20.12.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 14 по 18 березня)

Огляд світових подій (з 14 по 18 березня)

  1. На північному сході Мексики палає масштабна лісова пожежа Лісова пожежа Артеага, Мексика На північному..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

 

1. На північному сході Мексики палає масштабна лісова пожежа

Лісова пожежа
Артеага, Мексика

На північному сході Мексики вирує лісова пожежа, яку вже називають найсильнішою в регіоні за останні кілька років. Вогонь поширюється дедалі більше. Цьому сприяє спека та сильний вітер.

Випалено вже три з половиною тисячі гектарів лісів та лугів.

[Еглантіна Каналес, секретар з питань захисту довкілля штату Коауїла]:
«Це була недбалість. Ми не знаємо, де і як почалася пожежа, але точно знаємо, що причина в людській недбалості».

Ще згоріло коло десяти житлових будинків. 70 сімей евакуювали до тимчасових притулків.

Через погану погоду пожежники поки призупинили роботу.

[Еглантіна Каналес, секретар з питань захисту довкілля штату Коауїла]:
«Це дуже проблемна пожежа, дуже серйозна. На те, щоб узяти її під контроль, піде багато днів. Зараз усі умови — на її користь. Ми можемо лише спробувати стримати її в деяких місцях. Вона охопила багато гектарів території штатів Коауїла та Нуево-Леон».

Пожежу гасить близько 300 вогнеборців.

2. У Польщі посилюють карантинні заходи

Посилення карантину
Варшава, Польща

У Польщі посилюють загальнонаціональні карантинні заходи. Кількість нових випадків зараження коронавірусом у країні б’є цьогорічні рекорди. Так, у середу виявили понад 25 тисяч інфікованих, померло понад 450 осіб. Попередній рекорд був минулої суботи — більш як 21 тисяча заражених.

Нові обмежувальні заходи діятимуть з 20 березня.

[Адам Недзельський, міністр охорони здоров’я Польщі]:
«Торгові центри, кінотеатри, театри, музеї, художні галереї та інші розважальні заклади буде закрито в усій країні. Також закриють басейни, сауни, солярії і спортивні центри. Найважливіше для дітей та батьків: на жаль, ми змушені знову повернутися до дистанційного навчання учнів із першого по третій клас».

Новий спалах спричинило поширення британського штаму коронавірусу, який заразніший і смертоносніший. Зараз у Польщі діє система регіональних локдаунів. У разі потреби влада обіцяє запровадити загальнонаціональний.

[Адам Недзельський, міністр охорони здоров’я Польщі]:
«Якщо нові заходи не приборкають пандемію або принаймні не сповільнять третю хвилю, то наступним кроком буде типовий локдаун, коли закриють усе».

Перехожі на вулицях Варшави, схоже, морально готові.

[житель Варшави]:
«Думаю, локдаун необхідний. На жаль. Є як є. Понад 20 тисяч випадків. Багато смертей. Нам треба пережити ці кілька місяців, поки всіх не вакцинують. Ми не маємо вибору, просто треба через це пройти».

[житель Варшави]:
«Коронавірус може залишитися з нами на роки, тому потрібно відповідно планувати наше життя й думати не тільки про наступні кілька тижнів. Віруси були завжди й далі нас супроводжують. Нам від них не позбутися, вони сильніші за суспільний уклад».

За весь час пандемії в Польщі виявили коло 2 мільйонів випадків зараження коронавірусом. Більш як 48 тисяч пацієнтів померло. У країні проживає 38 мільйонів осіб.

3. 40 000 підземних поштовхів: на ісландському півострові Рейк’янес чекають виверження

На Рейк’янесі чекають виверження вулкана
Ісландія

Ісландці на півострові Рейк’янес уже забули про нормальний сон. За останні три тижні тут сталося 40 тисяч підземних поштовхів. Це більше, ніж за весь минулий рік. Найважче жителям Гріндавіка.

[Раннвейг Гвюдмюндсдоттір, жителька Гріндавіка]:
«У Гріндавіку зараз не дуже комфортно. Усі недосипають, бо трясе весь день, а вночі один поштовх сильніший за інший. Деякі досягають трьох балів, деякі — понад чотирьох. Сьогодні стався землетрус магнітудою 5,4. З полиць усе попадало».

Через Рейк’янес проходить лінія Серединно-Атлантичного хребта. У цій ділянці на дні Атлантичного океану розходяться тектонічні плити. Тому на півострові постійно фіксують вулканічну активність. За словами науковців, нинішні підземні поштовхи спричинені рухом магми. Зараз вона розташована на глибині 1 кілометр.

[Сігрідюр Крістьянсдоттір, геофізик]:
«Сталося вісім землетрусів інтенсивністю понад 5 балів і коло 50 підземних поштовхів силою 4 бали. Це висока активність, і ми раніше не фіксували подібного на Рейк’янесі. Про таке не згадується ні в наукових, ні в історичних записах».

Учені чекають, що підземні поштовхи закінчаться виверженням місцевих вулканів.

[Сігрідюр Крістьянсдоттір, геофізик]:
«Зараз ми просто чекаємо й спостерігаємо, чи вийде магма на поверхню. І щойно це станеться, сейсмічна активність, імовірно, знизиться. Думаю, люди зітхнуть з полегшенням. Я знаю, що жителі Гріндавіка трохи втомилися».

На початку березня влада попередила місцевих жителів про можливе виверження. За потреби людей евакуюють на морських кораблях.

Однак такого лиха, як під час виверження Ейяф’ятлайокютля у 2010 році, тут не чекають. Тоді викид хмари вулканічного попелу порушив міжнародне авіасполучення всієї Північної Європи.

[Сігрідюр Крістьянсдоттір, геофізик]:
«Це буде невелике виверження. На поверхні з’являться тріщини, через які поллється магма. Це буде досить мальовниче видовище. Великих викидів не відбудеться, бо тут немає льодовикової води».

Вулканологи прогнозують, що лавові фонтани під час виверження будуть від 20 до 100 метрів заввишки.

4. У США — найбільший за 20 років наплив мігрантів на південний кордон

Небувалий наплив мігрантів
Техас, США

На південному кордоні США — найбільший наплив мігрантів за останні 20 років. Про це повідомило міністерство внутрішньої безпеки цієї держави.

Люди прибувають здебільшого з країн Центральної та Південної Америки, таких як Гватемала й Гондурас. Вони приходять караванами в надії на ліпше життя в США. Водночас на шляху їм доводиться пробиратися через лісові хащі й перепливати річки.

Та найстрашніше не це, а загроза від злочинних угруповань, особливо в Мексиці. Банди викрадають дорослих і дітей та віддають у сексуальне чи трудове рабство.

[Орнеліо, мігрант із Гватемали]:
«Хочу сказати моїм землякам у Гватемалі та США, щоб вони двічі подумали, перш ніж вирушати в дорогу. Шлях складний. Приїжджати до чужої країни теж складно. Подумайте двічі, бо вас чекають страждання. Але, як у тій приказці, на помилках учаться».

Ставши президентом, Джо Байден почав ослаблювати південний кордон своєї країни. Водночас із квітня минулого року зростає кількість шукачів притулку, які нелегально потрапляють до США.

Становище мігрантів погіршили два урагани та пандемія коронавірусу.

Водночас людей, які подають документи на статус біженця офіційно, теж стало набагато більше. Здебільшого дорослим, які мігрують самі, відмовляють. А дітей без супроводу зазвичай приймають і відправляють до спеціальних центрів утримання.

Раніше Дональдові Трампу закидали, що він нібито садить дітей у клітки. Але, як з’ясувалося, такі центри існували й за Барака Обами. За президенства Джо Байдена вони теж збереглися. Змінилося лише формулювання.

Тим часом республіканці в Конгресі вже звинуватили адміністрацію Байдена в тому, що та зумовила наплив мігрантів.

5. Пекін ще більше обмежив вплив демократичної опозиції Гонконгу

Новий закон
Політика Пекіна в Гонконзі

Деякі жителі Гонконгу побоюються, що їхній автономний регіон скоро нічим не відрізнятиметься від міст у материковому Китаї. 11 березня парламент КНР схвалив закон, який змінить склад Законодавчої ради Гонконгу й виборчий процес. Як наслідок, демократична опозиція втратить можливість впливати на ухвалення рішень і взагалі бути обраною до парламенту.

[житель Гонконгу]:
«Найбільшим наслідком нового закону стане те, що Гонконг втратить свій статус міжнародного центру. Гонконг стане звичайним містом, таким самим, як інші міста материкового Китаю. Він більше не буде особливим місцем із такими традиціями, як свобода, права людини чи відсутність корупції. Усього цього більше не буде».

[житель Гонконгу]:
«Ухвалення закону означає кінець демократичного табору. Більше не буде дебатів щодо всіляких питань. Залишиться одна сторона».

Кріс Паттен, останній британський губернатор Гонконгу, назвав закон «найбільшим на сьогодні кроком до знищення свобод Гонконгу і його прагнення до більшої демократії в умовах верховенства закону».

Відповідно до закону, кількість членів Законодавчих зборів збільшиться, але не на користь демократичної опозиції. Наразі половину ради, тобто 70 депутатів, обирають на прямих виборах. Друга половина — це професіонали й представники промисловості та профспілок. Уважається, що до цієї частини парламенту включають лише лояльних до Пекіна.

Компартія КНР тепер назначатиме ще 20 членів, що значно порушить пропорцію.

Комітет, який обирає голову адміністрації, збільшиться з 1200 до 1500 членів і отримає нові повноваження.

До того ж буде створено спеціальну комісію, яка перевірятиме всіх, хто пройшов до парламенту, щодо патріотичності та лояльності до китайської компартії.

Коли наприкінці минулого століття Гонконг передавали під управління КНР, Пекін обіцяв, що поступово в регіоні запроваджуватимуть загальні вільні вибори. Однак пізніше компартія відмовилася надати місту більше демократії і посилила свою авторитарну хватку, ввівши торік у червні закон про національну безпеку.

6. Поля нарцисів в Англії в самому розквіті, але збирати їх нікому

Нарциси ніхто не збирає
Англія

Поле золотих нарцисів в англійському графстві Лінкольншир купається у весняних променях сонця. Однак фермери кажуть, що це не те видовище, яке може їх порадувати.

Зазвичай вони зрізають бутони, щоб ті встигли доїхати до кінцевих покупців до того, як зів’януть. Але цього року через «брекзит» бракує трудових мігрантів.

На цій фермі зараз працює 25 румунів. Але вони не встигають упоратися з усією роботою.

[Адам Тейлор, генеральний директор компані ― виробника квітів]:
«Кожного весняного сезону нам необхідна певна кількість людей, щоб зрізати квіти, зрізати в полі нарциси. Зазвичай ми наймаємо 150 мігрантів. Але цього року стільки немає. Є лише 25».

Зазвичай на цій фермі збирають 25 мільйонів квіток. Однак цього року, як очікують, зріжуть коло шести мільйонів.

[Сем Тейлор, директор компані ― виробника квітів]:
«Навіть якби на цьому полі була 1000 робітників, то ми б однаково не змогли зібрати всі квіти. Тут мільйони нарцисів. Частина з них завжди залишається на полі».

Залежно від кількості зрізаних квіток кожен працівник за день може заробити до 250 доларів США.

[Сем Тейлор, директор компані ― виробника квітів]:
«Хтось заробляє справді хороші гроші, тому, якщо у вас виходить, то вам варто це робити. Але навантаження на спину велике, бо весь день буквально зігнутий навпіл. Це не для людей зі слабким серцем, це точно. Боюся, це не для мене».

Фермерські господарства постраждали не лише від нестачі робітників. Також великий удар по їхньому бізнесу завдав обмежений доступ на європейські ринки й пандемія коронавірусу.

7. Їжа майбутнього? У Фінляндії зробили шніцель із повітря

Шніцель із повітря
Еспоо, Фінляндія

Директор фінської компані Пасі Вайнікка куштує свій новий продукт, який створили в лабораторії в Еспоо. Це зроблений із повітря шніцель.

[Пасі Вайнікка, директор компанії ― розробника солейну]:
«Чудово».

Цей продукт називається солейн. Його виготовляють у мініатюрному біореакторі з вуглецю, водню, кисню та азоту. З таких же елементів складається білок. Науковці кажуть, що процес створення солейну схожий на спиртове бродіння. У суміш із водню, вуглекислого газу й мікроелементів поміщають воднеокислювальні бактерії.

[Пасі Вайнікка, директор компанії ― розробника солейну]:
«Але нашому мікроорганізму не потрібен цукор. Замість нього до ферментера надходять маленькі бульбашки водню й вуглекислого газу. Вуглекислий газ ми виділяємо з атмосфери за допомогою технології під назвою “пряме захоплення повітря”, а водень отримуємо, розкладаючи воду».

Мікроорганізми виробляють продукт, який потім висушують і перетворюють на борошно. У ньому є жири, вуглеводи та білок, якого там понад 65 %. Борошно на смак нагадує пшеничне. Його можна додавати до всіляких продуктів.

[Пасі Вайнікка, директор компанії ― розробника солейну]:
«Солейн — це харчовий інгредієнт. Спочатку він збагачуватиме білком продукти рослинного походження, такі як напої та замінники м’яса. Також його можна додавати до молочних коктейлів та йогуртів. У такій їжі бракує амінокислот і білків».

Науковці кажуть, що виробництво солейну повністю екологічне. Електроенергію добувають із поновлюваних джерел енергії. На думку фахівців, у майбутньому цим продуктом можна буде забезпечувати все людство.

Компанія-розробник отримала майже 25 мільйонів євро державних і приватних інвестицій. Вона планує вивести свою продукцію на ринок на початку 2023 року.

8. Руандійські майстри перетворюють старі покришки на крісла, столи та взуття

Меблі з покришок
Кігалі, Руанда

У цій майстерні, що в столиці Руанди, відвідувачам показують яскраві вироби. Ідея не лише оригінальна, а й екологічна. Замість звалища ці старі покришки потрапляють до будинків і на галявини руандійців у вигляді столиків і крісел.

[Жан де Дью Камана, засновник майстерні]:
«Я вирішив почати цю справу, коли побачив, що гості, які приходили до мене додому, сідали на старі покришки. Тоді я зрозумів, що можу робити з них стільці. Я почав цікавитися цим і зрозумів, що це можливо. Потім я знайшов свій стиль».

Це невелике підприємство існує майже 10 років. Тут працює 12 осіб.

За тиждень майстри можуть зробити коло 15 наборів для відпочинку, які складаються з п’яти крісел і столика. Такий гарнітур коштує 150–200 доларів.

Компанія ще виробляє із покришок взуття. Його продають за ціною до шести доларів.

Старі покришки компанія приймає не безплатно. Вона наймає людей, які шукають сировину в Кігалі та його околицях. За одну одиницю платить п’ять доларів.

Так вирішується ще одна проблема — місто звільняється від сміття.

[Саїді Нзабарера, працівник підприємства]:
«Мені подобається ця робота. Вона унікальна. Я невтомно працюю і можу без проблем прогодувати сім’ю. Це мене дуже надихає».

На цю компанію навіть звернула увагу організація при міністерстві охорони довкілля Руанди.

[Жак Нсенгіюмва, співробітник REMA]:
«З погляду захисту природи потрібно підтримувати проєкти, у яких покришки перетворюють на інші корисні для людей предмети».

Уряд Руанди також поставив собі за мету до 2030 року збільшити перероблення неорганічних відходів на 40 %.

9. Перукар навчилася майстерно стригти однією рукою

Перукар з однією рукою
Хошимін, В’єтнам

42-річна в’єтнамка Ле Тхі Кім Чам — перукар у третьому поколінні. Але чотири роки тому її кар’єра й навіть життя опинилися під загрозою. Жінка потрапила в аварію, і їй ампутували ліву руку. Після цього чоловік покинув її з двома малими дітьми.

З горя Чам хотіла накласти на себе руки, але зупинила думка про дочку й сина. Вона лежала на лікарняному ліжку й думала, як же тепер їй стригти.

[Ле Тхі Кім Чам, перукар]:
«Лівою рукою я зазвичай тримала гребінець, тому довелося придумати, як обходитися однією рукою. Тому я вирішила тримати волосся ось так — двома пальцями, щоб можна було потягнути їх угору й тієї ж миті зрізати пасмо».

Жінка повернулася до роботи, не чекаючи повного одужання. Спочатку виходило погано. Якщо раніше на чоловічу стрижку йшло хвилин десять, то з однією рукою Чам робила її годину. Деякі клієнти йшли незадоволеними й більше не поверталися. Але були й ті, хто не покинув перукаря в скрутний час.

[Чан Ван Бінь, клієнт]:
«Я стрижуся в Чам давно — ще з того часу, як вона мала обидві руки. Після нещасного випадку їй було важко на роботі. Але через деякий час — навіть не знаю, як вона навчилася, — але вона підстригла мене так, як мені подобається».

Згодом клієнтура відновилася, і роботи не бракує.

[Нгуєн Ван Чі, клієнт]:
«Спочатку я трохи хвилювався, бо перукарі навіть із двома руками можуть зіпсувати зачіску. Тому дещо непокоївся. Та потім я побачив, що моє волосся красиво укладене, стрижка мені сподобалася. Тож я приходжу знову й знову».

Жінка пристосувалася й до хатньої роботи. Вона самостійно готує їжу та виконує всі інші домашні справи.

[Ле Тхі Кім Чам, перукар]:
«Коли заспокоїшся й подивишся всередину себе, а потім подумаєш про близьких, обов’язково знайдеться причина, щоб докласти більше зусиль. Я просто з повагою поставилася до свого тіла. Якщо втратиш праву руку, залишається ліва, і навпаки. І, як і раніше, можна робити абсолютно все. Можливо, навіть краще, ніж, коли було дві руки».

Попри труднощі Чам збирається й далі працювати перукарем. Її надихають клієнти і, звісно ж, сім’я. А восьмирічний син обіцяє колись зробити мамі біонічну руку.

10. Мініпарки допомагають афінянам пережити спеку й задуху

Мініпарки
Афіни, Греція

Афіни вже давно перетворилися на кам’яні джунглі, і влітку містяни буквально задихаються від спеки й вихлопних газів. Трохи виправити ситуацію допомагають мініпарки. Це невеликі зелені оази з деревами, кущами та лавками.

[Костас Бакоянніс, мер Афін]:
«Мета — висаджувати рослини, знижувати температуру повітря, підвищувати якість життя і створювати нові місця відпочинку, де люди можуть збиратися разом».

Афіни стали розростатися після Другої світової війни, коли сільські жителі почали масово переїжджати до столиці.

[Христос Зерефос, голова Афінського наукового кліматичного центру]:
«Тут вирубували дерева і зводили будинки. Виникали цілі житлові райони, і водночас зростали затори на дорогах».

Мініпарки зазвичай охоплюють 100 квадратних метрів. Їх висаджують на подвір’ях біля багатоповерхівок. Довкола Афін гори, тож у безвітряну погоду в місті стає душно. Улітку температура підіймається до 40 градусів.

[жителька Афін]:
«Дуже приємно, що з’являються місця, де можна подихати свіжим повітрям. Ми, особливо тут, у Кіпселі, задихаємося. Тож це добра ініціатива».

Влада міста надіється, що зелені оази спонукатимуть людей відпочивати біля дому й не їздити на авто до звичайних парків, забруднюючи повітря вихлопами. А ще в Афінах прокладають велосипедні та пішохідні доріжки, уздовж яких ростуть дерева.

[Костас Бакоянніс, мер Афін]:
«Час автомобілів минає. Тепер потрібно шукати новий баланс».

У місті активно ремонтують старі фонтани. Вода, що циркулює, освіжає та охолоджує довколишнє повітря.

[Христос Зерефос, голова Афінського наукового кліматичного центру]:
«Якщо садити парки й відновлювати фонтани, то, звичайно, це принесе користь. Зелені легені в центрі міста — це вже допомога».

Мініпарки є в багатьох містах світу. Такі облагороджені зелені території прикрашають вулиці й дають можливість відпочити від міської метушні.

11. «Формула-24»: в Іспанії пройшли перегони на електрокарах для школярів

Перегони «Формули-24»
Більбао, Іспанія

Дев’ять команд учнів з Іспанії та Португалії виїхали на перегоновий трек у Більбао, що в Країні Басків. Тут біля стадіону «Сан-Мамес» проходять змагання в класах «Формула-24» і Формула-24 +».

У перегонах беруть участь електрокари з відкритими колесами. Пілоти мають найефективніше використовувати заряд батареї упродовж однієї чи півтори години залежно від класу перегонів.

Чим вища швидкість, тим скоріше зменшується запас ходу. Водій має виробити власну стратегію їзди. Перемагає команда, яка подолала максимальну кількість кіл за відведений час.

Цей проєкт розпочали у Великій Британії ще в 90-і роки. Його завдання — зацікавити школярів і студентів технікою, інженерією та математикою.

[Альберто Кастільйо, школяр]:
«Крім того, що це весело й цікаво, можна вивчати механіку, електрику, а потім змагатися. Також дізнаєшся багато нового в галузі інженерії».

Команди можуть виступати на готових машинах чи конструювати їх самі. Однаковими на всіх автомобілях повинні бути лише двигуни та батареї.

[Іманоль Гояррога, директор школи]:
«У майбутньому буде багато електромобілів. Дуже важливо, щоб школярі з раннього віку розуміли необхідність зелених технологій. До того ж у цьому проєкті вони з малих літ працюють у командах, і це допомагає виявити в кожній дитині найкращі якості».

У класі «Формула-24» беруть участь пілоти віком від 11 до 16 років. На змаганнях «Формули-24 +» виступають перегонники віком від 11 до 25 років.

12. Нові фрагменти сувоїв Мертвого моря знайшли в ізраїльській печері

Нові фрагменти сувоїв
Єрусалим, Ізраїль

Ізраїльські археологи в печерах біля Мертвого моря знайшли фрагменти біблійного тексту. Нічого подібного не знаходили вже ось як 60 років.

Також знайдено стародавні монети й частково муміфікований скелет дитини, яка жила 6000 років тому. А ще виявили цілий плетений кошик, вік якого, імовірно, становить 10 500 років. Як уважають археологи, він стане найстарішим у світі.

Науковці обстежили понад 80 кілометрів смуги печер у пустелі на березі Мертвого моря. Проєкт був безпрецедентним. Роботу вели на випередження, адже в цій місцевості також орудують нелегальні шукачі старожитностей.

[Ейтан Клейн, співробітник Управління старожитностей Ізраїлю]:
«Дослідження такого масштабу в Юдейській пустелі ніколи раніше не проводили. Ми обстежили майже 100 кілометрів скель, і ви бачите результати».

Фрагменти тексту віком коло 2000 років містять біблійні вірші й відповідають сувою, виявленому коло 60 років тому. Саме тоді в цьому районі знайшли такий самий за значенням артефакт.

[Орен Ейблман, співробітник Управління старожитностей Ізраїлю]:
«Це нові шматочки пазла, які доповнять загальну картину того періоду та знайдених рукописів. Попри те, що ці шматочки невеликі, вони надали нам нову інформацію».

Це новий уривок із зібрання рукописів і фрагментів давніх єврейських текстів, які називають сувоями Мертвого моря. Уперше їх виявили 1947 року місцеві бедуїни в печерах Кумрану, що приблизно за 20 кілометрів на схід від Єрусалима.

Сувої, які також називають Кумранськими рукописами, дали уявлення про єврейське суспільство й релігію до й після Ісуса. Після того як їх уперше знайшли, почалися активні розкопки, але потім їх припинили. Відновили лише 2017 року, коли на чорному ринку виявили нові сувої.

13. Два острови Південної Кореї стали фіолетовими, щоб привабити туристів

Фіолетові острови
Сінан, Південна Корея

У світ фіолетових мрій занурилися південнокорейські острови Панволь і Пакчі. Через це туди потягнулися туристи. Усюди росте лаванда, а дахи будинків і тротуари пофарбовано в різні відтінки бузкового й фіолетового. Навіть місцеві жителі носять одяг таких кольорів.

[Чон Сун Сім, жителька острова Пакчі]:
«Я вбираюся у фіолетове з голови до п’ят, включно зі спідньою білизною та взуттям. І тому я щаслива».

Щоб зробити острови фіолетовими, влада повіту Сінан з 2015 року витратила понад чотири мільйони доларів. У відтінки цього кольору тут також пофарбовано інтер’єри готельних номерів та ресторанів.

[туристка]:
«Тут подають бузковий рис, і навіть посуд фіолетовий. Це чудово».

Багато вражень дарує і прогулянка фіолетовими мостами.

[туристка]:
«Це дивовижно й схоже на чарівну казку. Усі бабусі тут у фіолетовому вбранні — гарно».

Сін Ток Ім живе на острові Пакчі шістдесят років. Вона радіє численним гостям.

[Сін Ток Ім, жителька острова Пакчі]:
«Відтоді, як уся молодь звідси виїхала, люди похилого віку жили тут самотньо. Але ми посадили лаванду, і тепер сюди приїжджає молодь і діти. Я радію їм, як своїм онукам».

Фіолетові острови офіційно приймають туристів із 2019 року. За цей час тут побувало півмільйона гостей.

14. На німецькій фермі дозволяють обніматися з вівцями, щоб забути про самотність

Вівці допомагають забути про самотність
Геттінген, Німеччина

На фермі біля німецького міста Геттінген проходять сеанси зоотерапії. Тутешні вівці допомагають людям хоч ненадовго забути про соцдистанціювання й відірваність від суспільства.

[Лекса Восс, куратор програми зоотерапії]:
«Усе абсолютно безпечно. Я дозволяю людям без нагляду спілкуватися з вівцями. Гостям просто треба подати заявку й дотримуватися всіх запобіжних заходів. А тут вони добре проводять час на природі — далеко від масок і соціального дистанціювання».

Овець можна гладити, а можна просто посидіти на траві, милуючись невеликою отарою. Утім, тварини однаково не залишають людей без уваги.

[гостя ферми]:
«Зараз це дуже актуально, бо ми уникаємо близького контакту з людьми й тримаємося на відстані. Тож це чудово. Знаєте, я часто проходжу повз овечі пасовища, але вівці тікають. А тут усе інакше».

Проводити час із вівцями можна безплатно. Однак гостей просять по змозі вносити пожертви.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: