29.04.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 4 по 8 квітня)

Огляд світових подій (з 4 по 8 квітня)

1. ООН: у ДР Конго голодує кожен третій ВПП ООН просить міжнародної допомоги Голод у ДР..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

1. ООН: у ДР Конго голодує кожен третій

ВПП ООН просить міжнародної допомоги
Голод у ДР Конго

Кожному третьому жителю Демократичної Республіки Конго критично бракує їжі. Такі дані наводить Всесвітня продовольча програма ООН.

[Томсон Фірі, представник Всесвітньої продовольчої програми ООН]:
«Масштаби гострого недоїдання в Демократичній Республіці Конго приголомшують. Всесвітня продовольча програма ООН закликає до невідкладного втручання, щоб підтримати мільйони людей».

Виступаючи у штаб-квартирі ООН у Женеві, представник організації закликав міжнародних спонсорів терміново жертвувати гроші.

[Томсон Фірі, представник Всесвітньої продовольчої програми ООН]:
«Щоб не дійшло до ще більшого голоду мільйонів людей із групи ризику, Всесвітній продовольчій програмі на 2021 рік потрібно 662 мільйони доларів. Якщо донори не зроблять крок уперед, то уникнути великих перерв у доставлянні продовольчої та іншої допомоги цим нужденним людям не вдасться».

За даними ООН, зараз кількість тих, кому в ДР Конго критично бракує їжі, досягла рекордного рівня і становить 27,3 мільйона осіб. Для окремо взятої країни це найбільше у світі. Основною причиною називають воєнний конфлікт. Найбільше постраждали східні провінції Ітурі, Північне й Південне Ківу й Танганьїка, а також центральний регіон Касаї.

2. Від коронавірусу у світі вже померло понад 3 мільйони осіб

Понад 3 мільйони померлих у світі
Пандемія коронавірусу

Загальна кількість смертей від коронавірусу у світі перевищила 3 мільйони. Такі результати підрахунків інформагентства Рейтер.

Добова кількість померлих і далі зростає в таких країнах, як Бразилія та Індія.

За даними інформагентства, кількість смертей у світі досягла 2 мільйонів за один рік. Межу в три мільйони цей показник перетнув лише за три місяці.

Органи охорони здоров’я пояснюють це появою заразніших варіантів вірусу, які вперше виявили у Великій Британії і Південній Африці. Ще одна причина: люди втомилися від заборон і менше дотримуються карантинних обмежень.

Якщо дивитися по частинах світу, найбільше людей від COVID-19 померло у Європі — майже 1 мільйон 100 тисяч. Якщо говорити про окремі країни, то найвищий показник у США. Там пішло із життя 550 тисяч пацієнтів. Це майже п’ята частина всіх смертей від коронавірусу у світі.

Що стосується добових показників, то нині найбільше людей помирає в Бразилії. Індія ж днями вийшла на друге місце після США з добової кількості нових заражених — понад сто тисяч щодня.

За даними наукового видання «Наш світ у цифрах», першу дозу вакцини від коронавірусу отримали 4,75 % населення Землі. ВООЗ закликає розвинені країни допомагати бідним державам із вакцинацією.

3. ЄС обіцяє Туреччині нове стабільне фінансування за стримування біженців

Переговори про мігрантів
ЄС — Туреччина

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн обговорила з урядом Туреччини проблему біженців. Під час переговорів в Анкарі вона пообіцяла стабільне фінансування для залагодження міграційної кризи. Натомість турецький уряд повинний дотримуватися прав людини.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:
«Туреччина має поважати міжнародні норми та стандарти у сфері прав людини, яких країна зобов’язалася дотримуватися як член-засновник Ради Європи. Я дуже стурбована тим, що Туреччина вийшла зі Стамбульської конвенції. Мова йде про захист жінок і дітей від насильства. Це явно неправильний сигнал».

У Туреччині зараз коло чотирьох мільйонів біженців, здебільшого сирійців. Анкара останнім часом звинувачує ЄС у невиконанні зобов’язань, прописаних у міграційній угоді 2016 року. Згідно з нею, в обмін на стримування потоку біженців Туреччина має отримувати фінансову допомогу.

Минулого місяця на саміті Євросоюз оголосив, що починає зміцнювати торговельні відносини з Туреччиною й планує надавати додаткові кошти на біженців.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:
«Ми очікуємо, що Туреччина виконуватиме взяті на себе зобов’язання. Сюди входить запобігання нерегулярним відправленням біженців, а також відновлення операцій із їх повернення з грецьких островів до Туреччини без жодних затримок».

На саміті ЄС також попередив Анкару про можливі санкції, якщо та знову розвідуватиме енергоресурси у спірних водах Середземного моря.

На території Середземномор’я претендують і члени ЄС Греція та Кіпр. Напруженість зросла в серпні, коли фрегати ВМС Туреччини та Греції супроводжували судна, які розвідували родовища у спірних водах. Євросоюз підтримав Афіни, а Анкара звинуватила блок в упередженості. Пізніше сторони почали переговори.

4. Ще один округ у США ухвалив резолюцію із засудженням насильницького вирізання органів у Китаї

Резолюція проти вирізання органів
штат Вірджинія, США

Ще один округ у штаті Вірджинія ухвалив резолюцію, яка засуджує примусове вирізання органів у в’язнів сумління в Китаї. Це округ Спотсілвейнія.

Ось уже 15 років, як надходять численні свідчення того, що китайська компартія вирізає у в’язнів органи для трансплантаційного ринку. І, як припускають, серед жертв таких злочинів дуже багато людей, які потрапили до в’язниці за свої духовні переконання. Здебільшого це ті, хто займається медитативною практикою Фалуньгун.

[Чуньянь Ван, біженка з Китаю]:
«Через репресії помер мій чоловік. Мою сім’ю зруйновано, а бізнес розорено».

Ця жінка сім років провела в китайській в’язниці за те, що займається Фалуньгун. Її, на щастя, оминула страшна доля, яка спіткала багатьох її однодумців. За оцінками правозахисників, у Китаї десятки тисяч практикувальників цієї духовно-оздоровчої гімнастики цігун стали жертвами насильницького вирізання органів.

[Дебора Фразьє, окружний інспектор]:
«Оголошувати людей злочинцями й забирати в них найдорожчу річ — життя — не по-людськи».

У резолюції законодавці вказали: «Ми рішуче засуджуємо репресії щодо Фалуньгун, а також санкціоноване китайською комуністичною владою вирізання органів у всіх в’язнів сумління».

Щодня дедалі більше жителів США виступають проти цих злочинів.

[Гарі Скіннер, окружний інспектор]:
«Треба рішуче сказати: “Припиніть це”».

Раніше такі резолюції із засудженням злочинів китайської компартії вже ухвалили у восьми інших округах Вірджинії.

[Кевін Маршалл, окружний інспектор]:
«Ми не хочемо, щоб це лишилося непоміченим. Усе починається з місцевих органів управління. І кампанії тут у Вірджинії виявилися дуже успішними. Подивимося, чи просунеться справа далі».

Нижня палата Конгресу США вже ухвалила резолюцію, але верхня ще не розглядала. Утім, кілька законодавців оприлюднили новий законопроєкт, мета якого — протистояти насильницькому вирізанню органів.

І протидіють цим злочинам не лише в США. Так, в Ізраїлі страховим компаніям заборонено відшкодовувати витрати на трансплантацію органів, які надійшли з країн, що порушують міжнародні правила. Зокрема, у тому разі коли донор органа невідомий.

5. Гонконжці емігрують до Великої Британії разом зі своїми домашніми улюбленцями

Переїзд із домашніми улюбленцями
Гонконг — Велика Британія

Відколи влада КНР, щоб посилити свій контроль, запровадила в Гонконзі закон про нацбезпеку, 40-річний Дон Іп вирішив, що пора переїжджати. І своїх домашніх улюбленців він планує забрати із собою.

Іп хоче скористатися новою візовою програмою британського уряду, яку Лондон створив незабаром після ухвалення злощасного закону. Згідно з нею жителі Гонконгу, оформивши британський закордонний паспорт, можуть п’ять років навчатися чи працювати в Великій Британії і згодом почати оформлювати громадянство.

Іп переїжджатиме зі своєю подругою і її 22-річною дочкою. Він також збирається взяти із собою хаскі й кішку, і щоб це здійснити, уже витратив коло 14 тисяч доларів. До суми входить вартість перевезення, вакцинація та медичні документи.

[Дон Іп, житель Гонконгу]:
«Ці тварини — частина моєї родини. Я за багато років до них дуже прив’язався. Вони вже старі, тож знайти їм доброго господаря було б складно, та і я не витримаю розлуки».

Щоб підготувати вихованців, Іп звернувся до спеціалізованої компанії. За її даними, з 2019 року кількість таких замовлень почала зростати.

Статистика також свідчить про збільшення попиту на чипування домашніх тварин. Ця процедура потрібна для подорожей до країн, що послабили візові обмеження для гонконжців. Серед них і Австралія.

Іп та його супутники кажуть, що готові до всіх клопотів, пов’язаних із переїздом.

[Дон Іп, житель Гонконгу]:
«У Великій Британії будуть труднощі: і маленькі, і великі. Але якщо вже наважився там жити, якщо налаштувався, то зможеш упоратися з усіма проблемами».

Уряд Гонконгу не має офіційної статистики, яка б показала кількість людей, які, скориставшись новою візовою програмою, виїжджають до Великої Британії. Але за оцінками Лондона, за найближчі п’ять років емігрувати може до 300 тисяч осіб.

6. Дорогий сир став для французів розрадою під час локдауну

Сир під час локдауну
Франція

Французи ще під час першого локдауну почали їсти більше якісних сирів. Коли ресторани, бари й розважальні заклади закрили, цей продукт, схоже, став розрадою.

За статистикою, у 2020 році французи купували сиру на 8 % більше, ніж у 2019. Роком раніше приріст становив 2 %.

Якщо казати про окремі сорти, то лідером стала моцарела. Її споживання зросло на 20 %. А раклет, який французи полюбляють їсти взимку з картоплею і в’яленим м’ясом, почали купувати більше на 12 %.

[Веронік Ріше-Леруж, голова місцевої асоціації сирної промисловості]:
«Ми непокоїлися, що, коли закриють ресторани й ринки, споживання сиру різко спаде. Зокрема, сирів, які називаються відповідно до їхнього місця походження. Але сталося якраз навпаки: французи підтримували й навіть компенсували відсутність продажів у ресторанах високим попитом на сири».

Ще трохи статистики. Камамбер почали купувати більше на 2 %, а сир конте — на 8 %.

[Огюстен Дену, власник магазину сиру]:
«Ми зробили невеликий внесок: допомогли людям підбадьоритися. Ми забезпечили їм мить задоволення за обіднім столом із хорошим вином, добрим хлібом і якісним сиром».

[Луїза Боннен, парижанка]:
«Ми їмо його більше для задоволення. Він смачний, і завдяки йому ліпше почуваєшся».

[Ніколя, парижанин]:
«Це одне із задоволень, яке нам, як і раніше, доступне. І різноманітність просто неймовірна, так само як і вин. Ви тільки погляньте на вітрину».

Утім, такий попит, як кажуть представники сектору, може компенсувати втрати лише частково. Туристичний і ресторанний бізнес Франції і далі зазнає збитків, бо карантинні обмеження поки тільки посилюють.

7. Як бактерія костариканських жаб допоможе перемогти смертельний грибок

Урятувати земноводних
Коста-Рика

У джунглях Коста-Рики настала ніч, а отже вченим пора на полювання. Вони обстежують найтемніші закутки, аби знайти рідкісних жаб. Невдовзі ці істоти допоможуть земноводним усієї Центральної Америки захиститися від смертоносного грибкового захворювання.

Як показали дослідження, останніми десятиліттями чисельність щонайменше 500 видів земноводних у регіоні скорочувалася. 90 з них зникли повністю.

Однак науковці Коста-Рики виявили, що місцеві жаби менш уразливі до грибка.

[Адріан Пінто Томас, керівник дослідження]:
«Головна мета дослідження — зрозуміти проблему хітридіомікозу. Це захворювання, яке спричинює паразитичний грибок у земноводних. Зокрема через нього ці істоти масово гинуть».

І вже є обнадійливі результати. Костариканська команда виявила на шкірі місцевих жаб особливу бактерію, яка захищає від грибка.

Шкіра в жаб має дуже важливу роль — через неї вони дихають. Зараження здебільшого закінчується загибеллю.

[Гілберт Альварадо, дослідник]:
«Хітридний грибок, якщо йому вдається проникнути в шкіру тварини й призвести до захворювання, спричинює два явища: ділення клітин, які опинилися всередині, і потовщення кератинового шару шкіри. Це впливає на нормальну функціональність шкіри земноводних».

Тепер науковці хочуть розробити спеціальну вакцину, яку вводитимуть земноводним, перш ніж випустити їх у дику природу.

За даними Міжнародного союзу охорони природи, сьогодні в Коста-Риці живуть 64 види амфібій, які перебувають під загрозою. Серед них жаба арлекін — річковий вид, який дуже чутливий до грибка.

8. Учитель під час шкільних канікул зробив своєму учневі протез

Учитель зробив учню протез
Шеффілд, Англія

Цей 12-річний британський школяр тестує свій новий протез. Біонічну руку зробив його вчитель Деніел Грант. Хлопчик народився без кінцівки, але попередній протез не носив, бо той був незручним.

[Льюїс Маккаслін, учень]:
«Попередній протез був важким, щільним. Коли згинав руку, було боляче».

Нова рука зроблена в стилі Залізної Людини. Креслення Деніел узяв у благодійної організації Team Unlimited.

Потім позичив 3D-принтер і за шкільні канікули зробив протез. На це пішло 30 фунтів стерлінгів (це коло сорока доларів).

[Деніел Грант, творець протеза]:
«Слід дещо модифікувати. Гадаю, ми обидва вивчаємо можливості протеза. Але просто чудово бачити, як він потроху вчиться ним користуватися. Я цьому дуже радий».

Хлопчик каже, що з новим протезом може грати у всілякі ігри.

[Льюїс Маккаслін, учень]:
«Він прекрасний учитель. Він допомагає людям. Тепер я можу кататися в парку на велосипеді та робити інші речі».

Схоже, учителі теж можуть бути супергероями.

9. Бізнес на бананових кексах: як американка змінила професію

Бізнес на бананах
Нью-Йорк, США

Донедавна ця дівчина працювала фоторедактором у відомій компанії – виробника одягу, а нині робить знімки власних бананових кексів. Десерт, який багатьом припав до смаку, став основним джерелом заробітку Еллі Чернік. Вона готує його зі шкільних років за унікальним рецептом своєї бабусі.

[Еллі Чернік, пекар]:
«Усі нетямилися від захоплення й казали: “Це найкращий банановий кекс, який я куштував. Можна мені рецепт?” Й оскільки я завжди хотіла створити на його основі свій бізнес, то відповідала: “Ні, рецептом не ділитимуся. Я одна такі робитиму».

Для приготування бананового кексу або, як його ще називають, бананового хліба, дівчина використовує головно стиглі банани, борошно, яйця, молоко та масло.

Слава про десерт почала швидко поширюватися, й до Еллі посипалися замовлення. Щоб спілкуватися з клієнтами, вона створила в одній із соцмереж сторінку. Туди вона регулярно викладає фото своїх виробів, приміром кексів, политих шоколадом чи кленовим сиропом.

Кухню Еллі орендує, тож під час пандемії на якийсь час довелося зробити перерву. Та коли кухня знову відкрилася, дівчина стала отримувати таку велику кількість замовлень, що вирішила покинути свою основну роботу й повністю присвятити себе солодкому виробництву.

[Еллі Чернік, пекар]:
«І гадки такої не було, що щодня лише пектиму бананові кекси, але вийшло саме так. Мені подобається робити людей щасливими, і мені до вподоби дивитися, як люди їх залюбки їдять».

Тепер вона готує приблизно по 500 кексів щотижня. Коло 300 розходиться по Мангеттену, а решту розсилає по всій країні.

10. 50-річна нігерійська школярка: «Учитися ніколи не пізно»

50-річна школярка
Ілорин, Нігерія

Нігерійка Шейд Аджаї з гордо піднятою головою іде здобувати нові знання. 50-річна жителька міста Ілорин ходить до другого класу. Раніше вона ніколи не вчилася в школі. Тепер вирішила надолужити згаяне.

[Шейд Аджаї, 50-річна школярка]:
«Я не соромлюся одягати шкільну форму, брати сумку, підручники і вранці йти до школи».

Однокласники Шейд кажуть, що їм незвично бачити в класі дорослу жінку.

[Халімат Адедогун, школярка]:
«Незвично, що тітка Шейд учиться в нашому класі. Такого ще не було. І я нею пишаюся».

А вчителька зазначає, що 50-річна учениця добре справляється.

[Насрат Бусарі, учителька]:
«Поки Шейд не має жодних проблем з іншими школярами. Вона з ними добре ладнає, грається, розмовляє і щось обговорює. Якщо чогось не розуміє, то в них навіть запитує».

Шейд каже, що уроки допоможуть їй на роботі. Вона шиє сумки й рюкзаки, і те, що вона неграмотна, їй часто заважає.

[Шейд Аджаї, 50-річна школярка]:
«Я не вмію правильно говорити англійською і на роботі пишу з помилками. Люди навколо можуть читати й писати, і їхній бізнес процвітає. Тож і я вирішила піти вчитися. Так я зможу сама писати й більше не звертатимуся по допомогу».

Вона каже, що багато хто засуджував її рішення, зокрема і її рідна дочка. Але це не змінило наміру Шейд. До того ж донька зрештою теж її підтримала.

[Шейд Аджаї, 50-річна школярка]:
«Я просто не звертаю уваги на те, що вони кажуть».

Шейд планує вчитися ще щонайменше чотири роки.

11. Олімпійським іграм сучасності виповнилося 125 років

125-річний ювілей
Олімпійські ігри сучасності

Олімпійським іграм сучасності виповнилося 125 років. Їх відродив французький спортивний і громадський діяч П’єр де Кубертен. Перша Олімпіада проходила з 6 по 15 квітня 1896 року в Афінах.

У ній брало участь понад 240 спортсменів із 14 країн. Було розіграно 43 комплекти медалей у дев’яти видах спорту.

Найпершим олімпійським чемпіоном став американець Джеймс Конноллі. Він переміг у змаганні з потрійного стрибка, яке проходило найпершим.

В олімпійському марафоні переміг грек Спиридон Луїс. Дистанцію від Марафона до Афін Луїс пробіг за 2 години 58 хвилин 50 секунд. Цей олімпійський рекорд ніхто не міг перевершити ще 12 років.

Олімпійські ігри в Стародавній Греції спочатку були частиною релігійного культу. Їх проводили із 776 року до нашої ери по 393 рік нашої ери. Загалом відбулося 293 Олімпіади. Змагання заборонили, коли офіційною релігією Греції стало християнство.

Олімпійські ігри сучасності проходять раз на два роки — літні й зимові. Їх скасовували лише під час світових воєн.

12. Парад мумій і новий музей: як Єгипет приваблює туристів під час пандемії

Урочистий парад мумій
Каїр, Єгипет

Ось так грандіозно в Єгипті перевозили 22 мумії стародавніх правителів. 18 царів і чотири цариці перемістили з Єгипетського музею, що на каїрській площі Тахрір, до Національного музею єгипетської цивілізації в давньому місті Фустат, який зараз є частиною Каїра.

У музеї кілька років проводили реконструкцію. Прибуття мумій ознаменувало його урочисте відкриття.

Кожен артефакт помістили в заповнену азотом капсулу. Біля місця призначення їх зустріли залпом із 21 гармати.

Усі мумії належать до епохи Нового царства. Це період найвищого розквіту давньоєгипетської державності.

У музеї також можна побачити колекцію предметів різних епох: від доісторичного часу до наших днів.

[Ахмед Гонейм, працівник Національного музею єгипетської цивілізації]:
«Ми розповідаємо про всі цивілізації, які існували в Єгипті в різні епохи. Ми розповідаємо, як єгиптяни досягли успіху в різних галузях, таких як медицина, інженерія, виробництво хліба та багато інших».

Тут також є інтерактивні екрани, які допоможуть дізнатися про кам’яну добу, Стародавнє та Середнє царство, греко-римське панування, а ще про ісламську й коптську цивілізації.

[Абделазім Абделразек, директор музейної лабораторії]:
«Експозиція містить артефакти доісторичних часів, як-от кам’яні інструменти й скелети, експонати Стародавнього і Середнього царств, а також предмети сучасної, ісламської та коптської епох».

Фустат, де розмістився новий музей, був столицею Єгипту за династії Омейядів після арабського завоювання.

Таке урочисте відкриття має пожвавити туристичний сектор Єгипту, який майже повністю зупинився через карантинні обмеження.

13. Севілья відроджує традицію дарувати британській королеві апельсини на мармелад

Апельсини для королеви
Севілья, Іспанія

До Севільї прийшла весна, і місто наповнилося ароматом квітучих апельсинів. Тут росте 50 тисяч цих дерев. Плоди щороку збирають вручну.

Частина врожаю із Севільського Алькасару може опинитися на столі Єлизавети II — британської королеви. Тут хочуть відродити давню традицію, коли з плодів, зібраних на території цього колишнього форту маврів, робили мармелад для британських монархів.

[Мануель Уртадо, працівник Севільського Алькасару]:
«Ці апельсини ростуть у найстарішому чинному королівському палаці у світі. Вони особливі з історичного і традиційного погляду. Як і всі інші апельсини Севільї, вони гірко-солодкі. І з них особливо добре готувати джем».

Сади Алькасару розкинулися на 7000 квадратних метрів. Тут росте більш як 1000 апельсинових дерев. Деяким сотні років. Це унікальна частина історії міста.

Севілья почала дарувати апельсини британським монархам за правління королеви Вікторії. А точніше, після того, як її внучка Вікторія Євгенія Баттенберзька вийшла заміж за короля Іспанії Альфонсо XIII.

Посольство Великої Британії в Мадриді вже отримало апельсини із Севільського Алькасару. І посол особисто прийшов на кухню, щоб зробити мармелад для королеви.

Свій майстер-клас він виклав у соцмережах. Каже, що готував за сімейним рецептом.

[Г’ю Елліот, посол Великої Британії в Іспанії]:
«Удома його готую лише я. Насправді це старий рецепт моєї матері. Він записаний у моїй книзі рецептів».

Із севільських апельсинів роблять не лише мармелад, а й випічку, шоколад, лікери та вина.

Уперше помаранчеві фрукти завезли до Севільї араби з Азії коло 1000 років тому.

14. Цапи-серфінгісти навчають каліфорнійських дітей не боятися води

Цапи-серфінгісти
Сан-Клементе, США

Каліфорнійський серфінгіст Дана Макгрегор завжди любив кататися на хвилях. Та по-справжньому усвідомив своє покликання лише тоді, коли взяв із собою свого вихованця.

Тепер 42-річний чоловік навчає дітей кататися на дошках для серфінгу, а ще допомагає подолати страх води. І компанію йому в цьому складають два його цапи Пісмо і Гровер.

[Дана Макгрегор, серфінгіст із цапами]:
«Насправді, я просто відчуваю, що повинен робити людей щасливішими. Так склалося, що я маю цапів, і я чомусь узяв їх кататися на серфі. Ще так вийшло, що я обожнюю дітей. Усе склалося просто чудово».

Зазвичай Дана приїжджає на пляж із надувним серфом, на якому поміщається не тільки він і його вихованці, але й знайомі з дітьми. Усією компанією вони показують відпочивальникам, як можна весело проводити час.

[Дана Макгрегор, серфінгіст із цапами]:
«Серфінг — це свобода, яку неможливо більше ніде знайти. Це чистий спорт, і він прекрасний. Це катання на хвилях, які дає нам Бог. Це зцілення, радість, свобода й мир».

Діти, які раніше боялися ставати на дошку, легко долають страх.

[Мілея Роббінс, 10-річна відпочивальниця]:
«Було весело. Звісно, зразу трохи страшнувато. Та коли не зупиняєшся, то стає дуже весело».

[Міранда Роббінс, 8-річна відпочивальниця]:
«Весело. Найсмішніше, що спочатку лякаєшся, а потім, коли бачиш, як інші це роблять, то розумієш, що це зовсім не страшно».

Після катання Дана разом із вихованцями влаштовує цілу виставу для публіки.

[Дана Макгрегор, серфінгіст із цапами]:
«Я купив цапа, щоб він з’їв отруйний дуб у мене на задньому дворі. Я вирішив узяти його покататися, і тепер у мене цапи-серфінгісти».

На півночі від Санта-Барбари Дана має навчальний табір, де він вчить не лише серфінгу, але й футболу.

15. Найбільше поле тюльпанів в Азії приваблює туристів до Кашміру

Поле тюльпанів розквітло
Срінагар, Індія

По-справжньому весняний настрій створює квітуче тюльпанове поле в індійському штаті Джамму і Кашмір. Воно найбільше в Азії. Щороку сюди приїздять тисячі туристів, аби помилуватися цвітінням.

З нагоди відкриття сезону відвідувань тут проводять фестиваль традиційних танців і музики.

[туристка]:
«Тюльпанове поле — це дуже особливе місце, бо за рік воно відкривається усього на кілька місяців. І такі фестивалі дуже важливі для Кашміру, оскільки повертають нас до нормального життя, сприяють туризму, а ще дають змогу побути серед людей».

[туристка]:
«Тут дуже добре і спокійно. Ми раді, що приїхали».

Мальовниче поле лежить у передгір’ї пагорбів Забарван, і звідси відкривається краєвид знаменитого озера Дал. Якщо не почнуться рясні дощі чи холоди, то тюльпани цвістимуть три-чотири тижні.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: