23.11.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 16 по 20 серпня)

Огляд світових подій (з 16 по 20 серпня)

1. Олексія Навального заборонили транспортувати до Німеччини Навального не повезуть до Німеччини Омськ, Росія Російського опозиціонера..

Дата завантаження: 2024-04-23

video

1. Олексія Навального заборонили транспортувати до Німеччини

Навального не повезуть до Німеччини
Омськ, Росія

Російського опозиціонера Олексія Навального, який потрапив до лікарні із сильним токсичним отруєнням, не зможуть перевезти на лікування до Німеччини. Лікарі зробили висновок, що він нетранспортабельний.

Стан Навального залишається важким. 20 серпня під час перельоту з Томська до Москви йому стало погано. Літак здійснив екстрену посадку в Омську. Потім політика доставили до місцевої клінічної лікарні. Він у комі й під’єднаний до апарата вентиляції легенів.

Що спричинило отруєння, поки невідомо. У день перельоту Олексій нічого не їв. Тільки пив чай, який купив в аеропорту Томська.

Багато активістів уважає, що отруєння було спробою вбивства.

[Володимир Кара-Мурза, віцепрезидент Фонду «Вільна Росія»]:
«Думаю, дуже важливо називати речі своїми іменами. Те, що сталося з Олексієм Навальним, це навмисне отруєння. Я щодо цього не маю жодних сумнівів. Це навмисне отруєння, яке спровокувала його політична діяльність».

Лідери деяких країн уже висловили готовність підтримати опозиціонера. Серед них президент Франції.

[Еммануель Макрон, президент Франції]:
«Звичайно, ми готові надати необхідну підтримку Олексію Навальному у зв’язку з його станом здоров’я, а також його сім’ї та друзям. Ми готові надати йому притулок і захист».

Олексій Навальний, який має українське коріння, є одним із головних опонентів Володимира Путіна.

2. Тисячі ударів блискавок спричинили небувалі пожежі в Каліфорнії

Лісові пожежі
штат Каліфорнія, США

Блискавки спричинили небувалі лісові пожежі в американському штаті Каліфорнія.

[Гевін Ньюсом, губернатор штату Каліфорнія]:
«У нас пожежі, яких ми не бачили багато-багато років. У всьому штаті Каліфорнія палає 367 активних пожеж».

За три доби в штаті зафіксували близько 11 тисяч ударів блискавок. Водночас у регіоні другий тиждень стоїть рекордна спека. Кілька днів тому в каліфорнійській Долині Смерті зареєстрували +54,4 градуса Цельсія. Це найвища температура на планеті за всю історію спостережень.

Через пожежі тисячам осіб було вказано евакуюватися, зокрема й в Агломерації Сан-Франциської затоки.

[Гевін Ньюсом, губернатор штату Каліфорнія]:
«Великих пожеж — 23, і ми їх зараз дуже цілеспрямовано гасимо всіма нашими силами: локальними, регіональними, на рівні штату та федеральними».

Вогонь уже знищив близько 50 будівель, серед них і житла. Ще 50 пошкоджено.

Боротися з вогнем Каліфорнії допомагають штати Аризона, Невада й Техас.

3. Білоруські опозиціонери створили раду для мирного передання влади

Рада мирного передання влади
Мінськ, Білорусь

Опозиція Білорусі оголосила про створення ради з мирного передання влади. Так вона хоче почати діалог із керівництвом країни. Головна мета нового органу — домогтися відставки президента Олександра Лукашенка, який у владі вже 26 років. Після його переобрання на шостий термін у Білорусі спалахнули протести.

[Ольга Ковалькова, представниця Світлани Тихановської]:
«Коаліційна рада є єдиним представницьким органом білоруського суспільства. Вона створюється й функціонуватиме за ініціативою Світлани Тихановської з метою організації процесу передання влади й забезпечення згоди в суспільстві».

Сама Світлана Тихановська, яка була головною суперницею Лукашенка на виборах, вимушено виїхала з дітьми до Литви. З її слів, під тиском органів безпеки. Тепер вона хоче повернутися. Її чоловік досі перебуває у в’язниці.

[Ольга Ковалькова, представниця Світлани Тихановської]:
«Координаційна рада діє на підставі основоположних принципів конституції Республіки Білорусь. Вона не ставить перед собою мети захоплення державної влади неконституційним шляхом».

Сам президент сказав, що на західні кордони країни вже було направлено війська. Їх привели в повну бойову готовність. А створення ради для передання влади він назвав спробою державного перевороту.

[Олександр Лукашенко, президент Білорусі]:
«По-перше, створили в країні якийсь опозиційний штаб для передання влади. Вони нам підкидають іншу сторону й вимагають, ні багато ні мало, передати їм владу. Значить, ми це розцінюємо однозначно: це спроба захоплення влади з усіма наслідками, що з цього випливають».

Водночас за підтримку протестів звільнили Павла Латушка — директора найстарішого в країні театру — Національного академічного театру імені Янки Купали. Раніше він був послом Білорусі в Польщі, Франції та Іспанії, а ще спікером міністерства закордонних справ.

[Павло Латушко, звільнений директор театру ім. Янки Купали]:
«Наша головна мета — досягти консенсусу в суспільстві на єдиній платформі. І ця єдина платформа може бути заснована на цілій низці принципів. Але мені здається, що головними з них є закон і незастосування сили».

Слідом за Латушком пішла вся театральна трупа.

[Сергій Чуб, актор театру ім. Янки Купали]:
«Ми розуміли, що, найімовірніше, постраждає перший директор. Ми відразу домовилися: заберуть чи звільнять директора — ми йдемо слідом за ним. <> Це не означає, що ми прощаємося з театром і ми йдемо з театру. Це в жодному разі не втеча. Це наш рух далі, це ми далі намагаємося доносити нашу позицію».

Протести в Білорусі тривають не тільки на вулицях. Працівники держпідприємств оголошують страйк. Серед них заводи, які раніше вважали бастіонами підтримки Лукашенка.

4. ВООЗ: молодь сприяє поширенню COVID-19

Молодь заражає інших людей
ВООЗ стурбована ситуацією з COVID-19

Пандемія триває здебільшого через молодь. Про це заявили у Всесвітній організації охорони здоров’я.

[Такесі Касаї, співробітник ВООЗ]:
«Характер епідемії змінюється. Люди віком від 20 до 40 років дедалі активніше сприяють поширенню коронавірусу. Вони здебільшого ігнорують легкі симптоми. До того ж симптомів може й не бути. Як наслідок, люди несвідомо заражають інших».

На думку співробітників ВООЗ, така ситуація збільшує ризик зараження літніх або серйозно хворих людей. Також це може сприяти поширенню вірусу в густонаселених міських районах.

Зараз багато країн намагаються привабити туристів, щоб поліпшити економічне становище. Серед мандрівників багато молоді, яка не дотримується правил дистанціювання й не носить масок.

Останнім часом різні країни, де епідемія йшла на спад, повідомляють про нові спалахи. У Європі знову запроваджують обмеження на туристичні поїздки.

Тим часом ВООЗ закликає молодь дотримуватися заходів безпеки, щоб захиститися від COVID-19. За словами співробітників організації, деякі молоді люди теж хворіють у важкій формі й умирають.

До трійки найбільш постраждалих країн світу входять США, Бразилія та Індія.

5. Три серця за 10 днів: банк органів у КНР викликає занепокоєння

Три серця за 10 днів
Підозри щодо вирізання органів

Три серця за 10 днів. Китаянці, якій потрібно було пересадити серце, орган знайшли неймовірно швидко. З трьох підійшов лише один. Операцію провели в Ухані. Сунь Лінлін — 24 роки. Вона жила в Японії. Дівчина страждала від рідкісного аутоімунного захворювання.

Посольство Китаю в Японії вже назвало операцію демонстрацією китайсько-японської дружби й співпраці.

Однак система добровільного донорства органів у Китаї не розвинена, а тому експерти шукають відповідь на запитання: як лікарня змогла так швидко знайти для Сунь одразу три серця.

[Норіморі Норума, представник організації «Зупинити медичний геноцид»]:
«Щодо цієї операції, то хто пожертвував ці органи? Цього ніхто не каже».

У червні 2019 року незалежний трибунал у Лондоні дійшов висновку, що китайська влада використовує органи в’язнів сумління. Здебільшого прихильників Фалуньгун. Людей, які займаються цією духовно-оздоровчою практикою, комуністичний режим репресує ось уже понад 20 років.

Нещодавно Всесвітня організація розслідування злочинів щодо Фалуньгун провела ще одне розслідування. Під час нього лікар, який працює у військовому госпіталі, зізнався, що вони беруть високоякісні органи в ще живих молодих людей. Він також запропонував співробітникові організації, що назвався родичем пацієнтки, якій потрібна трансплантація, можливість побачити донора органів.

Торік китайські державні ЗМІ повідомляли, що Ухань посідає провідні позиції у сфері трансплантології. Деякі лікарні проводять операції з пересадження органів щодня.

6. Пожежі в джунглях загрожують фермерам у Бразилії

Пожежі в джунглях
Порту-Велью, Бразилія

У Бразилії знову намагаються загасити пожежі у віддалених районах. Вони загрожують амазонським джунглям — найбільшим у світі тропічним лісам.

Це містечко Порту-Велью штату Рондонія. Тут горять сухі зарості чагарнику. У віддалену місцевість прибули пожежники.

Вогонь наближається до жител селян.

[місцевий житель]:
«Ми бідні. Моєї зарплати вистачає лише на їжу для нашої сім’ї. Пожежа знищила все за секунди».

[місцева жителька]:
«Я дуже злякалася й засмутилася, побачивши, як плаче мій брат. Я боюся все втратити. Ми й так майже нічого не маємо, і ми втрачаємо навіть це щось».

За даними бразильської влади, у першу половину серпня зафіксовано стільки ж пожеж, скільки в такий самий період торік, коли це явище непокоїло весь світ.

Як стверджують експерти, у тропічних лісах пожежі рідко виникають із природних причин. Здебільшого це підпал. Землю, найімовірніше, випалюють під пасовища.

[місцевий житель]:
«Вони влаштовують пожежу щороку. Ніхто не знає, хто це робить. Вони приходять, усе підпалюють і тікають. Я щороку потерпаю від цієї ситуації. Тут, у Порту-Велью, так щороку. Я живу тут 14 років, і щосерпня ось так».

За останній рік масштаби збезлісення в Амазонії зросли приблизно на третину.

У травні президент країни проти пожеж та незаконного вирубування лісів відправив військовиків.

7. Самоочисна маска для обличчя — винахід данської студентки

Самоочисна маска
Коллінг, Данія

Студентка факультету дизайну Сара Лі Крог винайшла те, що привернуло увагу всього світу — самоочисну маску для обличчя. Для знищення бактерій використовується ультрафіолетове світло.

У матеріал вплетений оксид металу. Також на масці є джерело живлення. Коли ультрафіолет потрапляє на металооксидну плівку, усі органічні речовини, зокрема віруси та бактерії, знищуються. Після цього маску можна використовувати знову.

Для Данії та інших європейських країн цей винахід вельми актуальний. У Європі й далі запроваджують повторні карантинні заходи, щоб стримати другу хвилю COVID-19. Так, у Данії з 22 серпня носіння масок у громадському транспорті стане обов’язковим.

[Сара Лі Крог, винахідниця]:
«Наприклад, в Англії тривалий час носіння маски було обов’язковим. І тепер їх масово викидають, вони всюди валяються. Це сумно».

Крім транспорту, маски можуть стати обов’язковими й в інших громадських місцях Данії.

Дослідники кажуть, що таку технологію можна застосувати й в інших сферах.

[Єнс Крістіансен, дослідник]:
«Її можуть використовувати на поверхнях, яких торкається багато людей. Наприклад, на перегородках, дверних ручках, дверних панелях, столах, інструментах тощо».

А тим часом данський уряд нагадує, що, поки ще не почали виробляти самоочисні маски, одноразові треба якомога частіше міняти, а якщо ті багаторазові, то прати.

8. У Сеулі з’явилися автобусні зупинки з тепловізором і чистим повітрям

Високотехнологічні автобусні зупинки
Сеул, Південна Корея

Високотехнологічні автобусні зупинки встановили на сході Сеула в районі Сондонгу. Вони повністю засклені, а двері відчиняються лише після того, як тепловізор виміряє температуру пасажира. Вона має бути нижчою ніж 37 з половиною градусів Цельсія.

[житель Сеула]:
«Спочатку мені було якось некомфортно, бо довелося вимірювати температуру. Але це не забрало багато часу, тому все гаразд».

Усередині є дезінфікувальний засіб для рук, працює кондиціонер, а також встановлено ультрафіолетові лампи для знезараження повітря. Тут також можна зарядити смартфон чи ноутбук і під’єднатися через Wi-Fi до безкоштовного інтернету.

[жителька Сеула]:
«Коли на автобусній зупинці багатолюдно, я відразу думаю про (коронавірус), і мені тривожно. Але тут почуваєшся в безпеці».

Високотехнологічна зупинка коштує 84 тисячі доларів. У Сеулі таких установили десять штук. У майбутньому їх побільшає.

9. Криза у Венесуелі: люди спорудили саморобний водопровід

Саморобний водопровід
Каракас, Венесуела

У Венесуелі на тлі економічної кризи та пандемії коронавірусу дедалі більше місцевих жителів не мають основних комунальних послуг. Зокрема доступу до водопровідної води й електроенергії.

Нещодавно жителі Каракаса, столиці країни, самостійно спорудили систему, яка доставляє воду з покинутого тунелю в передмісті.

[Едвард Короніль, місцевий житель]:
«Ми працюємо над проектом постачання води з цього тунелю. Уже кілька країн роблять те ж саме. Ми доставляємо питну воду звідси до наших громад».

Для цього треба було 1300 метрів шлангів. Також усі жителі «скинулися» по 10 доларів на витратні матеріали.

[Ірайма Москосо, місцева жителька]:
«Я зустрілася з людьми й показала свій проект. Його схвалили. Ми знайшли в тунелі багато шлангів. Ми вирішили взяти ці шланги й використати їх для створення системи, щоб люди могли одержувати воду».

[Маркос Фуг’єра, місцевий житель]:
«Мусимо дякувати Богові, що маємо цей колодязь. Якби не він, то було б складно добути воду. Дякую також людям, які діставали й установлювали шланги. Сподіваюся, що весь район Котіса матиме воду. Принаймні вона з’явиться в тих, хто її раніше не мав».

Згідно з дослідженнями, 73 % населення Венесуели отримують воду з перебоями. П’ята частина країни останній тиждень жила взагалі без води. А стабільне водопостачання мають лише трохи більше ніж 7 % громадян.

Багато років венесуельці отримували газ та воду за низькими цінами завдяки субсидіям соціалістичної влади. Однак тепер, коли економіку країни спіткала глибока економічна криза, підтримувати мінімальні ціни стало неможливо. До того ж водопроводи й очисні станції багато років стоять занедбаними, і їх давно як слід не ремонтували.

Тим часом сам президент Ніколас Мадуро каже, що вода не надходить зі стратегічного сховища нібито через саботаж.

10. Вишукані ресторани Лондона розсилають клієнтам набори «Зроби сам»

Ресторанні набори «Зроби сам»
Лондон, Велика Британія

Цей Лонський ресторан із зіркою Мішлен популярний завдяки майстерному приготуванню восьминогів і страв іспанської кухні загалом. Але все, що сьогодні готують кухарі, не подадуть на столи закладу. Натомість усі інгредієнти доставлять прямо клієнтам додому.

Відколи почався карантин, багато британських ресторанів перейшли на нову модель обслуговування. Тепер вони розсилають своєрідні набори «Зроби сам».

Шеф-кухар закладу каже, що найскладніше було придумати, як зробити приготування вишуканих страв зрозумілим для непрофесіоналів.

[Ньєвес Барраган, шеф-кухар ресторану]:
«На це в мене пішло більше часу, ніж на відкриття ресторану. Ми знали, як створювати ресторани, але як робити це — не дуже. Треба продумати кожну деталь, пояснити їм, як удома не помилитися та що знадобиться для приготування».

Команда закладу постаралася зробити набори максимально простими. Менша версія коштує 75 доларів США. Більша — приблизно 90 доларів.

Усі інгредієнти вже почищені й порізані. Клієнтам треба лише довести їх до готовності в сковороді чи каструлі.

Такі набори вельми популярні. А для закладу це також спосіб зберегти персонал.

[Ньєвес Барраган, шеф-кухар ресторану]:
«Ми починали з трьох працівників. Потім знадобився ще один. Так поступово ми повернули 80 % співробітників».

Поки ресторан приймає гостей лише на літній терасі. Решта приміщень відчиняться на початку вересня. Це означає, що місця для збору комплектів не буде. Однак заклад уже планує знайти приміщення, щоб зберегти цю послугу.

Загалом більша частина британських ресторанів відновила роботу 4 липня. Але соціальне дистанціювання і страх відвідувачів перед людними місцями призводить до банкрутства багатьох закладів харчування.

11. Британські захисники природи стежать за метеликами за допомогою зоологів-любителів

Любителі стежать за метеликами
Велика Британія

Природний заповідник Банк Гатчинсона, що на околиці Лондона, став домівкою для безлічі видів метеликів. І тут спостерігати за ними зовсім просто. Однак картина зовсім інша, якщо говорити про Велику Британію загалом. Врахувати всі різновиди вкрай складно.

Саме тому природоохоронній організації Butterfly Conservation уже не один рік допомагають проводити перепис цих комах зоологи-любителі.

[Саймон Севіл, волонтер Butterfly Conservation]:
«Дуже важливо знати, які метелики живуть у кожній місцевості. Ці комахи — добрі індикатори якості довкілля. Дізнавшись ситуацію в усій країні, ми можемо отримати чітку картину стану дикої природи й того, наскільки добре ми ведемо управління».

Щорічний перепис метеликів заснували 2010 року. Він чи не наймасштабніший у світі. Торік у ньому взяло участь понад 113 500 любителів.

Цього року учасників уже понад 110 тисяч.

Волонтерів просять знайти 20 основних видів метеликів. Для цього вони мають користуватися спеціальним застосунком, який автоматично визначає місцеперебування смартфона.

[Саймон Севіл, волонтер Butterfly Conservation]:
«Ці дані допоможуть нам зрозуміти, які є метелики, де й коли вони літають, і яка їхня чисельність. Через дуже теплу весну й раннє літо багато метеликів з’явилося раніше. Чи збереглися їхні популяції, чи вони вже зникли? Через зміни клімату деякі види стали зустрічати північніше. Такі дані також цінні. Яких метеликів більше цього року, яких менше? Ми не можемо отримати всю цю інформацію самостійно».

Зоозахисники також кажуть, що чисельність багатьох видів метеликів скорочується через утрату місць проживання, фермерство та інвазивні види рослин.

Вони зазначають, що три чверті видів метеликів тепер не так поширені на території країни, як раніше, а кількість майже половини зменшилася.

Учені також сподіваються, що карантин простимулює ще більше любителів природи долучитися до спостережень.

12. Перегони на електричних велосипедах відбулися у швейцарських Альпах

Фестиваль електричних велосипедів
Верб’є, Швейцарія

На гірськолижному курорті Верб’є у Швейцарії проходить чотириденний фестиваль електричних велосипедів. Сюди з’їхалися аматори й професіонали різних рівнів.

У межах фестивалю організовано перегони на 44 й 100 кілометрів. Десятки спортсменів підкорюють гірські траси серед альпійських вершин. Під час стокілометрового заїзду учасники піднялися на висоту 3000 метрів над рівнем моря.

У перегонах на 44 кілометри перші місця здобули Шона Карнеджі та Веріен Блейз. На стокілометровій дистанції серед жінок перемогла Марі П’єр Дюфрен, а серед чоловіків — Ремі Абсалон.

Також під час фестивалю відбулися змагання Bosch E-MTB Challenge. У заїзді на 35 кілометрів узяли участь і професіонали, і аматори.

Фестиваль електричних велосипедів у Верб’є проходить удруге. Під час заходу можна випробувати нові моделі електробайків та дізнатися про їхні технічні характеристики в професіоналів.

13. Після потужного вибуху ліванська художниця знову відновить вітражі Бейрута

Відновлення вітражів
Бейрут, Ліван

Мая Хуссейні впродовж тридцяти років відновлювала стародавні вітражі Бейрута, які було потрощено під час громадянської війни. Однак тепер 20 років її праці розсипалися на осколки. Тисячі вікон розлетілися під час потужного вибуху в порту столиці.

[Мая Хуссейні, художниця]:
«На мене дуже вплинув цей вибух. Я працюю 30 років і можу сказати, що після цього вибуху 20 років моєї професійної діяльності розбито на друзки».

Вибух стався 4 серпня на складі, де в небезпечних умовах зберігали хімікати. Загинуло 178 осіб, приблизно 6000 людей поранено. Зруйновано чимало історичних пам’яток.

[Мая Хуссейні, художниця]:
«До кафедрального собору Сент-Луїса я прикипіла серцем. Це одна з найстаріших церков Лівану, що має багату історію. Працюючи над нею, я намагалася максимально наблизитися до її минулого. А коли побачила руйнування, то відчула, що мене поранили: не фізично, а душу».

Хуссейні каже, що їй щодня телефонують і просять знову почати відновлювальні роботи. Вона також зазначає, що вітражі розбито щонайменше в десятьох проектах, над якими вона працювала.

[Мая Хуссейні, художниця]:
«Ми відбудуємося. Ми створимо щось ще прекрасніше. Не хочу думати негативно, хочу налаштовуватися на позитив. Хай нам завдали удару, хай я плачу, хай пропало 20 років моєї роботи. Можливо, я не маю ще 20 років, але ми однаково відбудуємося».

Через два роки Мая Хуссейні планувала піти на пенсію. Тепер каже, що відпочинок доведеться відкласти.

14. У Сантьяго з’явився свій Бетмен, який годує бездомних

Бетмен роздає їжу бездомним
Сантьяго, Чилі

На вулицях Сантьяго тепер регулярно з’являється чоловік у костюмі Бетмена. Але він бореться не зі злочинністю, а з голодом. Добродушний чилієць роздає їжу бездомним. Своє ім’я воліє не називати.

[чилієць у костюмі Бетмена]:
«Коли виходиш на вулицю, бачиш інший бік життя. Він значно суворіший за наш. Ми теж іноді маємо труднощі, але бездомні постійно потерпають від холоду й голоду».

Чоловік щодня привозить гарячу їжу кільком десяткам осіб. Намагається підтримати людей і підбадьорливими словами.

Чилієць обрав для себе образ Бетмена, бо вважає його героєм.

[чилієць у костюмі Бетмена]:
«Він ризикує життям заради улюбленого міста, щоб захистити його від злочинців. У моєму випадку цей персонаж символізує мою невелику жертву заради милого мені міста й країни, а ще мого народу».

Бетмен із Сантьяго закликає чилійців теж хоча б трохи допомагати нужденним. Їх можна нагодувати чи просто підбадьорити добрим словом.

15. Мешканців римського зоопарку пригощають холодними кавунами й замороженими фруктами

Мешканців зоопарку рятують від спеки
Рим, Італія

Італійці знемагають від спеки, а разом із ними й мешканці римського зоопарку «Біопарко». Тому тварини раді кожному способові охолодитися. Доглядачі стежать, щоб усі мали свіжу воду, а ще пригощають підопічних крижаними ласощами.

[Іцхак Ядід, доглядач]:
«Ми, люди, щоб трохи охолонути, любимо їсти влітку морозиво. Те ж саме ми пропонуємо більшій частині наших тварин — просто в найспекотніші години їх чимось пригощаємо. Та для них головне мати тінь, прохолодне місце й басейн. Іноді, щоб охолодити землю, ми поливаємо її зі шланга».

Заморожені фрукти й холодні кавуни отримали ведмеді, сурикати та інші мешканці. Вовк гривастий теж знайшов у своєму вольєрі крижане частування.

[Франческо Петретті, директор зоопарку]:
«Ми не подаємо їм їжу так, ніби вони сидять за столом. Тварини повинні її шукати — біля дерев, під камінням чи на гілках. Це закон природи. Майже весь день тварини шукають їжу, і навіть тут ми стежимо за тим, щоб вони тратили на це багато часу».

А тварини, щоб охолодитися, використовують усі способи. Хтось пірнає в басейн, а комусь ліпше полежати в баюрі.

16. Один із найстаріших у світі парків мініатюр працює в нових умовах

Парк мініатюр «Беконскот»
Беконсфілд, Велика Британія

Один із найстаріших парків мініатюр світу, що в британському Беконсфілді, після карантину працює в нових умовах. Усі гості мають дотримуватися дистанціювання, а місця, де це неможливо, поки закриті.

«Беконскот» — це зразок сільської Англії 30-х років. Село вже понад 90 років розважає відвідувачів і працювало навіть під час війни. Але пандемія змусила його закритися на три місяці.

Цей парк побудував біля свого дому місцевий житель Роланд Каллінг. Йому допомагала прислуга: водій, кухар, покоївка та садівник.

У селі бували навіть британські монархи.

[Браян Ньюман-Сміт, директор парку розваг «Беконскот»]:
«Її величність королева приїжджала тричі, й один раз — за день до свого восьмого дня народження. У нас є фотографії королеви Марії і двох принцес, і нам приємно думати, що їм тут сподобалося».

За день парк приймає 700 гостей. Раніше їх було вдвічі більше.

[гостя парку мініатюр «Беконскот»]:
«За часів невизначеності та стресу чудово повернутися сюди знову. Можна переосмислити минуле, і я так і зробила. Сьогодні в мене на душі спокійно, я позбулася стресу».

[гостя парку мініатюр «Беконскот»]:
«У звичайний час я не приїхала б сюди, але через пандемію та обмеження, гадаю, багато хто змінив інтереси й не їздить відпочивати до звичних місць. І це добре».

«Беконскот» складається із шести вигаданих сіл. Але власне будови мають прототипи. У парку мініатюр можна побачити копію залізниці з тунелями, стрілками й мостом. Також у «Беконскоті» є магазини, м’ясні лавки й кав’ярні.

Парк розваг обслуговують 12 осіб, а в туристичний сезон наймають ще 20 співробітників. Частина доходів іде на доброчинність.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: