23.12.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 28 березня по 1 квітня)

Огляд світових подій (з 28 березня по 1 квітня)

1. На Тайвані сталася найбільша за 40 років аварія на залізниці Потяг зійшов із рейок Хуалянь,..

Дата завантаження: 2024-04-23

video

1. На Тайвані сталася найбільша за 40 років аварія на залізниці

Потяг зійшов із рейок
Хуалянь, Тайвань

Щонайменше 40 людей загинуло, близько 70 постраждало внаслідок залізничної аварії на Тайвані. У тунелі з рейок зійшов потяг. Перед цим він, як припускають, врізався у вантажівку.

[пасажирка]:
«Я сиділа біля проходу, і мене кинуло на підлогу».

На Тайвані з нагоди свята поминання предків — Цінмін почалися чотириденні вихідні. Експрес прямував із Тайбея до Тайдуна. Усі місця були зайнятими — у поїзді їхало коло 350 осіб.

Як повідомляють рятувальники, вантажівка, найімовірніше, упала з обриву й так опинилася на рейках. Поїзд врізався в неї, коли виїжджав із тунелю. Аварія сталася о 9-й ранку на східному узбережжі країни, північніше міста Хуалянь.

Пасажирам довелося виходити з тунелю дахом поїзда.

[пасажирка]:
«Ми більше не мали як вибратися, тому довелося залазити на дах поїзда й потім злазити».

З перших чотирьох вагонів евакуювали близько ста осіб. Вагони з п’ятого по восьмий дуже пошкоджені, і до них складно дістатися. Рятувальна операція триває.

Це найбільша залізнична катастрофа у Тайвані за останні 40 років.

2. Польща підходить до піка третьої хвилі пандемії

Третя хвиля COVID-19
Польща

У Польщі добова кількість смертей від коронавірусу досягла рекордного у 2021 році рівня. Система охорони здоров’я країни не справляється. У деяких регіонах ось-ось закінчаться вільні апарати ШВЛ.

[Аркадіуш Гломб, працівник служби швидкої допомоги міста Сосновець]:
«Служби порятунку й швидкої допомоги не лише в Сосновці, а й у всій Польщі в цей важкий час не справляються. Ми робимо все можливе, та не все можна здійснити».

[Анджей Тикарський, ректор Познанського університету медичних наук]:
«Останніми днями різко стало потрібно більше кисню, і наша лікарня переповнюється. У п’ятницю та неділю ми відкрили ще дві палати й у вихідні вже прийняли 50 пацієнтів».

Тривожних повідомлень останніми днями в Польщі було чимало. Так, з лікарні в Познані евакуювали хворих, бо там закінчився кисень. А одного пацієнта, який переніс інсульт, довелося перевозити в багажнику легкового автомобіля. Також повідомляють, що студентів-медиків закликають уже зараз стати до роботи в лікарнях, бо кадрів не вистачає.

Особливо важка ситуація в Сілезії — південному промисловому регіоні, де живе чотири з половиною мільйони осіб.

Міністерство охорони здоров’я пообіцяло до кінця тижня перевезти 150–170 пацієнтів із COVID-19 із Сілезії до інших регіонів. Для цього виділили медичний літак, який готовий курсувати цілодобово.

[Адам Недзельський, міністр охорони здоров’я Польщі]:
«Через кількість нових хворих і пацієнтів, які потребують госпіталізації, ситуація в Сілезії критична. У перспективі вона теж буде критичною. Ресурси, які виділила місцева влада на боротьбу з ковідом, поступово закінчуються».

У середу в Польщі від коронавірусу померло 653 людини. Було виявлено майже 33 тисячі нових випадків зараження.

Міністр охорони здоров’я каже, що Польща досягне піка третьої хвилі пандемії цього або наступного тижня. Влада обіцяє до кінця тижня додати в усій країні ще 3–4 тисячі ліжкомісць.

У Польщі живе 38 мільйонів людей. За весь час пандемії тут виявили більш як 2 мільйони 320 тисяч випадків зараження. Померло близько 53 тисяч осіб. Обидві дози вакцини отримало понад 2 мільйони поляків.

3. Північна Корея, імовірно, знову провела випробування балістичних ракет

Запуск балістичних ракет
Пхеньян, КНДР

Північна Корея недавно запустила щонайменше два снаряди. Як припускають, це можуть бути балістичні ракети. Про це повідомили відомства Південної Кореї, Японії та США.

Так, Об’єднаний комітет начальників штабів Південної Кореї повідомив, що принаймні два невідомі снаряди було випущено в море на східному узбережжі північнокорейської провінції Хамгьон.

Це перше випробування, яке КНДР провела після того, як Білий дім зайняла адміністрація Джо Байдена.

Північній Кореї заборонено запускати балістичні ракети згідно з резолюціями Ради Безпеки ООН. Якщо випробування підтвердяться, для Байдена це стане новою перешкодою в налагодженні діалогу з Пхеньяном. Поки взаємодія, яку вів із КНДР Дональд Трамп, призупинилася.

За даними розвідувальних служб США й Південної Кореї, минулих вихідних Північна Корея теж випустила дві крилаті ракети малої дальності. Але Байден назвав ці випробування звичайною справою, а офіційні особи у Вашингтоні заявляють, що вони, як і раніше, відкриті для діалогу з Пхеньяном.

Водночас у Білому домі кажуть, що Байден не планує вести переговори з Кім Чен Ином віч-на-віч, і що він має стосовно цього інші плани. Які саме, поки не уточнюється.

Нагадаємо, Дональд Трамп провів кілька переговорів із Кім Чен Ином. Він став першим американським президентом, який ступив на територію КНДР у демілітаризованій зоні на кордоні з Південною Кореєю. Він також організував перший в історії саміт між Північною Кореєю і США.

Трамп різко критикував Пхеньян за запуски ракет і будь-які порушення. Водночас він тепло відгукувався про Кім Чен Ина й казав, що за його влади КНДР має потенціал.

4. «У нас більше немає виборів»: гонконжці — про виборчу реформу

Виборча реформа
Гонконг, КНР

Жителі Гонконгу коментують зміну виборчої системи, яку Пекін затвердив у вівторок. Реформа обмежить кількість демократичних представників у законодавчому органі регіону. Експерти зазначають, що ці зміни можна назвати кроком назад.

[Ма Нгок, професор Китайського університету Гонконгу]:
«Це історичний день, оскільки реформа по суті означає регрес демократії в Гонконзі, а також показує те, що Пекін збирається ще більше взяти під контроль виборчий процес у Гонконзі».

Кількість крісел у Законодавчих зборах збільшать із 70 до 90, а чисельність безпосередньо обраних членів скоротять з 35 до 20. Це означає, що в місцевому парламенті стане менше представників, яких обирають жителі Гонконгу, і більше тих, кого призначає спеціальна виборча комісія. Уважається, що до цієї комісії набирають тільки пропекінськи налаштованих членів. А вони, своєю чергою, обирають таких же представників до законодавчого органу.

Також у межах реформи розміри цієї самої виборчої комісії, яка також обирає голову регіону, збільшать із 1200 до 1500 осіб.

[жителька Гонконгу]:
«Гонконг уже змінився. Це якийсь жарт, бо в нас більше немає виборів. Це не вибори, це просто гра на користь певних людей. Вони втратили будь-який сенс».

[житель Гонконгу]:
«Усе змінилось. Якщо навіть назвати це виборами, вони неправильні. Тобто в них не враховуються всі голоси. Тепер вони відрізняються від колишніх, коли враховувалися різні голоси».

[житель Гонконгу]:
«Я завжди згадую, що нам у Гонконзі обіцяли, що впродовж 50 років змін не буде. Але не минуло й 25 років, як багато що змінили. Ось чому я хвилююся за своє майбутнє, а також за майбутнє людей навколо».

За словами керівної в Китаї компартії, мета реформи — домогтися, щоб регіоном керували так звані патріоти. Водночас експерти зазначають, що це ще більше зв’яже руки продемократичному рухові.

[Ма Нгок, професор Китайського університету Гонконгу]:
«Це різко звузить продемократичній опозиції в Гонконзі простір для політичних маневрів, а також різко знизить вплив громадської думки на формування політики в Гонконзі».

Наступні вибори до законодавчої ради регіону заплановано на грудень.

5. ЄС просить Грецію розслідувати, чи не розвертає берегова охорона човни з мігрантами

Чи розвертають човни з мігрантами?
ЄС просить Грецію провести розслідування

Грецька влада може зробити більше для перевірення звинувачень у тому, що її берегова охорона розвертає човни з мігрантами в море, змушуючи їх повертатися. Про це заявила єврокомісар з питань внутрішніх справ, відвідавши два грецькі острови: Самос і Лесбос.

Управління Верховного комісара ООН у справах біженців каже, що останніми місяцями отримує дедалі більше повідомлень про те, що шукачів притулку нібито розвертають у море, чи змушують плисти назад до Туреччини, коли ті вже дісталися Греції. Також є свідчення, що берегова охорона залишає прибулих дрейфувати на човнах у морі.

[Ільва Юганссон, єврокомісар з питань внутрішніх справ]:
«Я дуже стурбована доповіддю УВКБ ООН, і є окремі випадки, які слід розглянути уважніше. Гадаю, грецька влада може ліпше розслідувати такі можливі порушення».

Міністр міграційної політики Греції на тій же пресконференції зазначив, що Греція рішуче відкидає всі звинувачення, і що берегова охорона не розвертає човни й виконує всі міжнародні закони.

Він також сказав, що не виявлено жодних порушень і під час незалежних розслідувань, які провела, зокрема, грецька прокуратура і європейське прикордонне агентство Frontex.

[Нотіс Мітаракіс, міністр міграційної політики Греції]:
«Ми не виявили жодних конкретних свідчень того, що деякі люди, які виконують завдання в морі, порушили європейське чи національне законодавство».

Тим часом жителі острова Лесбос до приїзду Юганссон влаштували акцію протесту. Вони незадоволені створенням тут таборів для біженців і закликають ЄС узяти відповідальність за мігрантів на себе.

Торік переповнений табір «Морія» знищила пожежа. Потім звели тимчасовий і хочуть будувати постійний. Місцеві жителі проти цього. Вони скаржаться, що дедалі частішають крадіжки й напади, і що потік туристів іде на спад.

Наразі коло 14 тисяч мігрантів живе в таборах на п’ятьох островах Греції. У 2019 їх було близько 42 тисяч.

6. Німеччина обмежить використання вакцини AstraZeneca

Застосування вакцини обмежать
Берлін, Німеччина

Німеччина обмежить використання вакцини AstraZeneca від COVID-19 для людей віком 60 років і старших, а також високопріоритетних груп. Про це заявила канцлер Ангела Меркель.

Цей крок погодили 16 федеральних земель Німеччини. Він став відповіддю на численні випадки тромбозу мозку в пацієнтів.

[Ангела Меркель, канцлер Німеччини]:
«Рекомендації комітету щодо вакцин ґрунтуються на даних, які зібрали експерти за останні тижні, вивчаючи дуже рідкісні, але серйозні випадки тромбозу в людей, яким зробили щеплення AstraZeneca. Висновки комітету неможливо ігнорувати. Ось чому федеральний уряд і влада земель вирішили взяти їх до уваги».

Рішення може стати серйозною перешкодою для кампанії вакцинації в Німеччині.

[Єнс Шпан, міністр охорони здоров’я Німеччини]:
«Без сумніву, невдача полягає в тому, що одна з доступних нам вакцин становить ризик для певної вікової групи. До двадцять дев’ятого березня було зареєстровано 31 випадок тромбозу після вакцинування препаратом AstraZeneca. На жаль, дев’ять із них закінчилися смертю».

66-річна Ангела Меркель також сказала, що сама поки не зробила щеплення, але сподівається, що скоро матиме таку можливість.

[Ангела Меркель, канцлер Німеччини]:
«Коли прийде моя черга, я зроблю щеплення. Також препаратом AstraZeneca. Скоро моя черга може підійти. Однак слід подивитися, як ітиме процес у Берліні та різних землях».

Обмеження на використання вакцини починають діяти із середи. Раніше багато країн ЄС і решти світу через ті ж причини тимчасово припинили використовувати препарат AstraZeneca. Однак пізніше європейський регулятор оголосив, що не знайшов явного зв’язку між вакциною і випадками тромбозу. Після цього вакцинацію відновили.

7. В Індії очищають Ганг від квіткових відходів і роблять із них ароматичні палички

Ароматичні палички з відходів
Канпур, Індія

Стартап в індійському місті Канпур робить із храмових квітів ароматичні палички. Щороку індійці викидають у річки й водойми вісім мільйонів тонн квітів, використаних під час релігійних церемоній.

[Анкіта Агарвал, голова переробного підприємства]:
«Усі пестициди й інсектициди, якими обробляли квіти, змішуються з річковою водою, і вона стає високотоксичною».

Викинуті квіти збирають, відокремлюють від сміття, а потім очищають від хімічних речовин. З отриманої сировини роблять ароматичні палички, кольорові порошки для фестивалю Холі, біогумус і навіть екологічну штучну шкіру.

[працівниця переробного підприємства]:
«Люди викидають квіти, і виникають гори сміття. А ми збираємо їх і переробляємо, тому дуже цим пишаємося».

Переробне підприємство з’явилося в Канпурі чотири роки тому. Тут працює приблизно сто осіб, здебільшого жінки. Бізнес компанії має успіх навіть під час пандемії.

8. Директор школи в Австралії витратив канікули не на відпочинок, а на облаштування пісочниці

Директор-різнороб
Канберра, Австралія

Директор однієї з австралійських шкіл Роб Ланс, роздобувши необхідні інструменти, переробляє дитячу пісочницю.

У той час як більша частина директорів шкіл під час канікул відпочиває, Роб, організувавши інших працівників школи, облаштовує свій навчальний заклад.

[Роб Ланс, директор початкової школи]:
«Ми зібралися разом, бо хочемо зробити її доступною для всіх».

Доступною цю пісочницю зробив дерев’яний майданчик, що до неї прилягає. Завдяки йому діти на інвалідних візках тепер теж можуть приєднатися до гри в піску.

Щоб зробити територію школи доступною для дітей з інвалідністю, було виділено державне фінансування. Але його не вистачило.

[Роб Ланс, директор початкової школи]:
«На матеріали ми витратили 7000 австралійських доларів. На підрядників пішло б утричі більше».

Члени учительської бригади волонтерів кажуть, що це доповнення зробили не для галочки.

[Деббі Лоурі, заступник директора школи]:
«Приємно те, що це справді потрібна річ. Одна учениця з інвалідністю змогла заїхати так само, як вона це робила в дошкільному закладі. Вона змогла пограти з дітьми нарівні з іншими».

Торік Роб уже організовував учителів для облаштування школи.

[Роб Ланс, директор початкової школи]:
«Ми знали, що для дітей це дуже важливо. І ми хотіли, щоб у них виникли нові можливості».

І зараз, коли на цьому майданчику починається гра, уже ніхто не залишається осторонь.

9. «Королева дизайну яєць» сподівається, що таке ремесло об’єднає родини перед Великоднем

Королева дизайну писанок
Кечкемет, Угорщина

Угорську художницю Каті в рідній країні величають «Королевою дизайну писанок». Вона вважає, що цього року таке творче заняття має наповнитися ще глибшим змістом і об’єднати сім’ї.

[Каті Жигов, художниця]:
«Щороку я раджу людям не виїжджати на Великдень до санаторіїв, а разом прикрашати великодні яйця. Оскільки цього року ніхто не зможе поїхати на курорт, треба скористатися можливістю побути з рідними й разом прикрашати яйця, радіти й насолоджуватися товариством одне одного».

Угорка розписує стіни, меблі, посуд і пише картини. Але найбільше її захоплює розписування й прикрашання великодніх яєць.

[Каті Жигов, художниця]:
«Для когось яйця — це просто їжа, але це зовсім не так. Яйце — універсальний символ, який мають майже всі культури світу. Хоча тлумачення у всіх може бути різним, але в багатьох культурах вважають, що Земля з’явилася з яйця».

Каті прикрашає великодні яйця 30-ма різними техніками. Вона також уміє «підковувати» яйця. Уважається, що такий спосіб прикрашання придумали сільські ковалі, які хотіли продемонструвати свою віртуозність.

Каті каже, що створює ці твори мистецтва з добротою, усмішкою й молитвою.

[Каті Жигов, художниця]:
«Оздоблене яйце — це плід колективної роботи, у якій зливається праця самої природи, людська творчість і традиції наших предків. Тому треба вірити, що прикрашені яйця випромінюють лише позитивну енергію».

Художниця прикрасила тисячі яєць. Їх купують як угорці, так і туристи. Вона також написала дві книги про цю творчість.

10. Дикі кози розгулюють британським містечком: плюси й мінуси такого сусідства

Навала кіз
Лландидно, Велика Британія

Пандемія спричинила багато проблем, але в одному британському місті вони досить милі. І м’які на дотик. Щоправда, рогаті. Прибережне містечко Лландидно, що в Уельсі, заполонили дикі кози.

Ці тварини тут буквально всюди. Повагом роблять своє діло.

[місцева жителька]:
«Не знаю, чи небезпечні вони, та я не хочу ходити прямо біля них».

[місцева жителька]:
«Нещодавно я вела машину, а вони стали на дорозі як укопані».

Раніше кози жили на пагорбах мису Грейт-Орм і до міста майже не заходили. Коли почався карантин, усе змінилося. Торік вони уникли щорічних заходів контролю над народжуваністю.

[Луїз Емері, співробітниця міської ради]:
«На мисі Грейт-Орм ми намагаємося контролювати їхню чисельність. Маємо програму стерилізації, залучено багато волонтерів — за стерилізованими козами треба певний час доглядати. Однак минулого літа ми не могли всього цього робити, ось вони й розплодилися».

Утім, таке сусідство дратує далеко не всіх. Хтось навіть бачить у цьому користь.

[місцева жителька]:
«Зараз їх побільшало, та я не бачу проблеми. Поки вони не завдають шкоди ні іншим, ні собі, то все гаразд».

[місцевий житель]:
«У нас тут росте невелике лаврове дерево, а вони приходять і обгризають листя. Виходить милий помпон, і нам самим не доводиться його підстригати».

Особливо часто кози бувають у місті під час негоди — шукають поживи. Утім, скоро в них почнеться гін, і вони, найімовірніше, повернуться на свої пагорби.

11. У гірських велоперегонах Mediterranean Epic перемогли італієць і швейцарка

Змагання на гірських велосипедах
провінція Кастельйон, Іспанія

В іспанській провінції Кастельйон завершилися змагання з гірського велоспорту. Вони тривали чотири дні. На них з’їхалися спортсмени з 30 країн, зокрема чинні чемпіони світу та золоті призери Олімпійських ігор.

У чоловічій групі спершу лідирував чеський велоперегонник і олімпійський чемпіон 2012 року Ярослав Кулгави. Але до четвертого етапу його наздогнали італійські близнюки Даніеле й Лука Брайдот. Брати зайняли перше й друге місця відповідно. Третім переможцем став австрієць Даніель Гайсмайр.

[Даніеле Брайдот, переможець змагань]:
«Я дуже задоволений своїм виступом і виступом моєї команди. Мій брат дуже старався й допомагав мені, тому ми перемогли в цих суперперегонах».

Серед жінок переможницею стала швейцарська спортсменка Рамона Форкіні. На другому етапі вона пробила колесо.

[Рамона Форкіні, переможниця змагань]:
«Довго їхати зі спущеною шиною було дуже важко, тому я раділа, перемігши на третьому етапі. На четвертому, щоб перетнути фінішну лінію, мені потрібно було лише бути обережною і уникати травм. Тож тепер я щаслива».

Друге й третє місця зайняли італійки К’яра Теоккі й Мартіна Берта.

12. Вогняне шоу в Ісландії: тисячі туристів поспішають до активного вулкана

Туристи поспішають до вулкана
півострів Рейк’янес, Ісландія

На ісландському півострові Рейк’янес уже півтора тижня з вулкана вивергається лава. Помилуватися видовищем поспішають тисячі туристів. Ця вогняна вистава розгортається за 30 кілометрів од ісландської столиці Рейк’явіка.

[турист]:
«Дуже приємно бути тут серед безлічі людей. Після 2020 року вже здається нереальним опинитися серед народу».

Нескінченна черга автомобілів на дорозі до вулкана стала звичною. Для мандрівників проклали спеціальну стежку завдовжки три з половиною кілометри. Територію поруч з активним вулканом патрулюють рятувальники. Стежать, щоб люди не зайшли до небезпечних районів.

Деякі туристи побували тут уже кілька разів.

[туристка]:
«Я приїжджаю втретє, і з кожним приїздом усе дуже змінюється. Першого разу можна було підійти прямо до кратера, постояти на краю, немов зливаючись із ним у єдине ціле. Та незабаром він почав заповнюватися лавою, яка твердне, і пройти вже неможливо. Вона ніби відштовхує нас усе далі й далі».

Вулканологи кажуть, що виверження може незабаром припинитися, а може тривати роками й навіть десятиліттями.

13. Перегони з часом: баварцеві двічі на рік доводиться переводити 365 годинників

Колекція з 365 годинників
Мюнхен, Німеччина

Кумедні, красиві, манірні — у колекції колишнього шеф-кухаря Вернера вже 365 годинників. Усю цю пишноту він зберігає у своїй квартирі в Мюнхені.

Двічі на рік Вернер переводить стрілки залежно від сезону то на годину вперед, то на годину назад. На цю роботу тепер у нього йде кілька днів. А замолоду йому допомагали друзі.

[Вернер Штехбарт, колекціонер]:
«У ті дні я був ще трохи гарячим і влаштовував вечірки. Я запрошував друзів, і між 2 і 3 годинами ночі ми міняли час на всіх годинниках. Але тоді я ще був молодим і красивим. Тепер роблю це зовсім на самоті».

Баварець збирає годинники з 1975 року. Перші купила мама, коли їздила до Акапулько. Тепер у колекції Вернера — експонати з різних міст і країн. Час на годинниках із курантами виставляє з інтервалом в одну хвилину, щоб насолодитися кожною мелодією окремо.

[Вернер Штехбарт, колекціонер]:
«Ці годинники — любов усього мого життя, я люблю їх понад усе на світі. Хтось, щоб заснути, уживає вечорами снодійне, а я сиджу в зручному кріслі й милуюся годинниками: слухаю й дивлюся, як рухаються стрілки. Я так заспокоююся, що гарно засинаю».

Колекціонерові 74 роки. Прибирання для нього — уже складна робота. Тому годинники із часом припадають пилом.

[Вернер Штехбарт, колекціонер]:
«Я хотів би найняти прибиральницю, бо вже все в пилу. Кілька людей приходило, але, глянувши на годинники, відразу відмовлялися. Вони казали, що для них це занадто важка праця — переставляти годинники туди-сюди. Тож пил лишився, де й був. Просто не придивляйтеся».

У квартирі площею 20 квадратних метрів місця для нових експонатів майже немає. Тому баварець уже давно купує годинники лише раз на чотири роки.

14. Знаменитим Гентським вівтарем можна погуляти у віртуальної реальності

Відновлення Гентського вівтаря
Гент, Бельгія

Відновлений фламандський шедевр XV століття захистили новою куленепробивною скляною стіною. Загальну вартість реконструкції Гентського вівтаря оцінюють у 30 мільйонів євро.

Брати Губерт і Ян ван Ейки завершили шедевр у 1432 році. Це стулковий вівтар у католицькому кафедральному соборі святого Бавона в бельгійському місті Гент. Він складається із 24 панелей та вважається одним із найважливіших творів мистецтва раннього Відродження.

Утім, враження відвідувачі тепер можуть дістати ще яскравіші. Для них підготували екскурсію у віртуальній реальності. Можна зайти в картину й розглянути навіть найдрібніші деталі.

[Бен Деврієндт, координатор центру для відвідувачів]:
«Завдяки доповненій реальності ми даємо людям змогу збільшувати масштабування, щоб відкрити для себе набагато більше того, чого зазвичай не бачиш».

[Лудо Коллін, пастор собору святого Бавона]:
«Картини написано дуже ретельно, до найдрібніших деталей. Здалеку це важко розгледіти, та якщо придивитися, то можна побачити, що в будівлях на задньому фоні у вікнах є люди, що на вулицях стоять коні, що тіні намальовано ідеально. Усе розписано так ретельно, що дивуєшся, як вони змогли зробити таке в 1432 році?»

Вівтар реставрували понад десять років. Адміністрація міста планувала у 2020 році урочисто показати шедевр публіці. Однак через пандемію термін відсунули на 2021-й.

Панелі частково зафарбували в 1550 році, вони пережили руйнування релігійних образів у Нідерландах влітку 1566 року, а в XIX столітті їх розпиляли навпіл. Під час воєн їх захоплювали то французи, то німці. А наприкінці Другої світової вони опинилися в австрійській соляній шахті.

Також у 1934 році дві панелі вкрали. Відновили лише одну з них.

15. Для мешканців колумбійського зоопарку провели концерт класичної музики

Жива музика в зоопарку
Калі, Колумбія

Зебри, страуси, леви та інші мешканці зоопарку в колумбійському місті Калі дістали можливість послухати класичну музику. Для них грає піаніст Маріо Фернандо Прадо. Він виступає перед тваринами вперше.

[Маріо Фернандо Прадо, піаніст]:
«Я щасливий і задоволений. Грати для тварин дуже цікаво».

Піаніста найняло керівництво зоопарку.

[Сусана Посада, працівниця зоопарку]:
«Різні звуки, які викликають хороші почуття, дуже корисні для тварин. Звісно, усе має бути під контролем і має створювати для них сприятливу й спокійну атмосферу».

Концерт живої музики проходить у зоопарку вперше. Його працівники сподіваються, що цей виступ надихне інших музикантів і співаків.

Зоопарк у Калі працює понад півстоліття. Тут живуть 1200 тварин 180 видів, зокрема ведмеді, тапіри й лемури.

16. Квітуча сакура ознаменувала початок весни у Вашингтоні

Сакура в самому розквіті
Вашингтон, США

Квітуча сакура ознаменувала прихід весни до столиці США. На тлі монумента Вашингтону колихаються гілки японських вишень, що вбралися в ніжно-рожеві сукні.

Попри пандемію охочих помилуватися цвітінням чимало. Та однаково менше, ніж було в інші роки. Служба національних парків пригрозила закрити доступ до вишневих дерев, якщо почнуть збиратися юрби.

[Нік, житель Вашингтона]:
«Ми трохи хвилювалися через те, що парк могли закрити. Погода хороша, і люди навколо гуляють, тому ми раді, що встигли тут побувати».

У Вашингтоні цвіте 3000 вишневих дерев. Вони ростуть уздовж алей, що ведуть від Капітолія до монумента Вашингтону й меморіалу Джефферсона. Сакуру понад 100 років тому подарував місту мер Токіо.

Японські вишні цвітуть два-три тижні. У попередні роки помилуватися ними приїздило коло мільйона людей.

Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: