18.04.2024
Телеканал NTD

Плантації авокадо «випили» майже всю воду на півдні Португалії

Плантації авокадо «випили» майже всю воду на півдні Португалії

Перш ніж вийти на пенсію британець Річард Алан купив будинок у португальському регіоні Алгарве й почав..

Дата завантаження: 2024-04-18

video

Перш ніж вийти на пенсію британець Річард Алан купив будинок у португальському регіоні Алгарве й почав вирощувати овочі. Та улюблена справа опинилося під загрозою — у криниці забракло води. Вона зникає в усьому регіоні.

Деякі захисники природи й дрібні фермери вважають, що в цьому винні плантації авокадо. Ці дерева споживають учетверо більше води, ніж традиційні для Алгарве апельсинові культури.

[Річард Алан, фермер]:
«Я певен, що ґрунтові води йдуть на авокадо чи випаровуються. Ми гадали, що зможемо користуватися цією водою, але нам нічого не дістається».

Насадження авокадо в Алгарве покривають 1600 гектарів. Причому з 2018 року ця площа зросла вдвічі. У селі Баран-де-Сан-Жуан, неподалік від будинку Річарда, теж є плантація цих дерев. Під неї виділено 200 гектарів землі. За добу ці авокадо споживають до чотирьох мільйонів літрів води.

Ситуацію ускладнює посуха. Одне з головних водосховищ регіону заповнене на 18 %. Це найнижчий рівень серед усіх водосховищ Португалії. Фахівці кажуть, що води вистачить лише до кінця року.

Однак фермери відмовлятися від вирощування авокадо поки не збираються. Ці плоди вигідніші за апельсини, і на них великий попит.

[Жозе Кампуш, фермер]:
«Авокадо люблять. Це “зелене золото”. Але виникла проблема — води не вистачає. Подивимося, як довго це триватиме. Якщо нічого не зміниться, то невідомо, чи збережуться в Алгарве ці плантації».

Деякі ресторани цей плід додають до всіх страв.

[Руї Барата, власник ресторану]:
«Це дуже модно, і молодь переходить на здорове харчування, до якого належить і авокадо. Це суперкорисний плід».

Торік із Португалії до Іспанії експортували 2500 тонн авокадо. Цього року очікують, що експорт збільшиться вдвічі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Плантації авокадо «випили» майже всю воду на півдні ПортугаліїДослідження: у приміщеннях повітря часто брудніше, ніж зовніЧому китайський середній клас не може собі дозволити весілляЗаборону на табори безпритульних хочуть розширити на всю КаліфорніюРекордно низьку народжуваність зафіксували в Японії 2023 рокуОгляд світових подій (з 7 по 12 квітня)Коли відбудеться найближче сонячне затемнення, і хто його зможе побачитиТисячі лікарів у Південній Кореї звільняються на знак протестуПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООННеочищені стічні води щодня скидають у річки Сербії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: