26.02.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 28 лютого по 4 березня)

Огляд світових подій (з 28 лютого по 4 березня)

1. Низка землетрусів у Новій Зеландії: 25 афтершоків і загроза цунамі Низка потужних землетрусів Нова Зеландія..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

1. Низка землетрусів у Новій Зеландії: 25 афтершоків і загроза цунамі

Низка потужних землетрусів
Нова Зеландія

Біля берегів Нової Зеландії сталася низка потужних землетрусів, після якої були десятки афтершоків.

Перший силою 7,2 бала було зафіксовано за 900 кілометрів від східного узбережжя острова Північний. Потім землетрус такої ж сили трапився в архіпелазі Кермадек, що на північному сході від першого. Незабаром у тому ж районі стався третій, найпотужніший землетрус силою 8,1 бала.

Далі було 25 афтершоків силою більш як 5 балів.

Оскільки три підземні поштовхи в океані сталися впродовж восьми годин, влада оголосила термінову евакуацію через загрозу цунамі. За прогнозами, могла прийти хвиля заввишки три метри.

Тисячі жителів на північному й східному узбережжі острова Північний поспішили перебратися на височини, бо спрацювали сирени.

Також попередження про великі хвилі оголосили в Австралії, Чилі та Вануату. А в королівстві Тонга хвилі справді з’явилися.

А це аматорське відео, зняте на мобільний телефон у селищі Токомару-Бей на острові Північний. Видно, як до берега рухається хвиля. Але вона виявилася невеликою і, як стало відомо пізніше, ніяких руйнувань не завдала. Управління з питань надзвичайних ситуацій Нової Зеландії попередження про цунамі скасувало.

Попри небезпеку багато новозеландців прийшло до місць, де гарний огляд, щоби подивитися на велику хвилю.

[жителька міста Уокатан]:
«Тут дуже багато людей. Евакуювали ціле місто. Тепер це місто-привид».

[житель міста Уокатан]:
«Тут припарковані вантажівки й авто. Люди теж стоять — чекають цунамі. Поки нічого немає, але всі схвильовані».

Про руйнування або травми в наслідок землетрусів жодних повідомлень не надходило.

2. У М’янмі сталися найбільш кровопролитні сутички з часу перевороту

38 загиблих у протестах
М’янма

Середа стала найбільш кривавим днем у М’янмі, відколи в країні почалися протести проти військового перевороту, що стався 1 лютого. Спеціальний посланець ООН з питань М’янми підтвердила, що в сутичках з армійцями на вулицях кількох міст було вбито щонайменше 38 людей.

[Крістін Шрейнер Бургенер, спеціальний посланець ООН з питань М’янми]:
«Сьогодні був найкривавіший день після перевороту 1 лютого».

Свідки кажуть, що поліція відкрила вогонь бойовими набоями. Серед загиблих — четверо дітей. Про це повідомила гуманітарна організація «Врятуємо дітей». Також місцеві ЗМІ повідомляють про сотні арештованих.

[Крістін Шрейнер Бургенер, спеціальний посланець ООН з питань М’янми]:
«Загалом арештовано вже близько 1200 осіб. Багато сімей не знають, де тримають їхніх родичів, здорові вони чи ні. Скільки ми будемо на це дивитися?»

Після кровопролиття в середу загальна кількість загиблих у протестах проти перевороту в М’янмі зросла більш ніж удвічі.

Спікер керівної Військової ради ситуацію поки ніяк не прокоментував.

Водночас Державний департамент США засудив придушення протестів.

[Нед Прайс, речник Державного департаменту США]:
«Ми закликаємо всі країни разом виступити проти жорстокого насильства, яке вчиняє м’янмарська армія щодо власних громадян, а також домагатися притягнення військовиків до відповідальності за їхні дії, які призвели до загибелі стількох людей у М’янмі».

Рада безпеки ООН планує скликати екстрене засідання щодо цього питання.

3. США і ЄС ввели паралельні санкції проти Росії у зв’язку з отруєнням Навального

Санкції щодо Росії
США і ЄС

Сполучені Штати Америки і Євросоюз оголосили про паралельні санкції щодо кількох російських чиновників з оточення Путіна у зв’язку з отруєнням і ув’язненням опозиціонера Олексія Навального.

До чорного списку потрапив, зокрема, і перший заступник голови адміністрації президента Сергій Кирієнко, голова ФСБ Олександр Бортников, начальник ФСВП Олександр Калашніков і генпрокурор Ігор Краснов. Тепер вони не зможуть в’їхати до США. Також буде заблоковано їхні активи на території цієї країни. Крім того, до списку потрапили структури, які, на думку Вашингтона, причетні до поширення зброї масового знищення.

[Джен Дженніфер Псакі, прессекретар Білого дому США]:
«Сьогодні США оголошують про санкції щодо семи високопосадовців російського уряду, розширення санкцій відповідно до Закону про контроль над хімічною та біологічною зброєю, нові обмеження на експорт продукції, яку може бути використано для створення біологічної та хімічної зброї, а також про візові обмеження».

Як уважають у Білому домі, російські спецслужби 20 серпня 2020 року використали нервово-паралітичну речовину «Новачок», щоб отруїти Навального.

Американська адміністрація заявила про трансатлантичну кооперацію в питанні санкцій, а також закликала негайно звільнити опозиціонера.

[Джен Дженніфер Псакі, прессекретар Білого дому США]:
«Використання хімічної зброї безпосередньо порушує міжнародні юридичні зобов’язання й норми цивілізованої поведінки».

Російська сторона звинувачення відкидає. А міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров зазначив, що Росія готує заходи у відповідь.

2 лютого Симонівський суд Москви замінив умовний термін Олексія Навального у справі «Ів Роше» на реальний. Його визнали винним у порушенні зобов’язань умовно засудженого. А 25 лютого опозиціонера етапували до виправної колонії № 2 у Володимирській області РФ. Там він відбуватиме термін два з половиною роки.

Навального засудили до позбавлення волі незабаром після того, як він повернувся з Німеччини. Там він лікувався після отруєння.

4. У Гонконзі судять 47 активістів за організацію праймериз

Суд над 47 активістами
Гонконг, КНР

Коло 1000 осіб зібралося біля суду в Гонконзі перед розглядом справ 47 продемократичних активістів. Їх звинувачують у змові, яка мала на меті повалення влади.

Цей судовий процес став продовженням кампанії придушення опозиції в автономному регіоні КНР за допомогою нового закону про нацбезпеку.

47 активістів торік у липні організували неофіційні праймериз, щоб визначити найсильніших кандидатів перед виборами до законодавчого органу міста. Як стверджує сторона звинувачення, ці праймериз були частиною плану з повалення уряду.

[активіст]:
«Це повне божевілля, безумство влади. Вона намагається заборонити людям висловлювати свою думку. Вона навіть використовує вибори, щоб виявити політичні погляди гонконжців».

[протестувальник]:
«Вони пожертвували своїм майбутнім заради Гонконгу. Можливо, для нас це останній шанс побачити їх чи з ними попрощатися. Я пам’ятатиму кожну мить зустрічі з ними».

На лаві підсудних опинилося 39 чоловіків і вісім жінок віком від 23 до 64 років. Згідно зі статтями закону, за яким їх судять, їм загрожують тривалі терміни аж до довічного ув’язнення.

Закон про національну безпеку Пекін ухвалив у регіоні напряму торік. Його нечітко сформульовані статті дають змогу арештувати фактично будь-кого, звинувативши в тероризмі, сепаратизмі чи в змові з іноземними силами. Водночас дія закону поширюється як на громадян КНР, так й інших країн. Усіх обвинувачених також можуть відправити на суд до материкового Китаю.

5. Для допомоги Ємену ООН зібрала тільки половину потрібної суми

Для Ємену зібрали половину суми
Організація Об’єднаних Націй

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерриш висловив розчарування щодо суми, яку зібрали для гуманітарної допомоги Ємену. Під час віртуальної конференції країни пообіцяли виділити один мільярд 700 мільйонів доларів. Це менше ніж половина необхідної суми.

Як кажуть в ООН, зібраних грошей не вистачить, щоб запобігти голоду.

[Марк Лоукок, заступник голови ООН з гуманітарних питань]:
«Результат сьогоднішнього заходу зі збору коштів для Ємену розчаровує. Загалом виділили 1,7 мільярда доларів. Це менше, ніж ми зібрали у 2020 році, і на мільярд доларів менше, ніж пообіцяли на конференції у 2019-му».

Як уважають в ООН, цього року голод загрожуватиме коло 16 мільйонам єменців. Це більш як половина населення.

[Марк Лоукок, заступник голови ООН з гуманітарних питань]:
«Урізання гуманітарної допомоги — це смертний вирок. Щодо сьогоднішньої події, то можна сказати, що це тільки аванс. Дякую тим, хто виділив щедрі суми. І я прошу інших ще раз подумати, як вони можуть допомогти відвернути найгірший голод у світі за останні десятиліття».

Найбільше коштів виділила Саудівська Аравія — 340 мільйонів доларів. США пообіцяли 191 мільйон, а Об’єднані Арабські Емірати та Німеччина — 230 і 240 мільйонів відповідно.

У 2018 і 19 роках ООН удавалося зібрати всю суму. Це, на думку організації, допомогло запобігти голоду в Ємені. У 2020-му, коли почалася пандемія, зібрали лише трохи більше ніж половину потрібної суми — три мільярди 400 мільйонів доларів.

Воєнний конфлікт у Ємені триває уже понад шість років.

6. Судно з іспанськими коровами після двох місяців вимушеного плавання причалить у Картахені

Судно з коровами причалить до берега
Картахена, Іспанія

Судно з іспанською великою рогатою худобою, яке понад два місяці провело в морі, має пришвартуватися в порту Картахени на Піренейському півострові. Тварин збиралися продати в Туреччині. Однак турецька влада не прийняла судно, бо в іспанській провінції Уеска серед худоби виявили спалах вірусної хвороби блутанг.

Судно «Карім Аллах» вийшло з порту Картахени 17 грудня. На його борту було 895 голів худоби. На тварин видали документи, які підтверджують, що вони здорові.

[Йоланда Муньйос, співробітниця адміністрації порту Картахени]:
«Воно випливло зі здоровими тваринами, дотримуючись усіх правил і норм».

18 грудня з Таррагони відплив другий корабель — «Ель-Бейк». Він віз майже 1800 корів і також прямував до Туреччини. Цьому судну турецька влада теж не дозволила пришвартуватися, попри ветеринарні сертифікати, які свідчать про здоров’я тварин.

Корів із судна «Карім Аллах» намагалися продати в Лівії, та не вдалося. Пізніше екіпаж хотів закупити корм у Тунісі, але кораблю не дозволили увійти в порт. Кілька днів тварини жили лише на воді. Потім вийшло закупити їжу для худоби на Сицилії. Після марних спроб продати корів судно повернулося до Картахени.

Міністерство сільського господарства Іспанії заявило, що чекає можливості піднятися на борт корабля. Ветеринарам потрібно обстежити тварин. Тільки після цього буде вирішено їхню подальшу долю.

Судно «Ель-Бейк» теж, імовірно, повернеться до Іспанії, щойно екіпаж запасеться кормом.

Тим часом голова Іспанської асоціації виробників яловичини звинуватила Туреччину в поширенні неправдивої інформації і закликала міністерство сільського господарства Іспанії не торгувати худобою із цією країною.

Зоозахисники, своєю чергою, наполягають на повній забороні експорту живих тварин.

[Сільвія Баркеро, голова організації Igualdad Animal]:
«Ми вимагаємо від уряду Іспанії негайних дій. Необхідно відправити ветеринарів для допомоги тваринам на судні й остаточно заборонити перевозити худобу на Близький Схід, як це зробили інші європейські країни. Під час такого транспортування важко гарантувати збереження здоров’я тварин».

Юрист судновласника повідомив, що на кораблі «Карім Аллах» загинуло 15 корів. На його думку, якщо врахувати важкі умови, це небагато.

7. У Франції тестують пристрій, який дає змогу зробити тест на COVID-19 удома

Домашній тест на COVID-19
Франція

Французькі дослідники розробляють пристрій, який, якщо під’єднати його до звичайного смартфона, дасть змогу пройти тести на коронавірус у домашніх умовах.

Прототип називається CorDial-1. Його використання поки не затвердили, але під час випробувань на 300 зразках точність показала 90 % у порівнянні зі звичайними тестами ПЛР.

Апарат видає результат через 10 хвилин, тоді як, користуючись ПЛР-тестом, потрібні години й лабораторні умови.

[Сабіна Шунеріц, професор хімії]:
«Хтось бере у вас мазок із носа. Ви ставите його прямо на електрод, потім відставляєте телефон і відходите на кілька хвилин випити кави, з’їсти морозиво чи прийняти душ. Через 10 хвилин повертаєтеся, вставляєте пристрій у смартфон і дивитеся на отриманий сигнал. Від його висоти залежить, який результат: позитивний чи негативний».

У світі вже є швидкі портативні тести на COVID-19. Однак багато вчених сумніваються в їхній надійності. Що ж до цього тесту, то дослідники впевнені, що вони даватимуть точні результати.

Тут використано фрагменти антитіл чи нанотіла тварин родини верблюдові, зокрема власне верблюдів, дромадерів, лам та альпак. Їхні антитіла стійкіші, ніж в інших тварин.

Нанотіла поміщають на поверхню електрода. Коли вони контактують із шиповим білком вірусу SARS-CoV-2, то викликають зміну електричного сигналу.

Коли пристрій завбільшки з велику флешку вставляють у смартфон, цей сигнал перетворюється на криву.

[Раба Букерруб, дослідник]:
«Можна використовувати його не лише, щоб шукати COVID. Ми можемо також адаптувати його для виявлення будь-якого іншого біоматеріалу й бактерій. Це дуже просто. Треба взяти дуже маленький датчик і поміняти лише хімічний склад, тобто молекулу-рецептор. Усе інше — без змін».

Найближчі три місяці триватимуть випробування апарата. У них візьме участь більш як 1000 добровольців.

8. Хетчбек Toyota Yaris став найкращим автомобілем 2021 року в Європі

Європейський автомобіль 2021 року
Женева, Швейцарія

У Женеві оголосили переможця конкурсу «Європейський автомобіль року». Найкращим став хетчбек Toyota Yaris, який набрав 266 балів. Це вже четверте покоління моделі. У гамі є гібридна й потужніша тридверна версія, що допомогло «ярісу» обійти шістьох суперників.

[Петер Гілгорст, член журі та журналіст]:
«Я їжджу на ньому типовими голландськими дорогами — звивистими й вузькими. Вони вибоїсті й тому ідеально підходять для тестування підвіски Yaris четвертого покоління. Водіння стало цікавішим, а кермо — слухнянішим та чуйнішим».

Друге місце посів електричний Fiat 500, який заробив 240 балів. Третім став кросовер Cupra Formentor, який набрав на бал менше.

Далі йде Volkswagen ID.3, у якого 224 бали; Skoda Octavia, яка отримала 199 балів; Land Rover Defender — він набрав 164 бали; і Citroen C4 — у його скарбничці 143 бали.

Традиційно конкурс «Європейський автомобіль року» проводять перед відкриттям Женевського автосалону, але цього разу, як і торік, його скасували.

Премію присуджують із 1964 року. У журі 59 автомобільних журналістів із 23 країн.

У конкурсі можуть брати участь лише нові чи суттєво оновлені машини. Водночас вони мають надійти до автосалонів упродовж 12 місяців до присудження премії і продаватися як мінімум у п’ятьох країнах Євросоюзу.

9. Конголезький біженець вирощує африканські овочі в Австралії

Африканські трави й овочі
Сідней, Австралія

Бук Тшіленгі щодня доглядає свій урожай. На австралійських ринках його продукція майже не має конкурентів. Річ у тім, що ці рослини прибули з Демократичної Республіки Конго. Так чоловік вирішив адаптуватися до життя в чужій країні.

[Бук Тшіленгі, конголезький біженець]:
«Коли ми тільки приїхали, нам було дуже складно їсти австралійську їжу. Коли ми її їли, то погано почувалися, чи мали проблеми зі шлунком».

10 років тому Бук разом із сім’єю дістав в Австралії статус біженця. А через шість років вирішив вирощувати рослини зі своєї батьківщини. На його ділянці площею два з половиною гектари в Сіднеї росте 15 видів африканських трав і овочів.

[Марі Пол Нгой, дружина Бука Тшіленгі]:
«Австралія — це моя країна. Я можу ділитися з нею своєю культурою».

Унікальна ферма вже давно популярна серед африканської громади Сіднея.

[покупниця]:
«Ми із сім’єю приїжджаємо сюди щотижня».

[покупниця]:
«Ніби потрапляєш до Африки, хоча перебуваєш в Австралії».

[покупниця]:
«Ми дуже раді й цінуємо те, що він робить».

Бук постачає свою продукцію й місцевим продуктовим магазинам.

[Дженні Форджур, власниця компанії з доставляння африканської їжі]:
«Коли я познайомилася з Буком, і він показав мені свою продукцію, я була в захваті. Раніше я завжди імпортувала їжу. Вона була заморожена чи консервована».

Водночас фермер каже, що вирощувати африканські рослини в Австралії непросто.

[Бук Тшіленгі, конголезький біженець]:
«В Африці маємо і дощ, і сонце. Але тут, в Австралії, коли настає зима, то вона все знищує. Також буває, що немає дощів».

Ферма Бука стала першою в Австралії, на якій вирощують органічні африканські овочі. Чоловік сподівається, що його приклад надихне й інших біженців.

10. Найстаріший британський розвізник газет вирішив поки не виходити на пенсію

Найстаріший розвізник газет
Вихід на пенсію відкладено

Понад десять років 80-літній житель британського села Гедкорн графства Кент встає до шостої ранку й вирушає на роботу. Джордж Бейлі — найстаріший у Великій Британії розвізник газет.

[Джордж Бейлі, найстаріший у Великій Британії розвізник газет]:
«Я просто встаю. Якщо я встав, то я знаю, що ще живу. І якщо добре почуваюся, то саме час починати розвезення».

Утім, настрій донедавна дідусь мав не такий бойовий. Цього року він планував іти на пенсію, бо крутити педалі було дедалі складніше, особливо взимку.

Але тепер він передумав, бо місцевий підприємець подарував йому електровелосипед. Джордж каже, що поки не опанував нового засобу пересування, але вже покладає на нього великі надії.

[Джордж Бейлі, найстаріший у Великій Британії розвізник газет]:
«У Гедкорні всі дороги горизонтальні — я можу їздити, не вмикаючи мотора. Та, очевидно, послуговуватимуся ним у вітряну погоду. Завдяки мотору я не буду надто напружуватися й берегтиму ноги».

Джордж уже планує докупити невеликий візок для газет і прикріпити його до електровелосипеда. Він також каже, що з новим транспортом готовий працювати до свого 90-річчя.

11. Пандемія підштовхнула казахстанців до сходжень на Тянь-Шань

Туристи поспішають у гори
Казахстан

Льодовики на хребті Заілійський Алатау в горах Тянь-Шань приваблюють дедалі більше туристів. Сюди приїздять з Алмати та інших міст Казахстану.

[Михайло Камірасов, гід]:
«Через пандемію в рази зростає (кількість туристів). Особливо місцевих. Людям нікуди їздити, і вони почали ходити в гори. Тому зараз тут справжнє паломництво».

Гід Михайло Камірасов веде групу туристів до льодовика Богдановича. Той лежить на висоті 3500 метрів над рівнем моря.

[Михайло Камірасов, гід]:
«До цієї печери не було входу коло 20 років, а цьогоріч він несподівано відкрився. Поки безпечно, поки холодно, можна з краю спуститися, сфотографуватися. А взагалі, коли настає весна, сюди ліпше не лізти, бо льодовик рухається й він може кожної миті обвалитися».

Гіди кажуть, що наплив туристів льодовикам не загрожуватиме, поки люди не смітитимуть і найматимуть професійних провідників. Самі мандрівники теж у такому разі будуть у безпеці. Однак деякі хочуть заощадити і йдуть у гори без супроводу. Це непокоїть рятувальні служби.

На гірському хребті понад 400 льодовиків, причому різних типів. Проте ось як 70 років площа заледеніння зменшується, з’являються озера. Як наслідок, можуть ставатися зсуви. А це, своєю чергою, загрожує місту Алмати, яке в північному передгір’ї хребта.

Михайло водить людей у гори 30 років і теж помітив відступ льодовиків.

[Михайло Камірасов, гід]:
«Зараз ми стоїмо на цьому місці, і до язика основного льодовика кілометра півтора. Він відступив. Те, що ми бачимо — це залишки, що вийшли з-під морен. Основний льодовик весь нагорі. Раніше він був тут — 30 років тому».

Хребет Заілійський Алатау — одна з крайніх північних дуг Тянь-Шаню. Він пролягає територіями Казахстану, Киргизстану та Китаю.

12. У Мілані шкільний двір перетворили на штучний сніговий схил

Сніговий схил у школі
Мілан, Італія

Закриті гірськолижні курорти не завадили зимовим забавам міланських дітей. І навіть відсутність снігу теж не стала перешкодою. Ось такий схил з’явився біля будівлі однієї міської школи. Учителі зробили його зі спеціального білого покриття й огородили, як стадіон.

Штучним схилом можна з’їжджати на надувних санках, а можна й кататися на лижах. Інструктори вчать дітей усіляких прийомів. На майданчик приходять учні молодших класів.

Гірськолижні курорти в Італії мали знову відкритися 15 лютого. Однак це рішення скасували за кілька годин до зняття карантинних обмежень. Так влада намагається стримати епідемію коронавірусу, бо в країні знову зростає кількість заражених.

Водночас у Мілані повторно посилили карантинні заходи. Але не вся Італія постраждала від пандемії. На п’ятьох островах, що належать країні, поки не було жодного хворого на COVID-19.

13. Тайський готель пропонує провести два тижні карантину, граючи в гольф

Гольф-карантин
Бангкок, Таїланд

У Таїланді з’явилася нова послуга для туристів — гольф-карантин.

Іноземні відвідувачі тепер можуть провести два тижні обов’язкової ізоляції на зелених галявинах курорту, що за годину їзди від Бангкока.

Ця нова урядова програма спрямована на підтримання туристичного сектору в умовах пандемії.

Бізнесмен Хо Кван Им — один із десятків південнокорейських відвідувачів, які скористалися пропозицією.

[Хо Кван Им, бізнесмен із Південної Кореї]:
«Я вдячний уряду Таїланду за цю програму. Ми тільки починаємо. Зі свого чотириденного досвіду ізоляції в готельному номері можу сказати, що було б просто тортурою залишатися в кімнаті й два тижні нічого не робити».

На території дотримуються всіх запобіжних заходів. Відвідувачам за час перебування роблять три тести на COVID.

[Ку Чон Кин, головний менеджер гольф-клубу]:
«На гольф-карантині роблять три безпечні тести, а решту часу ви насолоджуєтеся гольфом. Лікарі щодня перевіряють стан здоров’я гостей. І ця програма недорога».

Бари та інші громадські приміщення на курорті закриті. Однак настрій у гостей однаково гарний.

[Хо Кван Им, бізнесмен з Південної Кореї]:
«Гольф-поле просто величезне. Його площа — понад квадратний кілометр. На ньому 36 лунок. Тут грає 41 південнокореєць за підтримки понад 100 працівників. Схоже на імператорський гольф. Як ви знаєте, у Південній Кореї зараз дуже складно пограти в гольф. Але тут просто рай».

Пакет перебування коштує коло двох тисяч 240 доларів. Досить прийнятна ціна проти звичайного карантину в котромусь із тайських готелів.

14. Під час розкопок у Помпеях знайшли церемоніальну колісницю

Археологи знайшли стародавню колісницю
Помпеї, Італія

Неподалік від Помпеїв італійські археологи розкопали велику святкову колісницю. Вона складається із залізних, бронзових та цинкових деталей і відмінно збереглася.

Колісниця пишно оздоблена, а всередині залишилися сліди від подушок, а також мотузок, якими прив’язували вінки.

Церемоніальний транспорт знайшли біля стаєнь стародавньої вілли в Чивіті Джуліані. Це приблизно за 700 метрів од Помпеїв. Науковці вважають знахідку унікальною.

Раніше під час розкопок у Помпеях археологи знаходили чотириколісні вози, але всі вони були призначені для роботи чи звичайного перевезення людей.

Помпеї загинули в 79 році нашої ери під час виверження Везувію. Місто потонуло під багатометровою товщею лави та попелу, завдяки чому будівлі й усілякі предмети напрочуд добре збереглися до наших днів.

15. Екологи закликають годувати диких качок

Їжа для качок
Київ, Україна

У Києві природоохоронці нагодували диких качок. Така акція вже стала традиційною, і її проводять щороку на початку весни. Саме ці дні критичні для виживання диких качок, лебедів та інших міських птахів.

[Галина Бузан, природозахисниця]:
«Наприкінці зими й початку весни дуже багато пташок гине від голоду. Якщо це водоплавні качки, то коло 20 %, а з не водоплавних (синичок, снігурів, горобців) до 50 % птахів гине не від холоду, а саме від голоду».

У цей період птахам складно знайти собі їжу, тому екологи закликають підгодовувати пернатих. Проте робити це слід правильно. Давати можна варену картоплю, макуху, кукурудзу, горох, насіння, овес тощо.

[Владислав Богдан, природозахисник]:
«Ми годуємо їх вівсяними пластівцями, нежирним сиром і також горохом».

[Галина Бузан, природозахисниця]:
«Головний принцип — їжа має бути максимально натуральною, необробленою, не солоною, не смаженою, максимум висушеною. Дуже добре висушувати насіння дині, заготовлювати влітку для годівниць».

Їжу для годівлі можна класти на березі чи кидати у воду. Якщо вона потоне, то качки, як відмінні нирці, легко дістануть її з дна.

За словами екологів, традиція підгодовувати качок давно вже стала частиною європейської культури. До цієї корисної справи в ЄС залучають дітей і молодь.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: