такими гарними. Тож я вирішила помилуватися ними зараз».

Вишневі дерева посадили в Бонні понад 30 років тому. Цього року через раптове похолодання і снігопад цвітіння трохи забарилося.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: