28.04.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 11 по 15 жовтня)

Огляд світових подій (з 11 по 15 жовтня)

1. Президент Киргизстану пішов із посади, протестувальники вимагають розпустити парламент Президент подав у відставку Киргизстан Президент..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

1. Президент Киргизстану пішов із посади, протестувальники вимагають розпустити парламент

Президент подав у відставку
Киргизстан

Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков подав у відставку. Прихильники опозиції зустріли новину радісно. Вони почали вимагати цього близько півтора тижня тому — після парламентських виборів, результати яких пізніше скасували.

Жеенбеков заявив, що не хоче залишитися в історії як президент, який пролив кров і який стріляв у власних громадян. За його словами, цим кроком він сподівається запобігти сутичкам між протестувальниками й силами безпеки, які охороняють урядову резиденцію.

Раніше Жеенбеков обіцяв піти зі своєї посади після повторних парламентських виборів. Але протестувальники вимагали негайної відставки. Зрештою він став третім президентом за 15 років, якого скинули внаслідок народного повстання.

Водночас у Бішкеку біля готелю «Іссик-Куль» знову зібралися прихильники опозиції. Тепер вони вимагають відставки всього парламенту, а також спікера Канатбека Ісаєва. Він мав згідно з конституцією тимчасово виконувати обов’язки президента Киргизстану.

[протестувальник]:
«Нехай ідуть усі 120 депутатів. Ми підтримуємо (прем’єра) Садира Жапарова, який походить із народу. Ми стоятимемо тут до кінця, нас більше не обдурять. Нас обманювали 30 років, ми жили на самому чорному хлібі. Киргизстан теж має потребу житі гідно».

Протести в Киргизстані почалися 5 жовтня, коли до парламенту пройшло тільки чотири з 16 партій. Причому три з них підтримували Жеенбекова. Під час заворушень постраждало 1200 осіб, одна людина загинула.

Прем’єр-міністр Кубатбек Боронов подав у відставку. Його місце зайняв опозиціонер Садир Жапаров, якого минулого тижня протестувальники звільнили з в’язниці.

Водночас спікер Канатбек Ісаєв відмовився виконувати обов’язки президента. Тож повноваження голови держави тимчасово перейшли до Садира Жапарова. Це вперше в історії Киргизстану одна людина обіймає посаду як президента, так і прем’єр-міністра. За словами Жапарова, нові вибори до парламенту повинні пройти не пізніше ніж 10 січня.

Також парламент скасував режим надзвичайного стану в Бішкеку, який раніше запровадив Жеенбеков.

2. Комендантська година й суворі обмеження: епідемія в Європі набирає сили

COVID-19 швидко поширюється
Європа

Епідемія COVID-19 у європейських країнах поширюється дедалі швидше. Щодня реєструють близько 100 тисяч нових хворих. Це вдвічі більше, ніж у США.

За загальною кількістю інфікованих Європа наближається до США, де виявлено понад вісім мільйонів випадків зараження коронавірусом. У Європі — майже шість із половиною мільйонів.

Водночас у деяких країнах кількість госпіталізацій набагато більша, ніж під час першого спалаху епідемії. Наприклад, у лікарнях Чехії пацієнтів із COVID-19 більше вшестеро.

[Штепан Воточек, директор лікарні]:
«Я хвилююся за персонал, здебільшого за медсестер. Річ не тільки в кількості хворих, але й у фізичній і психологічній напрузі. Працювати, використовуючи засоби захисту, дуже складно — важко дихати, а у двох парах рукавичок складно щось робити руками».

Уряди європейських країн переводять школярів і студентів на дистанційне навчання, закривають бари й ресторани, а лікарні скасовують нетермінові операції та інші процедури, щоб звільнити ліжка.

У великих містах Іспанії ресторанам заборонили працювати вечорами. Цей захід діятиме 15 днів.

[Беніто Матео, директор ресторану]:
«У нас дотримуються дистанціювання, на вході є дезінфікувальний гель, ми миємо столи після кожного гостя. Думаю, у нас набагато безпечніше, ніж в автобусах і поїздах. Навряд чи ресторанна індустрія несе загрозу, бо в нас тримають двометрову дистанцію. Ресторанна індустрія вже постраждала, але тепер буде просто жах».

Президент Франції Еммануель Макрон на чотири тижні запровадив комендантську годину в Парижі та ще у восьми великих містах, зокрема в Марселі, Тулузі та Монпельє. Вона діятиме з 9 вечора до 6 ранку. Порушників чекає штраф 135 євро. Проте режиму самоізоляції не оголошували. Обмежень на міжміські поїздки теж немає.

Поширення коронавірусу прискорюється не тільки в Європі. Цього місяця 22 американських штати встановили рекорд збільшення кількості нових випадків захворювання. А в Австралії, яка спочатку успішно впоралася з епідемією, нові спалахи почалися у двох найбільш густонаселених регіонах.

3. Голови МЗС ЄС схвалили санкції проти Росії через отруєння Навального

Санкції через отруєння Навального
Голови МЗС ЄС підтримали обмеження

Міністри закордонних справ країн Євросоюзу підтримали санкції проти росіян, підозрюваних у причетності до отруєння опозиціонера Олексія Навального. Про це на зустрічі в Люксембурзі повідомив Верховний представник ЄС з питань закордонних справ Жозеп Боррель. Санкції запропонувала накласти Франція і Німеччина.

[Жозеп Боррель, Верховний представник ЄС з питань закордонних справ]:
«Робочі групи (Європейської) ради розглянуть список, який подала Франція і Німеччина, а також вивчать докази, які надали ці дві країни. Рішення ухвалено одноголосно всіма країнами-членами (Євросоюзу)».

Олексію Навальному стало погано 20 серпня під час перельоту з Томська до Москви. Після екстреної посадки його поклали до лікарні в Омську. Через два дні опозиціонера перевезли до берлінської клініки. Пізніше медики повідомили, що в його організмі виявили сліди нервово-паралітичної речовини групи «Новачок». Аналізи проводили в лабораторіях Франції і Швеції.

Російська сторона всі звинувачення відкидає. Вона також заявила, що в аналізах, узятих у Навального в лікарні Омська, жодних отруйних речовин не знайшли.

Голови МЗС Євросоюзу також вирішили накласти санкції на президента Білорусі Олександра Лукашенка та інших високопосадовців. Європейські політики вважають, що вибори президента Білорусі пройшли з порушеннями, а результати голосування було сфальсифіковано.

Раніше Євросоюз не збирався додавати Лукашенка до санкційного списку із 40 прізвищ. Але рішення змінили, коли білоруський президент відмовився проводити нові вибори.

[Жозеп Боррель, Верховний представник ЄС з питань закордонних справ]:
«Внесення нових імен до списку, схвалене Радою Євросоюзу на її останньому засіданні, — це відповідь на мінливу ситуацію в Білорусі. Ми знову побачили жорстку й непропорційну відповідь на протести. Влада Білорусі не висловила наміру вступити в переговори й допустити місію ОБСЄ».

Європейські міністри обговорили й ситуацію в Нагірному Карабасі. Вони закликали сторони, що ворогують, мирно врегулювати конфлікт.

4. Нагірному Карабаху загрожує гуманітарна криза

Бойові дії тривають
Нагірний Карабах

Вірменія й Азербайджан звинуватили один одного в порушенні режиму припинення вогню в Нагірному Карабаху, про який домовилися кілька днів тому. Міжнародні організації побоюються, що регіону загрожує гуманітарна криза.

Це наслідки бомбардування столиці Карабаху — міста Степанакерт.

Нагірно-Карабаська Республіка — це самопроголошена держава, яка в 91-му році минулого століття відокремилася від Азербайджану. Переважна більшість її жителів — вірмени.

Водночас надходять свідчення, що бомбардують також і села на території Азербайджану. Баку, яке підтримує Туреччина, звинувачує вірменську сторону в порушенні гуманітарних домовленостей.

А міністр МЗС Туреччини закликав Вірменію відвести свої війська.

[Мевлют Чавушоглу, міністр закордонних справ Туреччини]:
«Ми вважаємо заклик міжнародної спільноти припинити вогонь обґрунтованим. Ніхто не хоче війни. Проте на додаток до цих закликів ще треба закликати Вірменію відвести військовиків із території Азербайджану».

Прем’єр-міністр Вірменії сказав, що Туреччина може змінити ситуацію в регіоні одним своїм рішенням.

[Нікол Пашинян, прем’єр-міністр Вірменії]:
«Я впевнений, що поки позиція Туреччини залишиться незмінною, Азербайджан не припинить бойових дій».

Міжнародний Комітет Червоного Хреста вже закликав Вірменію й Азербайджан виконати недавні домовленості й обмінятися полоненими й тілами загиблих.

[Мартін Швепп, представник Міжнародного Комітету Червоного Хреста]:
«Ми й далі ведемо переговори зі сторонами щодо цього питання. Однак поки не вдалося досягти значних результатів, які б дали змогу провести обмін».

Регіон, у якому йдуть бойові дії, має для Європи велике значення. Через нього йде транзит природного газу на міжнародні ринки.

5. Рабська праця: багато китайських компаній належать тюрмам

Начальники в’язниць відкривають компанії
Китай

Минуло чотири роки відтоді, як Лю Цзиїнь приїхала з Китаю до США. Та вона все ще з острахом згадує той час, коли її примушували до рабської праці в китайській в’язниці.

[Лю Цзиїнь, колишня ув’язнена]:
«Кожна людина щодня мусила упакувати до 10 тисяч паличок для їжі. Цими паличками був набитий величезний мішок».

У тюрмі виготовляли не лише палички. Лю також в’язала светри й шарфи. Працювала 50-60 годин на тиждень упродовж семи років, аж до 2009-го. Жінка каже, що кожен в’язень мав норму й що не можна було зробити товарів менше, ніж вимагали.

[Лю Цзиїнь, колишня ув’язнена]:
«Деякі в’язали светри дуже повільно. І, щоб закінчити роботу, їм доводилося не спати всю ніч. Їм не дозволяли йти спати».

За всю ту роботу, яку виконувала Лю, їй платили менш ніж долар на місяць. Вона знала, що ця продукція йшла на експорт. Але до якої саме країни, тюремна адміністрація не казала.

[Лю Цзиїнь, колишня ув’язнена]:
«Тюрма була дуже закритою. Багато речей тримали в секреті. Не дозволяли про це говорити. Заборонено було навіть перезиратися, що вже казати про розмови».

На відміну від інших ув’язнених, Лю опинилася в тюрмі не за злочин, а за її духовні переконання. Вона займається Фалуньгун. Це медитативна практика самовдосконалення, яка ґрунтується на принципах Чесність, Доброта, Терпіння.

У 90-х роках минулого століття Фалуньгун у Китаї був дуже популярним. Але 1999 року компартія Китаю почала переслідувати його прихильників. Ці репресії тривають і досі.

Навіть коли Лю почувалася хворою, у в’язниці її однаково змушували працювати.

[Лю Цзиїнь, колишня ув’язнена]:
«Мені було дуже важко. Я була виснаженою».

Таких історій, як у Лю, у Китаї — мільйони. Як показують численні свідчення, більшу частину в’язниць КНР використовують як трудові табори, завдяки чому влада має величезні прибутки. Там працюють сотні тисяч в’язнів сумління, серед яких прихильники Фалуньгун та уйгури, які є мусульманською етнічною меншиною Китаю.

В’язниці також створюють власні компанії, а начальники тюрем їх очолюють.

Наприклад, у південно-західній провінції Сичуань заступник голови управління, якому підпорядковуються всі в’язниці регіону, водночас обіймає посаду головного менеджера тюремної компанії. Це підприємство працює в багатьох галузях: від виробництва одягу до продажу нерухомості. Воно має 43 дочірні компанії. І кожна належить окремій в’язниці в Сичуані.

Згідно з правозахисним звітом 2019 року, дві третини голів тюремних компаній також є начальниками місцевих в’язниць.

6. У Франції випробовують високоточний тест на коронавірусну інфекцію на основі слини

Новий тест на COVID-19
Париж, Франція

Французькі дослідники розробили метод діагностики COVID-19 за допомогою слини. Зразок беруть піпеткою й поміщають у спеціальний портативний пристрій. Результат готовий за 40 хвилин. Якщо рідина оранжевого кольору, то він негативний. Якщо жовтого — у пацієнта коронавірус.

[Александра Пр’є, директор компанії SkillCell]:
«Цей тест дуже надійний. Ми провели клінічні дослідження й з’ясували, що точність аналізу досягає 87 %. Це дуже високий показник для біологічного тесту».

Діагностику можна провести будь-де — у спортклубі, будинку для людей похилого віку чи офісі. Вартість такого аналізу буде невисокою, результати чекати недовго, і до того ж тест безболісний.

Натомість забір мазка з носоглотки дискомфортний, робити це може лише фахівець. Зразок відправляють до лабораторії, і результату доводиться чекати 3-4 дні.

Представники системи охорони здоров’я стверджують, що діагностика за допомогою слини підходить лише для пацієнтів із симптомами. Але дослідники із цим не згодні.

[Франк Моліна, співробітник центру наукових досліджень CNRS]:
«Цей тест просто проводити, він не лякає людей, і ми можемо легко зробити багато аналізів. Є й інші тести, але наш недорогий, і його можна робити регулярно. Тому він більше підходить для людей, які не хворіють».

У першому дослідженні брало участь 220 осіб. Зараз науковці проводять повторне випробування, до якого залучили 720 добровольців. Його результати оголосять пізніше. Якщо регулятивні органи Франції схвалять цей метод діагностики, то вже скоро його почнуть використовувати комерційно.

7. Плантації авокадо «випили» майже всю воду на півдні Португалії

Плантації авокадо «випивають» воду
Лагуш, Португалія

Перш ніж вийти на пенсію британець Річард Алан купив будинок у португальському регіоні Алгарве й почав вирощувати овочі. Та улюблена справа опинилося під загрозою — у криниці забракло води. Вона зникає в усьому регіоні.

Деякі захисники природи й дрібні фермери вважають, що в цьому винні плантації авокадо. Ці дерева споживають учетверо більше води, ніж традиційні для Алгарве апельсинові культури.

[Річард Алан, фермер]:
«Я певен, що ґрунтові води йдуть на авокадо чи випаровуються. Ми гадали, що зможемо користуватися цією водою, але нам нічого не дістається».

Насадження авокадо в Алгарве покривають 1600 гектарів. Причому з 2018 року ця площа зросла вдвічі. У селі Баран-де-Сан-Жуан, неподалік від будинку Річарда, теж є плантація цих дерев. Під неї виділено 200 гектарів землі. За добу ці авокадо споживають до чотирьох мільйонів літрів води.

Ситуацію ускладнює посуха. Одне з головних водосховищ регіону заповнене на 18 %. Це найнижчий рівень серед усіх водосховищ Португалії. Фахівці кажуть, що води вистачить лише до кінця року.

Однак фермери відмовлятися від вирощування авокадо поки не збираються. Ці плоди вигідніші за апельсини, і на них великий попит.

[Жозе Кампуш, фермер]:
«Авокадо люблять. Це “зелене золото”. Але виникла проблема — води не вистачає. Подивимося, як довго це триватиме. Якщо нічого не зміниться, то невідомо, чи збережуться в Алгарве ці плантації».

Деякі ресторани цей плід додають до всіх страв.

[Руї Барата, власник ресторану]:
«Це дуже модно, і молодь переходить на здорове харчування, до якого належить і авокадо. Це суперкорисний плід».

Торік із Португалії до Іспанії експортували 2500 тонн авокадо. Цього року очікують, що експорт збільшиться вдвічі.

8. Як угандійські вчителі опановують нові професії, щоб вижити під час карантину

Учителі опановують нові професії
Какірі, Уганда

Цим магазином дитячого одягу в Какірі володіє угандійка Бренда Кемугіша. За фахом вона вчителька, але не отримує зарплати з березня, коли через пандемію закрилися всі школи.

Бренда заробляла 100 доларів на тиждень. Магазин приносить у п’ять разів менше. Однак ці гроші дають змогу вижити в критичній ситуації. Жінка планує зберегти бізнес, навіть коли відкриються школи.

[Бренда Кемугіша, учителька й підприємниця]:
«Я люблю дітей, тому повернуся й викладатиму. Але не приділятиму школі так багато часу, як раніше, бо я потрібна й магазину. Працюватиму і в школі, і тут».

Потребу мати додаткову спеціальність відчули й інші вчителі. Наприклад, у цій школі викладачі шиють маски для обличчя.

[Фредрік Одуор, учитель]:
«Ми зрозуміли, що не можна залежати лише від заробітної плати вчителя. Тому нам потрібно кілька джерел доходу, щоби прогодувати сім’ї».

Шити маски — не єдине, чого навчилися ці вчителі.

[Фредрік Одуор, учитель]:
«Першим проектом було виробництво тротуарної плитки й цегли. Але потім ми зрозуміли, що нам потрібно щось додаткове. Не щодня люди купують плитку, а нам треба жити».

В Уганді є понад 14 тисяч приватних шкіл. Там працює 150 тисяч учителів. Під час карантину вони залишилися без зарплати, а грошову допомогу видають лише викладачам державних навчальних закладів.

Тим часом вчителі обіцяють, що після карантину навчатимуть здобутих навичок і своїх учнів.

9. Злитися з підводним світом: у Гонконзі займаються йогою в океанаріумі

Йога в океанаріумі
Гонконг, Китай

Злитися воєдино з підводним світом можна в парку розваг у Гонконзі. В океанаріумі на тлі акул, скатів та інших морських мешканців проходять заняття йогою.

[Джессіка Лі, інструктор із йоги]:
«Тут панує умиротворення. Тільки-но входиш в акваріум і бачиш риб, то відразу заспокоюєшся. Дивишся, як вони рухаються у воді, і сам одразу почуваєшся невимушено».

Учасники занять кажуть, що така атмосфера допомагає їм рухатися плавніше й відчути єднання з морським світом.

Утім, попрактикувати йогу можна й на SUP-бордах у басейні. Тут світить сонце й чутно шум штучних водоспадів.

Тематичний парк також готується відкрити пішохідні стежки під канатною дорогою, яка виходить до Південно-Китайського моря. Для тих, хто захоче стати табором, є намети з кондиціонером.

Однак нові послуги оцінили не всі. Деякі поки не готові за них платити.

[гостя парку розваг]:
«Гадаю, це зайве. Навіщо займатися йогою чи ходити в походи в парку розваг? Для цього треба купувати додатковий квиток, а в інших місцях можна сходити в похід безкоштовно. Йога, якщо займаєшся на вулиці, також має бути безкоштовною».

Парк розваг був закритим більшу частину року й знову запрацював лише у вересні. Гості мають бути в масках і виконувати норми соцдистанціювання.

Місцева влада дала парку 700 мільйонів доларів США, щоб він упорався з наслідками карантину.

В океанічному парку також є зоопарк і безліч атракціонів.

10. Мачу-Пікчу відкрили для одного туриста, який прочекав 7 місяців

Мачу-Пікчу для одного японця
Куско, Перу

Стародавнє місто Мачу-Пікчу відкрили для одного-єдиного японського туриста Джессі Такаями. Він купив квиток ще в березні, але пандемія порушила всі плани. Японець застряг у Перу. Пам’ятки теж не побачив.

Тож молодик попросив міністра культури Перу пустити його до Мачу-Пікчу й дістав дозвіл.

На екскурсії туриста супроводжує директор археологічного парку.

[Джессі Такаяма, турист із Японії]:
«Це справді дивовижна екскурсія. Дякую міністру культури Алехандро Нейрі за те, що він дозволив мені це побачити».

Спочатку Джессі планував провести в Перу кілька днів, і головним бажанням було побувати в Мачу-Пікчу. Через карантин японець не зміг виїхати додому й провів усі ці місяці в Агуас-Кальєнтесі. Після екскурсії він відлітає до Японії.

Тим часом міністр культури пообіцяв відкрити пам’ятку в листопаді, але дату не уточнив. Гостей впускатимуть утричі менше, ніж зазвичай.

11. Картини з клаптиків тканини: нігерійка перетворює відходи на мистецтво

Картини з обрізків тканини
Лагос, Нігерія

Для когось обрізки тканини — просто непотріб. Але для нігерійської художниці Марчелліни — це цінний ресурс. З нього дівчина створює незвичайні картини.

[Марчелліна Акпойотор, художниця]:
«Тканина робить мою роботу унікальною, додає їй індивідуальності. Коли її бачу, вона мене притягує. Між мною й картиною виникає щось спільне, бо тканина — це те, що я добре знаю».

Марчелліна використовує обрізки африканської тканини, відомої під загальною назвою анкара. Її зроблено з бавовни й прикрашено яскравим восковим принтом. З такої тканини шиють і простий одяг, і модні наряди.

[Марчелліна Акпойотор, художниця]:
«Коли немає грошей, не можеш купити деякі матеріали. Але ці обрізки просто викидають, тому я почала їх використовувати, щоб створювати картини».

Художниця в роботі використовує акрилові фарби й клаптики тканини. Картини виходять об’ємними й немов живими. На них уже звернула увагу одна з художніх галерей Лагоса.

[Кехіде Афолабі, директор художньої галереї]:
«Здалеку незрозуміло, що це зроблено з обрізків тканини. Але підійшовши ближче, бачиш клаптики різної форми й кольору. Це виділяє картини в очах колекціонерів. І чудово, що людина збирає відходи й щось із них створює».

Галерея взяла 100 робіт нігерійської художниці. Деякі вже продали, і ціна окремих картин сягала 25 тисяч доларів.

А ось Марчелліна планує опанувати й інші форми художньої творчості.

12. До Дня захисника України випустили нові поштові марки

Нові поштові марки
Київ, Україна

У Києві провели церемонію спецпогашення нових поштових марок із серії «Збройні формування Української революції 1917‒21 рр.». Це спільний проект «Укрпошти» й Українського інституту національної пам’яті.

Загалом показали три марки: «Козак 1-го Українського полку імені Богдана Хмельницького», «Козак 1-ї Української (Синьожупанної) дивізії», «Козак Окремого загону Січових Стрільців». Художник — Володимир Руденко.

[Наталя Мухіна, співробітниця «Укрпошти»]:
«Відсьогодні ці поштові марки дійсні для оплати послуг поштового зв’язку на всій території України. Їх також можна придбати в інтернет-магазині “Укрпошти”. Номінальна вартість кожної поштової марки — 9 гривень. Це тариф на пересилання простого непріоритетного листа масою до 50 грамів у межах України. Тираж кожної поштової марки — 130 тисяч примірників».

Попри технічний прогрес люди й далі активно користуються фізичною поштою.

[Наталя Мухіна, співробітниця «Укрпошти»]:
«Марки лишаються дуже популярним способом оплати письмової кореспонденції. Я б сказала, найпопулярнішим. Також марки виконують дуже важливу місію: вони розповідають усьому світові про важливі для України події — історичні, культурні, мистецькі, спортивні».

Презентацію приурочили до сторіччя антибільшовицького повстанського руху, який з 1919 по 1920 рік охопив майже всі регіони України.

Після погашення марок відкрили виставку «Воля або смерть», яка розкриває тему селянського опору більшовикам. Вона розповідає, зокрема, і про Медвинське повстання та створення Холодноярської Республіки.

Зі слів організаторів, за допомогою цієї виставки хочуть донести до людей правдиву інформацію про той період, адже за радянських часів влада її замовчувала й намагалася сфальсифікувати історію.

Виставка пробуде в центрі Києва до січня 2021 року.

13. Рідкісний талант: шестирічний хлопчик віртуозно грає на піаніно

Юний піаніст із рідкісним талантом
Бурнуа, Франція

Коли Гійом сідає за піаніно й репетирує «Італійську польку» Рахманінова, його ноги не дістають до підлоги. Цьому музикантові з Франції всього шість років.

[Гійом Бенолієль, юний музикант]:
«На мою думку, піаніно звучить дуже красиво. Я люблю мелодійну музику — вона гарна».

Викладач Гійома вважає, що хлопчик має рідкісний дар.

[Сергій Кузнєцов, викладач музики]:
«За свою кар’єру я зустрічав талановитих людей, але не настільки».

За словами вчителя, хлопчик грає такі складні й довгі твори, які починають розучувати лише в 13-14 років.

Гійом уже з однорічного віку намагався грати на піаніно, сидячи на колінах у мами. Батьки хлопчика — музиканти-аматори.

[Домінік, батько хлопчика]:
«Коли він був ще зовсім маленьким, ми зрозуміли, що він може без нот зіграти на піаніно почуту мелодію. Люди казали нам, що в нього ідеальний музикальний слух».

У чотири роки Гійом пішов до музичної школи. Він уже виграв дві нагороди на конкурсі Grand Prize Virtuoso. А в серпні талановитий хлопчик виступив на концерті в Зальцбурзі, де народився Моцарт.

Юний талант грає і вдома — спеціально для мами й тата.

[Клер, мама хлопчика]:
«Кожен день насичений прекрасним, бо ми з чоловіком любимо музику. Гійом учиться швидко й добре, і щодня чи щовечора ми чуємо нові мелодії».

У всьому іншому Гійом — звичайний хлопчик. Він ходить до школи, займається спортом і любить плавати. А ще юний музикант хоче навчитися грати на скрипці. Цей інструмент йому нещодавно подарувала бабуся.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: