19.01.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 21 по 25 лютого)

Огляд світових подій (з 21 по 25 лютого)

1. Зсув на копальні в Індонезії: десятки людей під завалами Зсув на копальні Буранга, Індонезія В..

Дата завантаження: 2024-03-19

video

1. Зсув на копальні в Індонезії: десятки людей під завалами

Зсув на копальні
Буранга, Індонезія

В індонезійській провінції Центральне Сулавесі тривають пошуки на нелегальній золотокопальні. Тут зійшов зсув. Загинуло щонайменше шестеро людей. Припускають, що під завалами може бути ще близько 50 золотошукачів.

[Анді Сембірінг, співробітник відомства з ліквідації лих]:
«Учора ввечері ми знайшли два місця, де точно були жертви, але ми не можемо витягти тіла, бо їх заблокувало болото».

Трагедія сталася в селі Буранга після декількох днів рясних дощів. Рятувальні роботи ускладнює річка, яка протікає неподалік.

[Анді Сембірінг, співробітник відомства з ліквідації лих]:
«Сьогодні ми насамперед намагаємося відкачати з місця лиха воду. Вона й далі прибуває в чотирьох місцях з річки, що тут поряд, а ми маємо всього одну помпу. Сподіваємося, скоро буде дві».

На ранок п’ятниці 15 золотошукачів вдалося витягти з-під завалів живими.

2. Повені в Перу: більш як 15 000 евакуйованих

Наслідки повеней
Мадре-де-Діос, Перу

Великі повені почалися на сході Перу — в амазонському регіоні Мадре-де-Діос, що на кордоні з Бразилією і Болівією. Влада оголосила тут надзвичайний стан.

Понад 15 тисяч осіб були змушені евакуюватися. Півтори тисячі будинків пошкоджено. У людей немає електроенергії і води.

[Габріель Кіхандрія, міністр природних ресурсів Перу]:
«Зараз головне — подбати про людей, які постраждали від повеней, подивитися, як вони справляються з бідою, яке їхнє здоров’я. Пам’ятайте, що досі триває пандемія. Тож це комплексне лихо».

Зливи йшли в регіоні кілька днів. Постраждала інфраструктура й тваринницькі господарства. Фермери намагаються врятувати тварин із затоплених кліток.

[працівниця ферми]:
«Особливо потерпають тварини. Як ви знаєте, ферми збиткують, але можуть відновитися, а тварини дуже постраждали».

Як очікують, ВПС Перу доставлять евакуйованим гуманітарну допомогу.

3. У Німеччині винесли перший вирок у справі тортур у в’язницях Сирії

Перший вирок у справі про тортури в Сирії
Кобленц, Німеччина

Суд німецького міста Кобленц виніс обвинувальний вирок колишньому силовику президента Сирії Башара аль-Асада. Його засудили до чотирьох років і п’яти місяців позбавлення волі за причетність до тортур мирного населення в тюрмах країни.

Це перший у світі вирок за злочини проти людяності, учинені в Сирії. Воєнний конфлікт триває там уже близько 10 років.

Люди, які пережили тортури в тюрмах Сирії, привітали вердикт.

[Вассім Мукдад, чоловік, що пережив катування в Сирії]:
«Це тільки перший крок. Дорога правосуддя довга. Одна з цілей — змусити Башара аль-Асада і його оточення постати перед судом. Для мене це полегшення, але це не кінець. Це тільки початок».

Згідно з вироком, обвинувачений, на ім’я Еяд, арештував щонайменше 30 антиурядових протестувальників на початку війни у 2011 році. Потім відправив їх до розвідувальної служби, де люди зазнали тортур.

Захист Еяда стверджує, що він діяв під тиском свого керівництва. Адвокати домагалися, щоб він проходив тільки як свідок у справі про злочини влади Асада.

[Патрік Крокер, адвокат тих, хто пережив тортури]:
«Важливо те, що ми маємо вирок, який свідчить, що злочини уряду Асада в таємних в’язницях — це злочини проти людяності. Це перший такий вердикт у світі».

Прокуратура подала справу до суду відповідно до законів про універсальну юрисдикцію Німеччини. Вони дають змогу розслідувати злочини проти людяності, скоєні в будь-якій точці світу.

[Джаспер Клінге, головний громадський обвинувач]:
«Це сигнал для злочинців у Сирії та в інших країнах: кожен, хто порушує міжнародні права людини, за це відповідатиме».

Вердикт дає надію приблизно 800 тисячам сирійців, які живуть у Німеччині та домагаються створення трибуналу для розслідування катувань, учинених на їхній батьківщині. Однак поки їхні спроби були безуспішними. Сам уряд Асада звинувачення в тортурах відкидає.

4. В Італії ще місяць діятиме обмеження на пересування між регіонами

Пересування між регіонами
Рим, Італія

В Італії обмеження на пересування між регіонами продовжили ще на місяць — до 27 березня. Відповідний указ затвердив новий прем’єр-міністр Маріо Драгі та його кабінет.

Виняток становлять невідкладні поїздки: службові або пов’язані зі станом здоров’я.

Проте на головному залізничному вокзалі Рима повно пасажирів.

[пасажирка]:
«Від цих правил жодної користі, бо люди все одно можуть їздити в службових справах і в екстрених випадках. Тож фактично це не обмежить пересування й не знизить кількості хворих».

[пасажир]:
«Важливо враховувати, що людям треба нормально жити й рухатися вперед, сподіваючись, що це все скоро скінчиться. Хоча я думаю, що так буде ще довго».

Щодня в Італії реєструють близько 15 тисяч нових хворих на COVID-19. Хоч це й менше, ніж 40 тисяч, як було в середині листопада, та однаково щодня вмирають сотні людей. Також дедалі частіше виявляють заразніший британський штам.

В Італії діє система поділу на зони відповідно до показників зараження коронавірусом у кожному з 20 регіонів. У жовтих зонах можна пересуватися вільно. З 10 вечора до 5 ранку діє комендантська година. Бари й ресторани відкрито до 6 вечора. У червоних зонах без нагальної потреби виходити з дому не можна.

[пасажир]:
«Гадаю, зараз треба довіритися владі, і це єдиний спосіб усе це закінчити. Максимально зупинити поширення вірусу — найліпше рішення».

Загалом в Італії виявили понад 2 мільйони 800 тисяч випадків зараження SARS-CoV-2. Кількість смертей наближається до ста тисяч. У Європі більше померло лише у Великій Британії.

5. Голова МЗС Великої Британії закликав ООН відправити експертів до Сіньцзяню

Злочини в Сіньцзяні
Голова британського МЗС звернувся до ООН

Міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб засудив тортури, примусову працю та стерилізацію, яким піддають мусульман-уйгурів у китайському регіоні Сіньцзян.

[Домінік Рааб, міністр закордонних справ Великої Британії]:
«Ситуація в Сіньцзяні виходить за межі розуміння. Є повідомлення про надзвичайно жорстокі й масштабні порушення, серед яких тортури, підневільна праця та примусова стерилізація жінок. Це відбувається у великих масштабах. На нас лежить колективна відповідальність не залишити це поза увагою. Треба використати механізм ООН».

Рааб записав своє звернення в Управлінні ООН з прав людини. Він закликав Верховного комісара Мішель Бачелет чи іншого незалежного експерта подати запит на негайний доступ до Сіньцзяню, щоб провести розслідування.

[Домінік Рааб, міністр закордонних справ Великої Британії]:
«Верховному комісару ООН з прав людини чи незалежному експерту-розслідувачу мусять, і я повторюю, — мусять надати терміновий і безперешкодний доступ до Сіньцзяну. Якщо члени цього управління з прав людини виконують свої зобов’язання, то необхідно ухвалити резолюцію, яка забезпечила б такий доступ».

Адміністрація Дональда Трампа також серйозно ставилася до проблеми репресій у регіоні Сіньцзян. Так, наприкінці свого терміну служби колишній держсекретар США Майк Помпео назвав злочини, які вчиняє щодо уйгурів панівна в країні компартія Китаю, геноцидом.

Нинішня адміністрація Байдена погодилася з таким твердженням.

Згідно з результатами незалежних розслідувань, у регіоні Сіньцзян позбавлено волі приблизно мільйон уйгурів. Багатьох відправляють до так званих центрів професійної підготовки. Однак, як розповідають свідки, ці центри насправді тюрми, де уйгурів змушують відмовитися від своєї віри, ідеологічно перевиховують відповідно до партійної пропаганди й примушують до рабської праці.

Варто зазначити, що в КНР репресують не лише уйгурів. Китайська компартія переслідує також тибетців і прихильників домашніх християнських церков. А найбільшою групою в’язнів сумління наразі є прихильники медитативної практики Фалуньгун.

6. Французькі науковці намагаються зрозуміти, чому COVID-19 супроводжується втратою нюху

Утрата нюху у хворих на COVID-19
Нове дослідження у Франції

Еван Сеса раніше любив поїсти. Тепер для нього це просто рутина. Якось, коли у вересні він обідав рибою, то з подивом виявив, що не відчуває смаку. Відтоді 18-річний студент їсть лише, щоб наповнити шлунок, оскільки відчуває тільки солодкість і солоність, і то ледь-ледь.

[Еван Сеса, студент]:
«Іноді пропускаю приймання їжі, бо мені здається, що я просто гаю час, — їсти не хочеться. Раніше я насолоджувався їжею, усілякими стравами й закусками. Тепер мені її не хочеться. Через це я схуд на півтора кілограма. Це трохи дратує».

Тепер Сесу та інших людей, що перехворіли на COVID, обстежують учені в Ніцці. Долучили й парфумерів із сусіднього міста Грас.

Дослідниця Александра Плонка перевіряє ступінь утрати нюху в Евана. Молодик плутає запахи навіть дуже високої концентрації. Троянди йому пахнуть як горіхи. Він також неправильно визначає лаванду, шоколад та грушу. Угадує лише мигдаль.

Крім цього, дослідники перевіряють концентрацію уваги Сеси та його усне мовлення. Вони хочуть зрозуміти, чи пов’язана втрата нюху з іншими наслідками коронавірусу, серед яких розсіяна увага.

А це ще одна пацієнтка, Габріелла. Вона готова терпіти будь-які незручності, щоб повернути втрачений нюх.

[Габріелла Форджоне, учасниця досліджень]:
«Іноді хочеться щось з’їсти. Та я не відчуваю смаку, тому засмучуюсь. Понад три місяці… Здається, це вже занадто довго».

Навіть фахівці поки не можуть пояснити, чому пацієнти з COVID так часто втрачають нюх. Здебільшого у хворих нюх відновлюється за кілька тижнів. Але в деяких це триває вже близько пів року.

Найтриваліший зареєстрований термін відсутності нюху — рік.

[Оріан Грос, експерт із нейробіології]:
«Можна поліпшити нюх, просто стимулюючи його за допомогою домашніх реабілітаційних наборів. Ми сподіваємося вдосконалити лікування, зробити його масштабнішим і повернути спогади про ці смаки й запахи, які пов’язані між собою».

Ще одна цікава особливість: серед тих, хто втрачає нюх, багато молодих. Учені непокояться, що в когось такий стан може зберегтися надовго. Вони також кажуть, що нездатність відчувати смак може призвести до депресії і пригніченого стану, а ще до втрати ваги.

7. Марсохід «Наполегливість» відправив на Землю перші звуки Марса

Перші звуки Марса
Місія марсохода «Наполегливість»

НАСА оприлюднило перше високоякісне відео посадки апарата «Наполегливість» на Марс. У трихвилинному ролику можна побачити, як розкривається величезний оранжево-білий парашут, а також як підіймається хмара червоного пилу, коли марсохід наближається до поверхні.

Космічна лабораторія здійснила посадку 18 лютого в районі дельти давньої річки в кратері Езеро. Вона також відправила деякі звуки, записані на поверхні Марса.

Один із мікрофонів, який мав записати звуки посадки, не спрацював. Однак на Землю прийшли файли із шумом самого марсохода й поривами вітру.

[Девід Груел, інженер НАСА]:
«Це тихе дзижчання, яке ви чуєте на задньому плані, — шум, що видає марсохід. Але потім чутно справжній порив вітру на поверхні Марса, уловлений мікрофоном і відправлений нам на Землю. Це був порив вітру швидкістю коло п’яти метрів за секунду».

Марсохід обладнали мікрофоном уперше. Точніше, на ньому два мікрофони, а також 25 камер. Більша частина з них вимкнулася після посадки.

[Баптіст Чайд, інженер НАСА]:
«Мікрофон додасть п’яте відчуття в дослідження Марса, дасть змогу почути атмосферу. З цим мікрофоном ми відкриємо нову еру у вивченні планети. Яка чудова й проста ідея — поєднувати прекрасні зображення ландшафту Марса зі звуком».

Мікрофон знадобиться, коли марсохід розрізатиме лазером кам’яну породу. Науковці по звуку зможуть визначити щільність каменів. Також вони контролюватимуть справність обладнання, аналізуючи шум, який воно видає.

Водночас учені попереджають, що звуки чутимуться не так, як на Землі. На Червоній планеті температура нижча, а атмосфера не така щільна й складається здебільшого з вуглекислого газу. Це означає, що звуки здаватимуться тихішими, а високочастотні тони будуть дуже приглушеними. Дослідники кажуть, що це схоже на те, як лунають звуки через стіну.

8. У Польщі продемонстрували болід Alfa Romeo C41 для нового сезону «Формули-1»

Новий болід Alfa Romeo
Варшава, Польща

На сцені Великого театру у Варшаві презентували новий болід Alfa Romeo. Цього року він братиме участь у перегонах «Формули-1». До складу швейцарської команди Alfa Romeo входить фінський пілот Кімі Ряйкконен, італійський автогонник Антоніо Джовінацці та резервний пілот Роберт Кубіца.

Болід C41 має багато спільних деталей із торішнім C39. Змінилося днище й носова частина автомобіля. Колірна гамма колишня — червоно-біла.

Швейцарська команда закінчила минулі змагання на восьмому місці. Цього року перегонники мають надію домогтися ліпших результатів.

[Кімі Ряйкконен, автогонник]:
«Сподіваюся, ми виступимо ліпше, ніж торік. Скоро почнеться тестування, і через два тижні чи місяць ми матимемо якісь уявлення про машину. Під час перших же перегонів ми точно зрозуміємо наші можливості. Та в кожному разі старатимемося».

[Антоніо Джовінацці, автогонник]:
«Я в команді вже три роки й цього року бачу, здається, найкрасивіший болід. Сподіваюся, що він буде швидшим, і нетерпляче чекаю першого тесту. Маю надію, що Кімі одразу ж рвоне, і в цьому сезоні ми зможемо добитися великих успіхів».

Керівник команди Фредерік Вассер також покладає великі надії на новий болід.

[Фредерік Вассер, керівник команди Alfa Romeo]:
«На початку сезону кожна команда має намір добре працювати й сподівається досягти ліпших результатів. Але зрештою лише один перегонник і лише одна команда виграє чемпіонат. Треба добре це розуміти. Та маємо великі очікування. Побачимо».

За кілька днів пройде тест-драйв боліда в Барселоні. З 12 по 14 березня авто випробують у Бахрейні. Там само 28 березня стартує перший етап нового сезону «Формули-1».

9. Індієць заснував першу у світі безплатну лікарню для дерев

Клініка для дерев
Амрітсар, Індія

Перша у світі клініка для дерев і рослин з’явилася в індійському місті Амрітсар штату Пенджаб. Її відкрив місцевий житель Рохіт Мехра. Допомогу «зеленим пацієнтам» надають безплатно.

Власники рослин, зокрема й дерев, телефонують до клініки й описують проблему, а також за потреби надсилають фотографії хворих рослин.

[Рохіт Мехра, засновник клініки для дерев]:
«Ми передаємо інформацію команді експертів, у якій 12 ботаніків і вчених із Пенджабського сільськогосподарського університету й Університету Гуру Нанака Дева. Також нам допомагають деякі любителі, які мають традиційні знання».

Фахівці визначають причину захворювання й пропонують лікування. Після цього працівники клініки їдуть туди, звідки надійшов виклик, і вживають необхідних заходів.

Мехра працює в податковій службі Амрітсара, а вільний час присвячує рослинам. Він закликає індійців садити більше дерев, щоб повітря в містах стало чистішим.

10. Поліція патрулює активний вулкан Етна, щоби вберегти туристів

Поліційний рейд на Етні
острів Сицилія, Італія

Італійські поліціянти регулярно проводять рейди на стратовулкані Етна, що на острові Сицилія. Він активізувався 16 лютого. Правоохоронців супроводжують службові собаки.

[Паоло Берардіні, співробітник поліції]:
«Ми прийшли, щоб не підпустити до вулкана туристів. Їх приваблюють вибухи й видовищність вулкана. Вони намагаються підібратися ближче, тому можуть опинитися там, де їхнє життя буде в небезпеці».

Виверження супроводжується викидом попелу, розпеченого шлаку й вулканічних бомб. Деякі долітають до довколишніх сіл. Постраждалих поки немає.

Етна – найвищий активний вулкан Європи. Його висота — 3300 метрів над рівнем моря. Раніше Етну вважали безпечною. Під час виверження лава виливалася спокійно, а газів виділялося мало. Але тепер її характер змінюється. Виверження супроводжують вибухи й викиди уламків порід.

11. 81-летняя фитнес-бабушка стала звездой соцсети

Фітнес-бабуся ― зірка тіктоку
Лайхлінген, Німеччина

Ця 81-рчна німецька бабуся стала зіркою молодіжної соцмережі «Тікток». У застосунку зазвичай викладає короткі відео молодь. Однак тепер у тренді уроки фітнесу цієї жительки міста Лайхлінген.

Її прозвали фітнес-бабусею. Еріка Рішко не дала карантинові змусити її лежати на дивані. Коли вона не тренується, то відпрацьовує танцювальні рухи із чоловіком.

[Еріка Рішко, фітнес-бабуся]:
«Гадаю, нам треба більше танцювати. Я хотіла б частіше ходити на танці. Тепер мені треба сердито поглянути на чоловіка».

Перше відео Еріка виклала до соцмережі ще навесні, коли в Німеччині почався перший карантин. Відтоді вона опублікувала понад 100 роликів. У них вона робить відтискання, планку та інші вправи, а також танцює й надихає всіх не сидіти склавши руки.

[Еріка Рішко, фітнес-бабуся]:
«Супер, я дуже рада. Ще ніколи не була так упевнена в собі, як зараз. Тікток та інстаграм стали для мене великим поштовхом. Молоді хлопці та дівчата нам кажуть, що ми приголомшливі, запитують, як ми це робимо, і пишуть, що ми — їхня мотивація. Це чудесно».

Бабуся вже має коло 125 тисяч підписників. А в застосунку під її роликами поставили понад два мільйони вподобайок.

[Еріка Рішко, фітнес-бабуся]:
«Деякі пишуть “Ви будете моїми дідусем і бабусею?” або “Моя бабуся померла, можете зайняти її місце?”. А американці пишуть “Хай благословить вас Бог” тощо. Це дивовижно й неймовірно. Ніхто такого не очікував. Думала, що люди просто дивитимуться, але така увага… це вражає».

Дізнався про успіхи цієї бабусі навіть мер міста. Він особисто зустрівся з Ерікою і привітав її.

[Франк Шнайдер, мер Лайхлінгена]:
«Мені подобаються історії про те, як змінюється життя людини. Тепер можу сказати, що без коронавірусу цього б не сталося. Людина просто діставала задоволення, а потім їй удалося привернути увагу й зворушити стільки людей не лише в Німеччині, але й у всьому світі».

Бабуся зазвичай після сніданку читає всі коментарі. Каже, що попереду ще має багато проєктів.

12. Канадці побудували найбільший сніговий лабіринт

Сніговий лабіринт став ще більшим
провінція Манітоба, Канада

Канадські фермери з провінції Манітоба вирішили побити власний світовий рекорд, занесений до Книги Гіннеса. Вони побудували величезний сніговий лабіринт площею 5300 квадратних метрів. Тут гості можуть легко тримати соціальну дистанцію.

[Енджі Массе, власниця снігового лабіринту]:
«У лютому 2019 року наш сніговий лабіринт визнали найбільшим у світі. Цього року через пандемію ми захотіли його розширити. Він збільшився приблизно на 91 %».

Величезний лабіринт будували майже півтора місяця. Тепер, на думку власників, гості можуть як слід розім’яти ноги й нагулятися, щоб компенсувати довге перебування на карантині.

У теплу пору року фермери створюють тут лабіринт із кукурудзи. Поруч також садять поле соняшників. Канадське подружжя вважає, що лабіринти – чудова розвага і для дітей, і для дорослих.

13. Старовинний будинок у Сан-Франциско переставили на іншу вулицю

Старовинний будинок перевезли на машині
Сан-Франциско, США

Давній будинок у Сан-Франциско перевезли на нове місце. Майже 140 років він простояв на Франклін-стріт. А тепер стоятиме за шість кварталів від цієї вулиці – на Фултон-стріт.

Під керівництвом інженерів будівлю перевозять на вантажівці з причепом. Дорогою робітники спилюють гілки дерев, щоб ті не зашкодили будинку. Уся операція коштувала власнику 400 тисяч доларів.

Перевезення організували, бо дім стояв на дорогій ділянці. Власник продав її будівельній компанії, але захотів зберегти пам’ятку архітектури. Тепер на її місці зведуть багатоповерхівку.

Дерев’яний будинок звели у вікторіанську епоху. Площа будівлі – 465 квадратних метрів. Усередині шість кімнат.

Такі будинки збереглися й на інших вулицях Сан-Франциско. Серед них і знамениті «розцяцьковані леді». Це ансамбль із шести будинків на Стейнер-стріт.

14. Пандемія підвищила попит на вінілові платівки

Вініл стає дедалі популярнішим
Чехія

У період карантину та пандемії, коли мільйони людей вимушено опинилися в домашній ізоляції, почав зростати попит на вінілові платівки.

Як повідомляє чеська компанія, яка є найбільшим у світі виробником таких платівок, у 2020 році її продажі зросли на 11 %. Загалом вона відправила покупцям 38 мільйонів одиниць.

[Міхал Стерба, голова компанії – виробника вінілових платівок]:
«Минулий рік був рекордним. Багато хто почав купувати собі аудіосистеми й платівки. Можливо, це через те, що люди сиділи вдома й не часто мали нагоду сходити на концерт, до паба чи бару».

Зацікавленість вініловими платівками тримається ось уже десять років. І це попри доступ до онлайн-ресурсів із гігабайтами музики.

Чеський диджей і колекціонер вінілу Їржі Голубець каже, що ніщо не може замінити фізичне відчуття платівки в руках і усвідомлення того, що музика на ній дійсно надрукована.

[Їржі Голубець, диджей і колекціонер платівок]:
«Я почав збирати вініл коло 15 років тому. Тепер маю понад 3000 12-дюймових платівок. Я їх прискіпливо не перераховував. І ще в мене приблизно стільки ж маленьких семидюймових».

А власник магазину вінілових платівок порівнює свою продукцію з антикваріатом.

[Петр Ракосник, власник магазину вінілових платівок]:
«Коли приходиш сюди й купуєш вінілову платівку 70-х років чи 1965-го, то це ніби купуєш антикваріат. Це прекрасний артефакт».

Найбільшим ринком вінілових платівок залишаються США. Там у 2020 році було продано 27 з половиною мільйонів копій. Це майже вдвічі більше, ніж у 2019-му.

15. В Індії колонії рожевих фламінго приваблюють шанувальників природи

Рожеві фламінго
Наві-Мумбай, Індія

На водоймах індійського міста Наві-Мумбай проходить видовищний спектакль, який поставила сама природа. Сюди мігрували колонії рожевих фламінго. Місцеві жителі поспішають помилуватися рідкісними гостями.

[жителька міста Наві-Мумбай]:
«Не щодня тут побачиш фламінго. Тому, коли настає міграційний період і збираються величезні зграї, це помітна подія. Я люблю тваринний світ, тому мені такі явища здаються чарівними».

Фламінго живуть великими колоніями на берегах дрібних водойм і лагун, де харчуються невеликими ракоподібними й водоростями. Узимку ці птахи прилітають до південних і західних прибережних районів Індії.

Наві-Мумбай стоїть на березі Аравійського моря. На території міста — 23 озера. Загальна площа водойм перевищує 300 тисяч квадратних метрів.

16. У рідкісних ведмежих кускусів у Вроцлавському зоопарку народилося дитинча

Дитинча ведмежого кускуса
Вроцлав, Польща

Вроцлавський зоопарк на південному заході Польщі показав дитинча ведмежого кускуса. Це рідкісна сумчаста тварина родом з індонезійського острова Сулавесі. Народження маляти підтвердило успішність програми розведення.

[Моніка Горська, доглядачка]:
«Зараз у нас живе два (ведмежих кускуси). Це самець Гарет із темнішим забарвленням і самиця Дуза. Вона світліша. Також ви можете побачити тут маленьке дитинча. Це четвертий малюк, який народився в нашому зоологічному саду».

Ведмежий кускус — одна з найрідкісніших і найменш вивчених тварин на планеті.

[Радослав Ратайщак, директор зоопарку]:
«Ми мало про них знаємо. Нам не відомо, скільки їх залишилося в природі. Та знаємо, що ці тварини у великій небезпеці. Вони повільні, не ховаються, живуть відкрито на гілках дерев. Це єдиний вид кускусових, який активний удень. Інші ведуть нічний спосіб життя».

Дитинча народилося торік 20 липня. До грудня воно не покидало сумки матері, а тепер доглядачі бачать його дедалі частіше. Стать маляти ще не відома.

Ці тварини — ендеміки Сулавесі. Харчуються листям, корою дерев, квітами та плодами. У чотирьох різних зоопарках світу зараз живе 14 ведмежих кускусів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: