29.10.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 25 по 29 жовтня)

Огляд світових подій (з 25 по 29 жовтня)

1. У В’єтнамі понад 50 осіб стали жертвами зсуву Тайфун «Молаве» В’єтнам Тайфун «Молаве» налетів на..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

1. У В’єтнамі понад 50 осіб стали жертвами зсуву

Тайфун «Молаве»
В’єтнам

Тайфун «Молаве» налетів на В’єтнам і спричинив зсуви. Рятувальники розбирають завали.

Так, у віддаленій місцевості провінції Куангнам зсув зійшов на село. Загинуло щонайменше 53 людини. 34 жителів удалося врятувати, ще 13 шукають.

«Молаве» став одним із найсильніших тайфунів у В’єтнамі за останні 20 років. Від розгулу стихії постраждало 56 тисяч будинків. Мільйони жителів залишилися без електроенергії.

Вдаривши по центральній частині країни, у середу тайфун ослаб до тропічної депресії. Наступного дня в найбільш постраждалих регіонах розпогодилося, що допомагає роботі рятувальників.

Цей тайфун — лише остання крапля в низці стихійних лих, від яких В’єтнам постраждав у жовтні. У країні йдуть сильні дощі, спричиняючи повені та зсуви. Постраждало більш як мільйон осіб, понад 150 загинуло. Десятки вважають зниклими безвісти. Служби порятунку працюють на межі можливостей.

2. Біля берегів Франції перекинувся човен із мігрантами — четверо осіб загинуло

Перекинувся човен із мігрантами
Лон-Плаж, Франція

Біля французького міста Лон-Плаж перекинувся човен з іранськими мігрантами. Вони намагалися перетнути Ла-Манш і потрапити до Великої Британії.

Загинуло двоє дітей п’яти та восьми років, а також чоловік і жінка. Ще 15 осіб вдалося врятувати. Вісім із них постраждали від переохолодження, у двох була зупинка серця.

[Ерве Турмент, заступник префекта Дюнкерка]:
«Усіх евакуювали. Я організував ретельні пошуки, які зараз у пріоритеті. Тут є обладнання для надання допомоги постраждалим, які в будь-якому стані».

Постраждалих мігрантів доставили до лікарень Кале й Дюнкерка, інших затримали для опитування.

Човен перекинувся за два кілометри від берега. Його помітив місцевий яхтсмен. До місця лиха вирушило чотири французьких патрульних судна й одне рибальське, а також вертоліт.

Причину інциденту поки не встановлено. Відомо, що цього дня на Ла-Манші був сильний, поривчастий вітер.

Цього року перепливли протоку й перебралися до Великої Британії 7400 мігрантів. Щонайменше сім осіб загинуло. У 2019 році Ла-Манш перетнуло 1800 шукачів притулку, загинуло четверо.

Британський уряд неодноразово вимагав від французької влади вжити дієвих заходів для запобігання нелегальній міграції через Ла-Манш. Однак та каже, що Велика Британія як магніт притягує мігрантів, і їх важко зупинити.

Шукачі кращого життя перетинають протоку на переповнених гумових човнах або на саморобних плотах. Іноді просто вплав.

3. Азербайджан і Вірменія звинуватили одне одного в чергових ракетних обстрілах

Нові обстріли
Конфлікт у Нагірному Карабасі

Режим припинення вогню в Нагірному Карабасі, про який сторони домовилися у Вашингтоні минулого тижня, порушено. Азербайджан і Вірменія звинувачують одне одного в обстрілі.

Це пологовий будинок у Степанакерті — столиці Нагірного Карабаху. Тут є постраждалі. А це карабаське місто Шуша. Уряд повідомляє про одного загиблого.

Вірменія також підтвердила, що Азербайджан узяв під контроль стратегічне місто Губадли, що на кордоні з Іраном.

Азербайджан показав кадри зі свого міста Барда й заявив про 21 загиблого внаслідок обстрілу з боку Вірменії.

Водночас обидві сторони відкидають звинувачення на свою адресу.

Це найсерйозніший воєнний конфлікт на Південному Кавказі за останні приблизно 30 років. І є побоювання, що до нього може долучитися Росія і Туреччина.

Анкара — союзник Баку. Президент Туреччини Таїп Ердоган повідомив, що недавно обговорив ситуацію з Володимиром Путіним і закликав його зробити крок у бік залагодження конфлікту.

[Таїп Ердоган, президент Туреччини]:
«Зробімо цей крок. Якщо він буде щирим, то давайте його зробимо. Потрібно кардинально вплинути на проблему. Ми щирі в цьому питанні й, сподіваюся, ви теж. Зробімо цей крок. Це була хороша зустріч».

Азербайджан не визнає відділення Нагірного Карабаху і, як і раніше, уважає його своєю територією. Вірменія каже, що в самопроголошеній республіці проживають етнічні вірмени й що вони потребують її захисту.

4. Через другу хвилю COVID-19 Німеччина та Франція на місяць запроваджують карантин

Влада запроваджує на місяць карантин
Франція ― Німеччина

Франція і Німеччина знову вводять карантин, що триватиме до грудня. Французький МОЗ із середини жовтня щодня реєструє десятки тисяч випадків зараження коронавірусом. Німецькі медики виявляють тисячі інфікованих.

Президент Франції Еммануель Макрон оголосив, що в країні закриють бари, ресторани й торгові точки, які не продають основних товарів. Люди й далі ходитимуть на роботу, якщо її не можна виконувати віддалено. Школи залишаться відкритими. На вулицю можна виходити лише в разі потреби, також дозволені короткі прогулянки поруч із будинком. Громадські зібрання заборонені. Не можна їздити до інших регіонів країни.

[житель Парижа]:
«Не знаю, чи має Макрон рацію. Це дуже складне рішення. Але я можу його зрозуміти — це ж стосується здоров’я».

Тим часом канцлер Німеччини Ангела Меркель запроваджує обмеження з 2 листопада. Закриються заклади громадського харчування, тренажерні зали, театри, парки розваг, ярмарки, косметичні салони та готелі. Збиратися можна групами до десяти осіб, причому це повинні бути члени однієї чи двох сімей, не більше. Поїздки країною дозволено лише ділові. Люди й далі працюватимуть. Школи, дитсадки та церкви будуть відкритими.

У Франції загалом виявлено понад мільйон 200 тисяч випадків зараження. Померло більш як 35 тисяч осіб.

У Німеччині всього зареєстрували коло 500 тисяч випадків зараження й понад десять тисяч смертей.

Другу хвилю епідемії переживають й інші країни Євросоюзу. Усього за тиждень кількість померлих від COVID-19 у всій Європі зросла майже на 40 %. Водночас у ЄС вакцину від коронавірусу обіцяють почати постачати у великих масштабах тільки з квітня.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Європейської комісії]:
«У кращому разі ми побачимо щомісячні поставки обсягом від 20 до 50 мільйонів доз. Компанії зможуть масштабно випускати вакцини у квітні (наступного року)».

Європейський Союз уклав контракти на постачання вакцин із компаніями Johnson&Johnson, AstraZeneca й Sanofi. Вони мають випустити для ЄС 400 мільйонів доз.

5. ООН: із початку року коло 6000 афганців було вбито чи поранено

Черговий теракт
Кабул, Афганістан

За перші дев’ять місяців 2020 року в Афганістані було вбито чи поранено близько 6000 осіб. Такі дані наводить ООН.

Попри спроби укласти мир з угрупованням «Талібан», зусилля влади поки не увінчалися успіхом. Останніми тижнями активізувалися бої в деяких регіонах країни. Почастішали й теракти.

Це результат вибуху в Кабулі, який стався у вівторок. Загинуло троє цивільних, 14 осіб дістали поранення.

За даними влади, вибухові речовини здетонували біля будівлі міністерства внутрішніх справ країни.

[Хуссейн Набізада, свідок]:
«Я був трохи далі звідси. Але коли почув вибух, то підійшов ближче й побачив багатьох поранених, зокрема дітей, які лежали на землі. Цією дорогою ходять школярі. Тут неподалік школа».

Відповідальність за вибух не взяло жодне угруповання, проте влада підозрює «Талібан».

24 жовтня в Кабулі теж стався теракт за участю смертника. Тоді бомба вибухнула в освітньому центрі й убила 24 людини, серед яких й учні-підлітки. Поранених — десятки.

Тим часом у Досі продовжаться переговори між представниками влади країни й афганськими бойовиками. Подію назвали історичною, бо сторони, які воюють, уперше за десятиліття зустрілися наживо. Однак вони ніяк не можуть дійти згоди щодо низки питань.

6. Хорватія прагне стати лідером із виробництва оливкової олії

Виробництво оливкової олії
Бале, Хорватія

Хорватський півострів Істрія, що в Адріатичному морі, прагне вийти на перше місце у світі з виробництва оливкової олії. І він має всі шанси. 2020 року Flos Olei — міжнародний путівник із цієї продукції — знову назвав його найліпшим у світі регіоном для виробництва оливкової олії першого віджиму. Цю першість він утримує вже шостий рік поспіль.

[Денис Івосевич, голова туристичного управління Істрії]:
«Маємо понад 70 видів олії, і ми постійно перемагаємо. Нас включають до списку з 500 найліпших виробників оливкових олій світу. З 2005 року в спеціалізованому путівнику ми щороку посідаємо перші місця щонайменше в одній категорії».

Загалом путівник містить більш як 70 невеликих підприємств Істрії, що виробляють оливкову олію.

Експерти кажуть, що тутешня олія настільки якісна, бо на півострові немає масового виробництва.

[Мануель Грубич, власник заводу з виробництва олії]:
«Нам пощастило з місцем розташування й рельєфом. У нас велика різноманітність видів і немає масового виробництва. Ми виробляємо небагато. Наприклад, оливкові плантації належать сімейним компаніям. Урожай збираємо вручну й одразу переробляємо».

Мирослав Пілсен за професією юрист. Однак 20 років тому він створив оливкову плантацію. Його компанія щороку виробляє близько 2000 літрів високоякісної оливкової олії. Продають її приблизно по 94 долари за літр.

Пілсен каже, що визнання міжнародного путівника допомагає місцевому туризму.

[Мирослав Пілсен, виробник оливкової олії]:
«Не кожна країна це має. Скрізь є клуби, море і так далі. Але не всі країни мають таку оливкову олію й оливки. І це впливає на туризм. Ми бачимо, що люди вважають Істрію туристичним напрямком. І це також місце найкращої оливкової олії».

Торік Хорватія виготовила 3500 тонн оливкової олії. Проте ці обсяги поки не можуть зрівнятися з виробництвом в Іспанії, яке вважають найбільшим у світі. Там щороку роблять понад 1,3 мільйона тонн олії.

На Іспанію припадає більш ніж половина всієї оливкової олії, виробленої в ЄС. За нею іде Італія, Греція та Португалія.

7. Японські вчені наочно показали, як поширюються частинки вірусу

Як поширюється вірус
Наочна цифрова інсталяція

Сьогодні у світі маски стали одним з основних засобів захисту від коронавірусних частинок. Їхнє завдання — зупиняти мікроскопічні водяні краплинки, які можуть переносити SARS-CoV-2.

Утім, загроза вірусу залишається невидимою для людського ока. Наскільки маски нас захищають? Відповідь на це запитання вирішили дати японські вчені. За допомогою суперкомп’ютера вони створили цифрове зображення того, як рухаються частинки вірусу.

Цю графіку створили вчені з Інституту фізико-хімічних досліджень міста Кобе. У дослідженнях їм допоміг японський суперкомп’ютер Фугаку.

Ось що відбувається, коли заражена вірусом людина співає. А це вже наслідки кашлю.

[Макото Цубокура, професор Університету в Кобе]:
«Якщо показати наочно, як вірус поширюється, то, можливо, люди усвідомлять ризики й ґрунтовніше подумають, як захиститися».

Дослідники кажуть, що висока вологість сприяє швидшому поширенню SARS-CoV-2. Особливу увагу приділили найбільш мікроскопічним частинкам вірусу. Припускають, що вони можуть прикріплятися до краплинок води й залишатися в повітрі впродовж хвилин і навіть годин. Вони також можуть накопичуватися в погано вентильованих приміщеннях.

Дослідники також порівняли рівень захисту різних типів масок для обличчя. І дійшли висновку, що щити менш ефективні, ніж маски, які закривають рот і ніс.

[Макото Цубокура, професор Університету в Кобе]:
«Ми не кажемо, що тепер треба носити лише маски. Та якщо є можливість, обирайте їх. Якщо ж ви одягаєте щит, то треба розуміти, який ризик це несе, і використовувати його правильно».

Японські вчені також підтвердили ефективність дотримання дистанції між людьми в різних приміщеннях. Вони рекомендують перебувати один від одного на відстані не менш як два метри.

8. Чи допоможе панцир жука зробити будматеріали міцнішими

Жук допоможе в будівництві?
Лондон, Велика Британія

Панцир цього жука може витримати удар пташиного дзьоба, лапи тварини й навіть вагу автомобіля Toyota Camry.

Тепер же вчені досліджують цю комаху під назвою диявольський броненосний жук, сподіваючись, що це допоможе створювати міцніші будматеріали.

Перші результати опублікували в журналі Nature. Дослідники кажуть, що панцир жука складається із шарів, які стикуються візерунком, що нагадує зуби пилки.

Як з’ясувалося, він може витримати тиск, який майже в 40 тисяч разів перевищує вагу комахи. Це, наприклад, якби 90-кілограмовий чоловік витримав вагу 3,5 мільйони кілограмів.

[Макс Барклі, фахівець із питань жуків]:
«Насправді, зберігати їх дуже складно, бо вельми непросто проткнути їх голкою. Треба просвердлювати його стоматологічним дрилем. Це велика проблема».

Вчені використовували електронний мікроскоп і комп’ютерну томографію, щоб вивчити скелет жука.

[Боюй Чень, дослідник жуків]:
«Отже, ці жуки не лише сильні, але й можуть розплющувати своє тіло, щоб потрапляти в тріщини кори дерева й висмоктувати його сік. Коли по ньому проїжджає машина, він, імовірно, може сплюснутися й відновитися».

Дослідники сподіваються, що жук допоможе їм зробити прорив не лише в будівництві, але й у інших галузях, наприклад, в автомобілебудуванні та авіації.

9. Солодощі для душі: ізраїльські волонтери допомагають літнім під час ізоляції

Солодощі та спілкування для літніх
Раанана, Ізраїль

Ізраїльський волонтер Дін Белз щоп’ятниці пече пироги для бабусь і дідусів, які почуваються самотніми під час нового карантину. Солодка випічка та коротке спілкування додає радості суботньому дневі, який в Ізраїлі вважають святковим.

[Дін Белз, волонтер]:
«Вони хочуть із кимось побути, рідні їх майже не відвідують. Тому пиріг, який приносять у вихідні, дарує їм радість. Пиріг чи бесіда — неважливо, головне — увага».

Благодійний проект «Солодощі для душі» охопив тисячу стареньких ізраїльтян у місті Раанана.

[Сара Вайнстен, жителька Раанани]:
«Самотність повертає в минуле, і це важко. Ми сидимо серед чотирьох стін, і це непросто. А коли стукають у двері й дарують пиріг, кажуть, що принесли на шабат солодощі, знаєте, що ми відчуваємо? Я бачу, що хтось думає про мене і я не одна в цьому світі».

Проект розпочав торік пекар-аматор із Тель-Авіва. Він хотів підняти настрій тим, хто не виходить із дому через хворобу. У березні через пандемію волонтери зупинили свою роботу, щоб випадково не заразити підопічних.

[Ітамар Глейзер, керівник проекту «Солодощі для душі»]: чол
«За два тижні після того, як закрили проект, літні люди почали телефоном запитувати, чому їх перестали відвідувати. Хтось казав, що можна просто прийти в масці й залишити пиріг за дверима. А одна жінка навіть сказала, що більше боїться померти від самотності, ніж від вірусу».

Після цього проект відновили й більше не зупиняли.

[Шарон Ярон, волонтерка]: жін
«Люди дуже хочуть спілкуватися. Не треба багато: просто постояти за дверима чи принести пиріг. Люди хочуть, щоб їх бачили. І це дуже відрізняється від того, як було до коронавірусу. Раніше рідні приходили до них, а тепер не можуть. Тому приходимо ми, волонтери, і це дає стареньким відчуття значущості, розвіює самотність».

Багато підопічних чекають волонтерів увесь тиждень і кажуть, що для них це тепер найяскравіша подія в житті.

10. У кенійському заповіднику Амбоселі народилася рекордна кількість слоненят за рік

Бум народжуваності серед слонів
Кенія

У Національному парку Амбоселі, що в Кенії, почався справжній бебі-бум серед слонів. Цього року народилося 205 малят. Працівники заповідника пояснюють це тим, що в попередні два роки було багато дощів.

[Синтія Мосс, голова фонду Amboseli Trust for Elephants]:
«Очікуємо ще більшого поповнення, бо в грудні зазвичай народжується багато слонів. Та в нас уже рекорд. Для Амбоселі це найбільша кількість слоненят, що народилися за рік».

В Амбоселі періоди сильних засух стали частіше змінювати затяжні дощі. Завдяки цьому слони мають, що їсти.

[Синтія Мосс, голова фонду Amboseli Trust for Elephants]:
«Зазвичай цієї пори року, коли закінчується посушливий сезон, не побачиш стільки трави. Але зараз слони поки мають трохи їжі й вони добре почуваються».

У заповіднику також запобігають браконьєрству. Керівництво збільшило штат доглядачів. Ними працюють місцеві жителі. Вони регулярно патрулюють національний парк. Зараз тут мешкає понад 1500 слонів.

Популяції сірих гігантів збільшилися й у всій Кенії.

[Патрік Омонді, співробітник Служби охорони дикої природи Кенії]:
«Гадаю, наша країна перебуває на шляху відновлення (популяції слонів). 73-го року в Кенії було 167 тисяч цих тварин, а 89-го залишилося лише 16 тисяч. Сьогодні ми можемо впевнено сказати, що популяція подвоїлася. Маємо майже 35 тисяч слонів».

Однак небезпека для слонів однаково є. Наступний рік може виявитися посушливим, і тоді дитинчатам буде важко вижити. До того ж браконьєрство повністю поки не викорінили.

Національний парк Амбоселі розташований на південному сході Кенії. Його площа — майже 400 квадратних кілометрів. Звідси видно мальовничу гору Кіліманджаро. На її тлі люблять фотографуватися туристи. Тут, крім слонів, мешкають носороги, леви, гепарди, антилопи гну та інші тварини.

11. Іскри з-під мечів і вм’ятини на шоломах: як проходять середньовічні бої в Австралії

Середньовічні бої
Тувумба, Австралія

Підготовка до бою. Учасники надягають захисне спорядження в стилі Середньовіччя. Такі обладунки дуже знадобляться. Адже на рингу битимуться справжньою холодною зброєю.

В австралійському сільському регіоні Дарлінг-Даунс стають дедалі популярнішими бої XVI століття.

[Кайл Веблін, учасник змагань]:
«Ми надягаємо повні обладунки й потім боремося. Б’ємося на мечах зі щитами або на сокирах зі щитами, чи будь-якою іншою зброєю. Переможця визначають за очками, як у боксі».

Спортсмени тренуються тричі на тиждень. Вони наполягають, що це саме спорт, а не просто історична реконструкція.

[Джейкоб Дейвс, учасник змагань]:
«Зброю зроблено з металу. Коли б’єш, то в повітрі залишається запах, як від зварювання».

18-річний Клей Арнольд знайшов цей клуб у соціальних мережах. Тепер намагається переконати своїх родичів, що цей спорт безпечний.

[Клей Арнольд, учасник змагань]:
«Батькові це подобається. Він уважає, що це круто й що це найкраща у світі річ. Мама спочатку була налаштована трохи скептично, але тепер їй теж починає подобатися. Але бабуся не хоче приходити й на мене дивитися. Її це лякає».

Учасники змагань кажуть, що цей спорт приваблює найрізноманітніших людей. Серед них багато тих, хто захоплюється бойовими мистецтвами.

[Джейкоб Дейвс, учасник змагань]:
«Тут від шоломів летять іскри, гнуться мечі, на шоломах залишаються вм’ятини. Це чистий адреналін».

До слова, у Середньовіччі така броня вважалася ціннішою за саму зброю. Вона була дуже важкою, тому, щоб її носити, потрібна була добра фізична підготовка.

12. В Одесі триває виставка китайських художників з усього світу

«Мистецтво Чжень, Шань, Жень»
Одеса, Україна

Шлях духовного росту — на полотнах китайських художників. В Одесі відкрилася міжнародна виставка «Мистецтво Чжень, Шань, Жень», тобто «Мистецтво Істини, Доброти й Терпіння».

40 робіт дванадцятьох авторів показують високі прагнення людини, а також самовідданість і безстрашність перед труднощами.

[Олександра Гончаренко, організаторка виставки]:
«Картини написано в стилі нью ренесанс — нове відродження. Сьогодні багато художників забули цей стиль».

Принцип «Істина‒Доброта‒Терпіння» лежить в основі давнього вчення Фалунь Дафа, практикувальниками якого і є всі художники. Вони прагнуть донести, що, змінюючи себе, можна змінити й усе навколо. І навіть перед обличчям жорстокого переслідування треба й далі бути вірними своїм переконанням.

Деякі автори зазнали репресій особисто, бо комуністична влада Китаю вже багато років здійснює масштабні репресії щодо Фалунь Дафа.

[Олександра Гончаренко, організаторка виставки]:
«Почалося це переслідування 1999 року, коли на шлях вдосконалення стало 100 мільйонів осіб. Цзян Цземінь — колишній генеральний секретар — оголосив цих людей поза законом і одноосібно наказав знищити (цих) людей фізично, розорити економічно й зганьбити їхню репутацію».

Виставку засновано 2006 року в Женеві. Відтоді вона періодично поповнюється новими роботами.

[Тарас Комарницький, фаготист Одеського національного театру]:
«Я справді вражений. І найголовніше, що в цих картинах не просто простежується наша реальність, а й духовність, те, що в людини всередині, зв’язок із вищими силами, зі Всевишнім».

[Валерій Токарев, директор художньої школи ім. Костанді]:
«Я здивований і якоюсь мірою захоплений, бо тут роботи дуже високого рівня. Тут чудові композиції, які зворушать кожну людину. Одесити повинні прийти сюди й просто подивитися, можливо, очиститися в наш такий божевільний час».

[Павло Котовщиков, флейтист Одеського національного театру]:
«Виконання художників на високому рівні. Мене ця виставка вразила».

Виставка триватиме до 9 листопада.

13. Пошта фей під деревом: письменниця створила казку для дітей, які нудьгують на карантині

Пошта фей під деревом
Норфолк, США

Під індійським бузком в американському Норфолку розташувалося справжнє містечко для фей. Табличка на дверях повідомляє, що всі мешканки казкового місця міцно сплять.

Імпровізований майданчик для ігор створила дитяча письменниця й журналістка Ліза Суеєй. Їй стало шкода місцевих малюків, які нудьгують під час карантину. Вона й сама має п’ятеро дітей.

[Ліза Суеєй, журналістка й письменниця]:
«Усе почалося з того, що я почула біля будинку дитячий плач. Їм було дуже погано. Я подумала, що треба привнести в їхнє життя трохи чарівного, це має бути щось особливе й для них важливе».

9-річна Мая приходить сюди майже щодня. Під деревом для гостей облаштовано куточок зі столиком і різнокольоровими фломастерами й олівцями. Тут можна написати феї листа й покласти його в спеціальну поштову скриньку. А фея відповість уже наступного дня.

Відповідь від Королеви Лісандри не забарилася.

[Мая, 9-річна жителька Норфолка]:
«Цінні речі отримати непросто. Але ти зможеш їх отримати. Скоро стане краще, я побачила це в майбутньому. Роби те, що маєш робити, і ніколи не бійся старанної роботи чи помилок».

Це місце стало таким популярним, що довелося навіть створити спеціальний вебсайт пошти для тих, хто живе далеко.

[Ліза Суеєй, журналістка й письменниця]:
«Іноді дітям потрібна допомога з уроками, іноді треба розв’язати якусь проблему. Багато хто запитує про COVID і про те, чи можуть феї прогнати вірус. А феї відповідають, що вони тут, щоб подарувати дітям щасливі думки й зробити їх сильнішими, бо найліпший спосіб перемогти пандемію — зберігати сильну свідомість і дух».

За останні кілька місяців пошта отримала понад 700 листів від дітей з округи й навіть сусідніх міст.

14. Тенор Андреа Бочеллі виступив на честь сицилійських міст-об’єктів ЮНЕСКО

Концерт на сходах собору
Ното, Італія

Італійський тенор Андреа Бочеллі виступив на сходах собору сицилійського міста Ното. Йому акомпанував оркестр театру «Массімо Белліні» з Катанії. Концерт присвячено восьми містам Сицилії, внесеним до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

[Андреа Бочеллі, тенор]:
«Я люблю Сицилію, бо на цій землі народилося чимало відомих музикантів. Можливість співати тут для мене дуже багато значить».

Концерт відбувається за підтримки місцевої влади, Департаменту туризму Сицилії, Міністерства культурної спадщини Італії та інших організацій.

До списку ЮНЕСКО увійшли міста з архітектурою «сицилійське бароко». Це Кальтаджіроне, Мілітелло-ін-Валь-ді-Катанія, Модіка, Ното, Катанія, Палаццоло-Акреїде, Рагуза й Шиклі.

Стиль сицилійське бароко з’явився після сильного землетрусу на острові наприкінці XVII століття. Цю форму архітектури застосовували для будівництва соборів, палаців та резиденцій аристократії.

15. Красиве північне сяйво зняли на відео у фінській Лапландії

Північне сяйво
Утсйокі, Фінляндія

Полярне сяйво осяяло вечірнє небо над Утсйокі в Лапландії. На півночі Фінляндії його можна спостерігати з вересня по березень. Кольори залежать від висоти свічення. Цього разу небо стає зеленим, білим і фіолетовим.

Полярне сяйво — це свічення верхніх шарів атмосфери. Воно виникає під час взаємодії магнітосфери із зарядженими частинками сонячного вітру. Таке свічення можна спостерігати біля Північного й Південного полюсів Землі. Передбачити точний час і місце його появи неможливо.

Останніми роками у Фінляндії влаштовували для туристів так зване полювання за північним сяйвом. Мандрівники милувалися ним в автобусах із прозорим дахом чи просто неба. Також тут є готель, де стоять будиночки з прозорими куполами.

Однак цього року пандемія скасувала ці екзотичні розваги, бо туристів до Фінляндії поки не пускають. Тож північним сяйвом милуються місцеві жителі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: