26.10.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 13 по 18 вересня)

Огляд світових подій (з 13 по 18 вересня)

1. Олександр Лукашенко закриває кордон Білорусі з Литвою і Польщею Закриття кордонів із Литвою і Польщею..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

1. Олександр Лукашенко закриває кордон Білорусі з Литвою і Польщею

Закриття кордонів із Литвою і Польщею
Мінськ, Білорусь

Президент Білорусі Олександр Лукашенко оголосив, що закриває кордон із Литвою і Польщею. За його словами, це необхідно, щоб не дати розпочатися війні. Також Лукашенко зазначив, що буде посилено державний кордон з Україною.

З 9 серпня в країні тривають масові протести проти результатів президентських виборів. За даними ЦВК, перемогу в них здобув Лукашенко, забезпечивши собі крісло голови держави на шостий термін. Однак опозиція вважає, що результати було сфальсифіковано, і вимагає перевиборів.

[Олександр Лукашенко, президент Білорусі]:
«Ми провели вибори за конституцією і законами нашої країни. Ми не потребуємо ніякого визнання. Вибори відбулися й вони законні».

Водночас у Європарламенті пройшли слухання щодо ситуації в Білорусі. Законодавці більшістю голосів визнали результати виборів у країні сфальсифікованими. Вони також закликали ЄС запровадити економічні санкції щодо Мінська.

[Жозеп Боррель, Верховний представник ЄС з питань закордонних справ]:
«На нашу думку, перевибори під наглядом ОБСЄ були б найліпшим рішенням. Але ми поки не можемо зв’язатися з владою Білорусі на жодному рівні».

Росія і Білорусь зараз проводять спільні військові навчання, які триватимуть до кінця вересня. Лукашенко зазначив, що обидві країни повинні запланувати більше таких заходів. Він також сказав, що попросив у Росії додаткове озброєння.

 

2. Ізраїль підписав історичний мир з ОАЕ і Бахрейном

Історичну угоду підписано
Вашингтон, США

Об’єднані Арабські Емірати й Бахрейн підписали з Ізраїлем угоди про нормалізацію відносин. Вони приєдналися до невеликого списку країн, які порушили тривале табу Близького Сходу й погодилися співпрацювати з Єрусалимом до залагодження палестино-ізраїльського конфлікту.

Церемонію в Білому домі проводив президент США Дональд Трамп, який став натхненником договору.

[Дональд Трамп, президент США]:
«Ці угоди доводять, що країни регіону відмовляються від провальних підходів минулого. Сьогоднішнє підписання — це історичний крок до нового курсу. Дуже й дуже скоро будуть нові країни, які підуть за цими великими лідерами».

У Білий дім на церемонію прибув прем’єр-міністр Ізраїлю і голови МЗС ОАЕ й Бахрейну.

[Біньямін Нетаньягу, прем’єр-міністр Ізраїлю]:
«Мир, який ми сьогодні укладаємо, принесе величезне благословення. Ця угода в майбутньому розшириться й включить інші арабські країни, що назавжди покладе край арабо-ізраїльському конфлікту».

[Шейх Абдулла бін Заїд аль-Нахаян, міністр закордонних справ ОАЕ]:
«Об’єднані Арабські Емірати вірять, що роль Сполучених Штатів Америки на Близькому Сході — позитивна. І ця віра підтверджується угодою, яку ми сьогодні підписуємо в Білому домі».

[Абдуллатіф бін Рашид Альзаяні, міністр закордонних справ Бахрейну]:
«Сьогодні ми показали, що такий шлях можливий і дуже навіть реальний. Кілька років тому ми про це тільки мріяли, а сьогодні цього домоглися. І ми бачимо перед собою неоціненну можливість для миру, безпеки й процвітання нашого регіону».

ОАЕ й Бахрейн стали третьою і четвертою країною арабського світу, які нормалізували відносини з Ізраїлем. Раніше 1979 року це зробив Єгипет, а 1994 — Йорданія.

Палестинське керівництво нову мирну угоду засудило, назвавши її зрадою. Водночас Нетаньягу в межах нормалізації відносин з ОАЕ пообіцяв зупинити план приєднання деяких територій Західного берега річки Йордан.

Під час церемонії підписання з боку Сектора Гази по Ізраїлю випустили ракети. Сирени лунали в містах Ашкелон й Ашдод. Повідомляють про двох постраждалих місцевих жителів.

Водночас Дональд Трамп повідомив, що найближчим часом мирну угоду з Ізраїлем підпише ще від семи до дев’яти арабських країн. І серед них буде Саудівська Аравія.

3. Новий прем’єр Японії обіцяє стримати COVID і провести реформи

План нового прем’єра
Токіо, Японія

Новим прем’єр-міністром Японії став колишній секретар кабінету міністрів Йосіхіде Суга. Він уже пообіцяв стримати поширення коронавірусу й провести реформи.

Водночас Суга залишив приблизно половину міністрів свого попередника Сіндзо Абе. Той був прем’єром найдовше в Японії — вісім років. Нещодавно він пішов із посади за станом здоров’я.

[Йосіхіде Суга, новий прем’єр-міністр Японії]:
«Японці хочуть, щоб уряд якомога швидше стримав поширення нового коронавірусу, і водночас бажають відновити економіку. Мій кабмін, який сьогодні було сформовано, докладе всіх зусиль, щоб найперше розв’язати ці питання».

71-річний Суга каже, що буде дотримуватися політики зростання економіки свого попередника, яку називають «абеномікою». Також він обіцяє дерегулювати деякі сфери, поширювати цифрові технології, а також протистояти бюрократії.

Останні вісім років Суга працював у кабміні Сідзо Абе головним представником уряду й координатором його дій. 14 вересня, його обрали головою керівної в Японії Ліберально-демократичної партії. А пізніше парламент проголосував за його кандидатуру на посаду прем’єра. Проте він має мало досвіду в міжнародній дипломатії.

[Йосіхіде Суга, новий прем’єр-міністр Японії]:
«Я хотів би запровадити політику зміцнення співпраці зі Сполученими Штатами Америки. Ми захистимо національні інтереси. Для цього рухатимемося в бік вільного й відкритого Індо-Тихоокеанського регіону, а також встановимо стабільні відносини з Китаєм і Росією».

Наступні парламентські вибори в Японії заплановано на жовтень 2021 року. Однак є припущення, що Йосіхіде Суга проведе їх раніше, щоби повноцінно закріпитися в кріслі прем’єра.

4. У Гонконзі активістів судять за поминання загиблих у бійні на площі Тяньаньмень

Суд над активістами
Гонконг, КНР

Гонконзькі активісти Джошуа Вонг, Джиммі Лай і ще коло двадцяти осіб прийшли до будівлі суду у вівторок, щоб заслухати звинувачення. Їм закидають організацію незаконного масового зібрання. Активісти влаштували акцію протесту біля будівлі суду. Вони вважають, що жодних законів не порушували.

4 червня десятки тисяч жителів Гонконгу вийшли на традиційний вечір пам’яті, щоб ушанувати студентів, загиблих під час придушення продемократичних виступів на площі Тяньаньмень у 1989 році. Влада регіону вперше за 30 років не дозволила захід, пославшись на пандемію. Але люди однаково вийшли, назвавши заборону спробою обмежити їхні права.

[Лі Чхеук Янь, продемократичний активіст]:
«Ми наполягаємо на тому, що щорічне засудження бійні на Тяньаньмень із запалюванням свічок — це не злочин. Ми наполягаємо на фундаментальному праві на самовираження, на виступ проти вбивств на Тяньаньмень і поминання тих, хто пожертвував своїм життям».

У материковому Китаї будь-яка інформація про події 1989 року в Пекіні засекречена. Офіційної інформації про загиблих немає. Зі слів деяких чиновників, в інциденті загинуло приблизно 300 осіб, включно з військовиками й поліціянтами. Але за даними свідків загиблих могло бути до десяти тисяч, переважно мирних жителів.

Комуністична влада не дозволяє проводити жодні заходи, присвячені кривавим подіям. Однак у Гонконзі щороку проходить масштабний вечір пам’яті.

Суд проводять у чутливий для Гонконгу період. Нещодавно влада КНР напряму запровадила тут закон про нацбезпеку. Тепер у цьому особливому районі з’явився відділ китайської поліції і будь-якого жителя міста можуть арештувати за дії, які Пекін називає підривом влади, тероризмом, сепаратизмом чи зв’язками з іноземними силами.

У межах нового закону в Гонконзі вже заарештовано 12 протестувальників. Максимальне покарання, яке їм загрожує — довічне ув’язнення.

5. Німеччина прийме понад півтори тисячі мігрантів із грецького острова Лесбос

Німеччина прийме частину мігрантів
Лесбос, Греція

Німеччина погодилася прийняти 1553 мігранти, які опинилися без даху над головою після пожежі в таборі для біженців на грецькому острові Лесбос. Берлін оголосив, що це жест солідарності з Афінами, які змушені приймати на своїй території тисячі нелегалів із Близького Сходу, Африки та Азії.

[Горст Зеегофер, міністр внутрішніх справ Німеччини]:
«Гадаю, усі вже зрозуміли, що якщо Євросоюз не почне діяти й не змінить імміграційну політику, яка починається на наших зовнішніх кордонах, тоді Європа постійно стикатиметься з важкими міграційними кризами. А цього ніхто не хоче».

Серед мігрантів, яких прийме Німеччина, буде коло 150 підлітків, які прибули до Європи без супроводу. Також вона прийме 243 дитини, які потребують лікування, і їхніх найближчих родичів.

Водночас питання нелегальної міграції і далі розділяє Європу на два табори. За останні п’ять років після того, як Ангела Меркель відчинила двері для мільйона 200 тисяч мігрантів, тут не змогли виробити єдиної політики щодо цього питання.

До того ж тепер ситуацію погіршує і пандемія.

[Горст Зеегофер, міністр внутрішніх справ Німеччини]:
«Ви можете бачити, що на розв’язання проблеми у зв’язку з COVID-19 ідуть тижні. Це зачіпає питання безпеки й перевірки ідентифікаційних даних людей. Процедура має бути строгою, а на це потрібен час. Саме в цьому найбільша відмінність від 2015 року. Тоді ми просто відкрили кордон, і за одну ніч усі прибули до Німеччини».

Після пожежі в таборі на Лесбосі приблизно 12 тисяч мігрантів утратило житло. Для них спорудили тимчасове наметове містечко, однак багато хто тепер відмовляється туди селитися й влаштовує страйки, вимагаючи відправити їх на материк.

Загалом на грецьких островах наразі живе коло 30 тисяч біженців. Здебільшого це громадяни Афганістану, Сирії та країн Африки.

6. Європейський Союз зажадав від Китаю збалансованіших торговельних відносин

Переговори ЄС із Китаєм
Брюссель, Бельгія

ЄС і Китай провели спільний онлайн-саміт, де обговорили співпрацю й спільну торгівлю. Після заходу, виступаючи на пресконференції, голова Європейської Ради Шарль Мішель сказав, що ЄС більше не дасть себе використовувати, а також зажадав від Китаю збалансованіших торговельних відносин.

[Шарль Мішель, голова Євроради]:
«Європі треба бути гравцем, а не ігровим полем. Сьогоднішня зустріч — це ще один крок у бік збалансованіших відносин із Китаєм. Хочемо співпрацювати з Китаєм на принципах взаємності, відповідальності та справедливості».

Канцлер Німеччини Ангела Меркель, чия країна зараз головує в ЄС, також сказала, що кооперація з Пекіном має спиратися на взаємність і чесну конкуренцію.

[Ангела Меркель, канцлер Німеччини]:
«Маємо на них натиснути. Й Урсула фон дер Ляєн повинна заявити, що нам потрібно добитися прогресу щодо угоди про інвестиції. Нам також слід дуже чітко вивести питання клімату в нашу стратегічну взаємодію».

Наразі Брюссель і Пекін обговорюють можливу угоду про інвестиції. Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зазначила, що для того, щоб укласти договір, Китай мусить відкрити для європейських компаній свій ринок.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:
«Для нас доступ до ринків — це не потреба зустрітися на півдорозі. Нам треба відновити баланс і домогтися відкритості наших ринків. Китаю варто розв’язувати ці питання, якщо ми хочемо досягти нашої спільної мети — закінчити переговори цього року. Інакше кажучи, Китай має переконати нас, що нам варто підписати інвестиційну угоду».

Обсяги двосторонньої торгівлі між Пекіном і Брюсселем перевищують мільярд євро на день. Водночас ЄС — найбільший торговий партнер Китаю, а Китай — другий за обсягом ринок після США для європейських товарів і послуг.

7. В’єтнамські школярі винайшли шолом для захисту від коронавірусу

Шолом проти коронавірусу
Ханой, В’єтнам

Захисний одяг і маски стали невіддільною частиною уніформи медиків. Але в такому вбранні не дуже комфортно. До того ж це не завжди забезпечує максимальний захист.

Троє в’єтнамських школярів розробили шолом, що з’єднаний із респіратором. І він не лише захищає від вірусів, але й дає змогу медпрацівникам дозволити собі більше, ніж у звичайній масці.

У шолом вшита рукавичка, за допомогою якої можна, наприклад, витерти піт із лиця чи почухати ніс. Угорі також є захищені отвори, через які можна почухати голову, якщо шолом почне тиснути чи натирати.

[Чан Нгуєн Кхань Ан, розробниця шолома]:
«Головна відмінність цього шолома — отвір із рукавичкою. Його можна використовувати, щоб безпечно взаємодіяти зі своїм обличчям. <…> Ми також розмістили всередині контейнер із їжею. Це теж виділяє наш винахід поміж інших, бо, використовуючи рукавичку, можна перекусити й дістати достатню кількість енергії».

До такого шолома також кріпиться трубка, через яку надходить очищене повітря, що запобігає зараженню.

[Нгуєн Дінь Нам, керівник проекту]:
«Відмінність цього шолома (від масок для обличчя) в тому, що він запобігає зараженню вірусом й захищає людину. Тобто, коли люди з групи високого ризику надінуть цей шолом, вони почуватимуться в безпеці, і вони справді будуть у безпеці».

Коштує такий пристрій близько 300 доларів.

8. Саудівці раді найбільшій у світі клініці для верблюдів

Клініка для верблюдів
Бурайда, Саудівська Аравія

Це найбільша у світі лікарня для верблюдів. І стоїть вона в Саудівській Аравії, а точніше недалеко від міста Бурайда в центральному регіоні Ель-Касим.

Заклад заснували всього два місяці тому — у липні. Площа лікарні — 70 тисяч квадратних метрів.

[Фахад аль-Фахад, голова ветеринарної клініки]:
«36 з половиною мільйонів доларів інвестицій у цю лікарню для верблюдів вкладено не випадково. Причиною стала цінність цього створіння (верблюда) для нас і наших предків, а також те, що ветеринарна медицина не приділяла верблюдам стільки уваги, скільки коровам чи коням».

Тут надають послуги з базового лікування, а також лікування хронічних та інфекційних захворювань. А ще верблюдам роблять операції та рентген.

Ще один напрям клініки — розведення верблюдів і штучне запліднення. Так, тут є спеціалізований центр перенесення ембріонів.

[Омаїр аль-Катані, власник верблюда]:
«Слава Богу! Як гора з плечей. Тут ми знайшли для верблюдів досить найрізноманітніших ліків. Як бачите, я знайшов у лікарні такі ліки, яких більше ніде не було. Тут також роблять рентген, обстеження, і все відбувається швидко».

[Абдулазіз ас-Салум, торговець верблюдами]:
«Лікарня для верблюдів — це боже благословення. Раніше ми страждали без лікарні, треба було їхати до іншої провінції. А тепер лікарню відкрили тут. Послуги тут дуже якісні. Місця багато. Завдяки тому, що поруч клініка, наших проблем стало на 98 % менше».

У регіоні Ель-Касим найбільший у світі ринок верблюдів. Раніше тим, хто розводить, і власникам цих тварин доводилося возити їх на лікування за сотні кілометрів до інших районів.

9. Оцет і пиво з китайських фініків: креатив з Австралії

Нова продукція з унабі
Вайкері, Австралія

Для фермера Бена з Австралії вирощування плодів унабі — справа життя. Ця рослина, що родом із Китаю, стає популярною на Зеленому континенті.

Унабі — рекордсмен за вмістом вітаміну С. За цим показником він вдесятеро перевершує цитрусові. Свіжий плід на смак нагадує соковите яблуко, а сушений — фінік.

[Бен Вадделоу, фермер]:
«Коли я вперше почав експериментувати з унабі, їх було важко продавати. За 20 років усе змінилося. Тепер набагато більше виробників вирощують їх у всій Австралії».

Цього року через пандемію урожай збувати важко.

Тож у Бена виникла ідея робити з плодів унабі оцет.

[Бен Вадделоу, фермер]:
«Цього року через COVID-19 у нас залишилося більше фруктів, їх стало складніше збути. Ми зрозуміли, що потрібно щось робити. Не можна просто залишити їх гнити на землі».

Інша сім’я фермерів вирішила робити з унабі пиво. Для цього налагодили співпрацю із заводом.

[Льюїс Машмедт, співробітник броварні]:
«Спочатку було абсолютно незрозуміло, що із цим робити, інформації дуже мало. Ніхто раніше не варив великі обсяги пива з унабі. Це не те, що можна заґуґлити. Пиво роблять із величезної кількості інгредієнтів, але не з унабі».

Урочиста мить: з конвеєра знімають першу комерційну партію.

[Маркус Мілтенофф, фермер]:
«Це фантастика — використати те, що могло піти у відходи. Позбуваєшся сміття в саду й збільшуєш прибуток. І так, тепер у нас фантастичний продукт, який можна продавати на національному рівні».

Одна банка пива коштує приблизно 3 долари США.

10. На розчищення нью-йоркського парку від бур’янів запросили кіз

Кози розчищають парк
Нью-Йорк, США

Недалеко від штаб-квартири ООН і найбільшого фінансового району США пасеться стадо кіз. Цих рогатих помічників запросили до одного з парків Нью-Йорка для виконання дуже важливої місії. Та кози завиграшки з нею справляються, адже вони мають просто їсти все навколо.

За літо парк заріс бур’янами. Їх не пололи, бо у зв’язку з пандемією економили гроші.

І тепер кози зайняті своїм улюбленим ділом.

[Кендіс Томпсон, менеджер парку]:
«Упоратися з бур’янами нам допомагають рогаті помічники. У нас цього тижня 20 кіз, які їдять в’юнкі рослини, шовковицю, черемху й усе, чого в парку стало занадто багато».

Хоч площа парку й вісім тисяч квадратних метрів, однак козам, щоб його розчистити, часу треба небагато.

[Кендіс Томпсон, менеджер парку]:
«Мені, щоб переробити на компост таку кількість зелені, треба не відомо, скільки трудитися. А ці кози розв’яжуть проблему всього за три дні. Вони з’їдять рослини, а потім повернуть у землю добриво, яке забезпечить прекрасні умови, щоб наступної весни посадити нові рослини».

Подивитися на незвичне видовище зійшлися місцеві жителі.

[Джекі Тоскано, жителька Нью-Йорка]:
«Прекрасно, що містяни дізнаються про інші природніші способи, про те, що наш світ може бути маленьким і що деякі справи можна виконувати на місцевому рівні й більш здоровим способом».

[Том Дженкінс, житель Нью-Йорка]:
«Дуже заспокоює. У світі стільки всього відбувається. А тут просто вода, кози та зелень».

[Малкольм Геннон, житель Нью-Йорка]:
«Ми стоїмо біля річки. А вони прямо тут, тоді як ферми тут немає!»

11. Французький фридайвер опустився під воду на рекордні 112 метрів

Новий рекорд глибоководного занурення
Каламата, Греція

Французький фридайвер Арно Жеральд побив світовий рекорд із найглибшого занурення у двох ластах. Зробив він це біля берегів грецького міста Каламата.

24-річний спортсмен на одному диханні занурився на 112 метрів і повернувся на поверхню. Під водою він пробув три хвилини 24 секунди.

Минулого місяця Арно двічі намагався побити рекорд — 111 метрів. Однак офіційно підтвердити досягнення не вдавалося.

[Арно Жеральд, фридайвер]:
«Сьогодні я встановив світовий рекорд — 112 метрів у двох ластах. Це дивовижний досвід. Я вже п’ять разів пірнув на 111 метрів, бо готувався до іншого рекорду».

Цікаво, що напередодні занурення Жеральд дізнався, що дистанцію 111 метрів щойно подолав інший фридайвер, у Хорватії. Довелося збільшувати відстань.

[Арно Жеральд, фридайвер]:
«Учора, за день до мого занурення, я дізнався, що світовий рекорд — 111 метрів побив росіянин Олексій Молчанов. Мені довелося погодитися на занурення на 112 метрів. Було непросто зважитися на це прямо перед зануренням. Я сказав собі, що вже п’ять разів опускався на 111 метрів і потрібно йти далі. Вирішив уявити, що це тренування. І зробив, напевно, найліпше занурення за літо».

Раніше у 2019 році Джеральд також побив рекорд із найглибшого занурення. Тоді біля берегів єгипетського курорту Шарм-еш-Шейх він опустився під воду на 108 метрів.

12. Українці відкривають для себе місцевий безлюдний острів

Далеко від цивілізації
острів Джарилгач, Україна

Безлюдний острів Джарилгач лежить між материковою Україною та півостровом Крим. На тлі пандемії він став популярним як ніколи. Багато українців відмовилися від поїздок за кордон й обрали його як нове екзотичне місце для відпочинку.

[Владислав Чеботарьов, гід по острову Джарилгач]:
«Практично вся територія Європи заселена. Таких куточків, де дика природа, де немає людей, немає колосально антропогенного впливу, практично не залишилося. Острів Джарилгач унікальний і цікавий тим, що він за всю свою історію був практично не заселений, його не торкалася рука людини аж до початку XX століття».

Острів визнано національним парком, тому тут заборонено полювати. Постійно на ньому ніхто не живе, крім команди з трьох рейнджерів, які охороняють його територію.

А коли цього літа послабили карантин, сюди знову потягнулися туристи, які прагнули відкрити для себе радощі усамітнення.

Найбільше на острові диких баранів або муфлонів. Живуть тут також лисиці, кабани, плямисті олені та лані, серед них й альбіноси. А у воді біля острова можна побачити дельфінів. Світ флори також дуже розмаїтий.

Перших відвідувачів почали возити сюди на човнах у 90-х роках минулого століття. Сьогодні два пароплави привозять до 800 туристів три рази на день. Водночас третина з них залишається на ніч.

[Анатолій Скачков, турист]:
«Відпочиваємо душею. Таких островів, як на мене, в Україні більше, на жаль, немає. А тут — свобода».

[Володимир Ротар, турист]:
«Відчуваю душевний спокій, морально відпочиваю від нашого нинішнього високотехнологічного світу. Хочеться відчути щось первозданне, дике; відчути себе людиною, а не якимось роботом».

Острів простягається на 42 кілометри, а його загальна площа становить 56 квадратних кілометрів.

13. Носові фігури старовинних кораблів показали на виставці в Англії

Виставка носових корабельних фігур
Плімут, Велика Британія

В англійському місті Плімут відкрилася виставка носових фігур військових кораблів XIX століття. Тут демонструють 14 скульптур, які ще називають гальюнними. Спеціально для експозиції їх відреставрували.

[Стів Конвей, реставратор]:
«Ця галерея дає скульптурам простір. Вони розміщені тут так, як би ви їх бачили, якби 1850 року гуляли набережною Девонпорта».

Реставрація тривала з 2016 по 19 рік. Спочатку, щоб оцінити стан фігур, скульптори використовували високотехнологічну звукову томографію. Її зазвичай застосовують, щоб перевіряти стан живих дерев.

Як виявилося, деякі скульптури всередині прогнили.

[Максвелл Малден, дослідник]:
«Ми навіть не могли уявити, наскільки плачевна ситуація. Кілька років тому провели низку досить точних досліджень. За допомогою томографії, яка показує внутрішню структуру, ми зрозуміли, що деревини залишилося дуже мало».

Як правило, на носі суден поміщали фігури, прикрашені золотом. Вони демонстрували багатство й владу. Так, колекція має чотириметрову фігуру XIX століття, що зображає британського короля Вільгельма IV в парадному одязі.

[Стів Конвей, реставратор]:
«У флоті на передній частині кораблів були дракони, леви й справді страшні істоти. А потім за рішенням влади в XVII й XVIII століттях почали використовувати привабливіші зображення».

Незабаром королівський флот Великої Британії наказав припинити встановлювати різьблені фігури на носі кораблів, бо це було непрактично.

Музей Плімута створили нещодавно. Він мав відкритися в травні. Однак через пандемію церемонію відклали до 29 вересня.

14. Італійська долина стала одним із найліпших місць для споглядання нічного неба

Найліпше місце спостереження за небом
Ліньян, Італія

Небо, осяяне мільйонами мерехтливих зірок. Саме цим знаменита долина біля містечка Ліньян в Італії. Ця гірська місцевість розташована в автономній області Валле-д’Аоста на півночі країни. І вона як магніт притягує тих, хто хоче сповна насолодитися нічним небом.

Нещодавно ж долина здобула міжнародне визнання. Її включили до офіційного списку найкращих місць на Землі для спостереження за зірками. Його складає фонд «Старлайт» (Starlight), що входить до ЮНЕСКО.

[Джорджа Фасоліно, жителька Мілана]:
«Коли темніє, я виходжу на вулицю. Оскільки вогнів навколо немає, то ніби поринаєш у зоряне небо. Зовсім не схоже на інші місця. Це єдине місце, де зірки видно так само, як у морі».

У цій долині також можна заглянути до обсерваторії.

[Андреа Берганоцці, дослідник]:
«Діаметр об’єктива нашого телескопа — 81 сантиметр. Чим більший телескоп, тим більше він захоплює світла, що дає змогу ліпше вивчити космос. Якщо порівнювати з іншими обсерваторіями, їхні телескопи значно більші, але небо не таке гарне. Сама природа надала нам перевагу».

[Джованна Фатігусо, жителька Турина]:
«Це унікальний природний музей просто неба. Такого ніде більше не побачиш. А тут можна побачити майже все. Спостерігаючи за зірками, я відчула себе дуже маленькою в цьому величезному всесвіті».
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: