24.02.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 15 по 19 листопада)

Огляд світових подій (з 15 по 19 листопада)

1. Юристи Дональда Трампа обіцяють довести його перемогу Юристи обіцяють Трампу перемогу Вашингтон, США Попри те,..

Дата завантаження: 2024-04-23

video

1. Юристи Дональда Трампа обіцяють довести його перемогу

Юристи обіцяють Трампу перемогу
Вашингтон, США

Попри те, що великі ЗМІ США називають Джо Байдена обраним президентом, за фактом вибори в країні далекі від завершення. У кількох штатах тривають судові розгляди й перерахунки голосів. Також постійно з’являються нові свідчення масштабних фальсифікацій.

Команда юристів Дональда Трампа в четвер заявила, що президент переміг із великим відривом, і що його адвокати збираються це довести.

Вони заявили під присягою, що зібрали величезну базу свідчень і доказів махінацій, і що всі папери передають до суду.

[Руді Джуліані, юрист Дональда Трампа]:
«Це не фальсифікації в якомусь одному штаті. Схема повторюється в низці штатів, майже одна й та ж. І кожен досвідчений прокурор припустить, що це був централізований план застосування різних методів махінації, де великі міста в пріоритеті. Особливо міста, які контролюють демократи, і особливо міста з тривалою історією корупції. Випадків махінації в одній тільки Філадельфії вистачить на цілу бібліотеку».

За словами юристів, використовували не тільки фальшиві бюлетені, нібито відправлені поштою. У хід пішли машини для голосування, за допомогою яких, як припускають, переносили голоси від Трампа Байдену. Такі використовували у Венесуелі, після чого перемагав Уго Чавес.

Увага поки зосереджена на кількох штатах. Так, у Джорджії перерахунок голосів критикують. Багато спостерігачів від республіканців дали свідчення під присягою про низку порушень.

Наприклад, перерахунок бюлетенів, висланих поштою, проходить без перевіряння підписів. Це означає, що, якщо був вкид голосів, то виявити це неможливо. Також під час перерахунку спостерігачі помітили коробки з бюлетенями без позначок про те, звідки вони прибули, а також на них не було звичних згинів, які з’являються, коли бюлетень складають і вкладають у конверт.

Тепер команда Трампа намагається не допустити сертифікації результатів голосування в цьому штаті.

Водночас виборча комісія в штаті Вісконсин погодилася на частковий перерахунок. Там штаб Трампа подав петицію на аудит в округах Мілуокі та Дейн. На думку юристів, там незаконно скасовували та видавали бюлетені для заочного голосування.

А в штаті Мічиган лідер сенату від керівної партії закликав до незалежного аудиту на тлі масштабних махінацій. Раніше в окрузі Вейн два республіканських члени комісії, яка перевіряє правильність результатів виборів, оголосили, що через відмову сертифікувати результати вони зазнали погроз і тиску. Тож мусили погодитися. Але пізніше заявили, що відмовляються від свого рішення.

Одному з членів комісії навіть телефонував президент Трамп, щоб упевнитися, що вона і її сім’я в безпеці.

А Джо Байден тим часом назвав спроби Дональда Трампа оскаржити результати виборів абсолютно безвідповідальними.

Нагадаємо, минулих вихідних сотні тисяч людей у Вашингтоні брали участь в акції під назвою Stop the Steal — «Зупиніть викрадання», закликаючи провести розслідування всіх махінацій на виборах. Такі акції також пройшли в 50 штатах США.

2. У Франції виявили вже загалом понад 2 мільйони випадків захворювання на COVID-19

Випадків зараження вже понад 2 млн
Франція

У Франції загалом виявили вже понад 2 мільйони випадків захворювання на COVID-19. Водночас добова кількість нових заражених іде на спад, хоч і досі висока. На думку голови Генеральної дирекції охорони здоров’я Франції, карантинні заходи починають давати результат.

Однак представник французького уряду Габріель Атталь заявив, що режим ізоляції найближчим часом не скасовуватимуть. Він діє з 30 жовтня по 1 грудня.

[Габріель Атталь, представник уряду Франції]:
«Я хочу чітко до вас донести, що ситуація в нашій країні, як і раніше, серйозна. Наші медики працюють у лікарнях не покладаючи рук».

Парижани стурбовані поширенням епідемії.

[житель Парижа]:
«Ситуація серйозна й відчайдушна. Гадаю, ми не знаємо, коли все закінчиться. Французи бояться, переживають через ковід труднощі, а деякі страждають від депресії».

[жителька Парижа]:
«Ізоляцію дуже важко пережити. Ми всі стурбовані. Звісно, ми миримося із цим, миримося з пандемією, миримося з усім. Зараз навіть не знаєш, де зупинитися й сісти пообідати. Це неприємно».

Уперше режим ізоляції ввели у Франції в березні. Він діяв майже два місяці. Цього разу обмеження не такі жорсткі. Люди можуть ходити на роботу й недовго гуляти біля дому. Також дозволено ходити в магазини та аптеки. Школи теж відкриті, до того ж можна відвідувати будинки для людей похилого віку.

[житель Парижа]:
«Ми називаємо це ізоляцією, та мені здається, що випускати людей на вулицю неправильно. Уважаю, що потрібно ізолювати всіх, як під час першої ізоляції. Це єдиний спосіб зупинити пандемію».

Франція перебуває на четвертому місці у світі за кількістю заражень коронавірусом і на сьомому за кількістю померлих.

3. Качинський звинуватив опозицію в підтримці протестів: «На ваших руках їхня кров»

Протести проти заборони абортів
Варшава, Польща

Лідер керівної в Польщі партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський, який також обіймає посаду віцепрем’єр-міністра, звинуватив опозиційних політиків у тому, що вони допомагають поширювати в країні COVID-19.

Після того як у Польщі ввели майже повну заборону на аборти, у містах виникли протести. Під час виступу Качинського протестувальники намагалися прорватися до будівлі парламенту. Їх спиняла поліція.

Водночас багато опозиційних політиків підтримало протести.

Качинський сказав, що символ протестів — червона стріла — нагадує знак, який часто використовують неонацисти. Правда, він зазвичай чорний.

[Ярослав Качинський, віцепрем’єр-міністр Польщі]:
«По-перше, зніміть ці неонацистські стріли. По-друге, усі протести, які ви підтримували і в яких досі берете участь, коштують життя багатьом людям. На ваших руках їхня кров».

Качинський попередив законодавців, що вони муситимуть відповідати за свої дії.

[Ярослав Качинський, віцепрем’єр-міністр Польщі]:
«Щойно відновиться верховенство закону, багато хто з вас опиниться у в’язниці».

Аборти в Польщі опинилися під забороною після того, як Конституційний суд ухвалив рішення, що переривання вагітності через патологію плода не відповідає основному закону. Раніше 98 % абортів у країні робили, указуючи саме цю причину.

Тепер же аборт у Польщі можна зробити лише в разі зґвалтування, інцесту або коли вагітність загрожує життю жінки.

Протести через таку ухвалу часто супроводжуються сутичками. Демонстранти перекривають рух автомобілів, заважають проводити церковні служби та розмальовують стіни храмів.

У країні, де більша частина населення — католики, такі протести — велика рідкість.

4. На виборах у Молдові перемогла опозиційний проєвропейський кандидат Мая Санду

Другий тур виборів
Кишинів, Молдова

Опозиційний кандидат Мая Санду перемогла в другому турі президентських виборів у Молдові. Її суперником був чинний президент Ігор Додон.

За даними Центральної виборчої комісії, Санду набрала 57,75 % голосів, а Додон — 42,25 %.

[Мая Санду, новообраний президент Молдови]:
«Довіра, яку мені виразили виборці, — для мене велика честь. Вона мотивує нас і далі проводити реформи політичного класу. Для мене мандат президента — це не приз і не привілей. Це величезна відповідальність. Я розумію, що переді мною лежать чотири роки напруженої роботи з реструктуризації урядових установ».

Мая Санду дотримується проєвропейської політики. Вона працювала радником виконавчого директора Світового банку у Вашингтоні. В уряді Молдови обіймала посаду міністра освіти, а також голови кабміну.

Вона обіцяє налагоджувати відносини з ЄС, а також із найближчими сусідами — Румунією та Україною.

Щодо Ігоря Додона, то він має проросійську спрямованість. Його ще звинувачують у тісних зв’язках та просуванні інтересів олігарха Володимира Плахотнюка.

До виборів Санду обіцяла провести дострокові парламентські вибори. Однак зробити це буде непросто. Відповідно до закону країни, щоби призначити вибори, потрібна підтримка більшості депутатів. Але найбільшою парламентською фракцією є Партія соціалістів Республіки Молдова, яка підтримує Ігоря Додона. А посаду прем’єр-міністра обіймає колишній радник президента Йон Кіку.

5. Квоти на вилов риби — один із каменів спотикання в торговельних відносинах після «брекзиту»

Квоти на вилов риби
Переговори про «брекзит» застопорилися

Питання про квоти на вилов риби виявилося одним з основних перешкод у переговорах про торговельні відносини між Великою Британією та Європейським Союзом.

У 2019 рибальство забезпечило всього 0,03 % обсягу британської економіки. Однак це, як і раніше, чутлива тема, оскільки багато жителів країни, які підтримують «брекзит», вбачають у цьому символ відновлення суверенітету Великої Британії.

Разом із переробленням риби й молюсків, цей сектор становить 0,1 % ВВП Великої Британії.

Утім, якщо країна так і не укладе торговельної угоди з блоком, то продажі обсягом коло трильйона доларів виявляться під загрозою. Їм почнуть перешкоджати мита та скорочення ланцюга постачань.

Крім квот, є й інші спірні питання. Так, переговори застопорилися на правилах державних дотацій і шляхах урегулювання майбутніх суперечок.

Ситуацію ускладнює й становище прем’єр-міністра Великої Британії. Він був змушений піти на самоізоляцію і два тижні працюватиме через Zoom зі своєї резиденції на Даунінг-стріт.

Ізолюватися довелося після того, як COVID виявили в депутата Лі Андерсона, який був на 35-хвилинній зустрічі з прем’єром.

Коли в березні Джонсон заразився коронавірусом, його відправили до лікарні, де він перебував у палаті інтенсивної терапії. Пізніше він сказав, що в той період боровся за своє життя.

31 грудня закінчується термін перехідного періоду «брекзиту». Саме до цього часу обидві сторони намагаються укласти торговельну угоду. Тепер очільнику британського уряду доведеться проявляти мистецтво дипломатії онлайн і намагатися досягти домовленостей за лічені тижні.

Утім, Джонсон раніше казав, що вихід із ЄС можливий і без торговельної угоди. Тоді відносини між сторонами регулюватимуть правила СОТ.

6. Дослідження: коронавірус міг поширюватися в Італії ще у вересні 2019-го

Коронавірус міг прийти раніше
Мілан, Італія

Є імовірність, що коронавірусна інфекція поширювалася в Італії ще торік у вересні. Такого висновку дійшли дослідники з Національного інституту онкології в Мілані. На їхню думку, коронавірус міг потрапити з Китаю до інших країн набагато раніше, ніж уважали раніше.

Всесвітня організація охорони здоров’я повідомляла, що до спалаху в Ухані торік у грудні про вірус нічого не було відомо. В Італії першого інфікованого виявили 21 лютого в передмісті Мілана.

Але, вивчивши скринінги на рак легенів за останні місяці, дослідники виявили, що приблизно у 12 % людей антитіла до коронавірусу виробилися з вересня 2019 року по березень 2020-го.

Докладніше дослідження проводив Сієнський університет. Він виявив, що в чотирьох випадках антитіла до COVID-19 були вже в аналізах, які взяли першого тижня жовтня. Це означає, що заразилися ці люди ще у вересні.

А дані з регіону Ломбардія служать непрямим доказом того, що вірус міг з’явитися в Італії навіть ще раніше. Там небувало велику кількість важких випадків пневмонії і грипу реєстрували ще в першому кварталі 2019 року.

За словами дослідників, їхні висновки також показують, що вірус довгий час може бути в сплячому стані, періодично спричиняючи масштабні спалахи.

Тим часом американська біотехнологічна компанія Moderna оголосила, що її експериментальна вакцина від COVID-19 показала ефективність на рівні 94,5 %. Наразі препарат проходить останню фазу клінічних випробувань. Згідно з доповіддю, результат перевищив усі очікування.

Це означає, що вже в грудні США дасть зелене світло двом вакцинам від коронавірусу. Першу розробляє Pfizer разом із німецькою BionTech.

Як очікується, до кінця року в країні будуть доступними 60 мільйонів доз вакцини. А наступного року уряд США планує забезпечити доступ до більш ніж мільярда доз. Цього буде цілком достатньо для населення США, яке становить 330 мільйонів.

Головна перевага вакцини Moderna в тому, що її не треба зберігати за екстремально низьких температур, як препарат Pfizer, який буде ефективним лише, коли його зберігати за мінус 80 градусів Цельсія. Якщо ж покласти його у звичайну морозильну камеру, то він зберігатиметься до п’яти днів.

Для вакцини Moderna прийнятною вважається температура плюс 2-8 градусів. Тож її можна зберігати місяць. А якщо зменшити температуру до мінус 20 градусів, то препарат не втрачає властивостей до пів року.

7. Різдвяний ярмарок для автомобілістів: як у Баварії обійшли карантинні обмеження

Ярмарок всупереч пандемії
Ландсгут, Німеччина

Власник готелю в баварському місті Ландсгут придумав, як в умовах пандемії й часткового карантину подарувати місцевим жителям різдвяний настрій. Він організував ярмарок для автомобілістів. Захід майже нічим не відрізняється від інших. Єдина різниця в тому, що потрапити туди можна лише на власному авто.

[Патрік Шмідт, організатор різдвяного ярмарку]:
«Це була спонтанна ідея на тлі другого карантину. Я подумав, що в нас працює ресторан для автомобілістів, чому б не зробити ярмарок для автомобілів? Тому протягом тижня ми все встановлювали, а сьогодні у нас відкриття».

Щорічно на 2500 різдвяних ярмарків Німеччини приходить коло 160 мільйонів відвідувачів. На цьому зберегли всі атрибути, зокрема й штучний сніг.

[Патрік Шмідт, організатор різдвяного ярмарку]:
«У нас тут печеня, смажені каштани, мигдаль, пельмені, глінтвейн, млинці. Тобто все що завгодно».

У Німеччині триває 30-денний частковий карантин, тому бари, ресторани, театри та музеї закриті.

Місцеві жителі раді можливості кудись вибратися.

[Манфред Граф, відвідувач ярмарку]:
«У такі часи це найкраще рішення. Просто так гуляти заборонено».

[Антон Колбінгер, відвідувач ярмарку]:
«Я вперше цього року почув різдвяні пісні, уже поринаю в атмосферу. Але відчути Різдво сповна допоможе його наближення».

[Анді Тамм, відвідувач ярмарку]:
«Прекрасна ідея. Так можна купити якусь їжу, як на звичайному ярмарку. Добре придумали».

Слід зазначити, що найяскравішим та найавтентичнішим уважають інший баварський ярмарок — у Нюрнберзі. Однак цього року через пандемію його вирішили не проводити.

8. Будинки із соломи та глини — новий тренд у Марокко

Мода на екобудинки
Бен-Сліман, Марокко

Такі химерної форми будинки — новий тренд у Марокко. Точніше, не новий, а добре забутий старий. Тут дедалі популярніші будови з глини та соломи. Їх просувають як екологічну альтернативу звичним будинкам.

[Юнісс Уазрі, голова будівельної компанії]:
«Ми використовуємо місцеві природні матеріали, зокрема глину. Ці будинки мають низку переваг, якщо порівняти з будівлями, побудованими з бетону й каркаса».

Юнісс Уазрі почав зводити такі будинки в сільській місцевості чотири роки тому. Крім глини й соломи, використовує дерево, камінь та очерет.

А це одна із вдячних клієнток. Вирішила обміняти квартиру в місті на екобудинок. На будівництво її нового місця проживання площею 163 квадратні метри знадобилося близько пів року.

Тепер житло гріє їй не лише душу. Матеріал, з якого воно побудоване, має високі теплоізоляційні властивості, тому можна економити на електроенергії та опаленні.

[Хадіджа Дріуїч, власниця екобудинку]:
«Це екологічно, у фарбі та плитці немає хімікатів. Тут ще добра звукоізоляція. Якщо ми в приміщенні, а в сусіда, наприклад, працює водяна турбіна чи шумлять тварини, ми нічого не чуємо».

А цей екобудинок побудували як готель для туристів, які хочуть пожити в традиційних житлах.

[Файсель Нссірі, власник екобудинку]:
«Він ідеально вписується в атмосферу сільської місцевості. Я працюю у сфері сільського туризму, і мені здається, люди його оцінять».

Архітектор поставив уже 20 таких будинків у семи регіонах країни. Каже, що попит на них зростатиме.

9. Чарівний світ Санти за оргсклом: магазини США бережуть традиції

Санта-Клаус за оргсклом
Бріджпорт, США

Одна з мереж торгових центрів у США придумала, як підтримати давню традицію і водночас гарантувати безпеку гостей. Санта-Клауси в цих магазинах зустрічатимуть маленьких відвідувачів за оргсклом.

Посидіти в них на коліні цьогоріч не вийде. Та й поговорити через перегородку непросто. Але працівники торгових центрів уважають, що це ліпше, ніж узагалі відмовитися від зустрічей із Сантою.

[Лоретта Меркадо, головний менеджер мережі торгових центрів]:
«Діти такі раді сюди приходити. Звісно, зараз непрості часи, триває епідемія коронавірусу. Але ми не хотіли відмовлятися від традиції чарівного світу Санти. У наших магазинах ми зберігаємо її вже багато років».

[Дон Лемай, Санта-Клаус]:
«Цього року переді мною поставили оргскло. Почути бажання дітей складніше, бо зазвичай спочатку вони соромляться голосно говорити. Однак тут усі дуже стараються, щоб забезпечити дотримання соціального дистанціювання, а також шанобливо ставляться до здоров’я інших людей».

І батьки, і діти раді, що торгові центри в місті Бріджпорт змогли забезпечити необхідні умови.

[Джіа Вілсон, маленька відвідувачка]:
«Це була найкраща мить мого життя».

[Стефані Соурс, відвідувачка]:
«Попри те що зараз пандемія, важливо, щоб діти однаково могли дотримуватися якихось традицій».

Знаменита американська мережа торгових центрів Macy’s цього року відмовилася від особистих зустрічей із Санта-Клаусами, бо, як вона повідомила, через великий наплив відвідувачів не може гарантувати безпеку гостей. Так, торік подивитися на Санту в магазині в Нью-Йорку прийшло понад 250 тисяч осіб.

Утім, дрібніші магазини у період пандемії насилу приваблюють покупців. Їм Санта, хоч і за оргсклом, може дати змогу заробити під час карантинного Різдва трохи більше.

10. Якщо не летить, нехай їде: бразильці перетворили моноколесо на електромітлу

«Літальна мітла» на моноколесі
Сан-Паулу, Бразилія

Якщо мітла не злітає, то можна змусити її їхати. Так вирішили двоє бразильських шанувальників Гаррі Поттера. Вони оснастили моноколесо стилізованою мітлою з довгим держаком. Тепер незвичайний транспорт ганяє дорогами Сан-Паулу.

[Алессандро Руссо, винахідник моторизованої мітли]:
«У фільмах про Гаррі Поттера керують мітлою, спираючись на неї всім тілом. Я подумав, що в нас уже є транспортні засоби, якими треба керувати, зберігаючи рівновагу тіла. Якщо ми робитимемо це не ногами, а мітлою, тоді, можливо, виникне відчуття польоту на мітлі».

Транспорт у вигляді мітли незмінно приваблює інтерес містян.

[Алессандро Руссо, винахідник моторизованої мітли]:
«Я кажу друзям, що тепер їжджу до булочної лише на мітлі, і це не жарт. Я так і роблю. Мітла стала повсякденним засобом пересування. І це весело».

Друзі-винахідники планують продавати електромітли по 750 доларів. Вони сподіваються, що власники такого транспорту навіть зможуть грати у квідич — вигадану спортивну гру з романів про Гаррі Поттера.

11. Оперний співак дає концерти з вікна своєї квартири в Парижі

Концерт із вікна
Париж, Франція

Арії з вікна. Відтоді як у Франції ввели повторний карантин, оперний співак Стефан Сенешаль знову став радувати сусідів своїм тенором.

[Стефан Сенешаль, оперний співак]:
«Коли запровадили карантин, культурне життя повністю зупинилося. Виникло відчуття, що це справді кінець. Культура — це носій соціальних зв’язків».

До карантину Стефан виступав на сценах Парижа та Нью-Йорка. У період пандемії його мистецтво дістало особливу місію: не лише зблизити людину з прекрасним, але й зробити людей ближчими одне одному.

[Стефан Сенешаль, оперний співак]:
«Першого дня карантину у Франції я заспівав “Марсельєзу”. Багато хто, визирнувши з вікна, подумав: “Він з’їхав з глузду”. Але потім люди почали розмовляти одне з одним. І я подумав: “Це чудово. Люди, замкнені у квартирах, але спілкуються через вікна”».

Стефан виступає вечорами щопонеділка й щоп’ятниці, ретельно продумуючи програму. Коли він хоче трохи «струснути» публіку, то виконує гімн Франції. А після виборів в Америці заспівав гімн США.

Водночас Стефан, хоч і не працює, державної допомоги не отримує, бо його річний дохід до пандемії перевищував допустимий ліміт.

Сьогодні він живе на зекономлені гроші. Доводиться багато в чому себе обмежувати.

[Стефан Сенешаль, оперний співак]:
«Я намагаюся економити. Їм макарони, рис і картоплю. І я дуже погано готую. Це катастрофа».

Своїм мистецтвом Стефан хоче дати людям надію та їх об’єднати.

[Стефан Сенешаль, оперний співак]:
«Я хочу проявити солідарність із французами під час ізоляції та й годі. Якщо це вийде, а Стефана Сенешаля після цього всі забудуть, я однаково радітиму».

12. «Сади світу» в Берліні пропонують здійснити кругосвітню подорож

Подорож садами світу
Берлін, Німеччина

У Берліні пропонують здійснити подорож садами світу, не залишаючи місто. Вони розташовані в парку відпочинку «Марцан». На 43 гектарах розташувався китайський, східний, італійський та інші сади. Усього їх 18.

Парк «Марцан» заснували 87-го року. А через сім років тут почали закладати китайський сад. До 2000-го він був готовий і став найбільшим китайським садом Європи. Потім виникла ідея створити парковий ансамбль під назвою «Сади світу».

[Беате Ройбер, куратор садів]:
«Це щось особливе не лише для Берліна, а й для всієї планети. Стільки різноманітних садів, традиційних і сучасних, зроблених із високоякісних конструкцій, можна побачити лише тут».

Італійський сад відкрився 12 років тому. Він занурює в епоху Відродження. Архітектуру створено за зразками відомих вілл Тоскани й садів Боболі. У парку також є сади, присвячені культурам Австралії, Таїланду та ПАР.

[Беате Ройбер, куратор садів]:
«Тут ви, як і раніше, можете здійснити невелику кругосвітню подорож різними континентами, бо сади здебільшого відкриті. Як і завжди, на зиму ми закрили японський та корейський сади. Але до всіх інших можна зайти й помилуватися архітектурою різних куточків світу».

«Сади світу» в Берліні відкриваються щодня о 9 ранку й працюють до темноти.

13. «Мама буйволів»: жителька Гонконгу піклується про дику худобу на острові Лантау

«Мама буйволів»
Гонконг, Китай

Цей бик із кличкою Нгау-Нгау назавжди змінив життя Джин Лун, що мешкає на острові Лантау в Гонконзі. Вона зустріла його 12 років тому. У нього був вивихнутий тазостегновий суглоб і розпухла нога. Жінка надала буйволу притулок.

Нгау-Нгау одужав і зміцнів. А Джин захотіла піклуватися і про інших буйволів. Колись вони були свійськими й орали рисові поля, але ось уже три десятиліття бродять самі собою. Зараз на острові їх коло сотні.

[Джин Лун, жителька острова Лантау]:
«Мені дуже подобається про них піклуватися, а їм до вподоби моя турбота. Ми порозумілися й полюбили одне одного. Цій історії вже 12 років».

Місцеві жителі прозвали Джин мамою буйволів. Вона відвідує тварин щодня. Якщо бачить травми, то обробляє їх. Якщо все гаразд, то просто спілкується з рогатими підопічними.

На фрукти й медикаменти для буйволів літня жінка щомісяця витрачає майже 400 доларів США. Щоб вистачало грошей, повернулася на роботу. Допомагають і сусіди.

Джин каже, що тварини травмуються через викинуте будівельне сміття, тому часто потребують допомоги.

[Джин Лун, жителька острова Лантау]:
«Буває, буйволи, шукаючи їжу, забираються наверх й поводяться безтурботно. Вони ні на що не зважають і забувають про обережність, бо не розуміють, що сміття небезпечне. Вони йдуть по ньому й ранять ноги».

Узимку трава зникає, і для буйволів настають важкі часи. Влада рекомендує не годувати тварин, але жінка однаково купує для них сіно. Каже, що інакше старим буйволам просто не вижити. На сіно щорічно йде майже 20 тисяч доларів США.

На думку фахівців, буйволи — важлива складова екосистеми острова з його водно-болотними угіддями. Джин неодноразово зверталася до уряду Гонконгу, прохаючи подбати про тварин, але прогресу поки немає.

[Джин Лун, жителька острова Лантау]:
«Я хочу зберігати популяцію буйволів і робитиму це, поки влада не почне їм допомагати і їх захищати, та поки не з’являться інші люди, які всім серцем захочуть піклуватися про буйволів. Тоді я зможу по-справжньому вийти на пенсію».

Жінка вважає, що без буйволів острів Лантау втратить свою чарівність.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: