24.06.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 8 по 12 листопада)

Огляд світових подій (з 8 по 12 листопада)

1. Наслідки «Ети»: вулиці міст Мексики перетворилися на річки Вулиці перетворилися на річки Вільяермоса, Мексика Це..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

1. Наслідки «Ети»: вулиці міст Мексики перетворилися на річки

Вулиці перетворилися на річки
Вільяермоса, Мексика

Це столиця мексиканського штату Табаско — місто Вільяермоса. Зараз воно більше нагадує Венецію — місцеві вулиці перетворилися на канали з водою. Це наслідки шторму «Ета». Постраждали й інші міста регіону.

[місцева жителька]:
«Усе це звалилося на нашу голову, і що тепер? Ми хочемо допомоги від влади. Побачимо, чи вона допоможе. У нас залишилися лише кури. І ще порося. Ось і вся наша їжа, більше нічого немає».

Негода вирувала в регіоні минулих вихідних, і спричинені зливами повені все ще не відступають.

Влада організувала евакуаційні центри, але не всі погоджуються туди йти.

[місцевий житель]:
«Навіщо мені в евакуаційний центр? Щоб заразитися коронавірусом? Вони цього не враховують. Для нас це не варіант. Багато сусідів розмістилося в родичів. А такі, як ми, кому нікуди йти, змушені лишатися тут в умовах негоди».

А це роздача продовольчої допомоги. Не мати їжі страшніше, ніж ризикувати заразитися коронавірусом.

[місцева жителька]:
«Ми чекаємо в черзі. Є безвідповідальні люди, які лізуть уперед. А ми стоїмо тут. Я намагалася пояснити, що має бути якийсь лад. Це складно. І не забуваймо, що тут ковід, і ніхто не тримає дистанції».

«Ета» — 28-й за рахунком шторм з ім’ям в Атлантиці цього року. У різних країнах він забрав життя щонайменше 150 осіб.

2. Вірменія й Азербайджан підписали договір про завершення конфлікту в Нагірному Карабасі

Угода про завершення конфлікту
Нагірний Карабах

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян оголосив, що підписав угоду з лідерами Азербайджану й Росії про завершення воєнного конфлікту в Нагірному Карабасі. Цьому передував більш як місяць кровопролиття.

Президент Нагірно-Карабаської Республіки Араїк Арутюнян написав у фейсбуці, що договір повинен якомога швидше покласти край війні.

За умовами угоди Азербайджан та Вірменія зупиняться на своїх нинішніх позиціях. Уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі та вздовж коридору, який сполучає Нагірний Карабах і Вірменію, розташуються російські миротворці. А біженці повернуться додому до Нагірного Карабаху.

Сторони ще домовилися обмінятися військовополоненими й тілами загиблих.

Після заяви прем’єр-міністра Вірменії про нову угоду кілька тисяч протестувальників зібралося біля урядової будівлі в Єревані, щоб висловити незгоду з договором.

Азербайджан каже, що з 27 вересня захопив велику частину території Нагірного Карабаху, яку втратив під час війни 1991-94 років.

Припускають, що під час нинішнього конфлікту загинуло кілька тисяч людей.

3. У шести штатах досі не оголосили переможця виборів президента США

У шести штатах досі не оголосили переможця виборів президента США

У шести штатах США досі не оголосили переможця президентських виборів. І вони мають критично важливе значення для обох кандидатів. Розрив там часто становить кілька десятків тисяч голосів. Штаб Трампа вимагає перерахунку, заявляючи про значні порушення та фальсифікації.

Вибори досі не завершено
Сполучені Штати Америки

Попри те, що більша частина великих ЗМІ говорить про перемогу Джо Байдена на виборах у США, результати в шести штатах досі не є остаточними. Там розглядають судові позови й перераховують голоси.

У “підвішеному стані” Вісконсин, Мічиган, Пенсильванія, Джорджія, Невада та Аризона.

Нещодавно в Джорджії постановили повністю і вручну перерахувати всі бюлетені. Згідно з останніми даними, там Байден обганяв Трампа на 14 тисяч голосів. Настільки незначний відрив і став приводом для перерахунку. Рішення ухвалили на тлі заяв штабу Трампа про порушення й фальсифікації під час підрахунку бюлетенів у цьому штаті. До 20 листопада за законом тут повинні оголосити остаточного переможця.

У Вісконсині Байден випереджає Трампа всього на 20 тисяч голосів — це близько шести десятих відсотка. Перерахунок призначають, якщо розрив не перевищує одну десяту відсотка. Водночас спікер законодавчих зборів штату висловив занепокоєння через повідомлення про фальсифікації і вкидання бюлетенів, що прийшли поштою.

У Мічигані ж тих, хто проголосував, виявилося на 240 тисяч більше, ніж зареєстрованих жителів, яким уже є 18 років. До того ж не кожен житель штату може голосувати, бо частина населення — іммігранти. Також прессекретар Білого дому недавно оголосила, що вона на руках має сотні офіційних свідчень людей про порушення під час виборів у Мічигані.

Зокрема, у них ідеться, що величезна кількість бюлетенів була з однаковими підписами, а також що одні й ті ж бюлетені по кілька разів проганяли через машини для голосування.

Пенсильванія — ще один важливий штат, де багато виборників. Недавно Руді Джуліані, юрист Дональда Трампа, сказав, що в містах Філадельфія й Піттсбург було подано понад 650 тисяч незаконних бюлетенів. Тобто жоден із них не змогли перевірити спостерігачі від Республіканської партії. Відповідно до закону штату, під час підрахунку повинні бути представники обох політичних сил. Команда Трампа подала до суду.

В Аризоні, де підрахували 98 % бюлетенів, Байден лідирує з відривом усього 10 тисяч голосів. Там теж усе йде до перерахунку. Подано позов, згідно з яким у найбільшому окрузі Марікопа працівники виборчої комісії неправильно інструктували людей, що приходили голосувати особисто, через що автомати не враховували їхніх голосів.

А Джо Байден уже почав виконувати обов’язки президента. Він провів телефонні переговори з лідерами низки країн, зокрема Японії, Південної Кореї та Австралії.

Але не всі лідери поки визнають його переможцем. Так, президент Мексики ще раз зазначив, що привітає переможця тільки, коли завершаться всі судові процеси.

4. Хворих на COVID-19 у світі вже понад 50 млн

Нова хвиля COVID-19
Хворих понад 50 млн

У світі триває нова хвиля пандемії COVID-19. Загалом хворих уже понад 50 мільйонів. І ця кількість швидко зростає на тлі нових спалахів у США та Європі. Водночас чверть усіх інфікованих виявили за останні 30 днів.

Після значного спаду влітку ситуація почала ускладнюватися в холодний період. А в жовтні вже реєстрували нові сумні рекорди. Так, у США за добу вперше виявили понад 100 тисяч хворих.

Колишній голова Управління із санітарного нагляду за якістю харчів і медикаментів США Скотт Готтліб закликав людей бути особливо обережними й напередодні Дня подяки пам’ятати про загрозу. Зокрема він нагадав, що необхідно носити маски та дотримуватися необхідної дистанції.

У США зафіксовано понад 10 мільйонів випадків зараження коронавірусом. За цим показником країна посідає перше місце у світі.

Тим часом у Європі вже виявили понад 12 мільйонів хворих. Це найбільш постраждалий від пандемії регіон. Раніше таким уважали Латинську Америку. У європейських країнах також зафіксували чверть усіх смертей від коронавірусу у світі.

Тож Німеччина, Франція і Велика Британія та ще низка інших країн оголосили, що знову запроваджують карантинні заходи.

Тим часом в Україні виявили приблизно пів мільйона випадків зараження коронавірусом. Померло понад вісім із половиною тисяч.

Загалом у світі через вірус пішло з життя понад мільйон 200 тисяч осіб.

5. Опозиційні гонконзькі депутати масово подали у відставку через дискваліфікацію їхніх колег

Масова відставка законодавців
Гонконг, КНР

15 продемократичних депутатів парламенту Гонконгу оголосили, що йдуть у відставку на знак протесту. Кількома годинами раніше 70-місна Законодавча рада дискваліфікувала чотирьох опозиційних членів. Їх звинуватили в тому, що вони ставлять під загрозу національну безпеку.

[Ву Чхівай, продемократичний законодавець]:
«Рішення, яке сьогодні ухвалила центральна влада, просто свідчить, що розподіл влади в нас заберуть, і вся влада буде сконцентрованою в руках голови адміністрації. І, звісно, цей голова — маріонетка центральної влади в Пекіні. Саме тому ми кажемо, що настав кінець принципу “одна країна — дві системи”».

Дискваліфікація стала можливою після того, як парламент Китайської Народної Республіки ухвалив резолюцію, що дає змогу виключати депутатів зі складу Законодавчої ради Гонконгу без рішення суду.

Тепер це можна робити на основі нового закону про нацбезпеку, який влада КНР запровадила в регіоні влітку. Тож законодавців, яким висунуто звинувачення в підтримці незалежності Гонконгу, зв’язках з іноземними силами чи створенні загрози нацбезпеці, можна позбавляти повноважень.

[Кхуок Кхакхі, дискваліфікований законодавець]:
«Я більше не можу продовжувати свою місію як законодавець — обстоювати демократію і свободу в Раді. Однак можу пообіцяти, що й далі робитиму це разом із жителями Гонконгу. Я й далі обстоюватиму основні принципи свободи, демократії, справедливості та правосуддя. Ми не можемо здатися».

[Алвін Йон, дискваліфікований законодавець]:
«Попереду лежить вибоїста дорога. Буде дуже складно й непросто. Та я вірю в Гонконг і всіх гонконжців просто тому, що ми знаємо, що є численна молодь, чимало гонконжців різного віку, які готові жертвувати заради Гонконгу».

Під час передання Гонконгу від Великої Британії КНР в 1997 році було підписано договір, який на 50 років гарантував регіону демократичні свободи. Однак останніми роками тут постійно спалахують протести, бо, як кажуть люди, керівна в Китаї компартія і далі обмежує їхні права.

6. ЄС наклав мита на товари зі США за субсидування компанії Boeing

Мита набули чинності
ЄС – США

Європейський Союз наклав мита на імпорт американських товарів обсягом чотири мільярди доларів. Про це блок оголосив у понеділок.

Мита схвалила Світова організація торгівлі. Вони стали заходами у відповідь на субсидування авіабудівника Boeing. Суперечка щодо субсидій для авіабудівної галузі між Вашингтоном та Брюсселем триває вже багато років. З боку ЄС у ній бере участь компанія Airbus.

Єврокомісар з питань торгівлі зазначив, що ЄС скасує заходи, якщо те ж саме зроблять і Сполучені Штати Америки.

[Валдіс Домбровскіс, єврокомісар з питань торгівлі]:
«Ми закликаємо США погодитися на те, щоб обидві сторони одночасно скасували всі контрзаходи. Тоді питання буде залагоджено. Усунення мит було б вигідним для обох сторін».

Коли до влади в США прийшов президент Дональд Трамп, відносини між Брюсселем і Вашингтоном стали напруженішими. Білий дім зажадав від ЄС скоротити торговельний дефіцит. Він також запровадив мита на низку європейських товарів.

Щодо суперечки між Boeing і Airbus, то вона триває вже понад 15 років. СОТ визнала частину субсидій з обох боків незаконними. Зрештою 2019 року вона дозволила США стягувати мита з імпорту європейських товарів і послуг. Це позначилося на продажах літаків Airbus, а також вина, сиру й оливкової олії.

Мита з боку ЄС СОТ схвалила в середині жовтня цього року.

7. Вакцина від Pfizer і BioNTech показала ефективність на рівні 90 %

Ефективність на рівні 90 %
Вакцина проти COVID-19

Експериментальна вакцина проти COVID-19, яку розробляє американська компанія Pfizer і німецька BioNTech, показала ефективність на рівні вищому ніж 90 %. Це обнадійливі новини для всіх країн, які намагаються впоратися з другою хвилею пандемії і перемогти вірус, який убив уже понад мільйон жителів планети.

Як кажуть компанії-розробники, поки якоїсь серйозної шкоди здоров’ю від використання вакцини не виявлено. Препарат перебуває на третій фазі клінічних випробувань. Якщо все буде без змін, то вже в грудні вакцину можуть офіційно почати продавати в США.

У такому разі компанії обіцяють до кінця року виробити близько 50 мільйонів доз, а у 2021 році — приблизно мільярд 300 мільйонів доз.

[Альберт Бурла, голова Pfizer]:
«Ми усвідомлюємо, що попит буде набагато більшим за наші виробничі можливості. І зараз ми шукаємо способи, як збільшити продуктивність. Сьогодні щодня в США (від вірусу) гине 1000 осіб, так? Тож не можна гаяти часу».

Експерти висловлюють стриманий оптимізм.

[Вільям Шнаффнер, експерт з інфекційних захворювань]:
«Першою реакцією, звісно, була думка, що це світло в кінці тунелю. Це досить хороші новини, які змушують нас усміхнутися. Однак вакцина поки на стадії розроблення. Ми ще не знаємо, як її сприймуть літні люди. Не вивчено також реакцію вагітних і дітей. Але це перші кроки довгої подорожі».

Водночас деякі держави вже почали укладати угоди про постачання препарату. Так, Чилі закупить у Pfizer і BioNTech 10 мільйонів доз.

8. Литовцям платять, щоб вони обмінювали старі авто на самокати та велосипеди

Велосипед в обмін на старе авто
Литва

Старі автомобілі в Литві перетворилися на своєрідну валюту. Якщо здати машину на утилізацію, то можна отримати від уряду субсидію. За ці гроші дозволено придбати річний проїзний на громадський транспорт або електричний чи звичайний велосипед. Також субсидію видають на купівлю електричних мотоциклів, мопедів і самокатів.

[Раймондас Жемайтіс, співробітник магазину автозапчастин]:
«Клієнтів стало втричі більше. Люди телефонують і запитують. Не всі привозять свої авто, але люди цікавляться».

На купівлю річного проїзного дають 300 євро. На придбання велосипеда чи електросамоката можна отримати 400 євро. Для купівлі електричного велосипеда, мопеда чи мотоцикла допомога становитиме від 700 до 1000 євро.

Останніми місяцями у веломагазинах Вільнюса торгівля пожвавилася.

[Робертас Ясулевічус, співробітник магазину велосипедів]:
«Звісно, відіграла роль пандемія, але в цьому є і заслуга субсидій».

З травня старі машини в утиль здали десять тисяч осіб.

[жителька Вільнюса]:
«Батьки купили річний проїзний на громадський транспорт. Потім ми вирішили, що нам треба електросамокат. Придбали і його. Тепер сперечаємося, хто їздитиме на ньому на роботу».

Литовський уряд виділив на субсидії вісім мільйонів євро. Люди здебільшого витрачають компенсацію на купівлю електричних самокатів.

9. Глиняні плитки рятують корали від зникнення

3D-друковані плитки для коралів
Гонконг, Китай

На дні морського парку Хой Ха Вань, що біля Гонконгу, з’явилися незвичайні будиночки для коралів. Це глиняні плитки з мозаїчним візерунком, які зроблено на 3D-принтері. Інноваційний винахід має допомогти відновити коралові рифи, що зникають.

Над проектом працюють морські біологи й архітектори з Гонконзького університету.

[Девід Бейкер, співробітник Гонконзького університету]:
«Ми виявили, що за короткий проміжок часу на морському дні біля узбережжя не залишилося твердого покриття, до якого могли б прикріпитися корали. Вони не люблять пісок, бо він, як наждак, пошкоджує їхні тканини».

Науковці задумалися, як зробити дно твердим, і вирішили покрити його плиткою, немов підлогу у ванній.

[Крістіан Ланге, співробітник Гонконзького університету]:
«Спочатку ми хотіли зробити їх із бетону, але він може зашкодити довкіллю, бо змінює рівень кислотності води. Тоді ми вирішили використовувати екологічний матеріал, тобто глину. Вона є навіть у ґрунті».

Архітектори зробили майже 130 глиняних плиток. Кілька місяців тому дайвери розмістили їх на морському дні по три штуки. Загалом устелили 40 квадратних метрів. Плитки надійно закріпили.

[Лідія Ротай, співробітниця Гонконзького університету]:
«Це схоже на проектування будівлі, коли потрібно враховувати потреби людей. Те ж саме ми зробили й для коралів. Нам треба було дізнатися, що їм треба для виживання, і спроектувати для них дім».

До кожної плитки біологи прикріпили по шість коралів.

[Вріко Юй, співробітниця Гонконзького університету]:
«Нам треба було обдумати, які види відновити. Щонайперше вони мали бути місцевими».

Зі слів морських біологів, усі корали на глиняних плитках вижили, а навколо селяться й інші морські мешканці. Науковці вважають це позитивним початком проекту.

10. Звільнений малайзійський пілот перекваліфікувався на кухаря

Пілот відкрив вуличне кафе
Куала-Лумпур, Малайзія

Фінальні приготування перед відкриттям вуличного кафе. Тільки-но розставили столики й кухню, а вже надходять перші замовлення.

Цей заклад малайзійської столиці по-своєму унікальний, адже відкрив його колишній пілот, який утратив роботу через пандемію коронавірусу.

Епідемія боляче вдарила по індустрії авіаперевезень. Коли Азріна Мохамада Зававі скоротили, він не похнюпив носа, а перекваліфікувався.

Тепер в уніформі пілота продає локшину й супи.

[Азрін Мохамад Зававі, колишній пілот]:
«Мене звільнили з роботи 30 жовтня. Маю 20 років досвіду роботи пілотом. А кафе “Кептен Корнер” розпочало роботу 23 жовтня. Ми придумали його з дружиною Латун Норхаяті. Ідея виникла, коли мені сказали, що я, можливо, утрачу роботу».

Разом з Азріном з авіакомпанії звільнили ще приблизно 2200 його колег.

Утім, він сподівається, що, коли пандемія закінчиться, він знову зможе повернутися за штурвал літака.

[Азрін Мохамад Зававі, колишній пілот]:
«Сподіваюся, що пандемія закінчиться, а мій заклад буде успішним. Надіюся, що повернуся до польотів і знову стану пілотом».

Відвідувачам тутешня їжа смакує.

[відвідувачка]:
«Я дізналася про це в соцмережах, тому після роботи прийшла сюди. Ми вирішили спробувати локшину Лакса й карі. Дуже смачно. Усім варто прийти й покуштувати».

[відвідувачка]:
«Ми щойно з офісу. Вирішили прийти й підтримати пілота. Ось чому ми тут».

А Азрін каже, що, навіть якщо він повернеться в авіацію, закривати своє кафе не планує.

11. 12-летняя звезда настольного тенниса: Хана Года – гордость Египта

12-річна чемпіонка
Каїр, Єгипет

Ця 12-річна єгиптянка очолює рейтинг Міжнародної федерації настільного тенісу серед юніорів. Школярка Хана Года — перший гравець з африканського континенту, що має такі досягнення.

Торік на національному чемпіонаті вона перемогла відразу в чотирьох розрядах: до 12-ти, 15-ти, 18-ти років і навіть у дорослій категорії, обігравши 27-річну Фарах Абдельазіз — одного з п’яти найкращих гравців Африки. Тоді Хані було 11 років.

[Хана Года, тенісистка]:
«Усі здивувалися й дуже раділи за мене. Ніхто не очікував, що я зможу це зробити. Люблю грати зі старшими суперниками, це важкі матчі».

Дівчинка нещодавно повернулася зі змагань Міжнародної федерації у Швеції, вигравши два із чотирьох матчів.

[Хайтам Хамед, тренер Хани]:
«Характер гри Хани унікальний. Вона може зберігати початковий темп протягом години. Вона не знає втоми, бо хоче стати чемпіонкою».

Хана почала грати за свій клуб «Аль-Ахлі», коли їй було чотири роки. І тепер має багато нагород.

[Хана Года, тенісистка]:
«Це мій трофей із жіночих змагань 2019 року. Тоді мені було 11 років. Вони були найскладнішими в моєму житті. Ніхто не очікував, що я виграю».

[Радвіл Азаб, мама Хани]:
«Усі її тренери вірили, що вона зможе виграти у старших гравців. Ми нею пишаємося».

Міжнародна федерація настільного тенісу підкреслює: дівчина встановлює небачені раніше для Африки спортивні стандарти. Заповітна мрія самої Хани — золото Олімпійських ігор.

12. На Закарпатті зберігають традиції виробництва унікальної бринзи

Бринза під загрозою
Тополин, Україна

Ці пастухи підіймаються в гори, щоб подоїти овець і кіз. Потім із молока зроблять бринзу. Місцеві жителі називають її білим золотом Карпат. Цей сир додають до багатьох страв: від каш і супів до вареників і салатів.

[пастух]:
«Ми хочемо не купувати в Європі, а щоб натуральний продукт був у нас, щоб люди жили і їли, і щоб здорові були».

28-річний Ярослав — один із наймолодших пастухів Закарпатської області. Разом із батьком він тримає отару з більш ніж 200 овець та кіз.

Процес виготовлення сиру починається незабаром після доїння.

[Ярослав Дудя, пастух]:
«Ми здоїли, додали туди фермент, щоб почати процес. Тепер він має постояти 30-40 хвилин. Він стане схожим на сквашене молоко. Потім ми його дістанемо й варитимемо сир із решти рідини».

Цей рецепт не змінювався століттями. 30-40 хвилин у казанку. Потім мішечки із сиром слід розвісити, щоб молочна сироватка стікала через тканину. Так на свіжому повітрі вони провисять кілька днів.

На випас, доїння та виробництво сиру пастухи щодня витрачають до 18 годин. У розпал літнього сезону роблять до 50 кілограмів продукту за день. Свіжий сир вони доставляють на молочний завод. Тут його перемішують і витримують кілька днів. Після цього вручну фасують і продають у магазинах.

[Інна Пригара, власниця молочної ферми й магазину]:
«Цей сир має кілька особливих характеристик. По-перше, продукт термічно не обробляють. Його зроблено із сирого свіжого молока. І він набагато корисніший, ніж будь-який термічно оброблений продукт. Друге: використовується натуральний сичужний фермент. Точно такий же, як і сотні років тому».

Утім, з кожним роком бринзи виготовляють дедалі менше. Головна причина в тому, що молодь не хоче ставати пастухами. Водночас старше покоління намагається популяризувати цю професію.

Влада Закарпатської області теж докладає зусиль, щоб зберегти вівчарство. Вона хоче подати заявку до ЮНЕСКО, щоби бринзу з молока гуцульських овець визнали культурною спадщиною.

13. Біонічні рукавички повернули радість 80-річному бразильському піаністові

Біонічні рукавички для піаніста
Сан-Паулу, Бразилія

Знаменитий бразильський піаніст Жуан Карлос Мартінс уперше за 25 років грає на фортепіано десятьма пальцями. Через хвороби й нещасні випадки руки погано його слухаються. Музикувати попри недугу йому допомагають біонічні рукавички.

[Жуан Карлос Мартінс, піаніст]:
«Можливість знову грати всіма пальцями після двадцяти років перерви для мене, вісімдесятирічної людини, — справжнє диво».

Піаніст прославився як один із найкращих у світі виконавців Баха. Він записав усі клавішні твори німецького композитора. Мартінс також був провідним піаністом Симфонічного оркестру Бостона й Лос-Анджелеської філармонії.

Замолоду в нього з’явилася дистонія, що викликала мимовільні скорочення м’язів. А у 28 років, граючи у футбол, він упав на праву руку.

[Жуан Карлос Мартінс, піаніст]:
«Пошкодився ліктьовий нерв, і я подумав про самогубство. Я пішов у ванну з бритвою, аж раптом задзвонив телефон. Це був мій викладач гри на фортепіано з Бразилії, а я перебував у Нью-Йорку. Ми проговорили 15 хвилин, хоча спочатку я не хотів відповідати. Я відкинув бритву й зрозумів, що значить любити життя».

На цьому нещастя не закінчилися. У 95-му піаніст був у Болгарії, і на нього напали грабіжники. Тоді його вдарили по голові, і права рука перестала рухатися.

Допомогти музикантові вирішив винахідник Убіратан Бізарру. Він розробив неопренові біонічні рукавички, які допомагають пальцям рухатися.

[Убіратан Бізарру, винахідник]:
«Він збирався на операцію і прощався зі своїми руками. Тоді я подумав: чи є хоч якесь просте розв’язання цієї проблеми? Наступного дня я почав думати про пристрій, що допоміг би його пальцям ворушитися».

На виготовлення таких рукавичок потрібно чотири дні й менш ніж 100 доларів. Винахідник уже експортує ці вироби до Європи.

А літній піаніст щодня музикує. Йому доводиться, як у дитинстві, заново опановувати гру на піаніно. Але він сповнений рішучості досягти успіху й знову виконувати твори класичних композиторів.

[Жуан Карлос Мартінс, піаніст]:
«Сподіваюся, що зможу зіграти це й показати, що людина ніколи не має втрачати надію».

14. Квітковий фестиваль у Колумбії: легендарна процесія відбулася попри пандемію

Квітковий фестиваль
Медельїн, Колумбія

Це сільєтеро — головний учасник легендарного квіткового фестивалю в Колумбії. У перекладі з іспанської — носильник. Понад 300 років країна була колонією Іспанії, рабство скасували лише в 1851-му. Тепер місцеві жителі підкреслюють: за їхніми спинами — лише композиції з квітів, а не важкі вантажі.

Такий фестиваль під Медельїном проводять понад 60 років. Щорічно він збирає десятки тисяч туристів. Перельоти, організовані в ці дні, називали «квітковими рейсами».

Попри пандемію, дійство відбулося й цього разу. Але скромніше.

[Франциско Кінтеро, переможець фестивалю]:
«Хочу сказати жителям Колумбії: не втрачайте надію і віру, усе погане минеться. Нам не можна втратити головне, що завжди визначало нашу націю, — уміння бути щасливим. Не журися, Колумбіє, не час бути нещасними».

Гірська місцевість навколо Медельїна славиться своїми квітами — місцеві жителі поколіннями їх вирощують. Ці місця також називають «Містом вічної весни» і «Столицею орхідей».

Учасники готуються до фестивалю цілий рік. На виготовлення кожної композиції йде до 70 видів квітів. Найпопулярніші — троянди, лілії, орхідеї, хризантеми та гладіолуси.

[Кармен Сесілія Лондоро, учасниця фестивалю]:
«Це робота, яку виконуєш з великою любов’ю. Навіть під час пандемії ми можемо підтримувати одне одного, радіти участі в параді. Усе змінилося, але з’явилося й багато хорошого. Наші родини згуртувалися. Ми демонструємо тут мрії, народжені в наших сім’ях, у наших дітей, подружжів та батьків».

Колумбія посідає друге місце після Нідерландів у світовій квітковій індустрії.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: