29.01.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 18 по 22 жовтня)

Огляд світових подій (з 18 по 22 жовтня)

1. Дональд Трамп і Джо Байден зустрілися на останніх дебатах перед виборами Останні дебати Вашингтон, США..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

1. Дональд Трамп і Джо Байден зустрілися на останніх дебатах перед виборами

Останні дебати
Вашингтон, США

У США відбулися останні дебати перед президентськими виборами. Головні кандидати — президент Дональд Трамп і колишній віцепрезидент Джо Байден — висловили різні точки зору з низки питань. Серед тем був коронавірус, податки та зовнішня політика.

Президент сказав, що коронавірусна криза скоро закінчиться, а ексвіцепрезидент уважає, що прогнози для американців дуже погані.

[Джо Байден, кандидат у президенти США]:
«Ми рухаємося до похмурої зими. І чіткого плану немає. І до середини наступного року теж немає перспективи, що більшості американців буде доступною вакцина».

[Дональд Трамп, президент США]:
«Я зовсім не вважаю, що ми рухаємося до похмурої зими. Ми відкриваємо нашу країну. Ми вивчили й зрозуміли цю хворобу. І в нас немає вибору. Ми не можемо замкнутися в підвалі, як Джо. Не знаю, він, мабуть, має можливість ізолюватися. Він, напевно, заробив десь багато грошей. Люди собі цього дозволити не можуть. Навіть я, як президент, не можу собі цього дозволити».

Дональд Трамп ще раз нагадав про причину, через яку він прийшов у політику, а Байден звинуватив президента в численних кризах, з якими, на його думку, зіткнулися США.

[Дональд Трамп, президент США]:
«Ви постійно кажете, що збираєтеся зробити це або те, але зовсім недавно ви з іншими нічого не зробили. Знаєте, Джо, я балотувався через вас і через Барака Обаму, бо ви погано виконали свою роботу. Якби я вважав інакше, я б ніколи не пішов у президенти».

[Джо Байден, кандидат у президенти США]:
«Ви знаєте, хто я такий. Ви знаєте, хто він такий. Ви знаєте його характер. Ви знаєте мій характер. Ви знаєте наші репутації стосовно правди й висловлювання правди».

Кандидати також зіштовхнулися в питанні міжнародної політики, зокрема відносин США з Північною Кореєю. Байден звинуватив Трампа в співпраці з «бандитом», а Трамп сказав, що лідеру КНДР не подобався Обама, і що тепер відносини нормальні й обидві країни не перебувають у стані війни.

Також кандидати зачепили й міграційну політику та тему расизму. Байден укотре звинуватив президента в переслідуванні етнічних і релігійних меншин. У відповідь президент сказав, що він найменший расист у цьому залі.

2. Іспанія — перша країна Західної Європи, де на COVID-19 захворіло понад 1 млн осіб

Хворих понад 1 млн
Мадрид, Іспанія

Іспанія стала першою країною Західної Європи, де кількість хворих на COVID-19 перевищила мільйон осіб. Померло понад 34 тисячі. Попри жорсткі заходи стримування другої хвилі, загальна кількість заражень подвоїлася всього за шість тижнів.

За даними міністерства охорони здоров’я країни добовий приріст хворих іноді досягає майже 17 тисяч осіб.

Жителі Мадрида пояснюють такі швидкі темпи поширення вірусу браком відповідальності.

[Кароліна Дельгадо, жителька Мадрида]:
«Ми стали менш відповідальними, нам подобається ходити на вечірки й збиратися з родичами. Ми не можемо зрозуміти, що єдиний спосіб уникнути погіршення ситуації — це соціальне дистанціювання й прості речі: не збиратися у великі групи й носити маски навіть під час зустрічей із друзями».

[Серхіо Ернандес, житель Мадрида]:
«Потрібні вищі штрафи й жорсткіший контроль над хворими. Також треба ретельніше відстежувати можливі випадки, оскільки зараз це роблять не дуже добре, і, можливо, саме тому люди заражаються».

Після жорсткого карантину, що тривав із березня по червень, поширення вірусу в Іспанії сповільнилося. Але з кінця серпня добовий приріст став сягати 10 тисяч осіб, а минулого тижня перевалив через 16 тисяч.

Померлих менше, ніж на піку захворюваності в березні. Тоді вмирало до 900 осіб за день, а тепер — близько 100. Загальна кількість нових пацієнтів із коронавірусом у лікарнях Іспанії за два тижні зросла на 20 %, а в Каталонії окремо — на 70 %.

Намагаючись зупинити другу хвилю, деякі регіони Іспанії посилюють карантинні заходи. Так, у виноробній провінції Ріоха й у сусідній Наваррі заборонили поїздки без нагальної потреби в обох напрямках.

Влада ще розглядає введення комендантської години в найбільш постраждалих регіонах, зокрема в Мадриді. Там двотижневий режим надзвичайної ситуації закінчується цього тижня.

Щодо Великої Британії та Італії, то вони обганяють Іспанію за кількістю померлих.

3. У Франції вшанували пам’ять убитого вчителя історії

Ушанування пам’яті вчителя
Конфлан-Сент-Онорін, Франція

У містечку Конфлан-Сент-Онорін під Парижем люди несуть квіти до будівлі місцевої школи. Три дні тому тут сталося жорстоке вбивство. Серед білого дня 18-річний чоловік відітнув голову викладачеві історії та географії Самюелю Паті. Злочинця застрелила поліція. Ним виявився етнічний чеченець, який народився в Москві.

[місцева жителька]:
«Це огидно, це немислимо… Те, що таке відбувається в наші дні, просто незбагненно. У це неможливо повірити, це приголомшує».

[Бахла, учень убитого викладача]:
«Він наш учитель і заслуговує на те, щоб ми вшанували його пам’ять. Сподіваюся, це буде на національному рівні».

Слідчі вважають, що теракт пов’язаний із професійною діяльністю 47-річного Паті. На початку жовтня на уроці, присвяченому свободі слова, він демонстрував карикатури на пророка Магомета. Потім почав отримувати погрози від деяких батьків своїх учнів, на що поскаржився до поліції.

Убивство обурило французьку громадськість. Масштабні акції пройшли в багатьох містах Франції.

[місцевий житель]:
«Це не Франція. Франція не така. <…> Тут жінки одягаються так, як хочуть; тут ми можемо говорити те, що нам подобається. Ви можете сказати мені, що хочете, а я — вам. У нас тут так. У Франції саме такі порядки, подобається це вам чи ні».

Хвилину мовчання провели і в Європарламенті.

[Давід Сассолі, президент Європарламенту]:
«З тероризмом найліпше боротися через освіту, просвітництво, у яке Самюель Паті вірив і запроваджував на практиці — у доброзичливій і критичній формі, відкрито для суспільства, закликаючи до діалогу й обізнаності».

Французька поліція почала операцію проти ісламістського руху. Порушено кілька десятків кримінальних справ, затримано більш як 10 осіб.

4. ЄС покарає Кіпр і Мальту за програму «золотий паспорт»

ЄС покарає за «золоті паспорти»
Брюссель, Бельгія

ЄС починає дисциплінарну процедуру щодо Кіпру та Мальти за їхні програми «золотий паспорт». Про це повідомив представник Єврокомісії з питань судової влади, рівності та верховенства права Крістіан Віганд.

За його словами, схеми давали змогу заможним іноземцям купувати громадянство ЄС в обмін на інвестиції. Для Мальти їх обсяг становив мільйон євро, а для Кіпру — два мільйони. Водночас країни не вимагали підтверджувати реальний зв’язок заявника з країною, у якій він збирався отримати паспорт. Тобто йому не обов’язково було там проживати.

[Крістіан Віганд, представник Єврокомісії]:
«Комісія вважає, що надання громадянства за певну плату або інвестиції без реального зв’язку з країною-членом підриває суть громадянства в ЄС».

Міністр фінансів Мальти оголосив цього тижня, що його країна замінює нинішню схему на нову програму, яка для заявників передбачатиме жорсткіші правила. Тепер вони перед тим, як подати заявку, повинні будуть щонайменше рік проживати на території держави.

Водночас Кіпр минулого тижня оголосив, що з 1 листопада взагалі припиняє свою програму «золотий паспорт». Таке рішення влада ухвалила після розслідування телеканалу «Аль-Джазіра». Згідно з ним, паспорти Кіпру отримували злочинці, а також люди, які, імовірно, заробили свої статки нечесним шляхом.

Формально Єврокомісія не може заборонити такі програми. Однак може вимагати, щоб одержувачі громадянства підтверджували своє фізичне проживання в країні.

Тепер обидві держави мають два місяці, щоб відповісти на дії ЄС. Якщо змін не буде, то Єврокомісія може звернутися зі скаргою до Суду Євросоюзу. А це може вилитися в штрафи та інші покарання.

Єврокомісія також відправила листа до Болгарії, у якому висловила стурбованість у зв’язку з її схемою надання паспортів в обмін на інвестиції.

5. Прокурор МКС: експрезидент Судану мусить негайно постати перед судом

Візит прокурора МКС
Хартум, Судан

Усунений від влади експрезидент Судану Омар аль-Башир та інші підозрювані мають негайно постати перед судом. Про це оголосила головний прокурор Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда. Башира та його соратників звинувачують у воєнних злочинах, а також геноциді.

Під час візиту до Хартума Бенсуда сказала, що МКС наразі обговорює з владою Судану, перед яким судом постануть підозрювані: суданським чи міжнародним трибуналом.

[Фату Бенсуда, головний прокурор Міжнародного кримінального суду]:
«Мене надихає чесний, відкритий і конструктивний діалог між нами. Я особливо рада запевненням у підтримці та кооперації, які я почула під час візиту від уряду й, зокрема, прем’єр-міністра Абдалли Хамдука».

Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт самого Башира та ще трьох підозрюваних. Як припускають, вони скоювали злочини після 2003 року, коли в регіоні Дарфур почалося повстання переважно неарабського населення. У відповідь, як уважають прокурори, Башир розгорнув кампанію репресій і вбивств. І вона призвела до загибелі щонайменше 300 тисяч осіб. Понад два з половиною мільйони були змушені втікати зі свого дому.

Башир перебуває під вартою відтоді, як у квітні 2019 року на тлі масштабних антиурядових протестів його відсторонили від влади.

Прокурор МКС каже, що процес над експрезидентом дасть змогу новій владі Судану повернути країну на шлях демократії.

[Фату Бенсуда, головний прокурор Міжнародного кримінального суду]:
«Цей перший за більш ніж 10 років історичний візит до Хартума дає перехідному урядові Судану можливість продемонструвати свою прихильність до правосуддя, відповідальності та верховенства закону».

Башир прийшов до влади внаслідок військового перевороту 1989 року й оголосив курс на ісламізацію.

6. Гонконзька бабуся Вон розповіла, що пережила в ув’язненні в Китаї

Бабуся Вон повернулася
Гонконг, КНР

Цю сивочолу жінку в Гонконзі добре знають. Продемократичну активістку прозвали бабусею Вон. Відомою вона стала торік, бо її часто бачили на вулицях із британським прапором. Однак рік тому в серпні 64-річна жінка несподівано зникла.

Тепер же бабуся Вон повернулася й розповіла, де була. За її словами 14 серпня 2019 року її затримала китайська поліція, коли вона йшла до свого дому в місті Шеньчжень. Це великий населений пункт на південному сході Китаю, який пов’язує материковий Китай із Гонконгом.

Потім, за словами жінки, її півтора місяця тримали в ув’язненні. Там із нею жорстоко поводилися. Так, її тримали в камері площею близько 20 квадратних метрів, де було понад 25 осіб. Майже щодня її допитували щодо протестів у Гонконзі.

[Александра Вон, активістка]:
«Я назавжди запам’ятаю умови, у яких жила в центрі ув’язнення. Це був найстрашніший час у моєму житті. Ніколи не стикалася з такими жахіттями».

Вон каже, що, коли її звільнили, китайська влада відправила її в провінцію Шаньсі. Там вона п’ять днів провела в так званому патріотичному таборі, де її ідеологічно обробляли. Потім Вон близько року лякали судом, який так і не відбувся. У цей період вона жила у себе вдома, куди часто навідувалася поліція.

[Александра Вон, активістка]:
«Я не розуміла, який злочин скоїла. Я не брала участі в жодному протесті на материковому Китаї. Я також ніколи не вступала ні до якої політичної партії чи громадської організації».

Зрештою жінка добилася повернення до Гонконгу. Перед ЗМІ вона виступила відразу, як вийшла із 14-денного карантину.

Вон закликала Адміністрацію Гонконгу звільнити 12 активістів, яких перехопили в морі в серпні цього року, коли ті намагалися втекти на Тайвань. Вона каже, що з ними, можливо, поводяться ще гірше, ніж із нею.

Умови в Гонконзі для продемократичних активістів ускладнилися, відколи влада КНР ухвалила в цьому автономному районі закон про нацбезпеку. Його нечіткі формулювання дають змогу китайській поліції заарештовувати будь-кого, звинувативши в тероризмі, сепаратизмі чи зв’язках з іноземними силами.

7. Антибактеріальна дверна ручка й жилет проти удару ножем: що показали на конкурсі «Дизайн року»

«Дизайн року»
Лондон, Велика Британія

Ось усе, що потрібно, щоб вижити під час природної катастрофи. Такі набори для надзвичайних ситуацій беруть участь у конкурсі «Дизайн року», який проводить Музей дизайну в Лондоні.

Усі винаходи створено в період із січня минулого року по січень цього року. Тоді пандемія ще не почалася. Однак деякі експонати можна назвати пророчими. Наприклад, ось маска для обличчя, надрукована на 3D-принтері. А це — дверна ручка, здатна самоочищуватися.

Торік це назвали б цікавими винаходами. А зараз це вже незамінні речі.

Виставка охоплює багато сфер: моду, архітектуру, цифрові технології, транспорт і графічний дизайн.

Є тут і тема обстоювання своїх прав і захисту від терактів. Ось, наприклад, конструкція із цегли, яку протестувальники в Гонконзі використовували, щоб уповільнити поліційні автомобілі. А це жилет, який захищає від ударів ножем. Його розробив художник Бенксі.

[Емілі Кінг, куратор виставки]:
«Це жилет із чорно-білим прапором Великої Британії, який (музикант) Stormzy надів на музичний фестиваль “Гластонбері”, коли був пік нападів із ножем. І така загроза досі існує».

Загалом на виставці демонструють понад 70 експонатів. Переможця в кожній категорії визначать експерти.

Конкурс проводять 13-й рік поспіль. Цього разу виставку можна буде оглянути до 28 березня.

8. Фісташки на батьківщині Дон Кіхота: нова сільгоспкультура проти безробіття

Фісташки на батьківщині Дон Кіхота
Кастилія, Іспанія

Іспанський регіон Кастилія-Ла-Манча відомий як батьківщина Дон Кіхота. Тут традиційно багато виноградників та оливкових гаїв, але через падіння цін заробити на них дедалі складніше. Тож багато місцевих жителів почали вирощувати фісташки. Фермер Адріан одним із перших пішов на ризик.

[Адріан Роман, фермер]:
«Коли люди бачили, як я знищував свій виноградник, мене називали божевільним. Вони й далі вважали, що я несповна розуму, бо спочатку фісташкові дерева не давали плодів. Довелося чекати десять років. <> Але тепер найближчими роками ціни на фісташки будуть високими. І хоча ми на цьому не розбагатіємо, але сад став прибутковим».

Хесус Сантьяго раніше працював на шахті, але також пов’язав своє життя з фісташками. Зараз в Іспанії ці дерева вирощують на 50 тисячах гектарів, але вже за 10-15 років площа розшириться до 300 тисяч гектарів.

[Хесус Сантьяго, фермер]:
«Це не “зелене золото”. Культура прибуткова, але треба багато працювати. Ще десять років тому тут про неї знали вкрай мало. Фермери чимало помилялися. Бракувало рослинного матеріалу, щеплені саджанці погано приживалися».

У Кастилії спекотний клімат, низька вологість і нетривалі морози, що ідеально підходить для вирощування фісташок. Фермери також кажуть, що тут горіхи набувають особливого смаку.

[Девід Перес, фермер]:
«Усе це через наш ґрунт і клімат. Тут спостерігаються екстремальні температури: улітку вище за плюс 40 градусів, а взимку буває мінус п’ять, шість, сім».

Наразі фісташкова індустрія Іспанії в Європі поза конкуренцією. Експерти вважають, що незабаром країна може стати в один ряд із найбільшими світовими виробниками фісташок — Іраном та США.

[Хосе Франсіско Коусейро, аналітик]:
«В Іспанії найліпший клімат у Європі для вирощування фісташок. За своїми якостями місцеві горіхи навіть ліпші, ніж каліфорнійські. Проте врожайність з одного гектара низька. Набагато нижча, ніж у США. Але іспанські якісніші».

80 % урожаю іспанських фісташок іде на експорт до Німеччини, Франції, Італії та Великої Британії.

9. Пересувна школа допомагає філіппінським дітям не відставати від програми

Школа на моторикші
Пампанга, Філіппіни

Цей незвичайний транспорт — винахід філіппінських учителів. Вони зробили його, щоб допомогти дітям у віддалених районах надолужити згаяне в навчанні.

Використавши старі книжкові полиці, дошки й великий монітор, учителі створили імпровізований навчальний центр. Тепер такий моторикша їздить вибоїстими дорогами гірських сіл провінції Пампанга.

[Крістофер Семсен, шкільний учитель]:
«Нам, учителям, із самого початку було нелегко, бо єдиний варіант, який запропонував уряд, — це онлайн чи “змішане” навчання, за якого видають матеріали й учні відвідують уроки віртуально. Однак у цьому районі немає інтернету чи телебачення. Ми мусили подумати про альтернативний спосіб навчання».

Раніше президент Філіппін Родріго Дутерте розпорядився, щоб усі школярі в країні залишалися на онлайн-навчанні, аж доки не з’явиться вакцина від нового коронавірусу. Але таке рішення відрізало від освітнього процесу жителів віддалених сіл. Серед них корінний народ аета.

[Марізен Толентіно, директор школи]:
«Деякі діти аета не вміють читати, особливо вихованці дитячих садків і учні початкових класів. Як вони збираються складати тести? Навіть їхні батьки не можуть їм допомогти».

Таку ініціативу розпочали на початку жовтня. Школа на моторикші об’їжджає п’ять сіл, охоплюючи близько 500 учнів від початкової до старшої школи. Заняття проходять кілька разів на тиждень.

Водночас на цей проект грошей не виділяють. Уряд лише надав моторикшу з водієм.

Діти на такі заняття реагують позитивно. А вчителі сподіваються, що завдяки цьому мобільному центрові школярі зможуть і далі вчитися й не відстануть від програми.

10. Спорт для тасманійських фермерів став порятунком від самотності

Спорт проти самотності
Тасманія, Австралія

Австралієць Ендрю Дін — вівчар у третьому поколінні. Для нього життя на фермі в Тасманії — це рай на землі. Але чоловік також змалку займається спортом.

[Ендрю Дін, житель Тасманії]:
«Тут виросли мої батьки. Тато захоплювався крикетом і бадмінтоном, тож я влився в суспільне життя, і це чудово. Були футбольні клуби й таке інше».

Проте багато жителів провінційних містечок і сільських районів часто почуваються самотніми й відірваними від суспільства. А під час карантину таких людей побільшало.

[Ендрю Дін, житель Тасманії]:
«Деякі мої знайомі не покидали своїх ферм по шість тижнів».

Ендрю спонукає людей зайнятися спортом і допомагає їм впоратися із психологічним напруженням.

[Ендрю Дін, житель Тасманії]:
«Люди змінюються. Вони міцніють духом, і їхня впевненість у собі зростає».

Спортивні тренування також організовує асоціація «Активні фермери».

[Марджі Херд, тренер]:
«Мене найбільше тішить те, що люди спілкуються й товаришують».

Організація Exercise and Sport Science хоче, щоб у сільських районах працювало більше професійних тренерів.

[Аніта Гобсон-Пауелл, директор фонду Exercise and Sport Science]:
«Насправді на те, щоб допомогти всім вести активний спосіб життя, поки бракує грошей».

Тасманійські фермери також закликають не закривати професійні спортивні клуби, які спорожніли, бо молодь поїхала до великих міст. У них, як і раніше, можна зустрічатися, щоб трохи позайматися, поспілкуватися й відпочити.

11. На Мальті стартувала регата Middle Sea Race

Регата Rolex Middle Sea Race — 2020
Валлетта, Мальта

На Мальті стартувала 41-а регата Rolex Middle Sea Race. 50 яхт виходять у відкрите море з Великої гавані в місті Валлетта.

Учасники перегонів мають подолати 606 морських миль, це понад 1100 кілометрів. Яхти пройдуть по круговому маршруту — вони обігнуть Сицилію і повернуться на Мальту.

[учасник регати]:
«Це одна з найнезвичайніших регат світу. Вона дуже відрізняється від інших, бо за одне змагання погода багато разів змінюється. Для яхтсменів це дуже складно».

Спочатку регата була коротшою й завершувалася в італійському місті Сиракузи. Через рік перегони продовжувалися, і яхтсмени із Сиракуз поверталися на Мальту. Тепер цей шлях треба пройти за один заплив.

Регату проводять із 1963 року. Проте з 83-го по 96-й рік була перерва. Традицію відродив комітет Королівського яхт-клубу Мальти. У 2018 році подали рекордну кількість заявок, і в перегонах брали участь 130 яхт із 29 країн.

Найкращий час проходження маршруту зареєстрували 2007 року. Він становив 1 день 23 години 55 хвилин і 3 секунди. Останніми роками відстань зазвичай долають за два з половиною дні.

12. Новий сезон різдвяних іграшок: ставка на ігри в сімейному колі

Різдвяний сезон
Лондон, Велика Британія

Цього року дитячому універмагу Hamleys у Лондоні виповнюється 260 років. Новий різдвяний сезон відкрито, і маленьких відвідувачів уже чекають новинки. Тут сподіваються, що попри карантин святковий настрій не забариться.

[Вікторія Кей, начальник відділу закупівель Hamleys]:
«Очікування від Різдва позитивні. Наша цьогорічна тема — зв’язок поколінь: домашні ігри, класика, єднання всієї родини. Ми тепер проводимо багато часу вдома. Усі хочуть затишку, сімейної атмосфери».

Рушієм торгівлі завжди був ажіотаж навколо кіноновинок. Під них випускали цілі серії іграшок. Та карантинні заходи, які розпочалися навесні, затримують знімання й вихід нових фільмів.

У світі ляльок головною дебютанткою стала Барбі з набором для кемпінгу. Рожеве авто трансформується у п’ять різних ігрових майданчиків.

[Стівен Пірсон, менеджер із закупівель Hamleys]:
«Разом з ним іде ще 60 різних аксесуарів. Це відмінне співвідношення ціни і якості. У ньому безліч ігрових майданчиків: басейн, маленький човен… Це вдалий подарунок на Різдво».

Старші діти зараз мріють про електросамокати Ferrari. Адже на цьому транспорті є емблема справжніх перегонних авто.

[Стівен Пірсон, менеджер із закупівель Hamleys]:
«Його зроблено особливо добре. Ferrari — усесвітньо відомий бренд, усі хочуть авто Ferrari. Але діти вже можуть покататися на електросамокаті цього бренду».

Та головну ставку роблять на настільні ігри. Під час карантину дуже актуальні вечори в сімейному колі. Серед фаворитів — новий випуск «Монополії».

Утім, не всі покупці цього року готові витратитися на дорогі подарунки. Багато хто на тлі другої хвилі пандемії намагається економити.

[Джулія Руджері, покупниця]:
«Ми живемо разом і вже вирішили, що на Різдво не даруватимемо подарунків. Можливо, лише батькам і брату, але більше нікому».

Попри те, що обсяги фізичних продажів знижуються, дедалі більше замовлень надходить через інтернет-магазини.

13. У Севільї пройшла знаменита виставка андалузьких коней

Міжнародна виставка коней
Севілья, Іспанія

В іспанській Севільї пройшла знаменита міжнародна виставка коней Sicab. Вона присвячена лише одній породі — андалузькій. Цих коней уважають чи не найкрасивішими у світі.

У виставці бере участь приблизно 400 чистокровних представників породи. Цього року серед глядачів — лише конярі. Влада міста дозволила запросити 5300 осіб. Торік тут побувало 200 тисяч гостей, і перед ними виступило понад 1000 коней.

Виставку заснували в 90-му році. Вона проходить під патронажем Її Королівської Високості принцеси Єлени — герцогині де Луго.

Андалузька порода була дуже популярною з XVI по XVIII століття. Таких коней мали майже всі європейські монархи. Андалузьких скакунів уважали найкращими і для парадів, і для війни.

Ці коні невеликі, мають компактну статуру, широкі груди й округлі форми. Їхні грива та хвіст пишні та довгі. На вигляд чистокровні андалузці величні й благородні.

14. Вулицями Києва проїхав «Ретро Круїз»

«Ретро Круїз»
Київ, Україна

Твідові костюми, танці твіст і свінг, а ще чаювання. У Києві — черговий заїзд «Ретро Круїзу». Шанувальники витонченого стилю минулого століття зібралися на велопробіг центром столиці.

[Маріанна Факас, організаторка «Ретро Круїзу»]:
«Цей круїз — це міське свято культури й стилю. Україна — це частина європейського егрегора. Сьогодні ми одягаємося так, як одягалася вся європейська мода впродовж 20 століття».

[Володимир Черемис, співорганізатор «Ретро Круїзу»]:
«Ми хочемо сказати киянам, щоб вони частіше користувалися велосипедами як транспортом, щоб вони не соромилися одягатися в костюм».

Такий захід влаштовують у Лондоні ось уже понад 10 років поспіль. Tweed Run — головний ретро-фестиваль Європи, завдання якого відтворити найкращі ритуали Англії. Учасники сьогоднішнього фестивалю в Києві зізнаються: та епоха близька також і їм, і не тільки за стилем, але й по духу.

[Костянтин Соколовський, учасник «Ретро Круїзу»]: «Мені подобається його стриманість, витонченість. Мені здається це добре і якоюсь мірою (цього зараз) не вистачає».

[Ольга Грекова, учасниця «Ретро Круїзу»]:
«Мені іноді здається, що я трохи не в той час народилася. < > Тому це привід нарядитися, коли на тебе не подумають, що ти дивна».

Захід влаштовують у Києві з 2012 року.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: