Перш ніж вийти на пенсію британець Річард Алан купив будинок у португальському регіоні Алгарве й почав вирощувати овочі. Та улюблена справа опинилося під загрозою — у криниці забракло води. Вона зникає в усьому регіоні.
Деякі захисники природи й дрібні фермери вважають, що в цьому винні плантації авокадо. Ці дерева споживають учетверо більше води, ніж традиційні для Алгарве апельсинові культури.
[Річард Алан, фермер]:
«Я певен, що ґрунтові води йдуть на авокадо чи випаровуються. Ми гадали, що зможемо користуватися цією водою, але нам нічого не дістається».
Насадження авокадо в Алгарве покривають 1600 гектарів. Причому з 2018 року ця площа зросла вдвічі. У селі Баран-де-Сан-Жуан, неподалік від будинку Річарда, теж є плантація цих дерев. Під неї виділено 200 гектарів землі. За добу ці авокадо споживають до чотирьох мільйонів літрів води.
Ситуацію ускладнює посуха. Одне з головних водосховищ регіону заповнене на 18 %. Це найнижчий рівень серед усіх водосховищ Португалії. Фахівці кажуть, що води вистачить лише до кінця року.
Однак фермери відмовлятися від вирощування авокадо поки не збираються. Ці плоди вигідніші за апельсини, і на них великий попит.
[Жозе Кампуш, фермер]:
«Авокадо люблять. Це “зелене золото”. Але виникла проблема — води не вистачає. Подивимося, як довго це триватиме. Якщо нічого не зміниться, то невідомо, чи збережуться в Алгарве ці плантації».
Деякі ресторани цей плід додають до всіх страв.
[Руї Барата, власник ресторану]:
«Це дуже модно, і молодь переходить на здорове харчування, до якого належить і авокадо. Це суперкорисний плід».
Торік із Португалії до Іспанії експортували 2500 тонн авокадо. Цього року очікують, що експорт збільшиться вдвічі.
Коротке посилання на цю сторінку: