Аргентина стала першою країною світу, яка дозволила вирощувати ГМО-пшеницю. Одна біотехнологічна компанія розробила стійку до засух HB4-модифікацію.
Поки жодна країна не дала «зеленого світла» на імпорт цієї ГМО-продукції. Фірма-виробник стверджує, що врожай планують постачати до Бразилії — найбільшого ринку для аргентинської пшениці. Зараз тривають переговори.
Проект підтримав уряд країни. Представник компанії-розробника каже, що ГМО-пшеницю можна чергувати з генномодифікованою соєю.
[Федеріко Трукко, голова компанії — розробника генномодифікованої пшениці]:
«Завдяки ГМО-пшениці той самий обсяг природного середовища, ґрунту, води даватиме більше біомаси. Якщо чергувати HB4-пшеницю з HB4-соєю, то щорічний урожай можна збільшити вдвічі».
Інші сільськогосподарські рослини, такі як кукурудза й соя, уже давно генетично модифікують, щоб зробити їх стійкими до всіляких умов і шкідників, а також збільшити врожай. Однак до сьогодні з пшеницею це робити боялися, бо це один з основних продуктів продовольства, а вплив ГМО-рослин на організм людини досконально не вивчено.
Торік в Аргентині зібрали 11 мільйонів 300 тисяч тонн пшениці. І 45 % цього обсягу експортували до Бразилії.
Коротке посилання на цю сторінку: