26.12.2024
Телеканал NTD

Науковці з’ясували, що природа допомагає людям впоратися зі стресом під час пандемії

Науковці з'ясували, що природа допомагає людям впоратися зі стресом під час пандемії

Навіть у прохолодну погоду в цьому брюссельському парку гуляють із дітьми й собаками, займаються спортом і..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Навіть у прохолодну погоду в цьому брюссельському парку гуляють із дітьми й собаками, займаються спортом і просто відпочивають. Останніми місяцями зелені зони в Європі стають дедалі популярнішими. Про це свідчать дані опитування, проведеного з квітня по липень, яке входить до дослідження європейських науковців і експертів.

Під час пандемії частота відвідування парків зросла з 56 до 80 %.

[Нікола да Скіо, співробітник Брюссельського вільного університету]:
«Чому люди почали туди ходити? Здебільшого, щоб насолодитися природою й погуляти з дітьми. До карантину в парках призначали зустрічі, а під час пандемії це стали робити рідше. Водночас більше людей приходять у парки займатися спортом».

Дослідники вважають, що пандемія змінила ставлення людей до природи. Майже половина опитаних сказала, що й після епідемії COVID-19 і далі частіше ходитиме до парку. Деякі хочуть поселитися поруч із зеленими зонами чи купити будинок із садом.

Згідно з дослідженнями, відпочинок на природі поліпшує фізичний і психологічний стан людей.

[Джессіка Франчоне, психолог]:
«Не можна позбавляти себе прогулянок, спілкування й сидіти у своїх помешканнях. Треба уникати закритого життя й повної ізоляції. Не варто відгороджуватися від зовнішнього світу, просто треба вчиняти розумно».

Психологи також радять гуляти в парках навіть у похмуру й прохолодну погоду. Деякі брюссельці й самі готові так робити.

[житель Брюсселя]:
«Мабуть, під час пандемії ми залишимося вдома, не плануємо нікуди їхати. Та навіть якщо буде дуже холодно, ми постараємося не пропускати прогулянки».

Дослідження почалося торік. Спочатку його метою було зрозуміти, як природа й парки можуть поліпшити життя містян. Під час пандемії дослідження розширили.

В онлайн-опитуванні взяло участь понад 3000 осіб різного віку. Наступне опитування проведуть 2021-го. У ньому братиме участь 20 тисяч респондентів. Проект триватиме до 2023 року.
Коротке посилання на цю сторінку:

Науковці з’ясували, що природа допомагає людям впоратися зі стресом під час пандеміїЯк пінгвінів захищають від пожеж на австралійському острові ФіліппУ Мексиці на тлі нестачі води розгоряється суперечка через приватні штучні озераТуристи закликають дати спокій принцесі Кейт після того, як її помітили у ВіндзоріКенійська компанія рятує природу від електронного непотребуЯпонія: як живеться людям через місяць після землетрусуШезлонги замість засніжених схилів: французький курорт виживає в умовах теплої зимиМарокко: лазні закриті, води немаєНайбільшу у світі дерев’яну вітряну турбіну збудували у ШвеціїСуданці виходять в інтернет через Starlink, оскільки мобільного зв’язку немає

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: