24.08.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 14 по 18 лютого)

Огляд світових подій (з 14 по 18 лютого)

1. Холоди в Техасі: 2,7 млн ​​осіб залишилися без електроенергії Рекордні холоди Техас, США Щонайменше 21..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

1. Холоди в Техасі: 2,7 млн ​​осіб залишилися без електроенергії

Рекордні холоди
Техас, США

Щонайменше 21 людина загинула в п’ятьох штатах США, зокрема в Техасі, унаслідок снігопадів і рекордних холодів, що охопили регіон. Закрито центри вакцинації проти коронавірусу.

У Техасі оголосили надзвичайний стан. Тут — найнижча температура за більш ніж 30 років — подекуди до мінус 18.

Через погодні катаклізми близько 2 мільйонів 700 тисяч осіб залишилося без світла. Перебої з постачанням електроенергії також є і в сусідній Луїзіані та Міссісіпі.

Техас — другий за розмірами штат США, а ще найбільший у країні виробник електроенергії. Майже половину обсягу електрики тут отримують завдяки природному газу. Але потужності для його видобування й транспортування не розраховані на холоди. Тож хуртовина зупинила коло третини з них.

Від негоди потерпають також штати Теннессі, Кентуккі, Північна Кароліна, Алабама, Оклахома та Орегон. У деяких регіонах ввели комендантську годину, щоб люди не виїжджали на обмерзлі дороги. Холоди дісталися навіть до півночі Мексики.

Білий дім висловив готовність надати постраждалим від негоди штатам усе необхідне.

2. Військовики М’янми обіцяють передати владу після нових виборів

Заява військовиків
Найп’їдо, М’янма

Військовики М’янми оголосили, що проведуть нові вибори й передадуть владу партії, яка переможе. Вони також заперечують, що вчинили військовий переворот з метою позбавити влади партію Аун Сан Су Чжі «Національна ліга за демократію». Торік у листопаді вона перемогла з великим відривом. Але армійці відмовилися визнати результати, заявивши про масштабні махінації.

[Зау Мін Тун, спікер армії М’янми]:
«”Національна ліга за демократію” мала можливість усунути проблеми мирно, згідно з конституцією. Але вона нічого не зробила. У нас не було вибору, окрім як захопити владу. Але це не переворот».

Спікер армії М’янми сказав, що військовики передадуть владу цивільному урядові після чесних виборів.

[Зау Мін Тун, спікер армії М’янми]:
«Згідно з конституцією 2008 року, військовики передадуть владу партії, яка переможе, після того, як ми вирішимо проблеми фальсифікації виборів, щоб вони були вільними, чесними й забезпечили демократію».

Армійці ще звинуватили протестувальників, які останніми тижнями масово виступають проти перевороту, у тому, що ті провокують насильство.

[Зау Мін Тун, спікер армії М’янми]:
«І вони незаконно тиснуть на держслужбовців. Протестувальники не мирні, а вдаються до насильства».

Переворот стався 1 лютого. Лідера Аун Сан Су Чжі й кількох інших високопосадовців арештували. Сан Су Чжі зараз під домашнім арештом. Після обшуку їй висунули звинувачення в тому, що вона незаконно ввезла до країни радіоустаткування. Ідеться про рації. Тепер поліція також звинувачує її в порушенні закону про національну катастрофу. Інших подробиць поки не надали.

Водночас у всій М’янмі тривають протести. Через це багато хто опинився в скрутному становищі.

[таксист]:
«Кожна заправка бере участь у русі громадянської непокори. Ми, водії таксі, не можемо заправитися. Ми не можемо їздити, бо бензин занадто дорогий. Усі в цій ситуації постали перед труднощами. Навіть держслужбовці не можуть потрапити на роботу».

Держдепартамент США вже висловив стурбованість у зв’язку з новими звинуваченнями на адресу Аун Сан Су Чжі. Він також закликав військовиків М’янми звільнити всіх незаконно арештованих і відновити обраний уряд.

3. Світова організація торгівлі обрала нового генерального директора

Новий голова СОТ
Вашингтон, США

Колишнього міністра фінансів Нігерії Нгозі Оконджо-Івеалу оголошено генеральним директором Світової організації торгівлі (СОТ). Вона стала першою жінкою і першою африканкою на цій посаді.

[Нгозі Оконджо-Івеала, гендиректор СОТ]:
«Я завжди кажу людям, що важливо мати здібності, щоб досягати результатів. Інакше кажучи, якщо ти перша жінка й перша африканка, але результатів не добиваєшся, то в цьому немає ніякого сенсу. Я буду домагатися результатів».

Раніше адміністрація Байдена підтримала кандидатуру Оконджо-Івеали, чим завершила багатомісячне протистояння за головну посаду в організації. Конкуренткою Нгозі Оконджо-Івеали була південнокорейський міністр торгівлі Ю Мен Хі. Однак вона зняла свою кандидатуру, поступившись нігерійці.

СОТ не мала генерального директора із серпня минулого року, коли з посади пішов бразилець Роберто Азеведо.

Кандидатуру Оконджо-Івеали підтримували всі країни-члени СОТ. Однак адміністрація Дональда Трампа була проти неї через брак у нігерійки досвіду в міжнародній торгівлі.

Слід зазначити, що СОТ давно звинувачують у тому, що вона перевищує свої повноваження під час вирішення суперечок та встановлює несправедливі правила. Це почалося ще за адміністрації Обами, коли Вашингтон почав блокувати обрання суддів до апеляційного органу СОТ. З 2016 року Сполучені Штати Америки блокували всі нові призначення, через що організація не могла вирішувати торгові суперечки.

Вашингтон також неодноразово висловлював невдоволення нездатністю СОТ припинити нечесні торговельні практики Китаю. США подали до організації близько двох десятків позовів щодо КНР. Вони стосуються питань субсидування, бар’єрів на внутрішньому китайському ринку й нечесного застосування правил про захист інтелектуальної власності.

Байден обіцяє використовувати більш багатосторонній підхід у вирішенні суперечок. Але незрозуміло, як його адміністрація усуне корінні проблеми СОТ.

4. Facebook позбавив австралійців можливості ділитися новинами

Новини на фейсбуці закрито
Австралія

У четвер австралійці, прокинувшись, з подивом виявили, що більше не можуть переглядати новинний контент на фейсбуці або ділитися ним на сторінках соцмережі. Компанія Марка Цукерберга ухвалила рішення заблокувати його у відповідь на майбутній закон в Австралії, який зобов’яже її та Гугл платити за новини медіакомпаніям.

Такий крок Фейсбуку вже розкритикували місцеві новинні продюсери, політики й правозахисники. Особливо громадськість континенту обурило те, що стали недоступними й офіційні сторінки урядових сайтів, які мають стосунок до охорони здоров’я та служб безпеки.

[Джош Фрайденберг, міністр фінансів Австралії]:
«Щодо дій Фейсбуку, то він не має рації. Це були непотрібні заходи, грубі заходи, і вони зашкодять репутації соцмережі тут, в Австралії. Вони також вирішили заблокувати доступ до урядових вебсайтів, які мають стосунок до підтримки в період пандемії, психічного здоров’я, екстрених служб, метеорологічного бюро. Закон про ЗМІ абсолютно не стосується цих сторінок».

[Пол Флетчер, міністр комунікацій Австралії]:
«Сьогодні вранці я говорив із Фейсбуком і сказав, що уряд очікує від нього якомога швидшого відновлення роботи цих сторінок. Бути платформою — це велика відповідальність».

Уряд Австралії зазначає, що голова Фейсбуку Марк Цукерберг не попереджав про блокування новинного контенту й зараз із ним ведуть переговори.

[Пол Флетчер, міністр комунікацій Австралії]:
«Гугл і Фейсбук — це важливі складові цифрової екосистеми Австралії. Вони важлива частина економіки. Ми чітко їм сказали, що хочемо, щоб вони й далі працювали в країні. Але ми також чітко зазначили, що, якщо вони хочуть вести бізнес в Австралії, то треба дотримуватися законів цієї країни».

Варто зазначити, що пошуковик «Гугл», який спочатку також виступав проти закону, уже почав укладати договори з австралійськими медіакомпаніями про надання новинного контенту.

Так, він уже домовився з медіахолдингом Руперта Мердока «Ньюс Корпорейшн» (News Corporation). Це відчинить йому двері для публікації статей газет «Сан» (Sun), «Волл-стріт джорнел» (Wall Street Journal), «Таймс» (Times) та «Австраліан» (Australian).

Раніше Гугл погрожував, що заблокує пошуковик на континенті.

Як очікується, закон про ЗМІ в Австралії ухвалять за кілька днів.

5. Співробітник ВООЗ: Китай відмовився надавати дані про ранні випадки захворювання на COVID-19

Китай не надає даних
Заява учасника команди ВООЗ

Китай відмовився передавати Всесвітній організації охорони здоров’я докладні дані про перші випадки захворювання на COVID-19. Про це сказав член команди розслідувачів від ВООЗ. Він є учасником групи, яка намагається визначити джерела пандемії.

За словами австралійця Домініка Дваєра, експерта з інфекційних захворювань, команда подала запит на дані про 174 випадки захворювання в місті Ухань, що сталися в грудні 2019 року. Але отримали лише короткий огляд необхідної інформації.

[Домінік Дваєр, член команди з розслідування від ВООЗ]:
«В ідеалі, треба ретельно перевіряти кожного пацієнта. Ми називаємо це складанням порядкового списку. Це стандартна практика під час розслідування спалаху. Проте китайці з цього питання нам дали лише підсумкові дані. Ми хотіли б отримати всю інформацію, але її поки не надали».

За словами Дваєра, необхідні дані мають критично важливе значення, бо лише половина з тих 174 хворих відвідувала ринок морепродуктів в Ухані. А саме його називають місцем виникнення епідемії.

Білий дім у суботу висловив глибоке занепокоєння щодо звіту ВООЗ про COVID-19 у Китаї. Радник з національної безпеки США Джейк Салліван закликав КНР надати дані найперших днів спалаху.

У своїй заяві він сказав, що звіт обов’язково має бути незалежним і уряд Китаю не повинен його змінювати.

Розслідування ВООЗ проходить із затримками. Також є побоювання, що Пекін надає експертам неповну інформацію. Раніше Вашингтон звинувачував Пекін у приховуванні масштабів початкового спалаху.

6. Європейське космічне агентство оголосило про новий набір астронавтів

Новий набір астронавтів
Європейське космічне агентство

Європейське космічне агентство оголосило новий набір. Уперше більш ніж за десятиліття воно відбиратиме нове покоління астронавтів.

Водночас воно настійно рекомендує подавати заявки жінкам, а також розмірковує про те, як можна залучити до освоєння космосу людей з інвалідністю.

Усі зацікавлені зможуть відправляти своє резюме впродовж двох місяців — із кінця березня до кінця травня. Розглядатимуть їх лише тоді, якщо заявник має ступінь магістра в галузі науки чи математики.

[Ян Ворнер, голова Європейського космічного агентства]:
«Маємо астронавтів з попереднього набору. Вони досі працюють. Я хотів би, щоб вони й у майбутньому полетіли на орбіту, у космос. Та водночас нам потрібні нові астронавти, щоб забезпечити безперебійність роботи».

Процес відбору розділять на шість етапів. Усіх кандидатів перевірять на знання науки й техніки, а також випробують їхню фізичну підготовку й здатність бути спокійним у стресових ситуаціях.

[Тім Пік, британський астронавт]:
«Якщо подивитися на наші пілотовані польоти, то вони досить дивовижні. Ми розширюємо кордони, шукаємо більше інженерів, більше вчених, більше астронавтів тощо. Тож стати частиною цієї міжнародної команди — великий привілей».

Попереднього разу до Європейського космічного агентства набирали у 2008 році. Тоді заявки подало понад 8000 осіб, проте до фіналу дійшло лише десять.

Цього разу ЄКА сподівається набрати до 26 постійних і запасних астронавтів.

7. 14-річна австралійка управляє власною компанією

Підліток-підприємниця
Канберра, Австралія

Власник бізнесу — не та посада, якою може похвалитися багато 14-річних підлітків. Але саме так називає себе юна жителька Австралії Ті Девоу.

[Ті Девоу, підприємниця]:
«Це було зовсім несподівано».

Ті створила свою компанію в одинадцятилітньому віці. Приблизно за чотири роки бізнес став дуже успішним.

[Діон Девоу, батько підприємниці]:
«І гадки не мав, що якось підтримуватиму бізнес людини, якій усього 11 років».

Бізнес починали як лінію одягу в аборигенному стилі. Однак невдовзі компанія почала також створювати товари для дому, свічки, аксесуари та гаманці.

[Діон Девоу, батько підприємниці]:
«Слід поліпшити дизайн, зробити іншу лінію чи обрати інший колір».

Керувати онлайн-магазином — далеко не гра. Дівчина часто втомлюється.

[Ті Девоу, підприємниця]:
«Іноді я мушу допомагати у своїй компанії, і я не можу піти погуляти з друзями».

Компанія не лише дає гарний прибуток, але й допомагає поширювати культуру аборигенів.

[Ті Девоу, підприємниця]:
«Гадаю, багато хто просто не звертає уваги на бізнес аборигенів. І я просто щаслива від того, чого досягла. Це дуже добре, бо я поширюю цінну інформацію про корінні народи».

Допомагає Ті не лише батько, але й інші родичі.

8. «Гнізда» для бездомних: у Німеччині випробовують вуличні спальні капсули

«Гніздо» для бездомних
Ульм, Німеччина

У німецькому Ульмі тестують спальні капсули для бездомних. Ці незвичайні дерев’яні споруди спроєктували й побудували шість місцевих компаній. Для капсули навіть придумали назву «Ульмське гніздо».

Мета проєкту — захистити від холоду тих, хто з якихось причин не може ночувати у притулках для бездомних.

[Норман Курок, співробітник благодійної організації Caritas]:
«Увечері “гніздо” автоматично відмикається. Той, кому треба десь переночувати, може просто відчинити двері й потрапити в безпечне місце».

«Ульмське гніздо» обладнано сонячною панеллю, датчиками руху, температури й вологості. Усередині є освітлення.

[Норман Курок, співробітник благодійної організації Caritas]:
«Будова капсули створює так званий ефект іглу. За рахунок тепла тіла температура всередині підіймається до прийнятного рівня. Там не буде жарко й затишно, але від морозів можна вберегтися».

Коли в капсулі спить бездомний, інформація про це надходить до співробітників благодійної організації. Уранці вони опитують тих, хто ночував.

[Норман Курок, співробітник благодійної організації Caritas]:
«Ті, хто користувався капсулою, дуже задоволені. Вони збагнули, що вона захищає від холоду, а ще від нападів. Іноді бездомні більше бояться насильства, ніж морозів».

Розробники роблять «Ульмські гнізда» під замовлення. Проте нагадують, що клієнтів і надалі чекають витрати. У капсулах треба прибирати, також знадобиться технічне обслуговування.

9. Волонтери відновлюють центр Мосула, щоб магазини знову змогли відкритися

Відновлення старого міста
Мосул, Ірак

Ці волонтери зводять стіни в межах масштабного проєкту реконструкції. Команда планує відновити коло 70 магазинів у старому місті на заході іракського Мосула.

Мета проєкту — пожвавити район, який колись був фінансовим центром Мосула, а потім опинився в руїнах. У 2014 році його захопило угруповання ІДІЛ.

[Абдулла, власник магазину]:
«Ініціатива повернула нам надію і відновила дух наших сімей і цієї місцевості. Ці організації почали роботу з реконструкції, і ми дякуємо їм за їхні зусилля».

Команда волонтерів включає 100 осіб, серед яких інженери, медики, студенти та робітники. Її створили в січні 2017 року, одразу після звільнення Мосула. Відтоді вона допомагає відновлювати місто.

Проєкт фінансує Агентство США з міжнародного розвитку. Він стартував у середині січня цього року. Як очікується, робота триватиме три місяці.

У виборі магазинів, які відновлюватимуть, спиралися на низку критеріїв. Наприклад, претендент мав володіти приміщенням до 2014 року. Йому необхідно підписати договір про те, що він працюватиме після реконструкції. Також він мусить довести, що не має іншого джерела доходу.

[Мохаммед Салім, майстер зі створення вишивки]:
«Це добре. Багато хто вже не сподівався знову відкритися, але тепер є надія. Іноді в мене за цілий місяць жодного клієнта. Я взагалі не заробляю».

Координатор проєкту каже, що відновлені магазини ще забезпечать необхідним обладнанням та інструментами, щоби власники змогли відновити бізнес.

Варто зазначити, що команда волонтерів уже брала участь в інших проєктах відновлення старого міста на заході Мосула. Вона вже відремонтувала 140 магазинів і 55 будинків.

10. У США мініатюрні коні-терапевти перейшли на віддалену роботу

Мініконі для онлайн-терапії
Баррінгтон, США

Мініатюрні коні на ранчо в селищі Баррінгтон штату Іллінойс виходять на прогулянку. Ці милі тварини зазвичай відвідують лікарні, госпіси та будинки для людей похилого віку, щоб підіймати настрій.

Але торік у березні через пандемію розпорядок життя на ранчо змінився. Тоді ж майже не стало пожертвувань. Однак засновниця проєкту зоотерапії знайшла інший спосіб, як виводити на публіку своїх вихованців і заробляти на їх утримання. Вона влаштовує зустрічі з мініатюрними кіньми за допомогою соцмереж, або ж на одній із платформ для відеоконференцій.

[Джоді Дігель, засновниця проєкту зоотерапії]:
«Коли ми проводили зустрічі в прямому ефірі в інстаграмі, деякі писали: “Привіт із Бразилії”, — чи: “З любов’ю з Європи”. Просто неймовірно, що в нас з’явилася міжнародна аудиторія».

На ранчо живе десять мініатюрних і дві звичайні коняки, а ще чотири карликові ослики й три собаки. Усі вони беруть участь в онлайн-зустрічах зі школярами, відвідувачами бібліотек та працівниками різних організацій.

Живе спілкування теж не забуто. Мініконі й собаки незмінно відвідують мешканців будинків для людей похилого віку. Милуватися тваринами поки можна лише через вікно. Але й це дуже корисно.

[Джоді Дігель, засновниця проєкту зоотерапії]:
«Тварини допомагають забути про негаразди. Під час зустрічі зосереджуєшся тільки на них. Люди бачать мініатюрних коней у кросівках чи чудових собак-терапевтів і відчувають неймовірний зв’язок із ними».

Лікарі теж прихильні до таких сеансів.

[Фархад Гул, адміністратор будинку для людей похилого віку]:
«Дуже важливо, щоб старенькі мали духовне й соціальне спілкування. І коли, зустрічаючись із тваринами-терапевтами, наші підопічні усміхаються, це найцінніше».

Недавно на ранчо з’явилися нові жителі — дев’ять цуценят. Усі вони стануть собаками-терапевтами.

11. Масаж і свобода: фіни бігають по снігу у вовняних шкарпетках

У шкарпетках по снігу
Еспоо, Фінляндія

Біля фінського міста Еспоо прихильники бігу підкорюють снігову цілину. А як взуття в них звичайні вовняні шкарпетки. І фіни зовсім не з’їхали з глузду, просто це такий новий спосіб тренуватися.

[Пекка Парвіайнен, прихильник бігу босоніж]:
«Це наші фінські дивацтва. Думаю, ми всі з цим згодні. І ми по-справжньому щасливі. Це й гарні вправи, і величезне задоволення».

На бігунах по три пари вовняних шкарпеток. Добре, що на карантині був час для в’язання.

[Пекка Парвіайнен, прихильник бігу босоніж]:
«Можна обрати легкий маршрут, а можна важкий — у глибокому снігу, як оце був зараз. Після цього просто чудові відчуття. Добре промасувавши ноги, відчуваєш невелике тепло й повну свободу, бо ноги не стискає щільне взуття».

Кілька років тому у Фінляндії почали захоплюватися бігом босоніж, щоправда, теплої пори року. Але фіни взагалі народ загартований. Вони люблять ходити взимку в сауну й босоніж вибігати з парні, щоб скупатися в найближчій водоймі. Ну а тепер виникло нове зимове хобі — біг у шкарпетках.

[Томмі Гейкконен, бігун-початківець]:
«Багато хто намагається так побігати. А потім здебільшого хочуть бігати знову й знову. І це стає пристрастю».

Утім, бігуни нагадують, що взимку все ж холодно. Тому довго бігати в самих шкарпетках не варто.

12. 3000 ключів і 7 кілометрів шляху: як у Ватикані відкривають двері музеїв

Хто відмикає Сикстинську капелу?
Ватикан

Майже 3000 ключів і сім кілометрів шляху. О 5 ранку Джанні Креа вже відмикає сейфи в бункері Ватикану й готується почати звичний обхід. Він відчиняє зали, кімнати й галереї ватиканських музеїв.

[Джанні Креа, ключник музеїв Ватикану]:
«Я роблю це майже 23 роки. І тільки через три роки роботи мені дозволили самостійно відкрити Сикстинську капелу. Перед цим треба пройти відповідну підготовку в старших колег».

Ключ від Сикстинської капели зберігають як неоціненну реліквію — у конверті з печаткою, який ховають до сейфа.

Настає час обходу. Джанні відчиняє ворота, підіймається темними сходами й проходить коридорами повз твори мистецтва. Ось зі скрипом розчиняються величезні двері, що ведуть до залу Ротонда в музеї Піо-Клементіно. Далі треба пройти ще кілька коридорів, зокрема й Галерею гобеленів.

Поступово Джанні наближається до ватиканської перлини — Сикстинської капели. Тільки тут він розкриває конверт і дістає ключ. Промінь ліхтарика на мить вихоплює з темряви частину фрески на вівтарній стіні. Незабаром загоряється світло, і капела постає перед очима в усій красі. Цей музей знаменитий ще й тим, що тут кардинали обирають нового Папу Римського.

[Джанні Креа, ключник музеїв Ватикану]:
«Ця робота викликає унікальні емоції. Для мене й моїх колег мати можливість показати відвідувачам з усього світу ці незвичайні твори мистецтва, які стали частиною нашої історії, — неймовірно великий привілей».

Завершивши обхід, ключник виходить на терасу, щоби помилуватися сходом сонця й куполом собору святого Петра.

13. Давня мушля виявилася музичним інструментом

Мушля виявилася інструментом
Франція

Ось такі три ноти можна зіграти на цій стародавній мушлі віком коло 18 тисяч років. Її знайшли ще в 1931-му під час розкопок у печері Марсулас на південному заході Франції. Мушлю вважали церемоніальним кубком.

З’ясувати, що це музичний інструмент, вдалося лише нещодавно, під час чергової інвентаризації. Археологи помітили на ній незвичайні отвори.

Зрештою до дослідження залучили валторніста, який зміг зіграти на давньому інструменті ноти до, до-дієз і ре.

[Філіпп Волтер, дослідник]:
«У мушлі зробили отвори й відокремили якісь частини. Усі ці маніпуляції було зроблено заради певного звуку. Це показує, що 18 тисяч років тому в людей виникали ідеї перетворити такі мушлі на музичні інструменти».

На кінці мушлі був мундштук. Також виявили сліди червоного пігменту біля отвору. Він ідентичний тому, за допомогою якого зроблено візерунок на стіні печери.

[Філіпп Волтер, дослідник]:
«Мушля видає разюче сильний звук. Понад 100 децибелів. Можете уявити, що відчували стародавні люди, коли на такому інструменті грали в такій маленькій печері».

Ця мушля стала найдавнішим духовим музичним інструментом у світі.

14. Німецька сім’я відтворила карнавал «Розенмонтаг» за допомогою іграшок Playmobil

Іграшковий карнавал
Бонн, Німеччина

Святкова мелодія, карнавальні костюми, прикрашені рухомі платформи й захоплені глядачі. Цей іграшковий парад влаштувала з нагоди «Рожевого понеділка» німецька сім’я з Бонна.

«Розенмонтаг» щорічно відзначають усією Німеччиною. Цим святом завершується тривалий карнавальний сезон. Однак цього року громадські заходи скасували через пандемію. Тому комітет карнавального фестивалю Бонна закликав людей відтворити свято за допомогою іграшок.

[Роланд Гозеберг, житель Бонна]:
«Саме це й запалило іскру нашої ідеї. А потім я серйозно захопився. Я взяв дитячі набори Playmobil, і ми почали відтворювати процесію, а колона дедалі більшала».

В іграшковому костюмованому параді також беруть участь поліційні авто й машини швидкої допомоги, які дбають про порядок та безпеку. Є журналісти з відеокамерами та двірники, які збирають конфеті й розкидані солодощі.

Карнавальний сезон у Німеччині стартує 11 листопада й завершується перед Великим постом. «Розенмонтаг» особливо пишно святкують у Кельні, Дюссельдорфі й Майнці.

15. В Аргентині самка ягуара, що живе в неволі, навела дитинчат від дикого самця

У заповіднику народилися ягуари
провінція Чако, Аргентина

В Аргентині святкують народження двох дитинчат ягуара. Перед цим була історія кохання між самкою, яка прожила все життя в неволі, і диким самцем. Хижа кішка з кличкою Таня раніше була вихованкою зоопарку, а потім її поселили в заповіднику «Непрохідний» в провінції Чако.

2019-го молодий ягуар почав приходити до паркану національного парку, щоби побачити Таню. Між тваринами виникла прихильність, тож співробітникам заповідника довелося виконати непросте завдання і влаштувати тваринам побачення.

У національному парку побудували щось на зразок великого загону й запустили туди Таню, а потім відкрили ворота й для дикого ягуара. Ця зустріч відбулася торік восени.

[Себастьян ді Мартіно, співробітник департаменту охорони природи]:
«Ми схрестили дикого самця, який ніколи не був у неволі, і самку, яка ніколи не жила на волі. Такого ніколи не було. Ми перевірили, чи траплялося щось подібне у світі, і не знайшли цьому підтвердження».

Самка й самець стали місцевими знаменитостями. Школярі навіть дали дикому ягуарові кличку — Карамта. У мові тутешніх аборигенів це означає «Незламний».

Ну а 30 січня Таня навела дитинчат. Хижі кошенята підростають і мають здоровий вигляд.

[Себастьян ді Мартіно, співробітник департаменту охорони природи]:
«Вони стали своєрідним символом початку відновлення популяції ягуарів у Чако. Ми знаємо, що якщо нічого не зробимо, цей вид зникне».

Ягуарів майже 50 років тому занесли до міжнародної Червоної книги. У багатьох країнах їх охороняє держава. Ці тварини дуже рідко нападають на людей. Переважно тоді, коли відчувають загрозу. Зазвичай ці хижаки ставляться до людей більше із цікавістю, ніж з агресією.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: