27.01.2024
Телеканал NTD

Кенійська компанія рятує природу від електронного непотребу

Кенійська компанія рятує природу від електронного непотребу

На звалище «Дандора» потрапляє більша частина відходів із кенійської столиці Найробі. Але що для одного —..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

На звалище «Дандора» потрапляє більша частина відходів із кенійської столиці Найробі. Але що для одного — сміття, для іншого — знахідка. Тут щодня трудяться збирачі вторсировини. Багато хто збирає пластик, а Стів Окот — електронні пристрої та їхні деталі.

Робота не зовсім безпечна — звалище токсичне. Особливо складно буває, коли щось горить.

[Стів Окот, збирач вторсировини]:

«Насправді ми не маємо вибору. Здоров’я деяких людей уже погане, як і в мене. Але ми звикли до диму. До того ж якщо не працюєш, то і їсти нічого».

Стів здає вторинну сировину місцевому підприємству з перероблення електронних відходів. Компанія намагається позбавити природу від шкідливого впливу й водночас дати друге життя викинутим виробам.

Згідно з новим звітом ООН, у 2022 році у світі утворилося 62 мільйони тонн електронного непотребу. Ним можна заповнити півтора мільйона фур. Якщо їх поставити одну за одною, вони зможуть охопити по екватору всю планету.

До речі, в Африці переробляють лише 1 % викинутої електроніки. Кенійська компанія має намір це змінити. Вона відкрила підприємства в усій країні. На завод можна здати старі та зламані вироби. Що можна — ремонтують або виймають запчастини для ремонту інших пристроїв.

[Кетрін Васоліа, директор центру WEEE]:

«Якщо це неможливо, ми розбираємо вироби. Усе сортуємо: окремо пластик, окремо метал, окремо гвинти та плати. Плати відправляємо партнерам у Європу, які теж дбають про перероблення. Пластик та метал продаємо місцевим переробним заводам».

В електронних відходах є рідкісноземельні метали, які необхідні технологічним компаніям. Тож на сміттєзвалищах у всьому світі буквально закопані в сміття мільярди доларів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Кенійська компанія рятує природу від електронного непотребуЧим пригощатимуть гостей «Оскара»Коли відбудеться найближче сонячне затемнення, і хто його зможе побачитиСтрілянина в техаській церкві: на зброї стрільця була наклейка «Палестина»Темпи зменшення площі тропічних лісів у світі 2023 року сповільнилисяГаїті закликає міжнародну спільноту запобігти геноциду в острівній державіМігранти не бояться нового закону Техасу й далі проникають до США100-річний олімпійський чемпіон Франції готується нести смолоскип Ігор 2024 рокуТроє жителів Японії виступили проти «расової упередженості»Вирощування календули процвітає в Єгипті, попри економічний спад

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: