26.11.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 13 по 17 грудня)

Огляд світових подій (з 13 по 17 грудня)

1. У Великій Британії виявили новий різновид коронавірусу Новий різновид коронавірусу Велика Британія У Великій Британії..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

1. У Великій Британії виявили новий різновид коронавірусу

Новий різновид коронавірусу
Велика Британія

У Великій Британії виявили новий штам коронавірусу. Згідно з попередніми аналізами, він поширюється швидше за інші відомі типи. Однак поки немає доказів того, що цей різновид призводить до важчого перебігу хвороби.

[Кріс Вітт, головний лікар Англії]:
«Немає нічого, що вказувало б на відмінність симптомів, проблеми з тестуванням чи інакший перебіг хвороби».

Фахівці вважають, що вже наявні вакцини зможуть захистити й від мутованого коронавірусу. Зараз він поширюється здебільшого на південному сході Англії. Ним заразилося коло тисячі осіб.

Британські науковці й далі ведуть дослідження. Вони також передали дані про новий тип коронавірусу Всесвітній організації охорони здоров’я. Її співробітники теж уважають, що виявлений різновид безпечніший від інших генетичних варіантів. ВООЗ обіцяє оперативно інформувати міжнародну спільноту про результати дослідження.

У Великій Британії вакцинують від коронавірусу з 8 грудня. Використовують препарат компаній Pfizer і BioNTech. Щеплення найперше роблять людям із груп ризику. Процедура безкоштовна й добровільна.

Сполучене Королівство стоїть на шостому місці у світі за чисельністю заражених коронавірусом. Кількість таких випадків у країні наближається до двох мільйонів.

2. 14 грудня в ключових штатах США проголосувало по дві колегії вибірників

Голосування колегій вибірників
США

14 грудня в США проголосували колегії вибірників. Зазвичай саме вони визначають переможця президентських перегонів. Та цього разу не все однозначно.

Як правило, до виборів кожен штат формує дві колегії: від Республіканської та Демократичної партій. Потім, залежно від того, який кандидат набере більше голосів, та колегія й дістає право голосу.

Цього разу в ключових штатах голосували відразу дві групи виборників. Це Пенсильванія, Джорджія, Невада й Аризона. Формально перемогу там здобув Джо Байден. Однак штаб Дональда Трампа виявив безліч свідчень махінацій. Ідуть судові розгляди.

Виборники від республіканців вирішили провести формальне голосування, щоб у разі, якщо результати виборів у штатах буде змінено на користь Трампа, були всі законні підстави визнати його обраним президентом.

Тоді як колегії виборників подають голоси 14 грудня, підраховують і затверджують їх 6 січня під час засідання обох палат Конгресу США. У той час сенат уже буде повністю укомплектований, бо останніх двох членів від штату Джорджія виберуть днем раніше, і ці вибори матимуть вирішальне значення.

Якщо два місця, що залишилися, дістануться демократам, то більшість у сенаті матиме Демократична партія. Якщо ж хоча б одне відійде республіканцям, є шанс, що вони затвердять голоси від республіканських вибірників.

Утім, усі експерти сходяться на думці, що ці дві дати — лише формальність, і що дедлайном президентських перегонів залишається 20 січня. Тоді офіційно повинні оголосити ім’я обраного президента.

Джо Байден після голосування вибірників знову заявив про свою перемогу й відхилив звинувачення у фальсифікаціях.

Водночас Дональд Трамп написав у своєму твіттері, що звільняє генерального прокурора США Вільяма Барра. За його словами, той складе повноваження ще до Різдва. Посаду обійме його заступник Джефф Роузен. Раніше президент неодноразово висловлював жаль у зв’язку з тим, як міністерство юстиції розслідує фальсифікації на виборах. Барр казав, що не знайшов ніяких свідчень махінацій.

3. Кліматичний саміт цього року відбувся онлайн

Кліматичний саміт
5 років Паризькій угоді

Цього року виповнюється п’ять років з часу підписання Паризької кліматичної угоди. І світові лідери знову зібралися, щоб обговорити глобальне потепління й питання викиду СО2 до атмосфери.

Цього разу через пандемію зустріч проходила онлайн. Свої промови зачитало близько 70 президентів і голів урядів.

Головною ідеєю багатьох виступів став заклик використати плани допомоги для відновлення після пандемії, щоб перейти на більш «зелені» джерела енергії.

[Еммануель Макрон, президент Франції]:
«План відновлення після COVID-19 — це надзвичайно “зелений” план, який дасть нам змогу інвестувати в модернізацію теплових електростанцій і в електромобілі».

Варто зазначити, що за день до саміту лідери ЄС погодили нові кліматичні цілі для блоку. Так, вони вирішили скоротити викиди СО2 щонайменше на 55 % до 2030 року. До цього метою було 40 %.

А вже до 2050 року ЄС хоче досягти нульових викидів СО2.

Саме цю дату деякі вчені називають критичною, щоб запобігти катастрофічній зміні клімату.

Утім, не всі вчені й політики дотримуються такої ж точки зору. Деякі вважають, що зміна клімату — це природний процес, і що вплив на нього СО2 й діяльності людини загалом не доведено. Так, упродовж історії клімат на Землі постійно змінювався.

Варто також зазначити, що Дональд Трамп вивів США з Паризької угоди, назвавши її катастрофічною для економіки країни. За його словами, через цей договір його країна втратила б тисячі робочих місць, а кошти було б перенаправлено найбільшим забруднювачам екології, таким як Китай. Водночас адміністрація Трампа не раз казала, що робить набагато більше для захисту довкілля поза межами угоди.

4. Південнокорейцям заборонили відправляти пропагандистські листівки до КНДР

Заборона на відправлення листівок до КНДР
Південна Корея

Парламент Південної Кореї ухвалив закон, який забороняє громадянам країни відправляти листівки з критикою північнокорейської влади на територію КНДР. Порушникам загрожує до трьох років тюрми або штраф — 27 тисяч доларів.

Активісти й північнокорейські перебіжчики вже кілька десятиліть відправляють листівки через кордон повітряними кулями. Вони також посилають продукти, ліки, мінірадіоприймачі та флеш-накопичувачі з новинами південнокорейських ЗМІ.

Північна Корея давно критикує цю практику. А в червні цього року у відповідь на неї навіть підірвала міжкорейський офіс зв’язку в Кесоні.

Південнокорейські правозахисники й перебіжчики з КНДР, такі як Пак Сан Хак, мають намір подати скаргу на новий закон. Пак відправляє листівки на батьківщину вже 15 років і вважає заборону порушенням прав людини.

[Пак Сан Хак, перебіжчик із КНДР]:
«Якщо навіть нас посадять у тюрму чи оштрафують на 27 тисяч доларів, ми все одно будемо відправляти листівки до Північної Кореї. Ми хочемо розповісти правду, бо північнокорейці мають право її знати».

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch назвала заборону на розповсюдження листівок «помилковою стратегією» Сеула, що пробує завоювати прихильність Пхеньяна.

Водночас уряд Південної Кореї заявляє, що відправлення листівок загрожує безпеці південнокорейців, особливо жителів прикордонних районів. Також, зі слів влади, частина листівок не долітає і забруднює територію країни.

5. Помпео звинуватив Китай у проникненні в кампуси американських вишів

Помпео звинуватив Китай
Джорджія, США

Держсекретар США Майк Помпео звинуватив Китай у використанні своїх студентів і студентських організацій, щоб проникати в кампуси американських коледжів.

Виступаючи в Технологічному інституті Джорджії, Помпео також сказав, що Китай використовує американські науково-дослідні установи, щоб красти технології та розширювати свій вплив у світі.

[Майк Помпео, держсекретар США]:
«Американці мають знати, як китайська комуністична партія заради своєї вигоди підриває основи наших вишів, і як ці дії розмивають нашу свободу й національну безпеку. Якщо ми не знатимемо про те, що відбувається, якщо не подивимося правді у вічі, то зазнаємо принизливої поразки від Пекіна».

Помпео зазначив, що китайських студентів, як і раніше, вітають у США. Однак закликав прискіпливіше їх перевіряти, а ще закрити китайські організації та установи, які Пекін використовує для стеження за прибулими з КНР студентами й для популяризації ідей компартії, зокрема інститути Конфуція.

За словами Помпео, Китай вливає в американські виші великі гроші, що негативно позначається на їхній свободі.

[Майк Помпео, держсекретар США]:
«Міністерство освіти США за останні роки виявило, що з 2013 року виші отримали від Китаю коло 1,3 мільярда доларів. Це лише те, про що ми знаємо. Які ще погані рішення виші ухвалять через те, що вони на фінансовому гачку Комуністичної партії Китаю? Яких професорів вони зможуть завербувати чи змусити замовкнути? Які крадіжки й шпигунство вони просто не помітять? Які ділові угоди буде укладено внаслідок цього?»

Раніше Джон Лі Реткліфф, директор Національної розвідки США, назвав Китай найбільшою загрозою для демократії і свободи у світі з часів Другої світової.

Також нещодавно уряд США запровадив санкції щодо китайського чиновника Хуан Юаньсюна. Це начальник поліційної дільниці, підпорядкованої управлінню громадської безпеки міста Сямень провінції Фуцзянь. Його звинувачують у репресіях проти практикувальників Фалуньгун. Це вперше Вашингтон ужив таких заходів у відповідь на переслідування прихильників цієї медитативної практики в Китаї.

За словами Помпео, Хуан причетний до особливо серйозних порушень релігійної свободи прибічників Фалуньгун. Зокрема, до ув’язнень і допитів.

Загалом минулого тижня Держдепартамент запровадив санкції щодо 17 китайських високопосадовців за порушення прав людини.

6. Яким буде карантинне Різдво в ЄС

Яким буде Різдво в ЄС
Карантинні обмеження в різних країнах

Як зробити так, щоб Різдво було одночасно і радісним, і безпечним?

Країни ЄС шукають відповідь на це запитання на тлі другої хвилі пандемії.

Обмеження скрізь різні.

Так, італійці не зможуть відвідати різдвяну месу опівночі. Папа Франциск проведе її раніше. Бути на ній зможе небагато людей. Час змістили, щоб усі парафіяни повернулися додому до десятої вечора, коли почнеться комендантська година.

Нідерланди вводять «локдаун». Про це повідомив прем’єр-міністр Марк Рютте. З його слів, жорсткий карантин триватиме п’ять тижнів. У цей період дозволено приймати вдома максимум трьох гостей.

У Німеччині з 16 грудня і щонайменше до 10 січня не працюватимуть салони краси та більша частина магазинів. Відкритими будуть лише супермаркети з товарами першої потреби.

[Франк-Вальтер Штайнмаєр, президент Німеччини]:
«Наше приватне й громадське життя буде обмеженим більше, ніж будь-коли в історії Федеративної Республіки Німеччина».

На Різдво зібратися разом зможуть максимум десять осіб із двох домогосподарств, не рахуючи дітей.

[жителька Німеччини]:
«Для мене Різдво — це любов. Подарунки не обов’язкові. Але, на жаль, цього року це заборонено. Дуже сумно».

Традиційні різдвяні ярмарки в країні цього року не працюють, але є такі, які можна відвідати лише на автомобілі.

[відвідувачі різдвяного ярмарку]:
«Прекрасна ідея. Мені дуже подобається. <> Незвичайна ідея для незвичайного часу. <> Треба пробувати, якщо є можливість. Гадаю, ідея оригінальна. Подивимося, як буде. Діти сидять позаду, і поки їм весело».

В Австрії цього року різдвяні ярмарки теж будуть закритими. Та з 24 грудня можна буде відвідувати гірськолижні курорти.

[відвідувач гірськолижного курорту]:
«Усе зачинено: готелям і ресторанам відкритися не дозволили. Якщо працюватимуть лише підіймачі, то на схилах кататимуться хіба що місцеві жителі».

У Великій Британії з 23 по 27 грудня приватні зустрічі обмежили трьома родинами. Можна буде відвідувати церкви чи громадські місця просто неба. Водночас готелі й розважальні заклади не працюватимуть.

[житель Великої Британії]:
«Погано, бо в мене два готелі, і обидва доведеться закрити. Це не добре».

Країни ЄС переважно католицькі й протестантські, тож Різдво там святкують 25 грудня.

7. У Японії зростає попит на вживані товари класу люкс

Секонд-генд дорогих речей
Токіо, Японія

Коли в Японії через коронавірус цього року оголосили режим надзвичайного стану, людей закликали прибрати оселі й позбутися мотлоху.

Чимало людей почали сумлінно це робити. Тож у країні став процвітати ринок товарів класу люкс, що були у вжитку.

71-річна домогосподарка Міцуко Івама проводила майже весь вільний час у спортзалі. Однак, опинившись удома, почала прибирати в шафах. Зрештою вирішила позбутися кімоно, які подарували їй батьки десятки років тому.

[Міцуко Івама, домогосподарка]:
«Через коронавірус більшу частину року я була вдома. Я вирішила прибратися в будинку, позбутися всього, що мені не треба. Мені здалося, що кімоно не має висіти в шафі. Було б добре, щоб їх носив хтось молодший».

Допомагає розпрощатися з непотрібними речами одна компанія, яка викуповує їх у власників і перепродує онлайн.

[Кіохеї Івата, голова компанії з продажу вживаних речей]:
«Люди стали проводити більше часу вдома, тому почали там усе міняти. У японській мові є слово “дансарі”. Воно означає спрощення життя. Свідомість людей змінюється в цьому напрямку. Вони приходять до нас, бо наші послуги допомагають очистити їхні помешкання».

Працівники компанії кажуть, що в жовтні цього року в них було набагато більше викликів, ніж того ж місяця 2019-го. Серед клієнтів дві третини — це люди за 50 років. Часто продають кімоно й дорогі сумки.

[Кіохеї Івата, голова компанії з продажу вживаних речей]:
«Наші продажі зросли на 35 %, якщо порівняти з періодом до пандемії».

У компанії також кажуть, що, оскільки зростає ціна на золото, японці ще стали активніше продавати свої персні й намиста.

8. Новий екоавтомат у Києві: укинув пляшку — погодував бездомну собаку

Пластик в обмін на корм для тварин
Київ, Україна

У Києві встановили пристрій, який уже нарекли автоматом із добрим серцем. Його принцип простий: кладете в нього пластикову пляшку, і в миски під ним висипається корм і наливається вода. Так можна не лише позбутися сміття, а й нагодувати бездомних тварин. Ось тільки пляшку бажано зім’яти.

[Руфат Раїмов, автор проєкту]:
«Якщо вона буде об’ємною, бокс заповнюватиметься швидше. А якщо зім’яти, то місця для пляшок буде більше. Кладете пляшку в отвір, і знизу висипається корм».

З бокса пляшки відвозять на перероблення. Корм вельми популярний як у кішок, так і в собак, здебільшого безпритульних. А сам пристрій особливо сподобався дітям.

[Руфат Раїмов, автор проєкту]:
«Ми вже маємо постійних відвідувачів. І вони нам кажуть, що вдома в них виник ритуал: дитина збирає всі пляшки, підходить до батьків і каже: “Ходімо годувати тварин”. Тобто в нас виховують соціально відповідальне покоління. Це головний плюс».

Автомат має успіх не тільки в дітей, але й у тих, хто переходить на роздільне збирання сміття. І таких, як видно, чимало. За перші два тижні після установлення пристрою вдалося зібрати 145 кілограмів пластикових пляшок. Скільки ж тварин отримало їжу, ніхто не рахував.

9. Баварський пекар спече різдвяний штолен для королеви Єлизавети II

Штолен для британської королеви
Мюнхен, Німеччина

У Різдво королева Єлизавета II питиме чай зі штоленом із Баварії. Святкову випічку для британських монархів готує молодий кондитер Басті в сімейній пекарні в Мюнхені.

[Басті Брюкльмаєр, пекар]:
«Найголовніше в нашому тісті — це спеціально підібрані інгредієнти: борошно, німецьке масло, вода, сухе молоко, сіль, дріжджі та, звісно ж, спеції. Й останнє, але не менш важливе — родзинки з Австралії, цілісний мигдаль і горіх макадамія, що називають королем горіхів».

На попереднє Різдво Басті надіслав такий штолен своєму другові Стефану Папперту — шеф-кухарю королівської кухні у Великій Британії. Він пригостив випічкою колег, а ті вирішили, що покуштувати має і королева. Штолен їй дуже сподобався.

[Стефан Папперт, шеф-кухар]:
«Привіт із Лондона, з Найтсбриджа. Ми дуже схвильовані й раді бачити в Лондоні різдвяні частування від Себастьяна з пекарні “Bruecklmaier” (Брюкльмаєр). Усі члени королівського двору й старші члени королівської сім’ї теж раді бачити різдвяний штолен із Мюнхена тут, у Лондоні й Віндзорі».

Баварський кондитер пишається тим, що пече різдвяну випічку для королеви. Він каже, що для нього це як ніби його посвятили в лицарі.

10. Естонці встановили світовий рекорд з естафетного запливу в холодній воді

Естафета в крижаній воді
Таллінн, Естонія

Естонці кинули виклик зимовим холодам і влаштували естафетний заплив у крижаній воді у відкритому басейні в Таллінні. У заході бере участь 500 осіб. Найменшому плавцю 9 років, найстаршому — за 80. На це зважилася навіть вагітна жінка.

Мета естафети — побити світовий рекорд. Минулий встановили у Фінляндії. Там у крижаному запливі брало участь 250 осіб.

Естонські плавці впевнені, що моржування зміцнює імунітет.

[Рой Віссерс, учасник запливу]:
«У крові підвищується рівень лейкоцитів. Якщо вірус потрапить в організм, то на захист стане більше цих білих клітин, і вони вб’ють вірус. Тож у нинішній ситуації ми діємо цілком розумно».

Учасників естафети підтримують уболівальники.

[глядачка]:
«Не треба сидіти вдома, надягати маски й впадати в депресію. Треба вийти на вулицю, подихати свіжим морозним повітрям. Так імунітет зміцниться на 100 %».

Естафета тривала майже п’ять годин. Кожен учасник проплив 25 метрів, а разом естонські моржі подолали понад 12 з половиною кілометрів.

11. Виробництво намистин у Венеційській лагуні можуть додати до списку ЮНЕСКО

Виробництво скляних намистин
Мурано, Італія

Майбутня скляна намистина, пронизана мідним стрижнем, повільно обростає новими деталями. Технологія складна й включає роботу з іншими матеріалами, такими як золото і срібло.

Це ремесло — традиція міста Мурано, що в Венеційській лагуні. Вона відома з часів Стародавнього Риму. Деяким стрижням, які використовують для виготовлення намистин, сотні років.

На початку XIX століття місцеві жінки часто самотужки робили намистини вдома, щоб допомагати сім’ї фінансово.

Тепер у цій місцевості працюють сотні майстрів. Деякі — самі, а деякі мають великі фабрики. На навчання йдуть роки.

[Алессія Фуга, майстриня]:
«Кілька років тому в мене навчався китайський студент, і ми переглянули замітки про стародавню китайську традицію обробки скла. Вона мало не зникла через масштабне виробництво, яке копіювало техніку Мурано. Мені здається, що дуже нерозумно втратити культурну спадщину просто заради фінансової вигоди».

14 грудня ЮНЕСКО почала онлайн-засідання, щоб поповнити свій Список нематеріальної культурної спадщини. І місцеві виробники надіються, що виробництво намистин потрапить до цього переліку. Вони вважають, що це допоможе захистити ремесло.

Вартість намистин дуже варіюється й залежить не лише від часу, витраченого на виготовлення, але й від типу скла, якому можуть бути сотні років.

Середню намистину з невеликою кількістю прикрас можна купити за десять доларів, а складніший виріб із вкрапленнями золота може коштувати сотні доларів.

[Алессандро Моретті, власник фабрики намистин]:
«На жаль, ті, хто не обізнаний із традиціями чи ремеслом, хто не знає про просту намистину чи про те, що за нею стоїть, дивляться лише на вартість. І це завдає нам збитків, бо багато дилерів працюють із мінімальними витратами, ігноруючи якість».

Засідання ЮНЕСКО триватимуть до 19 грудня.

12. Який швидкоплинний час: колекція старовинних храмових годинників

Колекція вежових годинників
провінція Тхайбінь, В’єтнам

Хто справді цінує час, так це в’єтнамець Фам Ван Тхуок. Понад 20 років він подорожує Європою і збирає старовинні вежові годинники з храмів.

Нині в його колекції вже 20 екземплярів, яким по кілька сотень років. Тхуок зберігає їх на складі в невеликому селі провінції Тхайбінь.

Також колекціонерові подобається не просто шукати й збирати годинники, а ще й вивчати роботу механізмів та їх ремонтувати.

[Фам Ван Тхуок, колекціонер старовинних вежових годинників]:
«Найстаріший годинник моєї колекції від італійського виробника. Його датовано 1750 роком. Але найбільше мені подобається, напевно, те, що цей годинник зробили багато років тому, але він і досі виконує своє призначення — відраховує час. І робить це дуже точно».

В’єтнамець каже, що полюбив бій курантів ще за малих літ. Зараз годинники нагадують йому про швидкоплинність часу.

[Фам Ван Тхуок, колекціонер старовинних вежових годинників]:
«Тільки-но пролунає “тік-так”, і секунду, яка щойно промайнула, вже ніколи не повернеш. Це нагадування про те, наскільки цінний час, і про те, що мушу дорожити кожною хвилиною й секундою».

Цю колекцію вже визнали найбільшою у В’єтнамі.

Сам чоловік каже, що ще не бачив двох однакових вежових годинників, навіть якщо їх випустив один і той самий виробник одного й того ж року.

Він сподівається, що своїми зусиллями зможе зберегти шматочок історії, адже механічні годинники поступово замінюють електроні.

13. Болівійська сім’я щороку робить різдвяний вертеп із сотень статуеток

Сотні статуеток для Різдва
Болівія

Щороку заміський будинок жительки Болівії Марсель занурюється в спокійну різдвяну атмосферу. Допомагають у цьому сотні витончених фігурок, створених у різних куточках світу.

Марсела колекціонує статуетки, іграшкові будинки та інші сувеніри вже 30 років.

[Марсела Рока де Артманн, жителька Болівії]:
«Ми купуємо їх щороку, хай би куди поїхали. А подорожуємо ми багато. Маємо сувеніри з Мозамбіку й Австралії, є вироби племені маорі з Нової Зеландії, а ще статуетки з Австрії та Німеччини».

Жінка розпаковує й розставляє фігурки кілька днів. Їй допомагають рідні. З будиночків і статуеток виростає святкова композиція. Усюди мерехтять різнокольорові вогні, і все нагадує про Різдво. Головна сцена — ясла з немовлям Ісусом у центрі.

Марсела вважає, що головне для людини — віра. З нею можна пережити негаразди й утрату близьких, а також знайти душевний спокій.

14. Німці й австрійці заряджаються позитивом у прикрашених садах приватних будинків

Світлові інсталяції до Різдва
Австрія й Німеччина

Казкове містечко з різдвяними прикрасами створила австрійська сім’я в саду біля свого дому в Бад-Тацманнсдорфі. Дерева й кущі вбралися в сукні з гірлянд, а неподалік прилаштувалися сяйні фігури. Їх тут понад 180.

Подивитися на святкову красу приїжджають десятки гостей.

[жителька Австрії]:
«Тут майже забуваєш про коронавірус, і це приємна зміна. Можна на якийсь час відволіктися від повсякденних проблем!»

Різдвяна композиція займає 5000 квадратних метрів. Територію освітлює 600 тисяч вогнів.

А це приватний сад у німецькому місті Кріфтель. Тут різдвяними інсталяціями відає пенсіонер і колишній електрик Бернгард. Прикрашав сад сім тижнів. Цій традиції вже 40 років, і щоразу сюди приїжджають гості.

[Бернгард Даубіц, житель Кріфтеля]:
«Цього року різдвяних ярмарків немає, тому людям потрібно помилуватися чимось різдвяним в іншому місці, і таких будинків не так уже й багато. Тому вони приїжджають і дивляться. Це важливо для дітей, і для літніх, безперечно, теж».

Бернгард також збирає гроші для фонду допомоги тяжкохворим дітям. З початку грудня гості пожертвували 2000 євро.

15. Санта-Клаус: «Слід дотримуватися всіх рекомендацій»

Звернення Санта-Клауса
Рованіемі, Фінляндія

У селі Санта-Клауса у фінському Рованіемі, що за Полярним колом, цієї пори року зазвичай повно відвідувачів. Однак пандемія відлякала багатьох гостей. Тих, хто все ж приїхав, Санта зустрічає за перегородкою з оргскла.

Попри труднощі 2020 року, Санта-Клаус у своєму різдвяному посланні переконує дітей і дорослих, що приготування до свята йдуть добре.

А також закликає дотримуватися карантинних правил.

[Санта-Клаус]:
«Добридень! Через особливу ситуацію у світі деякі діти трохи непокояться щодо майбутнього Різдва. Можу сказати вам, що приготування тут, за Полярним колом у Лапландії, ідуть дуже добре. Але ми всі маємо бути слухняними й добрими. Слід дотримуватися всіх рекомендацій і правил соціального дистанціювання. Треба знайти нові способи підтримувати контакт із друзями, родичами та коханими».

Зазвичай село напередодні Різдва поспішають відвідати тисячі гостей. Вони хочуть побачити Санту до того, як він сяде в запряжені північними оленями сани й вирушить у подорож світом.

[Юкка Гільден, відвідувач]:
«Я постійний відвідувач. Уже багато років добиваюся виключення зі списку неслухів».

[Том, відвідувач]:
«Були тут до цього один раз, коли молодший був маленьким. Але тоді було набагато більше людей і черг».

Пошта Санти, де працюють ельфи, знову отримала від дітей тисячі листів. Також і від тих, хто через пандемію не зміг сюди приїхати.

Але деяким це все ж вдалося.

[Ніко, відвідувач]:
«Гадаю, мені пощастило».
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: