23.07.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 30 серпня по 3 вересня)

Огляд світових подій (з 30 серпня по 3 вересня)

1. В Індії знову сумний рекорд добової кількості нових хворих на коронавірус Новий сумний рекорд із..

Дата завантаження: 2024-04-23

video

1. В Індії знову сумний рекорд добової кількості нових хворих на коронавірус

Новий сумний рекорд із COVID-19
Індія

Індія знову побила сумний рекорд добової кількості випадків захворювання на COVID-19. За день виявили 84 156 заражених.

Загалом у країні зафіксовано понад 3 936 000 випадків інфікування коронавірусом. Це всього приблизно на 100 тисяч менше, ніж у Бразилії, яка займає другий рядок світової статистики з ковіду. Якщо тенденція приросту зберігатиметься, то незабаром Індія може вийти на другу, а потім і на першу сходинку, змістивши США.

[Раджеш Бхушан, секретар міністерства охорони здоров’я Індії]:
«Добові цифри, безсумнівно, зростають, але їх слід розглядати в контексті чисельності населення Індії. Ми друга за кількістю жителів країна світу. Ми щодня робимо 9 з половиною мільйонів тестів, чого не було ще півтора місяця тому».

Водночас смертність від коронавірусу в Індії порівняно низька. За добу померло приблизно тисяча осіб. Загальна кількість смертей — близько 69 тисяч.

[житель Джамму]:
«Ці тести на коронавірус — єдиний спосіб дати більшій кількості людей дізнатися, чи вони хворі. Якщо так, то влада каже їм сидіти вдома або відправляє до лікарні. Тільки так можна зупинити поширення».

Прем’єр-міністр Нарендра Моді запровадив у всій країні суворий карантин у березні, коли в країні за добу виявляли менш як 100 заражених. Поступово суворі заходи скасували.

[житель Нью-Делі]:
«Зараз, коли скасували карантин, ясна річ, що хворих стає більше — ми не здатні дотримуватися соцдистанціювання. Ми почали виконувати буденні справи, зустрічатися з людьми. Нам здається, що не важливо, чи носиш маску. Деякі навіть уважають це принизливим. Коли ми не вживаємо запобіжних заходів, кількість випадків зараження, звісно, зростатиме».

За час карантину в другому кварталі цього року економіка Індії впала майже на чверть. Це набагато більше ніж прогнозували. Тепер політикам потрібно знайти баланс між способами відновлення економіки та стримуванням розповсюдження коронавірусу.

2. Країни Балтії запровадили санкції стосовно Лукашенка та ще 29 чиновників

Санкції щодо Лукашенка
Литва, Латвія та Естонія

Литва, Латвія та Естонія заборонили в’їжджати на свої території президенту Білорусі Олександру Лукашенкові та ще 29 високопосадовцям.

Три країни Балтії підтримали звинувачення, які висунула опозиція Білорусі, й уважають, що Лукашенко сфальсифікував результати недавніх виборів, переобравшись на шостий термін поспіль.

Водночас їхні заходи виявилися суворішими, ніж загальноєвропейські, бо ЄС не планує ухвалювати санкції безпосередньо щодо Лукашенка.

Сам президент заперечує будь-які махінації і каже, що вибори пройшли чесно. У понеділок він обговорив зміни до конституції з головою верховного суду країни.

За словами Лукашенка, повернення до конституції 1994-го не буде. Тоді вона утверджувала парламентсько-президентську форму правління. Пізніше було внесено поправки, які наділили голову держави більшими повноваженнями.

[Олександр Лукашенко, президент Білорусі]:
«Попри те що в нас дещо авторитарний устрій нашого суспільного життя, президент оберігає та охороняє суди. Але це особистісний момент. А треба зробити так, щоб система працювала й не була зав’язаною на особистості, зокрема й на Лукашенку. Тому в новій конституції, виходячи з нашого з вами досвіду роботи за останню чверть століття, я думаю, ми гідно відобразимо систему устрою наших судів».

Водночас опозиціонерка Марія Колесникова разом із командою ще одного ув’язненого лідера опозиції Віктора Бабарики оголосила про створення нової партії під назвою «Разом».

3. Індія оголосила, що не дала китайським військам зайняти стратегічний пагорб

Спірні території
Індія відбила атаку Китаю

Індійські військовики відбили спробу китайських солдатів окупувати пагорб на спірних територіях між двома країнами на заході Гімалаїв. Про це повідомили чиновники в Нью-Делі. Раніше на кордоні між армійцями були сутички.

[Данвір Сінгх, експерт із питань оборони]:
«Солдати індійської армії не дали китайцям установити статус-кво. Це свідчить про впевненість і підготовленість наших військовиків у східному регіоні Ладакх».

Як каже індійська сторона, вона помітила рух китайських військ і мобілізувала загони, щоб не допустити захоплення території. Фізичних зіткнень цього разу вдалося уникнути.

[П.К. Сехгал, експерт із питань оборони]:
«Якби китайські військовики змогли окупувати пагорб, то здобули б тактичну й стратегічну перевагу, бо змогли б контролювати дороги, що сполучають Дарпок, Чушул та Фукче з районом Демчок. Якби вони захопили південні береги, то мали б контроль над дорогами, що ведуть до міста Лех».

Китай звинувачення в тому, що Народно-визвольна армія КНР перейшла кордон, відкидає. Водночас ось уже кілька місяців напруженість між військами двох країн зростає.

Попередній інцидент у районі Ладакх стався минулого тижня на берегах озера Пангонг. Там протистояння між військовиками тривають із квітня.

А в червні 20 індійських армійців загинуло під час бійки з китайськими військовими в сусідній долині Галван. Це була найсерйозніша сутичка між сусідами за більш як півстоліття. Після неї сторони погодилися відвести війська. Та пізніше звинуватили одна одну в порушенні домовленості.

Так, Індія звинуватила китайських солдатів у перетині кордону та у створенні військових укріплень. Пекін сказав, що індійські прикордонники здійснюють провокації.

Обидві сторони на кордоні не застосовують вогнепальної зброї. І навіть під час смертоносної сутички в червні солдати билися палицями, камінням і просто голими руками.

1962 року між Індією і Китаєм спалахнула нетривала війна за спірні території. Конфлікт досі не врегульовано, попри всі переговори.

4. Маски й дистанціювання: як тепер навчаються діти в Європі

Знову до школи!
Як діти тепер навчаються в Європі

Мільйони дітей у всій Європі знову сіли за парти, але тепер у школі їм і вчителям доведеться дотримуватися нових правил.

Хоч у деяких європейських країнах побоюються другої хвилі епідемії, влада Франції — серед тих, хто вважає, що пандемія більше не має заважати нормальному життю.

Водночас школярі мусять носити маски, тримати дистанцію та дезінфікувати руки.

[французький школяр]:
«Якщо керуватися інструкціями, які нам оголосили, то нічого боятися».

В Іспанії кожна автономна спільнота сама визначає правила роботи шкіл, але всі діти, яким понад шість років, повинні бути в масках. В Андалусії учням також доведеться тримати один з одним дистанцію.

[працівниця школи]:
«(Батьки) мають бути впевненими, що їхні діти будуть тут у безпеці. Ми робимо й далі робитимемо для цього все можливе. Усі, починаючи з нас, носять маски й тримають дистанцію».

За даними ЮНЕСКО, під час карантину у квітні до школи перестало ходити приблизно півтора мільярда дітей. Через це в багатьох знизилася успішність.

За статистикою, з усіх, хто в усьому світі захворів на COVID-19, тільки 1-2 % припадає на дітей і молодь. До того ж хвороба в дітей протікає здебільшого в легкій або безсимптомній формі, і смертність дуже низька.

5. Венесуельці повертаються на батьківщину, але там мігрантам не раді

Поверненню мігрантів не раді
Карабобо, Венесуела

Коли венесуельський пастор Хуан Меса побачив, як його дочки плачуть від голоду, він зібрав якісь речі й разом із сім’єю втік до Колумбії. Це було 2017 року. Він поїхав, щоб працювати на взуттєвій фабриці.

[Хуан Меса, пастор]:
«Спочатку ми планували залишатися в Колумбії доти, доки становище тут не поліпшиться. Ми втікали туди, рятуючись від тутешньої ситуації, намагалися прогодувати дочок».

Кілька років він забезпечував дітей їжею й водив їх до школи. Але, коли почалася епідемія коронавірусу, його звільнили.

Довелося повернутися до Венесуели. Тепер він бродить вулицями й пропонує купити курятину чи обміняти її на борошно або рис.

Хуан опинився в такому ж скрутному становищі, як і ще 100 тисяч венесуельців, які повернулися до країни, коли почалася пандемія. Приїхавши, вони мали якийсь час провести на обсервації в спеціальних центрах, якими керують військові. Зі слів людей, там не вистачає їжі та води, а ще є ризик заразитися коронавірусом.

На початку пандемії президент Ніколас Мадуро оголосив, що всіх, хто повертатиметься на батьківщину, країна радо зустрічатиме. Але пізніше він став звинувачувати їх у тому, що вони завозять коронавірус.

Деякі чиновники навіть сказали, що Колумбія використовує венесуельців, які повертаються додому, як біологічну зброю, щоб заразити всю націю.

Тепер Хуан із дружиною знову хочуть виїхати.

[Нореліс де Меса, дружина пастора]:
«Я знову хочу виїхати з Венесуели, бо поки ця влада й далі бореться з опозицією, ситуація тут не зміниться. Але суть у тому, що влада й опозиція ніколи не домовляться. Влада не хоче йти, а в опозиції нічого не виходить. Та вони не страждають. Єдині, хто тут потерпає, це люди».

У Колумбії живе приблизно мільйон 800 тисяч венесуельців. Очікують, що коли закінчиться карантин і відкриються кордони, буде нова хвиля імміграції.

6. Прозорі туалети в Токіо сприяють чистоті й безпеці

Прозорий туалет
Токіо, Японія

Тихий і затишний парк у центрі Токіо. Бігові доріжки, дитячий майданчик… І ця споруда з прозорого скла не менш потрібна в громадському просторі. Якщо розглянути ближче, то стає зрозуміло, що це туалет.

Але хто ж наважиться ним скористатися? Сміливців чекає сюрприз: стіни, виявляється, не з простого скла. Коли замикаєш двері, вони перестають бути прозорими.

Мета проекту — підвищити довіру японців до громадських туалетів. Розробники впевнені, що прозорі вбиральні безпечніші на вигляд. До того ж заохочують залишати по собі чистоту.

[жителька Токіо]:
«Я часто користуюся громадськими туалетами. Тут одразу видно: усередині немає підозрілих людей. Я навіть можу дозволити дітям самим туди зайти й чекати їх зовні».

[жителька Фукуоки]:
«Це чудово. Бачу, що там дуже чисто. Та поки ніяковію».

Проект заснував місцевий некомерційний фонд, який залучив до роботи 16 дизайнерів і архітекторів. Серед них Тадао Андо й Кенго Кума — володарі Прітцкерівської премії, найпрестижнішої у світі архітектури.

[Хаято Ханаока, програмний директор фонду — засновника проекту]:
«Ми хотіли запровадити нову концепцію громадських туалетів і того, якими вони мають бути на вигляд. Сподіваюся, це стане зразком для Японії і всього світу».

Поки такі туалети встановили у двох столичних парках. Загалом згідно з проектом планують модернізувати 17 громадських убиралень.

7. Жителі Мехіко не хочуть їздити громадським транспортом і пересідають на велосипеди

Велосипеди стали популярнішими
Мехіко, Мексика

Влада густонаселеного Мехіко вже давно закликає жителів пересідати на велосипеди. А тепер містяни й самі обирають цей транспорт замість громадського. Уподобання змінилися через пандемію.

[житель Мехіко]:
«Це найліпший спосіб не забруднювати природу й пересуватися, не користуючись автобусами й метро».

У Мехіко та околицях живе понад 20 мільйонів осіб. До пандемії на метро щодня їздило п’ять мільйонів пасажирів. Тепер багато хто хоче тримати з іншими дистанцію та зміцнювати імунітет за допомогою фізичних навантажень.

[житель Мехіко]:
«Я вважаю, що в умовах карантину, щоб уникнути ризику, ліпше їздити на велосипеді, ніж на метро. До того ж це корисно для здоров’я».

У магазинах продажі велосипедів зросли.

[Валентин Наххера, власник магазину]:
«Багато хто купує велосипеди, бо боїться добиратися до роботи на громадському транспорті. Також люди хочуть вести активний спосіб життя».

[Умберто Гарсія, власник магазину]:
«Люди бояться громадського транспорту й хочуть займатися спортом, стати сильнішими та здоровішими. Велосипеди купують дуже добре, продажі зросли втричі».

Влада Мехіко вже відреагувала на збільшення популярності двоколісного транспорту. Недавно вона виділила на міських дорогах велосипедну смугу. Її загальна протяжність — 70 кілометрів. Чиновники надіються, що велосипеди будуть популярними й після пандемії.

8. Вегетаріанська свинина підкорює азійський ринок

Замінник свинини
Гонконг, КНР

Свинина для Гонконгу й решти Азії — один із головних інгредієнтів у сотнях страв. І щоб переконати азійця стати вегетаріанцем, треба добре постаратися й дати справді гідну альтернативу.

Одна місцева компанія впевнена, що винайшла ідеальний рецепт. Вона робить замінник свинини із соєвих бобів, гороху, глив та рису.

[Девід Йон, підприємець]:
«Замість того, щоб створювати якусь нову концепцію, ми хочемо показати, що замінник треба готувати, як звичайну свинину. Ми обрали саме це м’ясо, бо в Азії воно найпопулярніше. У Північній Америці, наприклад, віддають перевагу курятині та яловичині».

Ця компанія відкрила лабораторії в Канаді, а виробництво — у Таїланді. Її мета — розповісти людям про важливість охорони довкілля.

[Девід Йон, підприємець]:
«Якщо говорити про Китай та Азію, то це 60 % населення планети. Коли хочете вплинути, то починайте з Азії. А свинина — це основне м’ясо, яке вони (там) споживають».

Ця популярна мережа ресторанів швидкого харчування вже почала використовувати такий замінник свинини.

[Джекі Юй, менеджер мережі ресторанів швидкого харчування]:
«Ми виявили, що ці стрипси на смак дуже схожі на свинину. Можна легко отримати традиційний смак, до якого звикли гонконжці. Потрібно просто вибрати правильні інгредієнти».

Деякі клієнти кажуть, що готові покуштувати вегетаріанські страви.

[відвідувачка]:
«Зазвичай їжа в ресторані досить масна. Навіть якщо готують на парі, то кладуть багато жиру. А коли я бачу це нове м’ясо, що лише з рослинних інгредієнтів, то хочеться його скуштувати».

[відвідувачка]:
«Здається, це більш здоровий варіант. Свинина жирніша, адже це червоне м’ясо».

У місцевих супермаркетах замінник коштує трохи дешевше, ніж звичайна свинина. Сьогодні цей продукт продають не лише тут, але й в інших країнах Азії, зокрема у Філіппінах, Японії і Таїланді. До кінця року компанія збирається розширити постачання ще на 20 держав.

9. Закінчення карантину спричиняє стрес у домашніх собак

У собак стрес
Велика Британія

Це 8-місячне цуценя лабрадора з кличкою Луна здається розслабленим. Але, як каже його господиня, останні кілька тижнів видалися для собаки досить напруженими.

Британка Гізер Сондерс придбала тварину всього за три тижні до карантину. Це означає, що до того, як запровадили обмеження, собака не встигла звикнути проводити час на самоті. Сім’я Гізер кілька тижнів була в самоізоляції. Тепер, коли всі почали поступово повертатися до роботи, Луні доводиться адаптуватися.

[Гізер Сондерс, господиня Луни]:
«Ми сиділи на карантині близько п’яти тижнів і взагалі не залишали її саму. Вона ніколи не була на самоті. Ми вирішили без неї прогулятися й подивитися, що буде. Ми замкнули її на кухні, зачинили вхідні двері, а вона почала гавкати».

Гізер каже, що в інших власників теж виникла така проблема.

[Гізер Сондерс, господиня Луни]:
«Вона як моя тінь. Я працюю з дому, а вона цілий день лежить біля мене. Якщо я встаю і йду на кухню налити собі чаю, вона йде за мною. Інші власники розповідають те ж саме. Їх непокоїть, що буде, коли вони повернуться на роботу».

Дослідження британської організації захисту собак показало, що, оскільки змінився ритм життя власників тварин, у поведінці багатьох вихованців почалися проблеми. Зоозахисники побоюються, що найближчим часом через це покинутих собак стане більше.

[Меган Маєрс, співробітниця організації захисту собак]:
«Це складний період у житті собаки, але він мине, і ви побачите, що у вас справді милий пес. Потрібно просто й далі дресирувати й забезпечувати всі потреби тварини».

Власники собак у парках теж кажуть, що хвилюються через те, як їхні вихованці сприймуть вихід із карантину.

[власниця собаки]:
«Він звик, що діти завжди поруч. Вони шість місяців не ходили до школи. Гадаю, коли вони повернуться до навчання, він дуже засмутиться».

Водночас влада Великої Британії намагається стримати нову хвилю COVID-19. Так, два тижні тому вона запровадила 14-денний карантин для приїжджих із Франції та п’яти інших країн.

10. Сотні будапештців перепливли швидкий Дунай

Заплив Дунаєм
Будапешт, Угорщина

У Дунай один за одним пірнають шукачі гострих відчуттів. Заплив найдовшою річкою Євросоюзу відбувається в Будапешті. Для плавців головна проблема — сильна течія. Потрібно залишатися в безпечному коридорі завширшки 430 метрів, який контролюють рятувальники.

[Балаж Мезош, організатор «Міських ігор»]:
«Люди стережуться течії, а ще побоюються, що вода брудна. Ми щороку їм кажемо, що Дунай чистий. Уже десять років усі стічні води надходять до південних очисних споруд».

У запливі бере участь 700 осіб. У воду за раз пускають 25 плавців.

[учасник запливу]:
«Пропливти нашою мальовничою річкою нескладно, відчуття прекрасні. Я народився в Будапешті, тут живу й тут займаюся спортом. Заплив красивою річкою — пам’ятний епізод життя, кожен має спробувати».

Заплив Дунаєм відбувся в межах «Міських ігор» Будапешта. Їхня мета — спонукати містян більше займатися спортом у парках і на воді.

11. Олімпійський вогонь до естафети зберігатиметься в музеї Токіо

Олімпійський вогонь виставили в музеї
Токіо, Японія

Олімпійський вогонь, що прибув із Греції до Японії в березні, зберігатиметься до наступного року в Олімпійському музеї біля Національного олімпійського стадіону в Токіо. Тимчасову експозицію відкрив очільник оргкомітету «Токіо-2020» і голова Олімпійського комітету Японії.

[Ясухіро Ямасіта, голова Олімпійського комітету Японії]:
«Гадаю, спортсмени, націлені на участь в Олімпійських та Паралімпійських іграх, щодня наполегливо тренуються, але непокояться через COVID-19. Цей вогонь буде для них моральною підтримкою».

Востаннє вогонь виставляли у Фукусімі. Факельна естафета через пандемію так і не відбулася. А в березні Олімпіаду перенесли на наступний рік.

Олімпійський вогонь поміщено в спеціальну лампаду. Його виставлять у вестибюлі музею. Охочі зможуть побачити вогонь із початку вересня по листопад. Час відвідування треба бронювати.

Літні Олімпійські ігри мають пройти з 23 липня по 8 серпня. Як очікується, у них братиме участь 12 тисяч спортсменів із 200 країн.

12. Зірки в масках: в Італії відкрився Венеційський кінофестиваль

Венеційський кінофестиваль
острів Лідо, Італія

Маски й соціальне дистанціювання. Так цього року відкривається 77-й Венеційський кінофестиваль. Його вважають репетицією «Оскара». Цього року це перший міжнародний захід, відколи почалася пандемія.

На тлі другої хвилі поширення коронавірусу в Італії та інших країнах діють суворі правила. Так, перед приїздом на невеликий острів Лідо у Венеційській лагуні, де проходить фестиваль, усі гості, які не із Шенгенської зони, мусять зробити тест на коронавірус. Такий же тест обов’язковий перед від’їздом.

Відвідувачам постійно вимірюють температуру, а місця в кінотеатрах можна займати лише через одне. Квитки бронюють онлайн. І, звісно, усі мають бути в масках.

Цього року вздовж червоної доріжки поставили стіну, щоб не допустити великого скупчення глядачів. Та вони все ж були.

[відвідувачка]:
«Я приїхала сюди. Усе буде прекрасно. Попри все. Я тут, щоб побачити зірок. Подивимося, хто цього року приїхав. І нехай нас розділяє така потворна стіна, я однаково рада тут бути».

[відвідувач]:
«Дуже дивно, бо всі люди закривають обличчя, не можна ні до кого близько підходити. Дивно, але добре, що це взагалі відбувається, що фестиваль і зовсім не скасували».

Цього року за статуетку «Золотого лева» змагатимуться 18 фільмів. Торік був 21. Загалом у фестивалі бере участь понад 50 стрічок. Водночас щонайменше чотири фільми взяли до позаконкурсної програми останньої миті. Їх зняли й змонтували за рекордно короткий час після того, як послабили карантинні обмеження.

13. Поселення періоду неоліту з унікальними стінами знайшли в Грузії

Унікальна архітектура
Знахідка періоду неоліту в Грузії

Археологічна знахідка на південному сході Грузії розкриває таємниці поселення періоду неоліту, вік якого 8000 років. Археологи вважають, що тут вирощували рослини й розводили тварин.

[Давид Лордкіпанідзе, директор Державного музею історії Грузії]:
«Для цього періоду, коли зароджувалося сільське господарство, архітектура, яку ми бачимо тут, унікальна. Принаймні для цього регіону. Вона показує, що суспільство було досить розвинене. Люди садили всілякі рослини й тримали різноманітних тварин».

Шулавері-шомутепінська культура, до якої зараховують знайдене поселення, існувала на Південному Кавказі на території сучасного Азербайджану, Грузії та Вірменії.

Споруди круглої форми розташовані рядами. Їх побудовано із цегли. Незвичайна й товщина стін.

[Джоні Абуладзе, голова розкопок]:
«Відмінна риса цієї культури — круглі будинки. Але найважливіше й найцікавіше те, що тут інший архітектурний стиль. Стіни складаються із трьох шарів цегли, внутрішні стіни теж масивні. Навіть невеликі комори мають дуже товсті стіни».

Неоліт або новокам’яна доба — це період, який у різних регіонах існував у різний час. Найбільш ранні його свідчення знайдено на південному заході Азії. Там він тривав із восьмого по шосте тисячоліття до нашої ери.

Тоді спосіб життя давніх людей зазнав значних змін. З мисливців і збирачів вони поступово трансформувалися в перших хліборобів.

[Давид Лордкіпанідзе, директор Державного музею історії Грузії]:
«Це один із ключів до розуміння того, що сталося в нашій історії, коли мисливці-збирачі перетворилися на людей, які ведуть сільське господарство».

Також тут знайшли багато артефактів, зокрема посуд, прикраси й останки людей. Усі знахідки зараз аналізують у лабораторіях. Потім їх передадуть до одного з музеїв Грузії.

14. Італійське село приваблює туристів безкоштовним проживанням

Безкоштовне проживання для туристів
Сан-Джованні-ін-Гальдо, Італія

Група молодих мандрівниць снідає в будинку одного із жителів італійського села Сан-Джованні-ін-Гальдо. Вони приїхали сюди з П’ємонту, щоби провести час у мальовничому місці й насолодитися навколишньою природою.

А зважитися на цю подорож допоміг приємний бонус — проживання тут їм абсолютно нічого не коштуватиме.

[Сара Гульєльметті, відвідувачка]:
«Тут дивовижні пейзажі, багато зелені, майже як на листівці. І всі дуже привітні. Тут усі вітаються. Почуваюся як удома».

Ідея надавати туристам безкоштовне житло належить голові місцевої культурної асоціації Стефано Тротті. Він вирішив знову нанести на туристичну мапу Італії забутий регіон Молізе.

Результати ініціативи не забарилися. Уже за кілька тижнів відвідувачів стало значно більше.

[Стефано Тротта, автор ініціативи]:
«Ми отримали понад 8000 заявок з усього світу: зі США, Канади, Австралії, Франції, Німеччини, Норвегії, Росії, Казахстану, Азії. Загалом ми приймемо 250 туристів. Ми почали 4 липня й проводитимемо акцію до 3 жовтня».

Усі місця вже заброньовано до кінця програми. Однак люди й далі пишуть і телефонують.

Раз на тиждень туристам улаштовують справжню пригоду. Їх запрошують на вечерю до одного з будинків, а потім водять вулицями й розповідають історію села.

[Доменіко Кредіко, мер Сан-Джованні-ін-Гальдо]:
«COVID спустив нас із неба на землю. І, як архітектор, я би сказав, що урбанізація в цій ситуації проявила себе погано. У містах майже неможливо дотримуватися дистанції та інших правил. А в селах щільність населення нижча. Тут ліпше жити не лише через безпеку, але й тому що тут дуже красиво».

У селі загалом 539 місцевих жителів. Тепер вони щодня бачать нові обличчя. Місцева влада вже планує повторити ініціативу наступного року.

15. Панди-близнюки в Берлінському зоопарку відсвяткували перший день народження

Пандам-близнюкам виповнився рік
Берлін, Німеччина

Пандам-близнюкам у Берлінському зоопарку виповнився рік. Брати Піт і Пол отримали на день народження крижаний торт, прикрашений бамбуковими гілочками.

[Норберт Цагмель, доглядач зоопарку]:
«У торті, звісно, немає шоколаду й (штучних хімічних) речовин. Лише натуральні інгредієнти: здебільшого вода, а ще буряк для кольору, шматочки батату й листя бамбука».

Маму двійнят звуть Мен Мен. Народившись, кожен малюк важив не більше ніж 200 грамів, а тепер — по 28 кілограмів. Більшу частину дня Піт і Пол сплять, але на ігри час знаходять.

[Норберт Цагмель, доглядач зоопарку]:
«Коли вони граються, відвідувачі, звісно, у захваті. Такі чорно-білі клубочки дуже милі, а їхня незграбність усіх смішить. Навіть найфлегматичніші розчулюються, коли бачать ведмежат. Спостерігати за їхньою грою дуже захопливо».

Брати-близнюки житимуть у Берлінському зоопарку до чотирьох років. Потім їх відправлять до Китаю, якому вони належать за договором оренди.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: