26.08.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 26 по 30 липня)

Огляд світових подій (з 26 по 30 липня)

1. Дональд Трамп пропонує відкласти вибори, щоб уникнути голосування поштою Президент не хоче виборів восени Вашингтон,..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

1. Дональд Трамп пропонує відкласти вибори, щоб уникнути голосування поштою

Президент не хоче виборів восени
Вашингтон, США

Президент США Дональд Трамп сказав, що не хоче переносити вибори, але в умовах пандемії провести їх без порушень буде майже неможливо.

У листопаді в країні мають обрати президента. Через епідемію планується відправляти десятки мільйонів бюлетенів для голосування поштою, щоб уникнути великих скупчень людей.

У зв’язку з цим Дональд Трамп недавно запропонував відкласти вибори.

[Дональд Трамп, президент США]:
«Я не хочу відтермінування. Я хочу провести вибори. Але я також не хочу чекати три місяці, а потім з’ясувати, що всі бюлетені зникли й вибори виявилися недійсними. Та станеться саме це».

Щоб відкласти дату виборів, потрібно, щоб за це проголосували обидві палати Конгресу. Чи піде на це нижня палата, яка перебуває під контролем демократів, поки невідомо.

На вулицях Вашингтона думки перехожих розділилися.

[жителька Вашингтона]:
«Гадаю, гірше змушувати людей чекати, ніж провести вибори зараз».

[жителька штату Віргінія]:
«Вибори — це важливий громадянський обов’язок. Я військовий ветеран, уся моя сім’я — військові ветерани. Дуже важливо виконати свій громадянський обов’язок. Не уявляю, як можна це зробити на аркуші паперу. Важливо прийти особисто. Але, якщо справді є побоювання за здоров’я американців, то тоді слід відкласти голосування, щоб потім усі прийшли особисто».

Вибори в США запланували на 3 листопада.

2. Повінь у передмісті Дакки: люди втікають до притулків

Люди втікають від повеней
Вакурда, Бангладеш

Пішки не пройдеш — лише на човні. Такий вигляд зараз має передмістя столиці Бангладеш.

Селище Вакурда розташоване за 15 кілометрів від Дакки. Багатоденні зливи спричинили велику повінь.

Звідси всі намагаються виїхати. Але й це зробити непросто.

[Ловлі Бегум, місцева жителька]:
«У нашому районі всі будинки затоплено, тому ми їдемо до притулку в іншому місці».

[Мажарул Іслам, голова громади]:
«Через раптову повінь люди дуже страждають. Вони залишають свої затоплені будинки і їдуть до інших місць. Повінь зруйнувала більшу частину доріг і затопила навіть наш місцевий ринок».

[Насіма Бегум, місцева жителька]:
«Мій дім затоплений, тому ми з дітьми тулимося в іншому. Роботи немає, зарплати теж, ми безпорадні».

Як повідомляє влада, унаслідок повеней у Бангладеш потерпають сотні тисяч людей. Затоплено тисячі гектарів сільгоспугідь.

Загалом мусонні повені в Центральній Азії порушили звичне життя понад 9 мільйонів осіб. Такі дані наводить Червоний Хрест. Дуже потерпає також Непал та індійський штат Ассам.

3. Китай скасував угоди про екстрадицію між Гонконгом і Канадою, Великою Британією та Австралією

Скасування угод про екстрадицію
Нова Зеландія — Китай

Влада Китаю оголосила, що скасовує угоди про екстрадицію між Гонконгом з одного боку й Канадою, Великою Британією та Австралією з іншого. Раніше ці три держави також тимчасово зупинили дію таких угод із Гонконгом після того, як Пекін ухвалив у регіоні закон про нацбезпеку.

Нещодавно до західних країн приєдналася й Нова Зеландія. Міністр закордонних справ країни Вінстон Пітерс сказав, що його уряд більше не вважає органи кримінального правосуддя в Гонконзі незалежними від Китаю.

[Вінстон Пітерс, міністр закордонних справ Нової Зеландії]:
«1997 року Китай підтримав принцип “одна країна — дві системи”. Однак очевидно, що цей закон вже не є таким, яким був спочатку, тому угоди про екстрадицію не відповідають (ситуації). Якщо Китай почне поважати домовленості 1997 року, ми переглянемо своє рішення».

На своєму вебсайті китайське посольство в Новій Зеландії назвало заходи новозеландської влади порушенням міжнародного законодавства і втручанням у внутрішні справи КНР.

Закон про національну безпеку в Гонконзі було ухвалено попри невдоволення жителів регіону, а також міжнародної спільноти. Він дасть змогу комуністичній владі Китаю арештовувати в автономному регіоні будь-кого, звинувативши в підриві влади, тероризмі або сепаратизмі. На материку такі звинувачення часто використовують, щоб переслідувати неугодних комуністичній владі.

Варто зазначити, що Китай — найбільший торговий партнер Нової Зеландії. Щорічний товарообіг між країнами перевищує 21 мільярд доларів.

Останнім часом відносини між Пекіном і Веллінгтоном погіршилися, оскільки Нова Зеландія підтримала приєднання Тайваню до Всесвітньої організації охорони здоров’я.

4. СОТ створила комісію для залагодження суперечки між Японією та Південною Кореєю

Суперечка між Токіо й Сеулом
У СОТ з’явиться спеціальна комісія

Світова організація торгівлі створить комісію суддів, яка буде працювати над розв’язанням торгової суперечки між Японією і Південною Кореєю. Таким чином вона задовольнила прохання Сеула, який поскаржився до СОТ на дискримінаційні дії Токіо.

Торік у липні Японія обмежила експорт до Південної Кореї трьох мінералів, які потрібні, щоб виготовляти мікросхеми та дисплеї. Таким чином вона поставила під загрозу провідну галузь корейської економіки, а також світові постачання технологій.

[Кацуро Нагаї, представник Японії в СОТ]:
«Комісію було створено на прохання Південної Кореї. Ми будемо й далі дотримуватися процедур, установлених угодою СОТ, зокрема процедур залагодження суперечок».

Скаргу до СОТ Південна Корея подала у вересні 2019 року. Але за два місяці її відкликала, щоб провести переговори.

На думку експертів, Японія припинила експортувати мінерали через рішення південнокорейського суду, яке той ухвалив восени 2018 року. Згідно з ним, японська компанія Nippon Steel & Sumitomo Metal має виплатити компенсацію кільком південнокорейським робітникам за примусову працю під час Другої світової війни.

Японія рішення не визнала. Пізніше 2019 року Сеул ініціював процедуру конфіскації активів Nippon Steel & Sumitomo Metal у межах справи про підневільну працю. Це, як припускають, і спричинило запровадження обмежень.

Японська сторона вважає, що всі питання, пов’язані з Другою світовою, було урегульовано під час нормалізації відносин між країнами в 1965 році.

5. Міжамериканський банк розвитку прогнозує економічний спад у регіоні на 8-10%

COVID-19 загрожує економічному зростанню
Латинська Америка

Латинська Америка після пандемії COVID-19 ще більше побіднішала, оскільки карантинні заходи призводять до безробіття й нових боргів. Про це сказав в інтерв’ю Луїс Альберто Морено — голова Міжамериканського банку розвитку (МБР).

Останніми роками темпи економічного зростання в Латинській Америці й так сповільнювалися. Цього ж року через карантин МБР очікує спад на 8-10 %.

Зрозуміло, що пандемія зачепить увесь світ. Але, за словами Морено, Латинська Америка як ринок, що розвивається, постраждає чи не найбільше.

МБР — один із найбільших кредиторів у регіоні. Цього року він схвалить позики на загальну суму приблизно 20 мільярдів доларів США. І близько 15 мільярдів нададуть урядам, щоб зміцнити систему охорони здоров’я, зазначає Морено.

Попри те, що найбільший у регіоні економічний спад відбувається у Венесуелі, МБР не зможе виділити фінансування уряду Ніколаса Мадуро. Причина в тому, що країна й так має забагато боргів.

[Луїс Альберто Морено, голова Міжамериканського банку розвитку]:
«Венесуела не виконує зобов’язань перед Банком щодо боргів на загальну суму 700 мільйонів доларів. Згідно з правилами Банку, коли є дефолт такого розміру, ми абсолютно нічого не можемо зробити».

Усі шість останніх років Венесуела переживала рецесію. Середньорічна інфляція перевищує 3500 %.

Водночас Морено зазначає, що величезні нафтові запаси Венесуели й розвиток інфраструктури, можливо, допоможуть країні перезапустити економіку, якщо вдасться змінити уряд.

6. Волонтери зі США розповідають про випробування вакцини проти COVID-19

Випробування вакцини проти COVID-19
США

Чотири місяці тому американка Дженніфер Галлер стала одним із перших волонтерів, яким ввели тестову вакцину проти COVID-19, розроблену Національним інститутом охорони здоров’я і компанією Moderna.

А нещодавно вона почала брати участь у другій фазі випробувань препарату, до якої крім неї залучено вже понад 30 тисяч волонтерів.

До початку грудня про існування вірусу у світі ніхто й не підозрював. А вже 10 січня виробники вакцин почали діяти. Через 65 днів Дженніфер вкололи першу дозу.

[Дженніфер Галлер, волонтерка]:
«У мене не було якихось особливих побічних ефектів. Єдине, що наступного дня трохи боліла рука. Але це було дуже схоже на відчуття після вакцини від звичайного грипу».

Водночас учені поки не можуть гарантувати, що розроблена вакцина може захистити волонтерів від COVID-19.

[Дженніфер Галлер, волонтерка]:
«Останні чотири місяці я жила так, ніби мені не робили щеплення. Я дотримувалася запобіжних заходів так само, як і всі інші. У громадських місцях одягала маску й зберігала соціальну дистанцію».

Під час першої фази досліджень учені побачили, що нова вакцина стимулювала у волонтерів імунну відповідь. Вони надіються, що цього буде досить, щоб захиститися від вірусу. Були й деякі побічні ефекти: піддослідних морозило, на короткий час підвищувалася температура, боліло в місці уколу.

Ще один учасник випробувань — Ніл Браунінг. Перший укол йому теж зробили в березні, а другий — за місяць.

[Ніл Браунінг, волонтер]:
«Нам зробили по два уколи й на рік відпустили. Але щотри місяці ми маємо приходити й здавати кров на аналіз».

Водночас деяким волонтерам вводять не вакцину, а плацебо, але пацієнти про це не знають. Також учені уважно стежать за тим, у якій групі виникає більше вірусних захворювань.

[Вільям Шаффнер, фахівець з інфекційних захворювань]:
«Маємо врахувати два моменти. Перший: чи працює вакцина? Як добре вона діє в різних регіонах? Також треба зрозуміти, чи безпечна вона? І нам слід розуміти це в кожному випадку, адже ми вводимо її здоровим людям».

Це не єдина вакцина, яку нині розробляють. У серпні почнеться фінальна стадія випробувань препарату, винайденого в Оксфорді. У США компанія Johnson&Johnson планує у вересні почати тестувати свою вакцину. Подібні дослідження проводить також Novavax і Pfizer.

7. Благодійний фонд дарує філіппінцям велосипеди, щоб вони зберегли роботу

Людям дарують велосипеди
Маніла, Філіппіни

Цим 27 філіппінцям подарували нові велосипеди. Благодійний фонд «Сміливість бути добрим» передав такий двоколісний транспорт тим, кому треба під час пандемії зберегти роботу. Багато малозабезпечених сімей у цей період ледве утримуються на робочих місцях.

Роналдо доставляє їжу. Його старий велосипед постійно ламається. Через це чоловік утрачає дорогоцінний час і гроші.

[Роналдо дель Росаріо, власник нового велосипеда]:
«Для мене велосипед — не просто річ. Він підтримує моє життя. Велосипед — мій щоденний помічник».

Фонд заснували рік тому Гленда й Джордж Канласи. Так вони вшанували пам’ять сина Бенджаміна, який помер у 17 років. На благодійну акцію з велосипедами їх надихнув один його вчинок. Якось Бенджамін побачив торговця їжею, який їхав на велосипеді зі зламаними педалями. Підліток відремонтував їх власним коштом.

[Гленда Канлас, співзасновниця фонду «Сміливість бути добрим»]:
«Є чимало історій про людей, які проходять через випробування. Але є й ті, хто готовий допомогти. Треба просто направити їх один до одного».

Велосипеди дарують на конкурсній основі. Заявник мусить розповісти фонду свою історію чи історію когось із близьких.

[жителька Маніли]:
«Я подала заявку, бо чоловік дуже старанно працює, а його велосипед постійно ламається».

Володаркою нового транспорту стала й Лізель — мама дворічної дитини. Відтоді, як її чоловік через карантин утратив роботу, вона доставляє їжу.

[Лізель Каміла, власниця нового велосипеда]:
«Я дуже щаслива, бо мені більше не треба ходити. Зазвичай доводиться йти дуже далеко».

Фонд існує на пожертви. Подружжя планує розпочати й інші благодійні програми, які допоможуть ще більшій кількості людей.

8. Прозорі намети та онлайн-уроки: як дитячий садок в Індонезії пристосовується до пандемії

Дитячий садок безпечно навчає дітей
Семаранг, Індонезія

Дитячий садок в індонезійському місті Семаранг через пандемію може за день приймати лише шістьох дітей. Для їхньої безпеки в приміщенні встановили прозорі намети. Водночас вихователі й діти закривають обличчя захисним екраном. У таких умовах і проходять заняття.

У дитячому садку всього 135 підопічних. Розклад складено так, щоб кожна дитина приходила раз на два тижні. Дітей супроводжують мами чи тата.

[батько дитини]:
«Ми дуже підтримуємо цю програму, бо дітям (після чотирьох місяців) онлайн-навчання вже нудно. Тепер вони можуть здобувати знання в нових умовах».

Водночас вихователі хочуть і далі регулярно вчити всіх дітей. Тож вони не припиняють проводити онлайн-уроки, до того ж деяких малюків, як і раніше, залишають удома.

[Джихан Нотаріса, вихованка дитячого садка]:
«Мені зовсім не нудно, бо можу дзвонити всім друзям і можу бачити вихователя. Мені це подобається».

Утім, вихователі не зупиняються на онлайн-навчанні. Деякі приїжджають до дітей додому. Водночас теж дотримуються заходів безпеки й навіть беруть із собою невелику прозору ширму.

[Еланг Арія, вихованець дитячого садка]:
«Моя вихователька прийшла до мене додому й принесла нові іграшки. Вона збирає зі мною мозаїку й вчить запам’ятовувати вірші. Мені це до вподоби, і я дуже щасливий».

[мама дитини]:
«Нам, батькам, до душі така ідея, коли діти можуть бачитися з вихователем, навіть якщо він приходить ненадовго. Також вихователь може зрозуміти, чи добре дитина засвоїла матеріал, навчаючись через інтернет».

Діти також можуть займатися під наглядом мами чи тата. Для цього батькам видають навчальні матеріали.

9. Заїдаєте стрес солодощами? Експерти кажуть, що печиво під час пандемії не зашкодить

Як пережити пандемію
Поради експертів

Помірне харчування, відкидання негативних думок і спілкування з друзями, колегами та близькими. Ось деякі поради від експертів у сфері здоров’я та правильного харчування, які допоможуть пережити пандемію коронавірусу.

Робін Юкіліс — мати й автор кількох книжок про правильне харчування й про те, як мати струнку фігуру. Однак під час пандемії вона сама почала заїдати стрес калорійною їжею.

[Робін Юкіліс, експерт у сфері здоров’я та харчування]:
«Я ніколи не їла стільки печива, як за останні чотири місяці. В ідеалі не варто їсти рафіновані вуглеводи, рафінований цукор, оброблене борошно. Вони шкодять нашому тілу. Але ж ми раніше не стикалися з пандемією. Хто я така, щоб казати вам, щоб ви негайно облишили печиво? Я сама навіть не можу цього зробити. Але раджу зосередитися на хорошому».

Робін каже, що печиво не вельми зашкодить, якщо його поєднувати зі здоровими вуглеводами й великою кількістю овочів. І навіть хлібні злаки можуть бути корисними, якщо допомагають вам почуватися ліпше.

Згідно з дослідженнями, лише в США продажі печива й солодощів під час пандемії зросли на 50 %.

Експерти радять: ті, хто боїться погладшати, можуть спробувати інтервальне голодування.

[Робін Юкіліс, експерт у сфері здоров’я та харчування]:
«Зазвичай це дванадцятигодинний період між останнім і першим прийомом їжі. Це дає змогу вашому організмові відпочити. Також це може перезапустити ваш метаболізм, дає перепочити системі травлення».

Ще один експерт розповідає, як зберігати холоднокровність, працюючи з дому.

[Кевін Джілліленд, фізіолог]:
«У звичайному робочому середовищі ми робимо багато перерв. І нам, коли ми вдома, не вистачає особистої взаємодії з людьми. Але навіть вдома потрібно робити паузи, вставати й трохи рухатися. Можна, приміром, зателефонувати колезі чи другу й запитати, як справи».

Також він зазначає, що вдома слід чітко розмежувати місце роботи й зони, де діти вчаться чи граються. Це дасть змогу уникнути непорозумінь.

10. 11-річна українська каратистка простояла в планці понад 50 хвилин

Планка на ліктях
Київ, Україна

Киянка Дарина Остріщенко готується встановити рекорд України. Вона займається карате вже приблизно чотири роки, і вирішила простояти в планці на ліктях понад 30 хвилин. Навіть тренованим спортсменам це дається дуже важко.

[Анастасія Белюк, тренер Дарини]:
«Це дуже складно. Гадаю, кожна людина, яка подумає: “А хіба це складно?”, — нехай хоча б кілька хвилин постоїть. Навіть між собою люди, які постійно тренуються, жартують, що якщо ви думаєте, що час летить швидко, постійте в планці — там час зупиняється».

Вимоги до рекорду висунуто найжорсткіші — на рівні дорослих.

[Лана Вєтрова, представник Національного реєстру рекордів України]:
«Не можна переносити вагу з однієї руки на іншу, з однієї ноги на іншу. Не можна прогинати спину — спина має бути рівною. Вона не повинна округлятися ні в один бік ні в другий. Це має бути класична планка».

Підтримати дівчинку під час встановлення рекорду приїхала уся родина, а ще друзі по команді. Кожні п’ять хвилин усі аплодують.

[Гліб Остріщенко, брат Дарини]:
«Їй усе вдасться. Сьогодні вранці вона тренувалася. Перед тим, як ми її привітали, вона годину простояла. Вона точно зможе простояти одну годину».

У дитячій категорії такий рекорд заявлено вперше. Мінімальний час — 30 хвилин.

Й ось 30 хвилин позаду, але дівчинка вирішує стояти далі. Тренери кажуть, що цілеспрямованість — її головна риса.

[Анастасія Белюк, тренер Дарини]:
«Дуже цілеспрямована та наполеглива. Талановитих і здібних дітей багато. І такі приходять. Але так завзято долати труднощі, коли не виходить, — ось це вже риса характеру, яка закладена безпосередньо в дитині».

[Костянтин Остріщенко, тато Дарини]:
«Вона дуже тренувалася, вона реально віддавалася на 110 відсотків. Я навіть іноді не розумів такого великого захоплення».

З кожною хвилиною стояти ставало дедалі складніше.

[Анастасія Белюк, тренер Дарини]:
«Ти ж бачиш, як щохвилини зараз важко стояти. Кожному, хто намагатиметься побити твій рекорд, буде так само щохвилини важко стояти».

Після 50-ї хвилини тренери вирішили зупинити планку. Рекорд встановлено.

[Лана Вєтрова, представник Національного реєстру рекордів України]:
«50 хвилин і 3 секунди. Новий рекорд: найтриваліше утримання тіла в позиції планки на ліктях».

Але Дарина каже, що може стояти й довше. Удома вона навіть побила світовий рекорд, простоявши понад годину.

[Дарина Остріщенко, рекордсменка]:
«Насправді я не дуже собою задоволена, бо вдома я могла більше».

Установлення рекорду збіглося з днем народження дівчинки. Вона планує побити офіційно світовий рекорд.

11. Індійська бабуся дивує навичками бою на палицях

Бабуся володіє бойовим мистецтвом
Пуна, Індія

Незвичайне видовище на вулицях індійського міста Пуна привертає увагу людей. 85-річна Шанта Павар демонструє навички традиційного мистецтва бою на палицях. Воно називається латхі-катхі.

[Шанта Павар, жителька Пуни]:
«Я стукаю палицею по металевій тарілці, щоб люди вийшли подивитися. Потім я виконую трюки з палицями. Люди спостерігають за мною, а потім дають мені трохи грошей».

Бабуся займається мистецтвом бою з восьми років.

[Шанта Павар, жителька Пуни]:
«Я не перестаю займатися цим, бо це моя гордість».

Індійка поважного віку виступає на вулицях цілий день. Зароблені гроші віддає дітям та онукам.

Недавно Шанті помітила одна індійська танцівниця. Вона зняла її на відео й виклала в інтернет. Ролик із бабусею-воїном уже став вірусним.

12. У Римі величезну виставку старовинних іграшок розмістили аж у 22 залах

Виставка іграшок
Рим, Італія

Від літаків, кораблів та поїздів до будиночків та атракціонів. На новій виставці в Римі показали понад 700 старовинних іграшок. Колекцію можна назвати справжньою машиною часу, яка дає змогу вирушити в подорож на кілька століть назад.

Більшу частину іграшок зроблено за останні 200 років. Однак є й зовсім стародавні. Наприклад, цей будиночок у стилі бароко створили ще в 1686-му. Його замовила дружина шведського короля Карла XI для своєї дочки Гедвіги Софії.

[Емануела Ланчіанезе, куратор виставки]:
«На виставці показано 32 категорії іграшок. Це предмети з нашого дитинства, а також ті, якими гралися понад 150 років тому. Здебільшого їх зроблено в Північній Європі: половина колекції — у Німеччині та Швеції, половина — в Англії, Франції та Америці».

Усі експонати розмістилися у 22 залах на першому поверсі музею. Їх розділили на шість тем: місто й сільська місцевість, вулиця й польоти, ігри дітей, сім’я, а ще робота й подорожі.

Серед моделей кораблів можна побачити німецький авіаносець «Граф Цеппелін». Також є багато фігурок відомих людей свого часу.

[Емануела Ланчіанезе, куратор виставки]:
«Ми маємо фігурки французько-канадської п’ятірні, яка народилася 1934 року. Усі вижили, і це тоді була рідкість. Звісно, одразу ж почали випускати схожі на них іграшки, які добре купували».

Також можна побачити дві ритуальні ляльки, створені в Перу ще до цивілізації інків.

[Емануела Ланчіанезе, куратор виставки]:
«Похоронні ляльки Наска, зробили приблизно з 1300 по 1450 рік. Вони нагадують нам, що ігри та іграшки були пов’язані ще й з ритуалами, магічними обрядами. Вони супроводжували людей під час переходу з царства живих до царства мертвих».

Колекцію 2005 року придбала мерія Рима в приватного власника. А він купив її 99-го у шведського колекціонера. Той приблизно 30 років збирав іграшки під час закордонних поїздок.

13. Французи дають концерти на воді

Концерт фортепіано на воді
Франція

Сільський пейзаж північної Франції і ставок, на якому плаває фортепіано. Біля замку Рікебур піаністка Сесіль Вутер виконує ноктюрн Шопена, а на березі її слухають глядачі в масках.

Через пандемію трупа скасувала два тури гастролей, й артисти вже не сподівалися цього року заробити. Та карантинні заходи пом’якшили, і музиканти знову дають концерти.

[Сесіль Вутер, піаністка]:
«Ми міркували, що робити: їхати чи сидіти на місці. І трупа вирішила піти на ризик, і ми знову почали гастролі».

Власник замку Рікебур запросив музикантів на два тижні.

[Жан-Франсуа Маркіс, власник замку]:
«Якщо ми не підтримаємо артистів, що з ними буде? Що стане наступного року, якщо не буде літнього туру?»

Плавучу конструкцію для фортепіано створив музикант Вул Мартін.

[Евелін Зу, співачка]:
«Якось він грав на піаніно на пляжі й сказав, що було б чудово, якби піаніно плавало по воді. І він здійснив це».

Цього сезону артисти відчувають більший емоційний зв’язок із глядачами, ніж раніше.

[Сесіль Вутер, піаністка]:
«Я дуже схвильована — набагато сильніше, ніж в інші роки. Це тому, що попри складну ситуацію глядачі прийшли».

Французька трупа ставить собі за мету донести класичну музику до сільських жителів, які мають мало можливостей відвідувати концертні зали.

14. Нову колекцію Dior допомагали робити майстрині італійського регіону Апулія

Показ Dior
Лечче, Італія

В італійському місті Лечче пройшов показ Дому моди Dior. Це так звана круїзна колекція, яку демонстрували на головній площі міста.

Глядачів на заході не було через пандемію коронавірусу. Зате грав живий оркестр, а моделі ходили серед людей, які виконували традиційні танці.

Загалом показ присвятили традиційним ремеслам і культурним особливостям італійського регіону Апулія.

До речі, батько художнього директора Дому моди Марії Грації К’юрі теж родом із цього регіону.

[Марія Грація К’юрі, художній директор Dior]:
«Мені показ в Апулії дуже важливий. Це як повернутися в дитинство».

Дім моди Dior, створюючи колекцію, звернувся до центру, що підтримує жінок в італійській провінції. Як наслідок, майстрині допомогли створити частину нарядів, використовуючи техніку макраме, створення мережива, а ще виробництва тканини на верстатах.

Особливу увагу привернула сукня кольору слонової кістки. Її прикрасили десятки метеликів і троянд з особливого мережива. Їх зробила одна з кількох жінок, які досі володіють цією стародавньою технікою.

[Марія Грація К’юрі, художній директор Dior]:
«Дуже хочу, щоб ми не втратили ці традиції, а перенесли їх, знайшли нові способи їх побачити, інтерпретували їх, бо в них величезний потенціал. Вони дуже цікаві, вони дають нам змогу по-новому поглянути на майбутнє, особливо в цей непростий час».

Марія Грація К’юрі також сказала, що хотіла запросити на показ місцевих жителів і студентів дизайнерських вишів, однак через норми соціального дистанціювання не вдалося.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: