19.06.2024
Телеканал NTD

Президент Киргизстану пішов із посади, протестувальники вимагають розпустити парламент

Президент Киргизстану пішов із посади, протестувальники вимагають розпустити парламент

Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков подав у відставку. Прихильники опозиції зустріли новину радісно. Вони почали вимагати цього..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков подав у відставку. Прихильники опозиції зустріли новину радісно. Вони почали вимагати цього близько півтора тижня тому — після парламентських виборів, результати яких пізніше скасували.

Жеенбеков заявив, що не хоче залишитися в історії як президент, який пролив кров і який стріляв у власних громадян. За його словами, цим кроком він сподівається запобігти сутичкам між протестувальниками й силами безпеки, які охороняють урядову резиденцію.

Раніше Жеенбеков обіцяв піти зі своєї посади після повторних парламентських виборів. Але протестувальники вимагали негайної відставки. Зрештою він став третім президентом за 15 років, якого скинули внаслідок народного повстання.

Водночас у Бішкеку біля готелю «Іссик-Куль» знову зібралися прихильники опозиції. Тепер вони вимагають відставки всього парламенту, а також спікера Канатбека Ісаєва. Він мав згідно з конституцією тимчасово виконувати обов’язки президента Киргизстану.

[протестувальник]:
«Нехай ідуть усі 120 депутатів. Ми підтримуємо (прем’єра) Садира Жапарова, який походить із народу. Ми стоятимемо тут до кінця, нас більше не обдурять. Нас обманювали 30 років, ми жили на самому чорному хлібі. Киргизстан теж має потребу житі гідно».

Протести в Киргизстані почалися 5 жовтня, коли до парламенту пройшло тільки чотири з 16 партій. Причому три з них підтримували Жеенбекова. Під час заворушень постраждало 1200 осіб, одна людина загинула.

Прем’єр-міністр Кубатбек Боронов подав у відставку. Його місце зайняв опозиціонер Садир Жапаров, якого минулого тижня протестувальники звільнили з в’язниці.

Водночас спікер Канатбек Ісаєв відмовився виконувати обов’язки президента. Тож повноваження голови держави тимчасово перейшли до Садира Жапарова. Це вперше в історії Киргизстану одна людина обіймає посаду як президента, так і прем’єр-міністра. За словами Жапарова, нові вибори до парламенту повинні пройти не пізніше ніж 10 січня.

Також парламент скасував режим надзвичайного стану в Бішкеку, який раніше запровадив Жеенбеков.
Коротке посилання на цю сторінку:

Президент Киргизстану пішов із посади, протестувальники вимагають розпустити парламентПовені спричинили хаос в Афганістані та ПакистаніЯк накладні вії з КНДР наповнюють магазини світуФінляндія: тисячі мігрантів чекають у Росії можливості перейти кордон і потрапити до ЄСУгорці виходять на протести через скандал навколо президентського помилуванняУрсула фон дер Ляєн може зберегти свою посаду ще на п’ять роківСлухання щодо БАПОРу: у Конгресі США агентство назвали «шоу жахів»Трьох американських військовиків убито внаслідок атаки дрона в ЙорданіїКитай обурений санкціями, запровадженими через війну в УкраїніВерховний суд залишив ім’я Дональда Трампа в бюлетенях штату Колорадо

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: