25.07.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 7 по 11 березня)

Огляд світових подій (з 7 по 11 березня)

1. До постраждалої від вибухів Екваторіальної Гвінеї прибуває міжнародна допомога Гуманітарна допомога після вибухів Бата, Екваторіальна..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

1. До постраждалої від вибухів Екваторіальної Гвінеї прибуває міжнародна допомога

Гуманітарна допомога після вибухів
Бата, Екваторіальна Гвінея

До Екваторіальної Гвінеї почала прибувати міжнародна гуманітарна допомога для постраждалих від вибухів у портовому місті Бата.

Нагадаємо, пожежа та низка вибухів на військовій базі зруйнувала велику частину міста — постраждав майже кожен будинок. Щонайменше 105 осіб загинуло, понад 600 дістало тілесні ушкодження.

Іспанія прислала ліки. За словами іспанського міністра закордонних справ, їхня вартість становить близько 60 тисяч євро. З Ізраїлю на допомогу постраждалим тим часом прибули військові лікарі. Ця країна також надіслала товари першої потреби.

Зі слів влади Екваторіальної Гвінеї, вибухи сталися через недбалість. Фермери, які живуть біля військової бази, випалювали територію, щоб її очистити. А військовики, які відповідали за збереження динаміту, виконували свої обов’язки незадовільно.

Екваторіальна Гвінея — це колишня іспанська колонія в Центральній Африці, а нині бідна країна, де живе 1,4 мільйона осіб. Ці вибухи стали для неї найбільшою трагедією в сучасній історії.

Катастрофу висвітлюють державні ЗМІ. Водночас правозахисники вважають ситуацію в цій країні однією з найбільш репресивних в Африці, і погані новини тут часто замовчують.

2. Польща повідомляє про найбільшу добову кількість нових хворих на COVID-19 з листопада

Темп зараження SARS-CoV-2 прискорюється
Польща

У Польщі прискорюються темпи поширення коронавірусу. За 10 березня виявили понад 17 200 випадків захворювання на COVID-19. Це найвищий показник із листопада минулого року. Наразі країна переживає третю хвилю епідемії.

На думку фахівців, зростання захворюваності частково виникло через поширення заразнішого британського штаму, який виявили в 30 % протестованих. Медики очікують, що пікова стадія спалаху припаде на кінець березня чи початок квітня.

У країні діють жорсткі обмеження на громадські зібрання, до школи ходять лише учні початкових класів, ресторани й кафе продають їжу на винос чи організовують доставлення. Найближчим часом уряд може посилити карантинні заходи.

[жителька Познані]:
«Мені трохи страшно. Хочеться повернутися до нормального життя, до нормального навчання, до звичайної реальності. Я хочу, щоб це закінчилося. Це важка ситуація для всіх нас».

До Польщі, як і до інших країн ЄС, вакцини AstraZeneca і Pfizer надходять із затримками, тому імунізація населення просувається повільно. Президент Анджей Дуда розглядає можливість закупівлі вакцини в Китаї.

[житель Познані]:
«До російської вакцини поляки ставляться недовірливо. До китайської — прихильніше. Гадаю, тих, хто довіряє їй, буде на 10 % більше».

У Польщі з початку пандемії виявили понад один мільйон 850 тисяч випадків зараження коронавірусом. Померло більш як 46 тисяч осіб.

3. Держдепартамент США додав до «чорного списку» двох іранських чиновників

Заява Держдепартаменту
Вашингтон, США

Держдепартамент США у вівторок додав до «чорного списку» двох іранських чиновників з елітного військово-політичного формування «Корпус вартових ісламської революції». Він звинуватив їх у причетності до порушень прав людини в Ірані під час протестів 2019–20 років.

Держсекретар Ентоні Блінкен заявив, що члени «Корпусу» Алі Хемматіан і Масуд Сафдарі, які відповідають за допити підозрюваних, а також їхні найближчі родичі тепер не мають права в’їжджати до США.

[Нед Прайс, речник Держдепартаменту США]:
«Сполучені Штати прагнуть притягти до відповідальності осіб, винних у порушеннях прав людини й зловживаннях. Це стосується як Ірану, так і будь-якої країни світу».

Речник Держдепартаменту також зазначив, що Вашингтон не побачив ніяких суттєвих змін у китайському регіоні Сіньцзян, через які слід поміняти термінологію. І попередня адміністрація, і нинішня назвали дії комуністичної влади щодо етнічної меншини — уйгурів геноцидом.

[Нед Прайс, речник Держдепартаменту США]:
«І держсекретар Помпео, і його наступник держсекретар Блінкен дійшли висновку, що в Сіньцзяні відбувається геноцид. Ми повністю з цим згодні. Фактично навіть сьогодні надійшли додаткові повідомлення з деталями про те, що відбувається в Сіньцзяні».

Держдепартамент також зробив заяву щодо ситуації в М’янмі.

[Нед Прайс, речник Держдепартаменту США]:
«І ми засуджуємо те, що військовий режим у М’янмі застосовує летальну силу проти людей, зокрема мирних демонстрантів, журналістів та інших членів громадянського суспільства. Ми настійно закликаємо м’янмарські збройні сили проявляти максимальну стриманість».

У М’янмі триває криза, відколи армія 1 лютого здійснила переворот і повалила обраний уряд Аун Сан Су Чжі, затримала її та інших офіційних осіб Національної ліги за демократію і створила керівну хунту генералів. Відтоді десятки протестувальників було вбито в сутичках з поліцією. Також арештовано більш як 1700 осіб.

4. ВООЗ: ризик поширення вірусу Ебола з Гвінеї до сусідніх країн дуже великий

Ризик поширення вірусу Ебола
Гвінея

Ризик поширення вірусу Ебола з Гвінеї до сусідніх країн дуже великий. Про це повідомляє Всесвітня організація охорони здоров’я на тлі нового спалаху лихоманки в цій західноафриканській державі.

За даними ВООЗ, у Гвінеї виявили 18 заражених вірусом Ебола. Чотири людини померли.

Два тижні тому там почали робити щеплення. Вакцинували вже коло 1600 осіб.

[Ібрагім Соус Фолл, співробітник ВООЗ]:
«Якщо ми хочемо зупинити вірус Ебола, нам треба буде більше вакцин. Ми працюємо із сусідніми країнами, щоб використати вакцину Johnson and Johnson для лікарів у зонах ризику».

Проводити вакцинацію в Африці непросто. Вакцини від лихоманки Ебола слід зберігати в дуже холодних умовах. Це важко забезпечити на стадії транспортування.

У ВООЗ кажуть, що сусідні з Гвінеєю країни, такі як Сенегал, Малі, Сьєрра-Леоне, Ліберія та Кот-д’Івуар, погано готові до можливого спалаху лихоманки й до вакцинації.

Нагадаємо, найбільший у світі спалах лихоманки Ебола був у Західній Африці з 2013 по 2016 рік і почався з Гвінеї. Тоді понад 28 тисяч осіб заразилося, 11 300 померло. Вакцина ж стала доступною лише у 2019-му.

5. Британські діти повертаються за шкільні парти

Діти повернулися до школи
Лондон, Велика Британія

Мільйони англійських дітей і підлітків знову повернулися за шкільні парти. До цього вони два місяці провели на домашньому навчанні. Це була друга тривала перерва за час пандемії.

Відновлення роботи шкіл — перший крок у поетапному ослабленні карантинних заходів у Великій Британії. Загалом їх буде чотири. Для батьків це означає, що вони зможуть повернутися до повноцінної роботи після місяців, проведених в ізоляції з дітьми.

Директор однієї зі шкіл лондонського району Саттон каже, що діти раді повернутися до уроків.

[Джеймс Фішер, директор школи]:
«Я бачу, що дуже багато дітей у захваті. Вони дуже раді, що повернулися до школи, що знову вчаться. Але ми готові до будь-яких невідповідностей, які можуть виникнути в їхній поведінці, ми готові й до цього».

Британські батьки, учителі, дитячі психологи, соціальні працівники та суспільство загалом майже одноголосно казали, що дітям необхідно повернутися до школи. Вони були готові до цього, попри чинні обмеження, зокрема масове тестування й обов’язкове носіння масок для старших дітей.

[Джеймс Фішер, директор школи]:
«Звісно, повертати дітей до школи непросто. Усі, чи то вчителі, студенти чи сім’ї, хвилюються. Ми вирішуємо все це завдяки комунікації. Також намагаємося максимально залучити людей до ухвалення рішень».

З початку пандемії у Великій Британії зафіксували 124 500 випадків смерті від COVID-19 упродовж 28 днів після позитивного тесту на вірус. Це п’ятий найвищий показник у світі, а також найвищий у Європі.

6. Смертність від COVID-19 та ожиріння: зв’язок доведено

Смертність від COVID-19 і ожиріння
Нове міжнародне дослідження

Більшу частину смертей від COVID-19 у світі зафіксовано в країнах, де багато людей страждають від зайвої ваги чи ожиріння. Такі дані нового міжнародного дослідження.

Згідно з ним, там, де щонайменше половина дорослого населення має проблеми із зайвою вагою, смертність від коронавірусу перевищує середні показники в десять разів.

Якщо показати це в цифрах, то з двох із половиною мільйонів смертей від ковіду у світі 2,2 мільйона, тобто 90 %, сталися в країнах, де серед населення високий рівень ожиріння.

[Олівія Барата Кавальканті, член Всесвітньої федерації з боротьби з ожирінням]:
«Тепер почалася криза, пов’язана з ожирінням і пандемією COVID-19».

У дослідженні проаналізували дані про смертність від COVID-19, отримані Університетом Джона Гопкінса в США, а також дані Всесвітньої організації охорони здоров’я про ожиріння.

Як зазначають автори, у країнах, де люди не страждають від надмірної ваги, немає і високої смертності від COVID-19.

У звіті також ідеться, що в США й Великій Британії показники смертності від COVID-19 та ожиріння одні з найвищих у світі.

[Джон Вілдінг, голова Всесвітньої федерації з боротьби з ожирінням]:
«Дуже важливо, щоб країни разом запроваджували системні підходи для профілактики й лікування ожиріння».

Дослідники зазначають, що ожиріння потрібно визнати як один із головних ризиків щодо COVID-19 і враховувати це під час складання планів вакцинації.

7. Дослідники-аматори допомогли НАСА позначити на мапі космосу коричневих карликів

Дослідження космосу
Дослідники-аматори знайшли нові об’єкти

Мапа космічного простору навколо Землі стала значно повнішою завдяки дослідникам-аматорам.

У цій анімації показано розташування так званих коричневих карликів у межах 65 світлових років від Сонця. Це коло 640 трильйонів кілометрів.

[Дейві Кікпатрік, дослідник із Каліфорнії]:
«Ці об’єкти не горять, як зірки, мільярди років, бо не мають внутрішнього джерела енергії. Тільки-но вони гинуть, то починають повільно остигати».

Дослідники-волонтери шукають коричневих карликів із 2017 року в межах проєкту НАСА «Дев’ята планета». Це ініціатива, у якій аматори допомагають професіоналам. Така співпраця знадобилася, бо в січні 2020 року припинив свою роботу космічний телескоп “Спітцер”. А саме він допомагав визначити відстань до коричневих карликів і їхнє точне розташування.

[Дейві Кікпатрік, дослідник із Каліфорнії]:
«Мали приблизно рік, щоб закінчити всі вимірювання. Саме тоді я зв’язався з користувачами Backyard Worlds і запропонував об’єднати зусилля. Хотів отримати список із кандидатів на коричневих карликів, бо в нас добігав кінця час, виділений на цю роботу».

Зрештою виявили десятки карликів.

[Леопольд Грамайс, астроном-аматор]:
«Це моє хобі. Хтось дивиться спортивні змагання, а я розглядаю зірки. Але це залежить від настрою і вільного часу. Іноді я витрачаю по дві години на тиждень, а іноді по 20».

Користувачі Backyard Worlds переглядають інфрачервоні зображення, отримані за допомогою телескопа НАСА «Вайс» (WISE). Зокрема короткі анімації, що показують, як з роками змінюються невеликі ділянки неба.

Потім за рухомими об’єктами, зазначеними користувачами, стежать професійні астрономи. Зараз зображення переглядає коло 150 тисяч користувачів.

8. «Розумні» турнікети в аеропорту Дубая допомагають пройти паспортний контроль за секунди

Автоматизований паспортний контроль
Дубай, ОАЕ

В аеропорту Дубая тепер можна пройти паспортний контроль усього за дев’ять секунд. Це стало можливим завдяки технологіям розпізнавання обличчя й райдужної оболонки очей.

Спочатку пасажирам треба зареєструватися на спеціальній стійці, пред’явивши біометричний паспорт.

[Нура Салім аль Мазруі, працівниця аеропорту]:
«Пройшовши реєстрацію, пасажири можуть скористатися нашими високотехнологічними послугами, а саме: безперешкодно й швидко пройти через “розумні” турнікети».

Запуск нового сервісу ініціювало Головне управління з питань проживання та справ іноземців у Дубаї.

[Мохаммед Ахмед аль Маррі, директор GDRFA]:
«Під час пандемії в більшій частині аеропортів, звісно, пасажирів поменшало. Але ми вже готові пропускати великий потік людей, і нам буде простіше».

В аеропорту встановили понад 120 «розумних» турнікетів. Вони розміщені в зонах вильоту та прибуття.

9. Індійка робить матраци з відходів, що залишаються під час виробництва масок

Матраци з відходів
Ернакулам, Індія

Індійські жінки міста Ернакулам сплітають матерію в довгі коси. Це звичайні відходи, які залишаються під час виробництва засобів індивідуального захисту.

Під час пандемії в Індії почали робити багато костюмів і масок. Дизайнерка Лакшмі Менон побачила на фабриках тонни залишків матерії і вирішила діяти.

[Лакшмі Менон, дизайнерка]:
«Ми забираємо ці відходи з виробничих цехів. Потім сплітаємо матеріал у коси й робимо матраци. Вони можуть стати в пригоді в клініках, де є хворі на коронавірус».

Жінка чула, що в лікарнях бракує ліжок, і вважає, що такі матраци допоможуть позбутися цієї проблеми.

Важить виріб усього три кілограми. Захисники природи з усього світу вже оцінили ідею індійки. А ООН визнала проєкт одним із найліпших з тих, що усувають відходи, які залишаються під час виробництва засобів індивідуального захисту. Але екологи непокояться, що з часом ентузіазм може згаснути.

[Балачандра Куруп, еколог]:
«Часто ми не думаємо про природу. Починаємо щось для неї робити, а через кілька років про це забуваємо».

Дизайнер згодна й збирається вести проєкт далі. Вона також надихає інших підтримати її починання.

[Лакшмі Менон, дизайнерка]:
«Ми проводимо онлайн-навчання для жителів багатьох країн. Нам телефонували з Бразилії, Австралії, Південної Кореї та Африки. Маємо сайт. Там викладено навчальне відео».

Лакшмі розпочала проєкт торік у березні. З помічницями зробила вже 1000 матраців. Їх безплатно розподілили по лікарнях штату Керала. Вироби також роздають нужденним та бездомним.

10. Юні австралійці з проблемних сімей навчаються на будівельників

Молоді будівельники
Тасманія, Австралія

16-річна жителька австралійського острова Тасманія прямо зі шкільної лави пішла на будівництво.

[Сіанна Фітцпатрік, жителька Тасманії]:
«Почавши працювати, я зрозуміла, що теслярська справа — це створення каркаса будинку, тобто душі дому, як я це називаю».

Дівчина стала однією із шести учнів спеціальної ініціативи католицьких організацій Тасманії. Вони навчають дітей із проблемних сімей, щоб ті будували соціальне житло для малозабезпечених.

[Сіанна Фітцпатрік, жителька Тасманії]:
«Побудувати дах над чиєюсь головою — це зробити людину щасливою. Я дуже рада, що комусь буде де спати».

Учнів вибирали через церковну програму працевлаштування. Їхнє завзяття у навчанні стало для багатьох несподіванкою.

[Адріан Брумголл, представник програми]:
«Ми досягли 96-відсоткової відвідуваності, чого раніше ніколи не було. Тому ми дуже задоволені».

Усіх учнів гарантовано забезпечують роботою на чотири роки.

[Коннор Клемке, учень]:
«Я пишаюся й дуже радий, бо почав 2–3 місяці тому, і подивіться, чого домігся».

16-річний Коннор радий можливості спробувати свої сили в різних аспектах будівництва, щоб визначитися, що ж він все-таки хоче робити.

[Коннор Клемке, учень]:
«Я збирався стати бетонником. Це те, що я завжди хотів робити, ще змалку. Але потім я почав вивчати сантехніку, і це дуже цікаво».

[Адріан Брумголл, представник програми]:
«Наша мета не лише в тому, щоб дати цим учням професійну кваліфікацію. Ми хочемо, щоб вони самі стали наставниками й учителями іншої молоді з проблемних сімей».

Проєкт ще ставить собі за мету побудувати до середини року 100 будинків. І юні учні допомагають цього досягти.

11. У Франції почали спилювати дуби для відновлення собору Паризької Богоматері

Дуби для собору
Жюпій, Франція

Група альпіністів почала спилювати вікові дуби, які потім використають для відновлення дерев’яного шпиля собору Паризької Богоматері.

Понад 150 років він прикрашав міський круговид у центрі Парижа. Однак у квітні 2019 року його поглинуло полум’я.

Минулого літа президент Франції Емманюель Макрон оголосив, що 96-метровий шпиль реконструюють відповідно до початкового проєкту Ежена Віолле-ле-Дюка XIX століття. Після цього почали шукати тисячі дубів, які необхідні, щоб побудувати сам шпиль, а також каркас поперечного нефа.

Працівник лісового господарства показує стовбур 200-річного дуба, який ідеально підходить для реконструкції.

[Аймерік Альбер, працівник управління лісового господарства Франції]:
«Цей стовбур — винятковий, він відповідає всім вимогам конструкції майбутнього даху. Його довжина підходить для вирізання брусів завдовжки 18 метрів 52 сантиметри й 40 сантиметрів завширшки. Він ідеально прямий, серцевина дерева розташована ідеально в центрі, тому розпиляти можна дуже рівно».

Потрібну кількість дубів уже вибрали. Тепер їх треба спиляти до кінця березня, перш ніж підніметься сік і деревина стане занадто вологою.

[Аймерік Альбер, працівник управління лісового господарства Франції]:
«Ми отримаємо брус розміром 40 на 36 сантиметрів і завдовжки 18 метрів 52 сантиметри. Теслі залишать серцевину стовбура посередині балки. Це допоможе уникнути деформації».

Кожен стовбур коштуватиме коло 15 тисяч євро. Перш ніж вирізати й надавати їм форму, їх сушитимуть. На висушування піде від 12 до 18 місяців.

12. Мотодельтаплани й пакистанська кухня: в Ісламабаді влаштували фестиваль туризму

Туристичний фестиваль
Ісламабад, Пакистан

Туристичний фестиваль в Ісламабаді привабив сотні гостей. Найвідчайдушнішим пропонують політати на мотодельтаплані й з неба помилуватися пакистанською столицею.

[Хамза Валід, гість фестивалю]:
«Це було чудово — я летів над землею. Здавалося, що сиджу в дроні. Я все дуже добре розглянув. Мені сподобалося».

А шанувальників наземного транспорту чекає виставка класичних автомобілів. Серед експонатів — Ferrari, Porsche, Rolls-Royce, Volkswagen та безліч інших.

[Мохаммад Хамза, гість фестивалю]:
«Я хотів побачити ретроавтомобілі й навіть узяв із собою дітей, щоб і вони подивилися. Такі машини зазвичай не зустрінеш на дорогах».

На фестивалі також можна послухати традиційну музику, скуштувати страви місцевої кухні й купити товари пакистанських майстрів.

[Сарудж Анджум, гостя фестивалю]:
«Фестиваль чудовий. Тут чимало людей і багато торгових наметів. Сюди здалеку привезли всілякі товари, тому я багато чого купила».

Пакистан, як і багато інших країн, постраждав від пандемії. Однак зараз, за словами влади, ситуація поліпшується, тому й вирішили провести фестиваль.

Цей триденний захід присвячено культурі Ісламабада. Він також популяризує місто серед туристів.

13. У Києві презентували рок-баладу на слова Тараса Шевченка

Рок-балада на слова Тараса Шевченка
Київ, Україна

Київський університет імені Тараса Шевченка до 207-го дня народження великого поета підготував незвичайний подарунок. На відомий твір «Думи мої, думи мої» зняли кліп у стилі рок-балади. Його творці кажуть, що хотіли, щоб люди по-новому подивилися на українського генія, тобто не як на вічного мученика, а як на людину романтичну, яка любить життя.

[Володимир Бугров, проректор КНУ імені Тараса Шевченка]:
«Він (кліп) просто буде ламати своєрідні стереотипи про такого лубочного Тараса Шевченка. Ми звикли до камерного виконання творів Шевченка, тоді як зараз у нас буде сучасне».

Баладу виконала Народна хорова капела «Дніпро» та оркестр «ШевБенд», що діє при Університеті імені Тараса Шевченка. Музиканти кажуть, що осучаснити образ Кобзаря намагаються вже не вперше й у майбутньому планують створити версії творів Шевченка й в інших стилях.

[Ірина Душейко, художній керівник капели «Дніпро»] «Хочеться, щоби було сучасно, щоб не тільки тому, що це данина моді, а щоб зробити справді шедевр, щоб це було і музично, і сучасно, і в різних стилях — хіп-хопу чи в якомусь ще. Це творчий потік. Він якийсь космічний. Він іде, і його не спинити, тому є результат».

Вірші Тараса Шевченка перекладено більш як на сто мов світу. Його ім’ям названо десятки населених пунктів і сотні установ. Найвідомішій збірці поезій Шевченка — «Кобзарю» — у Черкасах присвячено цілий музей. 9 березня Україна святкує 207-му річницю від дня народження класика української літератури.

14. Де зберігаються шедеври Лувру, які рідко виставляють у залах музею

Приховані шедеври Лувру
Париж, Франція

Знаменитий Лувр до пандемії щороку приймав по десять мільйонів відвідувачів. Але зараз неоціненними шедеврами мистецтва ніхто не милується, хіба що охорона та деякі працівники музею.

Зі стіни усміхається Мона Ліза, неподалік завмерли в різних позах персонажі картини «Весілля в Кані Галілейській». А ось і коронація Наполеона, яку зобразив Жак-Луї Давид.

Але в Луврі є й не менш цінні скарби, які здебільшого приховано від гостей. Це експонати відділу графічного мистецтва. Їх виставляють зрідка й ненадовго. Папір надто чутливий до світла, до того ж малюнків дуже багато.

[Ксав’є Сальмон, працівник Лувру]:
«Відділ графічного мистецтва Лувру — найприхованіший від людей, бо ці роботи не виставляють на постійній основі. Але це екстраординарне сховище зразків творчості людства. Ми зібрали 250 тисяч творів мистецтва в самому серці Лувру. Це малюнки, пастелі й мініатюри».

Колекція охоплює період з IX по XIX століття. Тут зберігаються рідкісні роботи нідерландського живописця Рогіра ван дер Вейдена. Такі праці важко купити на аукціонах, бо вони вже розійшлися по колекціях.

А це малюнок італійського художника Таддео Гадді. Фреску з таким зображенням він зробив для базиліки Санта-Кроче у Флоренції.

[Ксав’є Сальмон, працівник Лувру]:
«Малюнок Таддео Гадді виконав у 1338 році, тобто у XIV столітті. Слідом за (художником XIII століття) Джотто він став використовувати перспективу. Цей релігійний сюжет називається “Введення Марії в храм”. І дуже вражає те, як майстерно використано фарби. Гадді змішував їх із водою й наносив на папір».

Зазвичай відділ графічного мистецтва відвідували 800 осіб на рік. Здебільшого це були студенти, художники й експерти. Вони заздалегідь вивчали роботи, а потім приходили сюди, щоб розглянути їх зблизька.

[Ксав’є Сальмон, працівник Лувру]:
«Дуже сумно, що ми поки не можемо приймати гостей. Та нам пощастило, що всю колекцію викладено в інтернеті. Люди можуть зайти на наш ресурс, оглянути фотографії, ознайомитися з інформацією і підготуватися до візиту».

Лувр не працює з 30 жовтня. Коли відкриється, поки не відомо.

15. Традиційна майстерність виробництва піаніно оживає завдяки карантину

Традиційне виготовлення піаніно
Йоркшир, Велика Британія

Гра на піаніно — ідеальне хобі для тих, хто застряг удома під час пандемії. І це не просто припущення. Статистика показує, що у Великій Британії попит на ці інструменти значно зріс.

Це посприяло національній індустрії, яка останніми роками занепадає. Якщо на піку популярності піаніно в країні було понад 350 майстерень із традиційного виробництва цих інструментів, то нині залишилася лише одна в Йоркширі.

[Адам Кокс, виконавчий директор фірми – виробника піаніно]:
«Треба докласти багато зусиль, щоб виготовити піаніно. І це неможливо зробити лише за допомогою точних вимірювань. Іноді слід просто використовувати відчуття, дотики. У цьому й полягає мистецтво створення піаніно. Це 200 років традицій і знань. Неприпустимо навіки це втратити».

Невелика команда майстрів зберігає таємниці створення інструмента в приміщенні колишнього ангара. Кожне піаніно роблять вручну. На те, щоб з’єднати всі деталі й натягнути 230 струн, іде коло п’яти місяців.

[Фелікс Домбі-Волкер, виробник піаніно]:
«Я працюю тут менш як рік. Це третє піаніно, на якому я натягую струни, хоча загалом працював із 5–6 інструментами на різних стадіях виробництва. Просто дивовижно споглядати процес створення від початку до кінця».

Щойно всі молоточки готові й усі струни натягнено, інструмент під’єднують до машини, яка перевіряє механізм на міцність, натискаючи на кожну клавішу по 5000 разів.

Джеймі Каллум — відомий джазовий виконавець, а також один із найпопулярніших у Великій Британії піаністів. Він зустрівся з командою майстрів і назвав їхню роботу мистецтвом.

[Джеймі Каллум, піаніст]:
«Приходить відчуття музики в інструменті, який зроблено з дерева й металу, у якому одні деталі б’ють по інших. Це прекрасний механізм, створений руками людини».
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: