26.02.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 1 по 5 листопада)

Огляд світових подій (з 1 по 5 листопада)

1. Ураган «Ета» ослаб до тропічного шторму Принісши повені та зсуви до Центральної Америки й убивши..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

1. Ураган «Ета» ослаб до тропічного шторму

Принісши повені та зсуви до Центральної Америки й убивши понад 70 осіб, ураган «Ета» ослаб до тропічного шторму.

Дуже постраждали Нікарагуа й Гондурас.

[Гільєрмо Гонсалес, голова Управління з питань стихійних лих Нікарагуа]:

«Центральна Америка — це єдина система. “Ета” спричиняє зливи в горах, і частина цієї води різко потрапляє до наших річок. Нам потрібно бути напоготові — враховувати всі три фактори: дуже сильний дощ, насичення водою ґрунту й гори».

«Ета» став одним із найпотужніших штормів у Центральній Америці цього року. По Нікарагуа він ударив ураганом четвертої категорії.

Евакуйовано тисячі людей, постраждали житлові будинки, дороги й ключова інфраструктура. Вітер валив дерева та лінії електропередачі.

Ураган також пройшовся сусіднім Гондурасом. Обидві країни дуже бідні.

[Марсела Мунгуя, жителька Гондурасу]:
«Влада приїхала, пофотографувала й поїхала. Не привезли ні їжі, ні теплого одягу для дітей».

Водночас влада Нікарагуа каже, що фактичний збиток виявився меншим, ніж передбачали.

Як прогнозують, «Ета» також ударить по Белізу й до кінця тижня повернеться до Карибського моря через Кубу. До понеділка він досягне американського штату Флорида — також як тропічний шторм.

2. Вибори в США: Дональд Трамп обіцяє відстоювати свою перемогу в суді

Підрахунок голосів триває
Вибори президента в США

Президент США Дональд Трамп у четвер сказав, що буде відстоювати свою перемогу на виборах у суді на тлі того, що в ключових штатах його відрив від Джо Байдена скорочується.

[Дональд Трамп, президент США]:
«Якщо рахувати законні голоси, я легко перемагаю. Якщо рахувати незаконні голоси, то тоді у них може вийти “вкрасти” у нас вибори».

Голоси досі рахують у Неваді, Аризоні, Північній Кароліні, Джорджії, Пенсильванії та на Алясці. Усі ці штати, крім Аляски, — ключові, з великою кількістю виборників. Перемога в них означатиме перемогу в президентських перегонах. Зараз там обидва кандидати мають майже однакову кількість голосів.

Джо Байден у четвер сказав ЗМІ в Делавері, своєму рідному штаті, що після підрахунку всіх голосів очікує на перемогу.

[Джо Байден, колишній віцепрезидент США]:
«У нас немає сумнівів, що після завершення підрахунку сенатора Гарріса й мене оголосять переможцями. Я закликаю всіх зберігати спокій. Зберігайте спокій. Процес іде. Підрахунок уже дуже скоро завершиться».

Виборчий штаб Дональда Трампа вже подав судові позови в Пенсильванії, Джорджії, Неваді та Мічигані, щоб там не враховували бюлетені, які прийшли поштою пізніше за встановлений термін. Він також домагається, щоб спостерігачам від республіканців надали можливість стежити за процесом.

[Дональд Трамп, президент США]:
«Визначити результат президентських перегонів залишилося в кількох штатах. Виборчим апаратом там скрізь керують демократи. Ми перемагали у всіх ключових місцях із великим відривом. Однак наші цифри почали таємничим чином розчинятися. При цьому вони не допускали затверджених законом спостерігачів».

Трамп розкритикував соціологічні опитування, які, за його словами, помилково прогнозували рішучу перемогу Джо Байдена. Він також ще раз сказав, що голосування поштою дуже непрозоре й дає простір для махінацій.

3. У Великій Британії почався другий загальнонаціональний карантин

Загальнонаціональний карантин
Велика Британія

Британський уряд запровадив повторний карантин на території Англії. Він діятиме з 5 листопада по 2 грудня. У Північній Ірландії, Уельсі та Шотландії обмеження визначає місцева влада.

В Англії знову закрилися бари, ресторани, перукарні, спортзали, розважальні заклади й магазини, які не торгують продуктами або товарами першої потреби. Заклади громадського харчування можуть працювати тільки на винос.

Правила набули чинності опівночі. Напередодні лондонці буквально окупували бари та паби.

[житель Лондона]:
«Це остання ніч і вона трохи схожа на переддень Нового року — у повітрі витає передноворічна або різдвяна атмосфера. Це і приємно, і трохи сумно».

[житель Лондона]:
«Це жахливо, дуже сумно. Думаю, було б чудово, якби паби могли залишатися відкритими, забезпечуючи велику соціальну дистанцію, але люди були б разом».

[житель Лондона]:
«Думаю, закрити паби — добра ідея, яка допоможе приборкати поширення коронавірусу. Але це погано для тих, хто обслуговує відвідувачів. Ця галузь може постраждати».

Другий карантин не такий жорсткий, як перший. Освітні установи залишаться відкритими, працюватимуть промислові підприємства, будівельні компанії, суди та парламент. Але по змозі люди мають працювати віддалено.

Міжміські поїздки дозволено тільки у службових справах чи в разі крайньої потреби. Виходити з дому можна лише з важливої ??причини. Водночас людям дозволено годину на день гуляти або займатися спортом на свіжому повітрі. Збиратися разом членам різних сімей заборонено.

Борис Джонсон спочатку не хотів ще раз вводити загальнонаціональний карантин. Але наукові радники заявили, що епідемія може забрати вдвічі більше життів, ніж під час першої хвилі. Офіційно у Великій Британії від коронавірусу вже померло найбільше людей з усіх країн Європи.

За даними на 4 листопада, в Сполученому Королівстві за добу від COVID-19 померло майже 500 пацієнтів. Це найвищий показник із травня. Щодня реєструють коло 20 тисяч нових випадків зараження.

У Великій Британії загалом виявлено понад мільйон випадків захворювання, померло майже 48 тисяч осіб.

4. Законодавці Гонконгу виступили проти арешту семи активістів

Арешт активістів
Гонконг, КНР

Гонконзькі опозиційні політики засудили арешт семи активістів, яким висунуто звинувачення у блокуванні в травні цього року засідання Законодавчої ради. Учасники пресконференції назвали такі дії правоохоронців абсурдом.

[Ву Чхівай, голова Демократичної партії Гонконгу]:
«У межах протесту ми підійшли до столу голови, щоби прокоментувати питання. Це звичайна справа. Однак пізніше голова розпорядився, щоб за це законодавців вивели із залу. Багатьох наших колег повели насильно. Раніше ми саме так проводили засідання. Та цього разу за це проти нас висунули кримінальні звинувачення».

Політики кажуть, що так влада хоче залякати людей і змусити їх припинити будь-яку критику.

[Ву Чхівай, голова Демократичної партії Гонконгу]:
«Ми бачимо, що законодавчий орган зовсім не цікавить думка людей. Та ми однаково мусимо пам’ятати про свою відповідальність перед суспільством і під час засідань намагатися висловити загальну думку, особливо це стосується невдоволення урядом. Це наша відповідальність».

Усім затриманим офіційно висунули звинувачення й відпустили під заставу.

Нагадаємо, приблизно чотири місяці тому Пекін ухвалив у Гонконзі суперечливий закон про нацбезпеку. Через це багато активістів побоюються, що можуть опинитися в тюрмі, і поспішають покинути цей особливий район.

Однак не всім це вдається. Так, наприкінці жовтня люди в цивільному затримали молодого активіста Тоні Чуна. Він очолював студентську групу, яка виступала за незалежність Гонконгу. Тепер організації не існує. Але активісту однаково висунули звинувачення в сепаратизмі, покликаючись на новий закон.

Примітно, що затримали його в кав’ярні напроти консульства США. Його друзі пізніше повідомили, що той хотів попросити у дипмісії політичного притулку.

Закон про нацбезпеку передбачає максимальний термін — тобто довічне ув’язнення. Водночас його статті нечіткі, тож звинуватити в тероризмі, сепаратизмі чи у зв’язках з іноземними силами можна майже будь-кого.

5. У Берліні відкрився державний секонд-генд

Державний секонд-генд
Берлін, Німеччина

Цей секонд-генд у Берліні на вигляд такий самий, як і решта таких магазинів у Німеччині та інших країнах. Одяг, взуття, книжки та багато чого ще.

Однак цей магазин не зовсім звичайний. Він належить державі, і саме вона ним керує. Розташований секонд-генд в одному з торгових центрів.

[Штефан Тідов, секретар із питань захисту довкілля Берліна]:
«Ми хочемо підтримати ідею, що не потрібно викидати речі, які ще можуть служити. Ми хочемо популяризувати цю ідею».

Головне завдання таких магазинів — просувати політику безвідходного виробництва.

[Штефан Тідов, секретар із питань захисту довкілля Берліна]:
«Нам просто треба починати діяти. І коли ми це робимо, ми не лише можемо популяризувати цю ідею серед людей, а й зацікавлювати всілякі компанії».

Усі речі здебільшого збирають на кількох пунктах Берліна. Також тут демонструють свої товари деякі місцеві стартапи, які виробляють меблі з будівельного непотребу. Так, дерев’яні матеріали вони збирають на будмайданчиках міста.

[Андре Стішер, працівник стартапу – виробника меблів із будсміття]:
«Так, ми робимо меблі зі старої будівельної деревини. Це не нове дерево, як, наприклад, в IKEA. Ми купуємо стару будівельну деревину в будівельних компаній».

Цей секонд-генд працюватиме не постійно, а лише пів року. Утім, влада обіцяє відкрити більше таких магазинів.

6. У Великій Британії з’явиться перший дім, який збудує робот-муляр

Робот-муляр будує перший дім
Еверінгем, Велика Британія

Це стіни майбутнього дому в селі Еверінгем. Він стане першою будівлею у Великій Британії, яку спорудить робот.

Автоматизованого муляра створила компанія з Йоркширу. Вона розробляла робота приблизно чотири роки, а тепер уперше випробовує його за межами заводу.

[Стюарт Паркс, директор компанії – розробника робота-муляра]:
«Ми наслідуємо традиційний метод укладання цегли, просто цей процес автоматизовано. Розчин наноситься традиційним методом, а потім укладається цегла. Поруч із роботом стоїть досвідчений муляр-оператор».

Розробники робота кажуть, що технологія не загрожує втратою робочих місць. Замішують розчин, як і раніше, люди. До того ж деякі завдання може виконати лише кваліфікований фахівець.

Робот-муляр має просто прискорити будівництво. Він укладає цеглу вдвічі швидше, ніж людина.

[Девід Лонгботтом, гендиректор компанії – розробника робота-муляра]:
«Це одна з останніх галузей, яка не запровадила робототехніку й не просунулася вперед. Технологія будівництва виникла тисячі років тому, цеглу зроблено так, щоб вона поміщалася в руці людини. Відтоді нічого не змінилося».

Робота обладнано комп’ютером. Туди закладають цифрове креслення й план робіт. Система тричі вимірює кожну цеглину, бо всі вони трохи різного розміру. Потім надходить розчин, і робот за допомогою датчиків визначає, як ліпше покласти будівельний матеріал. Також машина може визначати, чи підходить для роботи погода. Наприкінці кожного дня робот фотографує дім.

[Стюарт Паркс, директор компанії – розробника робота-муляра]:
«Оскільки це комп’ютер, його можна під’єднати до інтернету. Це дає змогу місцевому керівництву прямо з офісу стежити за роботою всіх машин. Директор у головному офісі теж може оглядати всі будмайданчики й у режимі реального часу бачити, як працює кожен робот».

Творці робота сподіваються, що технологія привабить до будівельної галузі більше молоді. Зараз у Великій Британії муляри здебільшого середнього віку.

Також розробники вважають, що такі машини допоможуть розв’язати проблему нестачі житла. Країні щороку треба 200 тисяч нових будинків. Устигають здати лише 100 тисяч.

Дім в Еверінгемі зведуть за кілька тижнів. У майбутньому робот споруджуватиме аналогічні будинки всього за два тижні. Компанія планує вивести технологію на ринок через пів року.

7. Екологічний стартап пропонує видобувати алмази з повітря

Алмази з неба
Екологічний проект

А що, якби діаманти падали прямо з неба? Один технологічний стартап обіцяє саме це. Він планує створювати штучні дорогоцінні камені в прямому розумінні просто з повітря. Для цього використовуватиме відновлювані джерела енергії, щоб добувати з атмосфери CO2.

[Дейл Вінс, автор ідеї]:
«Це ідеальна промисловість XXI століття. Вона перетворює те, що маємо в надлишку, а точніше вуглець, на щось, що кожен хотів би мати, — діаманти. І можна уникнути забруднення й не рити шахт».

Компанія планує використовувати енергію вітру й сонця, щоб збирати дощову воду, а з неї добувати водень. Він потрібен для створення метану.

Простіше кажучи, технологія дасть змогу отримувати з атмосфери CO2 й переробляти вуглець, що там є, на діаманти.

[Дейл Вінс, автор ідеї]:
«Ми не зможемо очистити атмосферу в планетарному масштабі. Ми просто використовуватимемо апарати, щоб вилучати СО2 з атмосфери».

Індустрія видобутку діамантів відчуває тиск природозахисників, які закликають її використовувати екологічніші технології.

[Дейл Вінс, автор ідеї]:
«Обсяг вуглецю в каменях досить невеликий. Однак під час видобутку виділяється дуже багато CO2».

Синтетичні алмази вирощують у лабораторіях. Поки вони охоплюють лише 2 % ринку ювелірних алмазів. Тоді як вік каменів, утворених у природних умовах, може сягати 2,5 мільярда років, лабораторні можна виростити за лічені дні.

8. Йорданка робить глиняні печі, щоб випікати традиційні коржі

Традиційний спосіб випікання
Аджлун, Йорданія

Йорданка Сабах Бані-Салман із міста Аджлун власноруч робить маленькі печі й обмазує їх глиною. Цієї майстерності вона навчилася, щоб випікати коржі традиційним способом.

[Сабах Бані-Салман, жителька Аджлуна]:
«Скільки себе пам’ятаю, мама замішувала тісто й пекла коржі. Ми ніколи не купували їх на ринку. Я звикла до цього. Але раніше я не пекла сама. Коли я вийшла заміж, мама почала приносити нам коржі».

Сабах вирішила перейняти в мами вміння, коли та захворіла й перестала пекти. Тепер вона не лише годує сім’ю домашніми коржами, а й заробляє на продажу глиняних печей.

[Сабах Бані-Салман, жителька Аджлуна]:
«Уважаю, що всі мають повернутися до (традиційного способу випікання). Коли я почала пекти коржі вдома, усі сусіди захотіли купити в мене грубки й випікати хліб. Вони більше його не купують».

Жінка робить тісто з білого борошна й кладе на нього начинку із суміші трав і насіння кунжуту. Такі коржі здавна роблять у йорданському регіоні Табун. Сабах часто пригощає ними родичів.

[Култум Хататбех, родичка жінки]:
«Ми знаємо, що вона використовує органічне борошно, і знаємо, що це чудова домашня їжа».

Йорданка тепер має ще один спосіб заробити. Вона приймає в домі туристичні групи й розповідає їм історію традиційних глиняних печей, а потім пригощає домашніми коржиками.

9. Воїни племені масаї в Кенії тепер не полюють на левів, а охороняють їх

Левів більшає
Амбоселі, Кенія

Багато років популяція левів в Африці скорочувалася. Деякі природоохоронні групи прогнозували, що до 2050 року ці великі кішки в дикій природі повністю вимруть. Так, недавній перепис у Кенії показав, що в країні залишилося всього коло 2000 левів.

Однак цього року тут почався справжній бебі-бум. Левенят виявили в прайдах у багатьох регіонах, зокрема й у заповіднику Масаї-Мара, Національному парку Найробі, а також у парку Амбоселі.

Як каже засновниця товариства захисту левів у Кенії Lion Guardians, зараз в Амбоселі приблизно 6-7 левів на 100 квадратних кілометрів. Тобто загалом їх тут понад 250.

[Стефані Долрері, засновниця Lion Guardians]:
«Тут, в екосистемі Амбоселі, є багато левів. І це дивовижний успіх, бо ця територія здебільшого без охорони. Тут проживають скотарі племені масаї зі своїми стадами. Маємо невелику охоронну зону в центрі. Однак решту частину землі ніхто не охороняє».

Воїни масаї традиційно вважають полювання на левів проявом мужності й головним досягненням. Іноді племена також труять хижаків, щоб захистити свою худобу.

[Ерік Оле Кесої, представник племені масаї]:
«Раніше ми вбивали майже кожного лева, який мешкав у районі Амбоселі. Навіть якщо леви не полюють на худобу, ми однаково їх убивали, бо це відповідало нашій традиційній культурі, нашим поняттям про хоробрість. Ми знищували кожного лева, якого тут бачили. Дійшло до того, що ми ходили вбивати левів до Національного парку Амбоселі, бо біля нас їх більше не залишилося».

Тепер ситуація змінилася. Організація Lion Guardians розробила програму, яка узгоджується з традиціями й культурою масаї.

56-річний скотар Ерік Оле Кесої більше не вбиває великих кішок. Він каже, що левів більшає.

[Ерік Оле Кесої, представник племені масаї]:
«Мої навички вистежувати левів були очевидними, тому я багато цим займався. Однак тепер я використовую ті ж навички, щоб стежити за левами і їх охороняти».

10. Смачний суп із непоказних овочів: волонтери в Косові рятують харчі

Смачний суп із некрасивих овочів
Косово

На цій фермі в Косові після збору врожаю залишилося багато непоказних фруктів та овочів. Зазвичай їх викидають, але косовські волонтери не дають їм пропасти. Усі забраковані помідори, перці й кабачки збирають. З них приготують смачний суп.

[Гетоар Краснікі, волонтер]:
«Ми проводимо цей захід, щоб зберегти продукти, які можуть просто пропасти. Ми приготуємо їх і роздамо людям. Так ми почнемо публічний діалог про харчові відходи загалом і про те, як зменшити їхню кількість».

Фермери змушені викидати частину врожаю, бо магазини не приймають овочі та фрукти нетоварного вигляду.

[Аріан Єзерці, фермер]:
«Маю ферму площею 2000 квадратних метрів. І з усіх фруктів і овочів, які я вирощую, у відходи йде приблизно півтори тонни».

Зібрані овочі волонтери відвозять до Приштини. Тут вони щорічно проводять спеціалізований фестиваль. Цього разу він проходить під гаслом «Страшна їжа». На ньому варять супи й готують соуси, а потім пригощають відвідувачів.

[гостя заходу]:
«Ідея збирати й готувати овочі замість того, щоб викидати, буде корисною всій планеті й людям».

Організатори також розповідають гостям, як важливо й удома не викидати харчі, які ще можна з’їсти.

За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, щорічно в усьому світі у відходи потрапляє 1,3 мільярда тонн продуктів.

11. Єгиптянин зібрав понад сто ретроавтомобілів

Колекція зі 100 вінтажних авто
Гіза, Єгипет

Єгиптянин Саєд почав збирати вінтажні автомобілі у 25 років. Відтоді минуло понад півстоліття, і тепер у його колекції понад 100 екземплярів. Класичні автомобілі привабили Саєда красою й рідкісністю.

Найстаріше авто колекції — американський Auburn, випущений 120 років тому. Саєд купив його у 80-х роках.

[Саєд, колекціонер]:
«Це рідкісний автомобіль, уже антикваріат. Як бачите, усю машину зроблено з дерева й покрито сталевими листами. Ось ця дерев’яна частина цілком покрита сталлю. Увесь салон із дерева, навіть попільничка. Дуже рідкісне авто. Кермо теж дерев’яне».

Частина колекції зберігається в місті неподалік від Каїра, де знімають фільми й передачі. Режисери часто орендують ці машини.

Захоплення Саєда розділяє його син.

[Айман, син колекціонера]:
«Я ріс серед старовинних автомобілів, бачив, як батько біля них клопотався. Тому і я зацікавився старовинними авто. Мені подобається їхня краса й елегантність. Я любив, коли ці автомобілі показували на кіноекранах. Дивився фільм і думав: “Це наша машина”».

Ретроавтомобілі в доброму стані. У цієї машини, наприклад, працює клаксон, і все інше теж нормально функціонує.

[Айман, син колекціонера]:
«Це лобове скло. Його можна трохи відчинити, щоб потрапляло сонце. Якщо на вулиці спекотно, то можна повністю підняти, і вас обдуватиме вітром».

Серед експонатів є машини, на яких їздили відомі особистості. Наприклад, чорний Chevrolet Impala 1975 року возив одного з колишніх президентів Єгипту.

12. Різдвяні вогні в Лондоні присвятили героям часів пандемії

Різдвяні вогні на честь героїв
Лондон, Велика Британія

На Оксфорд-стріт, що в історичному районі Лондона, запалили різдвяні вогні. Цього року, окрім прикрас, над вулицею розвісили банери з рухомим рядком. На них висвічуються імена героїв 2020 року, які допомагали людям під час пандемії. Кандидатури висуває громадськість.

Цього тижня перехожі на Оксфорд-стріт бачитимуть ім’я волонтера Аніса Алі. Він одним із перших записався добровольцем до Національної служби охорони здоров’я Великої Британії. Удень чоловік працює, а решту часу присвячує волонтерству. З березня він виконав понад 730 доручень.

Імена кандидатів для таких вивісок можна зареєструвати на спеціальному вебсайті. Переможців визначає громадськість через голосування. Обраним героям видають сертифікат на 500 фунтів стерлінгів — це коло 650 доларів США. Гроші можна витратити у фешенебельних магазинах на Оксфорд-стріт. Це найжвавіша торгова вулиця міста.

13. Пінгвіни в акваріумі ПАР під час карантину відчували стрес

Пінгвіни непокояться
Кейптаун, ПАР

Цей пінгвін на вигляд досить самотній. Насправді так воно і є. Як показав період пандемії, ці тварини дуже погано переносять ізоляцію.

Це акваріум Two Oceans, що в південноафриканському Кейптауні. Він зачинив свої двері в березні. А відновив роботу лише недавно. У період карантину доглядачі спостерігали за своїми вихованцями й помічали зміни в поведінці.

[Шанет Рутгерс, головний доглядач]:
«Під час обмежувальних заходів ми п’ять місяців були закритими. У цей період пінгвіни не взаємодіяли з людьми. Першого місяця птахи не розуміли, що відбувається. Та вони, як і раніше, піднесено чекали, коли ж люди ввійдуть у двері. Вони шикувалися в лінію, чекали своєї черги й видавали звуки».

Пізніше в пінгвінів почали проявлятися ознаки великого стресу, адже замість сотень людей вони контактували лише з доглядачами.

[Шанет Рутгерс, головний доглядач]:
«У той період багато птахів билися один з одним і сварилися. Вони також бешкетували на пляжі».

В акваріумі мешкає 23 пінгвіни африканські й 13 пінгвінів чубатих. Тепер відвідувачі знову можуть на них подивитися. Та водночас мусять виконувати певні правила, зокрема тримати відстань.

Попри те, що іноземцям в’їзд до ПАР зараз значно обмежено, тут дуже сподіваються на внутрішній туризм.

[Карабо Маседі, блогер, що пише про подорожі]:
«Це розвага для всієї родини. Можна дізнатися, хто живе біля берегів ПАР, і порівняти з Європою чи Азією. Чому ні? Це популярне місце».

Карантинні заходи в ПАР були одними з найжорсткіших у світі. У країні діяла комендантська година. Людям не дозволяли займатися спортом на вулиці. Не можна було купувати сигарети й алкоголь.

14. Індійські майстрині прикрашають маски для обличчя традиційними розписами

Маски для обличчя прикрашають живописом
Бхубанешвар, Індія

Індійські майстрині штату Одіша прикрашають маски для обличчя традиційним живописом. Вироби охоче купують не лише шанувальники мистецтва, а й звичайні покупці.

[Сучітра Дас, співробітниця фабрики]:
«Ми робимо маски із зображеннями святкування, присвяченого індуїстській богині Дурзі. Для цього використовуємо техніку малювання патачитра. Також малюємо сценки свята, яке влаштовують на честь божества Джаганнатха. Крім того, зображуємо на масках танцюристів Одіши, малюємо флейти, павине пір’я і Крішну».

Патачитра — це техніка малювання на тканині. Слово «пата» означає «тканина», а «читра» — «картина». Зазвичай малюнки наносять на бавовну чи шовк, але можуть прикрашати й стіни або предмети побуту. Фарби роблять із природних матеріалів: деревного вугілля, червоного каменю й мушель молюсків.

Традиція виникла у XII столітті. Художники здебільшого малюють міфологічні божества, тварин і птахів. У XIX столітті почали використовувати різноманітніші кольори.

Техніку патачитра застосовують в Одіші й сусідньому штаті Західна Бенгалія.

15. Тварини на фермі вчать дітей виробництва їжі та економіки

Уроки на фермі
Тасманія, Австралія

За цією школою в австралійській Тасманії — вісім гектарів пасовищ. А на них розташована ферма, де діти здобувають важливий досвід. Усе починається з догляду за свійськими птахами.

[Джанін Філдер, школярка]:
«Усі курчата такі милі. Узагалі всі дитинчата тварин милі, крім мишей і чогось такого».

Тоді як діти дізнаються більше про тварин, учителі намагаються донести їм й інші знання.

[Ешлі Еванс, учителька]:
«У графіку є уроки про сировину для харчової та текстильної промисловості».

А свині допомагають опанувати інший важливий матеріал.

[Ліам Тові, школяр]:
«Ми дізнаємося, як метан, що виділяється зі свинячого гною, допомагає виробити електроенергію».

А деякі уроки навіть пов’язані з економікою.

[Вільям Бернс, школяр]:
«Вивчаємо процес продажу, а також те, скільки можна заробити на свинях. Це цікаво».

Школярі старшого віку вже вчаться справлятися з вівцями. Потім, коли досвіду стає більше, переходять на велику рогату худобу.

[Кандін Кроуден, школярка]:
«Кожен вибирає собі теля. І потім ми піклуємося про них: вичісуємо, миємо та годуємо».

Деякі вчителі вважають, що такі уроки допомагають дітям здобути важливі навички для дорослого життя.

[Джекі Браун, учителька]:
«Гадаю, діти вчаться з повагою ставитися до тварин. І це допомагає їм розвинути шанобливе ставлення до людей».

Тут діти дізнаються й усю правду життя. З кроликів, за якими вони доглядають, згодом роблять гуляш у шкільній їдальні.

[Ешлі Еванс, учителька]:
«Маємо дуже чітко пояснити школярам призначення цих тварин, а також що все робиться гуманно. Зрештою тварини забезпечують нас їжею».

Працівники ферми радять усім школам проводити такі уроки. Якщо немає ферми, то можна просто вирощувати якісь овочі чи тримати кількох курей.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: