25.12.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 6 по 10 грудня)

Огляд світових подій (з 6 по 10 грудня)

1. Венецію затопило через помилку синоптиків Не встигли зреагувати Венеція, Італія Після кількох днів повеней в..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

1. Венецію затопило через помилку синоптиків

Не встигли зреагувати
Венеція, Італія

Після кількох днів повеней в інших регіонах Італії затопило й Венецію. Лихо застало місцеву владу зненацька, і вона не встигла пустити в дію систему захисних шлюзів. Так сталося через помилку синоптиків.

Щоб активувати систему «Мойсей», треба 48 годин. Також висота приливної хвилі має перевищувати 130 сантиметрів. Але метеорологи прогнозували всього 120 сантиметрів. За фактом було 145, і систему пустити в дію вже було неможливо. Як написав мер міста у твіттері, погода погіршилася раптово: з боку Хорватії подув сильний вітер, і вийшли з берегів дві річки, що біля Венеції та поруч з морем.

Водночас у базиліці святого Марка — одній із головних визначних пам’яток Венеції — ситуацію назвали жахливою. За словами управителя, якщо вода й далі підійматиметься, то затопить усі внутрішні каплиці.

Високі припливи або, як називають їх італійці, аква альта бувають у Венеції щорічно. Причому останніми роками вони інтенсифікувалися. З 24 вищих за 140 сантиметрів припливів 15 відбулися за останні 20 років, зокрема п’ять — торік у листопаді, коли вода піднялася до 187 сантиметрів, і міська площа святого Марка пішла під воду на метр.

Система «Мойсей», яка має 78 захисних шлюзів, за умови її своєчасної активації здатна стримувати припливи заввишки до 3 метрів. Її спроєктували ще далекого 1984-го, будувати почали 2003-го й на тлі численних затримок і корупційних скандалів протестували лише в липні цього року. Уперше використали в жовтні.

2. Режим надзвичайного стану в Баварії: кожні 20 хвилин хтось помирає від COVID-19

Новий режим надзвичайного стану
Реген, Німеччина

Баварія, земля на півдні Німеччини, з 9 грудня по 9 січня посилює карантинні правила. Рівень смертності від COVID-19 тут найвищий у країні. Прем’єр-міністр регіону сказав, що він оголошує режим надзвичайного стану.

[Маркус Зедер, прем’єр-міністр Баварії]:
«Наша система охорони здоров’я перевантажена. Крім того, різко зростає смертність. У Баварії від коронавірусу кожні 20 хвилин хтось помирає».

Згідно з новими правилами, жителі Баварії зможуть залишати дім лише за крайньої потреби. Поважною причиною вважатимуть поїздку на роботу чи до школи, похід у магазин чи до лікаря, а також вихід по різдвяні покупки.

Місто Реген, яке біля кордону з Чехією, стало новим осередком пандемії. Тут щодня реєструють по 500 нових хворих.

[житель Регена]:
«По-перше, треба закрити кордон. Нікого не хочу звинувачувати, але в чехів зовсім інші правила. Не можна сказати, що вони помиляються, але вони постійно кажуть, що їм не треба правила. Я був там чотири тижні тому, і їх мало цікавлять маски».

Деякі послаблення зроблять на Різдво — з 23 по 26 грудня. У цей період буде дозволено збиратися в групи до 10 осіб. В інший час разом зможе перебувати щонайбільше п’ятеро людей, до того ж вони мають проживати максимум у двох домогосподарствах.

Старші класи шкіл розділять на групи, які відвідуватимуть уроки по черзі. У регіонах, де кількість заражень перевищить 200 осіб на 100 тисяч жителів, заняття учнів старших класів у школі скасують і дітей переведуть на онлайн-навчання.

У цих же районах із дев’ятої вечора до п’ятої ранку діятиме комендантська година.

Загалом у Німеччині до 10 січня діє частковий карантин. Тобто поки зачинені бари й ресторани, а ще є обмеження на перебування людей разом.

3. 17 штатів США підтримали позов Техасу, який оскаржив результати виборів

17 штатів підтримали позов Техасу
Вибори президента США

Сімнадцять штатів підтримали Техас, що подав позов до Верховного суду. Він оскаржує результати виборів президента США в чотирьох ключових штатах.

Групу штатів очолив генеральний прокурор Міссурі Ерік Шмітт. 9 грудня він подав до суду документ, у якому вказав, що цей позов суспільно важливий. Він також закликав Верховний суд приділити йому максимальну увагу.

7 грудня Техас подав позов щодо Пенсильванії, Джорджії, Мічигану й Вісконсину. У ньому стверджується, що ці штати, порушуючи конституцію, змінили свої виборчі правила, установили несправедливі норми для різних виборців, а також допустили масштабні фальсифікації, послабивши вимоги до бюлетенів.

Водночас, змінивши правила, що регулюють вибори, співробітники виборчих органів узяли на себе повноваження законодавчої влади. А це пряме порушення конституції США. Згідно з вищим законом країни, час, місце й спосіб проведення виборів можуть визначати тільки законодавчі збори й конгреси штатів.

Однією зі змін стало послаблення правил голосування поштою в умовах пандемії. Так, скасували звіряння підписів, подовжили термін отримання поштових бюлетенів, а ще не застосовували загальних стандартів оброблення таких бланків.

Позов підтримали червоні штати, тобто ті, які прихильні до республіканців.

Техас сподівається отримати від Верховного суду висновок, що чотири штати провели вибори 2020 року, порушуючи конституцію. Він також просить суд заборонити цим штатам сертифікувати результати й подавати голоси своїх виборників. Там, де вже призначили вибірників, Техас просить законодавчі збори штатів призначити нових.

Президент Дональд Трамп також попросив суд дозволити йому долучитися до позову Техасу в статусі позивача. 9 грудня він назвав цю справу великою, додавши, що країні потрібна перемога.

4. Опозиція, ЄС і США не визнають результатів парламентських виборів у Венесуелі

Вибори до парламенту Венесуели
Опозиція і ЄС не визнали результатів

Лідер опозиції Венесуели Хуан Гуайдо сказав, що не визнає результатів парламентських виборів у його країні. Згідно з офіційними даними, більшість дістали прихильники президента Ніколаса Мадуро — майже 69 %.

[Хуан Гуайдо, лідер опозиції Венесуели]:
«Кілька хвилин тому Європа затвердила схему санкцій Магнітського, яка полягає в тому, щоб чинити тиск і запроваджувати обмеження за порушення прав людини, а також корупцію. Думаю, це дуже чітка відповідь на те, що відбувається у Венесуелі».

Багатьом перехожим на вулицях Каракаса теж не до вподоби результати виборів.

[Освальдо Флорес, місцевий житель]:
«Сподіваюся, ситуація зміниться, оскільки ми всі втомилися від одного й того ж. Постійно те саме. Якщо запитаєте, чи згодні ми, я впевнений, що більшість венесуельців не згодна з тим, що робить влада».

Явка на виборах, які відбулися минулої неділі, становила всього 31 %. Це вдвічі менше, ніж було під час виборів до парламенту у 2015 році. Опозиція бойкотувала голосування, назвавши його фарсом заради зміцнення влади.

Мадуро повернув собі контроль над Національною асамблеєю в умовах глибокої економічної кризи, накладених США санкцій і масової втечі жителів до інших країн.

[Хорге Родрігес, новообраний член Національної асамблеї Венесуели]:
«Послання до світу, особливо до агресивних урядів, які виступають проти народу Венесуели, таке: санкції потрібно скасувати».

Раніше цього року верховний суд країни ухвалив, що управління кількох опозиційних партій має перейти до тих, кого до цього виключили з цих політичних сил за ймовірні зв’язки з Мадуро. Це була одна з основних причин, чому опозиція назвала ці вибори обманом.

Сполучені Штати Америки, ЄС і понад десять країн Латинської Америки також уважають їх сфальсифікованими.

[Жозеп Боррель, Верховний представник ЄС з питань закордонних справ]:
«Міністри закордонних справ ЄС були змушені визнати, що ці вибори не відповідають навіть мінімальним міжнародним стандартам легітимності. Вони не змогли залучити до голосування людей. Вибори також не були інклюзивними й прозорими, тому Євросоюз не може визнати їхніх результатів».

2015 року опозиція Венесуели здобула більшість місць у парламенті. Однак Верховний суд відтоді блокував будь-які законодавчі ініціативи. А 2017 року Мадуро створив паралельний парламенту орган під назвою Національна конституційна асамблея.

5. Ще 14 чиновників КНР підпадуть під санкції США через переслідування гонконзьких законодавців

Переслідування законодавців у Гонконзі
Вашингтон запровадить санкції у відповідь

Сполучені Штати Америки готові додати ще низку китайських чиновників до «чорного списку». Про це повідомляють джерела в Білому домі. Санкції запровадять за те, що минулого місяця Пекін виключив із парламенту Гонконгу кілька обраних опозиційних законодавців.

Під санкції потрапить щонайменше 14 громадян материкового Китаю та Гонконгу. Їхні активи в США заморозять. Також на них накладуть фінансові обмеження.

Як очікують, у цьому переліку будуть члени Компартії Китаю та парламенту КНР.

Білий дім і Держдепартамент США цю інформацію поки не прокоментували.

Минулого місяця чотирьох опозиційних законодавців Гонконгу виключили з парламенту. Це стало можливим після того, як парламент Китаю надав відповідні повноваження владі спеціального району.

Наслідком цього стала масова відставка на знак протесту гонконзьких опозиційних депутатів.

Це призвело й до того, що такі країни, як Австралія, Нова Зеландія, Канада та Велика Британія, звинуватили Пекін у підриві демократичних цінностей і прав людини в колишній британській колонії.

Вашингтон уже ввів санкції щодо голови адміністрації Гонконгу Керрі Лам та нинішнього й колишніх очільників поліції.

6. Велика Британія закликала людей з алергією відмовитися від вакцини Pfizer-BioNTech

Вакцина викликає алергію
Велика Британія випустила попередження

Вакцина проти коронавірусної інфекції компаній Pfizer і BioNTech може викликати алергічну реакцію та анафілаксію. Такого висновку дійшов медичний регулятор Великої Британії після початку масової вакцинації населення. Він видав попередження: людям з алергією на якісь медикаменти чи їжу цього щеплення робити не слід.

Управління з контролю якості лікарських засобів і виробів медичного призначення Великої Британії повідомляє, що від початку вакцинації надійшло два повідомлення про анафілактичну реакцію й одне — про алергічну.

Голова управління Джун Рейн у своїй заяві написав: «Усім, у кого раніше була анафілактична реакція на щеплення, ліки чи їжу, слід відмовитися від вакцини Pfizer-BioNTech».

Водночас він зазначив: «У більшої частини людей анафілаксії не буде. Переваги в захисті людей від COVID-19 перевищують ризики… Запевняю, що ця вакцина відповідає суворим стандартам безпеки, якості та ефективності, затвердженим Управлінням з контролю якості лікарських засобів».

Анафілаксія — це надмірна реакція імунної системи організму, яку описують як серйозну, а іноді і як таку, що загрожує життю людини.

Компанії Pfizer і BioNTech уже оголосили, що підтримують розслідування щодо побічних ефектів.

Минулого тижня Велика Британія першою у світі видала дозвіл на використання вакцини проти коронавірусу американської та німецької компаній. Регулятори США і ЄС поки рішення щодо неї не ухвалили.

Тим часом у Великій Британії під масову вакцинацію щонайперше підпадають найбільш уразливі групи: медики, працівники будинків для людей похилого віку й ті, кому за 80.

7. Найдетальнішу мапу зірок нашої галактики зіставили європейські астрономи

Найдетальніша мапа галактики
Європейське космічне агентство

Це найдеталізованіша мапа зірок Чумацького Шляху — нашої галактики. Її показали астрономи Європейського космічного агентства. Отримати зображення вдалося завдяки телескопу «Гая» (Gaia), запущеному у 2013 році.

Лабораторія кружляє навколо Землі на відстані — півтора мільйона кілометрів. Вона використовує два телескопи, щоб вивчати розташування, рух, хімічний склад і яскравість зірок у галактиці, а також відстань між ними.

Учені надіються, що отримані дані допоможуть зрозуміти, як зародився й розвивався Чумацький Шлях.

Останній масив інформації, який отримав «Гая», містить деталі більш ніж про мільярд 800 мільйонів космічних об’єктів. З них понад 300 тисяч — зірки. Минулого разу у квітні 2018 року він зняв на 100 мільйонів об’єктів менше.

Водночас ученим також вдалося передбачити рух 40 тисяч зірок на найближчий мільярд 600 мільйонів років.

Лабораторію «Гая» назвали на честь давньогрецького божества. Учені кажуть, що її точність вимірювань настільки висока, що це можна порівняти з визначенням товщини волосини з відстані дві тисячі кілометрів.

Європейське космічне агентство зазначає, що наступний масив даних апарат передасть у 2022 році.

Як очікується, це буде останній рік роботи лабораторії. Однак термін її служби можуть продовжити й до 2025-го.

8. «Вечеря на колесах»: кулінарна школа придумала ідею ресторану на час карантину

Вечеря на колесах
Ноймюнстер, Німеччина

В умовах пандемії коронавірусу одна німецька кулінарна школа в місті Ноймюнстер проявила креативність. Вона подає вишукані страви клієнтам, які перебувають в автобудинках.

Сама ж школа через карантинні обмеження мусила закритися ще навесні. Тепер країну охопила вже друга хвиля епідемії, але співробітники цього закладу однаково мають роботу завдяки ініціативі «Вечеря на колесах».

Ідея такого ресторану проста. Клієнти приїжджають на його територію у своїх автобудинках. Потім працівники кулінарної школи готують для них вечерю і приносять до дверей. Так можна мінімізувати ризик зараження.

[Беттіна Зайц, власниця кулінарної школи]:
«Як ви знаєте, під час коронавірусної кризи навесні ми мусили звільнити деяких співробітників. Та нині маємо такий високий попит на вечері в автобудинках, що працівників не вистачає».

Місце на стоянці треба бронювати. Гості кажуть, що раді можливості відчути себе як у справжньому ресторані.

[Андреас Шульдт, власник автобудинку]:
«Я через коронавірус утратив роботу. Тепер їжджу Німеччиною. Хотів з’їздити до Португалії — там хороша погода. Але тепер ми створюємо собі гарну погоду тут».

Тим часом кулінарна школа вже наймає нових співробітників.

[Беттіна Зайц, власниця кулінарної школи]:
«Зараз ми можемо найняти персонал, щоб розширити графік роботи. Саме над цим ми зараз і працюємо. Хочемо ощасливити якнайбільше людей».

Ресторани в Німеччині закриті з початку листопада. І не працюватимуть щонайменше до 10 січня.

Згідно з нинішніми обмеженнями разом у приміщенні може збиратися не більш як п’ятеро осіб максимум із двох домогосподарств.

У кулінарній школі кажуть, що всі місця на стоянці вже заброньовано до кінця січня. Водночас сподіваються, що скоро зможуть запропонувати додатковий час.

9. Самозарядні електровізки економлять сили жителям Кенії

Електровізки
Найробі, Кенія

Звичайні візки на колесах — одні з найпоширеніших і недорогих засобів транспортування товарів у всьому світі.

У Кенії ними часто перевозять товари з ринків. І для сотень людей штовхання таких візків завантаженими дорогами Найробі — єдиний спосіб прогодуватися.

[Роберт Мусса, штовхач візка]:
«Ми вельми втомлюємося, бо часто дорога дуже погана, і на ній бувають затори. Навіть на великих трасах виникають проблеми. Та ми однаково намагаємося вижити».

Утім, один винахід може полегшити роботу цих кенійців. Нещодавно його розробник Кеннет Гуантай придумав електровізок. Він використовує кінетичну енергію, завдяки якій заряджається сам собою. Тепер, щоб його штовхати, багато сил не потрібно.

Електропристрій їде швидше, ніж звичайні візки. Це означає, що вони не утворюватимуть заторів.

До того ж пальне не потрібне.

[Кеннет Гуантай, винахідник]:
«Перевага електричного візка проти звичайних у тому, що він збільшує продуктивність, він екологічний і не забруднює довкілля. А ще збільшує дохід власників з огляду на завантаженість і продуктивність».

Винахідник каже, що вирішив створити такий пристрій, бо йому стало шкода людей, які заради заробітку штовхають звичайні візки.

[Йосфат Єго, штовхач візка]:
«Тепер заробляю більше грошей. На старий візок ішло багато енергії. Навіть просто штовхати його було важко».

Найближчим часом винахідник хоче розпочати масове виробництво.

10. Біг на руках: в Україні встановили новий рекорд

60 метрів на руках
Київ, Україна

У Києві встановили новий рекорд. Спортсмен Віктор Набок пробіг на руках дистанцію 60 метрів за 41 секунду, і став найшвидшою в Україні людиною в цій категорії. Попередній рекорд було побито ще сім років тому. Він становив 54,57 секунди.

[Лана Вєтрова, представниця Національного реєстру рекордів України]:
«Ми маємо прекрасний результат. Ми маємо результат, який побив попередній. Ми маємо 41,18 секунди. Новий рекорд України!»

Новий рекорд було встановлено з першої спроби. Віктор каже, що на підготовку пішло близько трьох місяців. Підтримувати себе в хорошій формі спортсмену допомагає робота тренером зі спортивної гімнастики.

[Віктор Набок, рекордсмен]:
«Вирішив побити попередній рекорд. Вирішив у першу чергу перемогти себе, видавити із себе максимум. Цим рекордом хочеться популяризувати спорт і конкретно спортивну гімнастику».

Віктор каже, що присвятив цей рекорд своєму тренерові.

[Віктор Набок, спортсмен]:
«Сертифікат я відправлю йому, до міста Дніпро. Тренер — Олександр Сергійович Теличко. Тренере, привіт! Цей рекорд тобі».

Любов до спорту Вікторові прищеплювали змалечку.

[Віктор Набок, спортсмен]:
«Мені тоді було п’ять років. Мене батько за ногу стягнув із дивана: “Дивись, що роблю я, і повторюй”. Я, звичайно, нічого не робив. А потім минув один тиждень, другий, і мені стало цікаво. Я почав повторювати. У 7 років я 200 разів відтискатися просто так, у будь-якому місці й у будь-який час».

Віктор Набок уже тричі потрапляв до Національного реєстру рекордів України й Книги Гіннеса. І цей рекорд також має шанси.

[Лана Вєтрова, представниця Національного реєстру рекордів України]:
«Нам дуже приємно, коли номінація розвивається. У цьому випадку ми бачимо оновлення цієї номінації з дуже добрим результатом. Це заявка на рекорд Гіннеса».

Віктор же зупинятися не збирається. У планах пройти на руках 50 сходинок за 14 секунд і таким чином установити ще один рекорд Гіннеса.

11. Різдвяні вогні дарують надію жителям Косова

Різдвяні вогні дарують надію
П’єтершан, Косово

Тисячі вогників засвітилися в косовському селі П’єтершан, що за сто кілометрів од Приштини. Яскраві гірлянди на деревах, різдвяний вертеп посеред галявини й навіть олень, який ніби ось-ось злетить у небо. Місцева церква й парафіяни ретельно прикрашають село перед кожним Різдвом.

[Мар’яна Ука, священник]:
«Це вельми важливо, особливо цього року — під час пандемії. Різдвяним оздобленням ми хочемо дати надію всім — жителям і села, і міста Джакова, і всього Косова. У цей кризовий, складний час вони побачать вогні, побачать щось позитивне й відчують, що життя, як і раніше, хороше».

Зазвичай мешканці села купують прикраси за власні гроші. Нагородою стають усмішки гостей.

[житель села П’єтершан]:
«Торік, і в усі попередні, у нас теж грала музика, горіли вогні й панувала традиційна святкова атмосфера».

Цього року через карантинні обмеження гостей приїжджає менше, ніж зазвичай, але вони все ж є.

[Мар’яна Ука, священник]:
«Учора помилуватися різдвяним оздобленням прийшло багато вірян. Для них було важливо віднайти надію на те, що, попри труднощі і страждання, життя триває».

Косово — переважно мусульманська країна, і католиків тут небагато. Також є велика громада православних вірян серед сербської меншини.

12. Традиційну виставку шведських пряникових будиночків цього року зробили в 3D

Пряникові будиночки в 3D
Стокгольм, Швеція

Щорічна виставка пряникових будиночків традиційно проходить у Музеї дизайну та архітектури Стокгольма. Зазвичай її відвідують сотні гостей.

Однак цього року через пандемію двері для відвідувачів зачинені. Тож організатори придумали високотехнологічний спосіб показати витвори широкій аудиторії. Усі роботи повільно й методично перенесли в цифровий формат. Зображення об’ємні.

[Юстина Гулль, співробітниця музею]:
«Ми зробили 3D-фото всіх пряникових будиночків, які зазвичай демонструємо на виставці. Ми перетворили їх на цифрові 3D-моделі. Їх можна побачити завдяки технології доповненої реальності. Вони з’являться на вашому телефоні, коли ви зайдете на вебсайт».

Головною темою виставки, звісно, стала епідемія коронавірусу. Деякі фігурки можна побачити в масках. Ось, наприклад, магазин під назвою «Корона», перед яким вишикувалися імбирні чоловічки.

А це планети Сонячної системи, серед яких можна помітити й одну у вигляді SARS-CoV-2.

Один автор також вирішив зобразити головного епідеміологічного лікаря Швеції Андерса Тенгелла. Він прославився тим, що виступив проти «локдауну» й самоізоляції, та водночас закликав людей дотримуватися інших запобіжних заходів.

[Юстина Гулль, співробітниця музею]:
«Це пряникова версія Андерса Тегнелла, яку також можна побачити в доповненій реальності. Насправді це п’ять версій Тенгелла. Пекар подумав, що так допоможе йому повторювати його головне послання, а саме “Тримайте дистанцію”».

Роботи розділено на різні категорії. У кожній оголосять переможця.

13. Виставка робіт старих майстрів: Букінгемський палац сподівається поліпшити фінансове становище

Королівський живопис
Лондон, Велика Британія

У Королівській галереї Букінгемського палацу в Лондоні відкрилася виставка робіт так званих старих майстрів. Відвідувачі можуть розглянути 65 шедеврів різних живописців, які зберігаються в королівській колекції.

[Десмонд Шейв-Тейлор, дослідник королівських картин]:
«Маємо цілу низку творів італійського живопису з величезним хронологічним діапазоном: від епохи Відродження й Тиціана до Каналетто. А інша частина виставки складається з картин країн Бенілюксу. Це Голландія і Фландрія, Голландська Республіка й Іспанські Нідерланди. Серед робіт — й амбітні портрети Рубенса, ван Дейка й Рембрандта, і більш домашні картини. Їх створено не для палаців і королів — вони домашні та відтворюють повсякденне життя».

Зазвичай ці картини висять у залах Букінгемського палацу, де приймають високопоставлених гостей. Відвідувачі, можливо, уже мали шанс їх побачити.

Однак тепер шедеври можна розглянути безпосередньо й на рівні очей.

[Десмонд Шейв-Тейлор, дослідник королівських картин]:
«Це одна з родзинок — робота Яна Вермера під назвою “Урок музики”. Двоє людей перебувають у музичному залі. Сама тема — одна з найповсякденніших у світі. Але зображено це просто чудово. Гадаю, завдяки світлу й простору, які відтворив Вермер, ми не просто дивимося на картину — ми ніби відчуваємо, що дихаємо повітрям залу».

Королівська галерея, як і багато інших музеїв країни, дуже постраждала від коронавірусу. Вона сподівається, що завдяки відвідувачам зможе поліпшити фінансове становище.

Виставка працюватиме цілий рік. Якщо вона буде популярною серед лондонців, то, коли скасують карантинні обмеження, її зможуть побачити й іноземні гості.

14. У чилійському зоопарку оселилися червоні панди з Японії

Червоні панди
Сантьяго, Чилі

Цих червоних панд, які прибули сюди з Японії, звуть Ічія та Попо. Вони нові зірки зоопарку чилійської столиці Сантьяго.

[Ігнасіо Ідальсоага, керівник зоопарку]:
«Отримати пару червоних панд із зоопарку “Ніфрел”, що в Осаці, це чудова новина для всієї країни. Ми дуже пишаємося такою довірою. Цей вид у дикій природі на межі вимирання. Ми одержали пару для відтворення. У майбутньому ми, можливо, станемо частиною міжнародного проєкту з розведення цього виду».

Панди приїхали ще в березні, однак публіці їх показали лише зараз. Зоопарк був зачиненим через карантинні заходи.

Для тварин спорудили два спеціальні вольєри із закритим і відкритим простором. Продумали й температурний режим — такі ведмедики дуже чутливі до спеки.

[гостя зоопарку]:
«Мені подобається — вони такі милі. Мій племінник їх любить. Хочу його сюди покликати. Я їх і не бачила раніше, знала про них лише з його слів. Чудово побачити їх на власні очі».

[гостя зоопарку]:
«Чудово, дуже красиві, такий колір… і шикарний великий хвіст!»

Обидві червоні панди в розквіті сил — їм по 6 років. Тепер чилійці нетерпляче чекають від них потомства.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: