25.10.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 19 по 23 липня)

Огляд світових подій (з 19 по 23 липня)

1. Повені в Індії: люди благають владу про допомогу Повені тривають Ассам і Біхар, Індія Ситуація..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

1. Повені в Індії: люди благають владу про допомогу

Повені тривають
Ассам і Біхар, Індія

Ситуація з повенями у східному індійському штаті Біхар і в північно-східному штаті Ассам і нині напружена. Кількість загиблих зросла до 89. Річки, що розлилися в сезон дощів, змітають цілі села.

Так, починаючи з травня, річка Брахмапутра в Ассамі — одна з найбільших у світі — затопила понад 2,5 тисячі населених пунктів. Свій дім були змушені покинути 2 мільйони 750 тисяч осіб.

Люди перебираються на височини й селяться уздовж доріг із залишками майна й худобою, яку вдалося врятувати.

[Пратіма, потерпіла від повені]:
«Наше село змило. Тепер тут нічого немає. Ми збираємося перебратися до безпечного місця на іншому березі річки. Ми не знаємо, скільки нам доведеться там залишатися, бо зараз сезон дощів, і ще буде 2-3 повені».

Влада Індії відправила до постраждалих районів рятувальників. Намагаються дістатись і до віддалених сіл.

[Сатья Нараян Прадхан, голова Національних сил реагування на стихійні лиха]:
«122 команди працюють у 20 штатах у всій країні, але найбільше зараз в Ассамі й Біхарі».

Водночас жителі округів Саматсіпур і Музаффарпур у Біхарі, які втекли від повені, кажуть, що жодної допомоги від влади так і не дочекалися. Їм допомагають місцеві жителі.

[Рамадхар, потерпілий від повені]:
«Скрізь вода, нам нікуди йти, усі шляхи перекриті. Наш дім за три кілометри звідси. У нас немає їжі. Ми домовилися з місцевими жителями, що нам її принесуть. Від влади ми жодної допомоги не отримали. Ніхто до нас не приїхав».

[Пуліндер Пасван, потерпілий від повені]:
«Я ставлю примітивний будинок. Почалися повені, тому мені доводиться зводити новий дім для сім’ї. Ми не можемо жити під дощем. Нам не організували жодної допомоги. Прошу владу хоч якось нам допомогти».

Сезон дощів у Південній Азії триває з червня по жовтень. Повені з людськими жертвами в регіоні траплялися щороку, різниця тільки в інтенсивності. Цього разу ситуацію ускладнює пандемія коронавірусу. Індія — на третьому місці за кількістю заражених у світі, і переселення людей може погіршити ситуацію ще більше.

2. Коли надійде вакцина проти COVID-19: прогноз ВООЗ

Коли надійде вакцина
Прогнози ВООЗ

Випробування вакцин проти COVID-19 уже перейшли до завершального етапу. Однак почати використовувати препарати, найімовірніше, можна буде не раніше ніж у першій половині наступного року. Про це оголосила Всесвітня організація охорони здоров’я.

[Майк Раян, представник ВООЗ]:
«Ми бачимо обнадійливі дані. Однак треба реалістично оцінювати терміни. Неважливо, як швидко ми діємо, та слід упевнитися, що вакцини безпечні й ефективні. А для цього треба час».

Як кажуть у ВООЗ, організація вже працює над механізмом справедливого розподілу вакцин. Утім, її співробітники переконані, що зараз найголовніше — уповільнити поширення вірусу.

Так, підтверджена кількість заражень коронавірусом у світі вже перевищила 15 мільйонів осіб. Чотири мільйони припадають на США. За цим показником вони очолюють список країн світу.

Водночас в одному лише штаті Каліфорнія загальна кількість випадків захворювання перевищила 400 тисяч. Це означає, що, якби цей штат був окремою країною, то він би посів п’яте місце в цьому рейтингу.

У кількох інших штатах також відбувається зростання добової кількості інфікованих і померлих. Серед них Флорида, де майже щодня виявляють по 10 тисяч хворих.

Загалом найшвидше вірус поки поширюється в Північній і Південній Америці. На них припадає половина всіх випадків захворювання й смертей.

У Бразилії виявлено понад два мільйони хворих. Вона посідає друге місце після США. У президента цієї країни Жаїра Болсонару теж виявили COVID, але він і далі наполягає на послабленні карантинних заходів, щоб урятувати економіку.

До першої п’ятірки за кількістю хворих також входить Індія, Росія та ПАР.

І навіть там, де епідемія вже ішла на спад, знову виникли нові спалахи захворювання. Приміром, в Іспанії. Так у Барселоні нині обмежують кількість відпочивальників на пляжах.

В Австралії теж запроваджують обмеження, бо в деяких великих містах зростає кількість хворих. Так, у Мельбурні всім жителям тепер треба носити маски в громадських місцях.

3. В американському Г’юстоні закривають китайське консульство

Закриття китайського консульства
Г’юстон, Техас

Уряд Сполучених Штатів Америки розпорядився закрити консульство Китаю в Г’юстоні.

Вашингтон дав китайській дипмісії 72 години на збори. Згідно із заявою Державного департаменту США, закриття було необхідне, щоб захистити американську інтелектуальну власність і приватну інформацію американських громадян.

Є підозри, що китайські дипломати в США шпигували.

Відразу після того як було ухвалено закрити консульство, у мережі з’явилося відео, на якому видно, що на території дипмісії спалюють якісь документи.

Дональд Трамп сказав, що не виключає можливості закриття й інших китайських представництв.

[Дональд Трамп, президент США]:
«Це завжди можливо. Ви ж бачите, що відбувається. Ми думали, що в консульстві, яке ми закрили, почалася пожежа. Усі казали, що там пожежа. Я думаю, вони палили документи, якісь папери. Цікаво, що все це означає».

Раніше у вівторок держсекретар США Майк Помпео передав до міністерства юстиції звинувачення щодо двох громадян Китаю. Підозрюють, що вони близько десяти років проводили кібершпіонаж, щоб отримати дані оборонних підприємств, лабораторій, які вивчали коронавірус, а також сотень інших компаній і осіб.

[Майк Помпео, держсекретар США]:
«Ми чекаємо від китайської комуністичної партії певної поведінки. Якщо вона так не робить, ми вживатимемо заходів, щоб захистити американських громадян, гарантувати нашу безпеку, нашу національну безпеку, а також захистити економіку й робочі місця».

Виступаючи під час візиту до Данії, Помпео також нагадав, що КНР звинувачують у викраданні американської та європейської інтелектуальної власності.

Як повідомляють джерела, у відповідь на закриття консульства в Г’юстоні Пекін розглядає можливість закриття консульства США в Ухані.

4. Міністри фінансів «Великої двадцятки» домовилися стимулювати світову економіку

Простимулювати глобальне зростання
Конференція міністрів «Великої двадцятки»

Міністри фінансів країн «Великої двадцятки» домовилися використовувати всі наявні механізми, щоби стимулювати світову економіку й протистояти коронавірусній кризі. Вони також попередили, що майбутнє поки дуже невиразне.

Спільне комюніке міністри й очільники центробанків оприлюднили, провівши віртуальну зустріч. На їхню думку, світова економіка почне відновлюватися, коли скасують усі карантинні обмеження. Але для зростання додатково необхідно ужити низку заходів.

[Мохаммед аль-Джадаан, міністр фінансів Саудівської Аравії]:
«Якщо ми будемо тиснути на приватний сектор ще дужче, ніж раніше, то він відмовиться жодним чином допомагати бідним країнам. Нам треба знайти баланс, а також потрібно цей сектор стимулювати».

Зі слів чиновників «Великої двадцятки», 42 з 73 найбідніших країн світу вже попросили відкласти свої виплати з обслуговування боргів до кінця року. Мова йде про близько 5,3 мільярда доларів.

Збитків зазнає й кожна багата країна окремо.

[Ахмед аль-Холіфей, очільник Центробанку Саудівської Аравії]:
«Що стосується прогнозів щодо саудівської економіки, як ми бачили в першому кварталі, відбувається спад приблизно на один відсоток. Ми не чекаємо, що в другому кварталі буде ліпше, якщо врахувати, що карантин припав переважно саме на другий квартал».

На одній із попередніх зустрічей міністри фінансів «Великої двадцятки» також домовлялися виробити спільну стратегію виходу з кризи.

5. Сотні політиків із 30 країн світу виступають проти репресій у Китаї

21-а річниця репресій
Законодавці висловлюють підтримку Фалуньгун

20 липня 21 рік тому компартія Китаю розпочала масштабні репресії щодо мирної духовної практики Фалуньгун. До цієї дати понад 600 політиків із 30 країн світу підписали колективний лист, де засуджують ці переслідування.

Також у США більш як тридцять законодавців написало офіційні листи, у яких висловили підтримку духовній практиці, а також подякували її прихильникам за захист релігійної свободи.

У Китаї практикувальникам Фалуньгун із 1999 року загрожує незаконне ув’язнення, тортури й навіть смерть. Торік незалежний трибунал у Лондоні підтвердив, що влада КНР насильно вирізала органи в прихильників Фалуньгун у місцях позбавлення волі заради прибутку й робить це й досі.

На початку 90-х років державні ЗМІ КНР хвалили практику за її оздоровчий ефект. Переслідування розпочав колишній генсекретар КПК Цзян Цземінь, оскільки побачив, що людей, які практикують Фалуньгун, стало більше, ніж членів китайської компартії.

Голова Комісії США з міжнародної релігійної свободи закликав китайський режим припинити репресії.

[Гарі Бауер, комісар США з міжнародної релігійної свободи]:
«Комуністичний Китай — це найбільша загроза релігійній свободі у світі».

Міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб зазначив, що в Китаї релігійні переслідування мають величезні масштаби.

[Домінік Рааб, міністр закордонних справ Великої Британії]:
«Ми глибоко стурбовані репресіями в Китаї стосовно християн, мусульман, буддистів, практикувальників Фалуньгун та інших груп через їхнє віросповідання чи релігійну належність. Нас також турбує новий закон про національну безпеку (в Гонконзі). Ми вважаємо, що через нього утиски тільки посиляться».

Посол США з питань міжнародної релігійної свободи Сем Браунбек також записав відеозвернення на підтримку Фалуньгун.

[Сем Браунбек, посол США з питань релігійної свободи]:
«Нехай 2021-й стане не 22-м роком, коли ми визнаємо репресії, а першим роком, коли ми визнаємо право людей, що займаються Фалуньгун, і всіх жителів Китаю дотримуватися своєї віри без перешкод».

Фалуньгун, або Фалунь Дафа — це духовна практика, яка містить медитативні вправи й вчення, засноване на принципах Істина, Доброта, Терпіння.

На піку популярності в Китаї Фалуньгун займалося близько 70 мільйонів осіб. Сьогодні люди, які практикують цей вид традиційного цігуну є більш ніж у 110 країнах світу.

6. Роберт Бенкен і Кріс Кессіді здійснили вихід у відкритий космос

Астронавти вийшли у відкритий космос
МКС

Астронавти НАСА Роберт Бенкен і Кріс Кессіді провели низку робіт за межами МКС. Вони пробули у відкритому космосі п’ять із половиною годин. Це вже другий їхній вихід за тиждень.

Астронавти встановили захисний блок, де зберігатимуться дві роботизовані системи, які здатні виявляти витік аміаку. Його використовують для охолодження станції.

Також Бенкен і Кессіді демонтували старі підіймачі біля основи сонячних батарей станції, провели на модулі «Спокій» підготовчі роботи для встановлення нового шлюзу й виконали інші завдання.

В обох астронавтів це був десятий вихід у відкритий космос. Крім них, десять разів за межами МКС побувало тільки двоє американців: Майкл Лопес-Алегрія і Пеггі Вітсон.

Бенкен загалом пробув у відкритому космосі 61 годину й 10 хвилин, а Кессіді — 54 години й 51 хвилину.

7. У Японії дебютував новий електрокросовер від Nissan

Перший електрокросовер Nissan
Йокогама, Японія

У японській Йокогамі дебютував перший електричний кросовер компанії Nissan. Концепт під назвою Ariya продемонстрували торік на Токійському автосалоні. Тепер модель стане серійною.

[Макото Утіда, голова компанії Nissan]:
«Ariya відкриває нову сторінку нашої історії. З неї почнеться шлях трансформації нашого бізнесу, продукції та культури. Вона показує напрямок розвитку майбутніх авто Nissan, а ще нашу здатність виконати обіцянку бути надійним партнером».

Десять років тому Nissan вийшов на ринок електричних автомобілів із хетчбеком Leaf. Компанія мала час повчитися на помилках.

[Макото Фукуда, співробітник компанії Nissan]:
«Клієнти скаржилися на деякі недоліки — на дальність ходу, заряджання та інше. Тому насамперед ми хотіли зробити так, щоб основні характеристики електромобіля відповідали бажанням клієнтів. Також були хороші відгуки щодо прискорення, безшумності, плавності ходу тощо. Тому ми постаралися по-справжньому поліпшити ці позитивні якості електромобіля».

У продажу буде п’ять модифікацій Ariya. Вони матимуть різну потужність двигуна, а також передній або повний привод. Залежно від характеристик запас ходу на одному заряді становитиме від 430 до 610 кілометрів.

Кросовер оснащено системою ProPilot 2.0. Вона дає водієві змогу прибирати руки з кермового колеса й утримує машину в межах смуги. Проте водій однаково має стежити за дорогою. ProPilot також має функцію самостійного паркування.

[Джим Голдер, директор журналу Autocar]:
«Гадаю, Nissan Ariya — представник нового покоління електромобілів на ринку. Nissan потрапив на нього дуже рано. Модель Leaf була серед першопрохідців, але за десять років технології вдосконалилися, ціни знизилися, інфраструктура станцій заряджання розвинулася, й електромобілі можуть використовувати всі ці переваги».

Ariya коштуватиме приблизно 46 тисяч доларів і стане конкурентом кросовера Tesla Y, який продають за ціною від 43 до 53 тисяч доларів.

Нову модель Nissan почнуть продавати в Японії в середині 2021 року, пізніше вона з’явиться також у Європі, США та Китаї.

8. Ізраїльський бізнесмен створив мережу безконтактних ресторанів

Безконтактний ресторан
Тель-Авів, Ізраїль

На кухні одного з ресторанів Тель-Авіва, як і всюди, кухарі готують замовлення. Однак потім готові страви не несуть на таці до столика гостя. Усю їжу тут пакують і складають у спеціальні шафки з кодовими замками. Цей ресторан обслуговує клієнтів дистанційно.

[Шмулік Гал, власник ресторану]:
«Я придумав цю концепцію рік тому через ділову й фінансову потребу, а не через коронавірус. Та кілька місяців тому спалахнула епідемія, і ця ідея стала досить значущою. Думаю, люди приймуть цю концепцію, особливо під час пандемії».

Клієнти роблять замовлення через термінал. Після оформлення його отримує кухар. Коли їжа вже готова, клієнту приходить на телефон повідомлення з кодом і номером шафки. Такий спосіб обслуговування повністю виключає контакт між покупцями й персоналом ресторану.

[Шмулік Гал, власник ресторану]:
«Люди заінтриговані та вражені. Їм подобаються креативні ідеї і нові технології. Наше покоління завжди шукає чогось ліпшого».

Власник закладу вважає, що в умовах пандемії ця бізнес-модель буде успішною. Він уже має цілу мережу ресторанів безконтактного обслуговування.

[Шмулік Гал, власник ресторану]:
«Підприємства повинні переглянути свою діяльність і з’ясувати, як працювати ефективніше й економніше. Ми не маємо вибору: обсяг (товарообігу) зменшиться, правила гри змінилися. Коронавірус швидко не мине й диктуватиме свої умови.

Завдяки дистанційному обслуговуванню ресторан може не орендувати великого приміщення та не наймати багато працівників, а отже, добре зекономити.

9. Британці створили перший у світі захисний екран для обличчя без пластику

Екологічні екрани для обличчя
Лондон, Велика Британія

Під час пандемії до пластикових відходів додалися використані медичні маски, захисні екрани для обличчя й гумові рукавички. Група британських компаній у відповідь на цю загрозу природі створює екологічні засоби захисту.

[Шан Сазерленд, співзасновниця екологічного проекту]:
«Ми хочемо, щоб люди відчували себе захищеними, відчували себе в безпеці. Але вони не розуміють, що для цього не потрібен пластик. Є багато інших матеріалів».

Одна британська компанія, що виробляє екологічне паковання, створила захисний екран для обличчя без пластику.

[Ієн Бейтс, співробітник компанії — розробника захисного екрана]:
«Його зроблено з біорозкладного й екологічного матеріалу. Прозору частину виготовлено з деревної маси. Не віриться, що вона прозора, але це так. А цю частину зроблено з картону».

Також ці захисні екрани не пітніють. Вони коштують приблизно стільки ж, скільки їхні пластикові аналоги, і водночас безпечні для довкілля.

Інша британська фірма робить маски для обличчя з екологічно чистої бавовни. Вони тришарові. Завдяки обробленню за допомогою технології наносильвер, такі маски захищають від вірусів, бактерій і мікробів. Вони водонепроникні, але дають змогу легко дихати. Прати їх можна до 30 разів.

[Ніколь Макдермотт, співробітниця компанії — виробника масок із бавовни]:
«Ми мусили визнати, що коронавірус назавжди змінив наш світ. Відколи з’явилися нові законодавчі норми, маски для обличчя стали частиною нашого гардероба. А те, що багато масок одноразові, і, проносивши такий аксесуар день, потрібно його викидати, просто неправильно».

Наступним кроком в удосконаленні засобів індивідуального захисту може стати виробництво біорозкладних рукавичок і захисних халатів.

10. В Індонезії під час пандемії стало більше покинутих собак

Покинутих собак стало більше
Джакарта, Індонезія

Коли жителька Джакарти Сьюзен приїжджає до свого притулку для тварин, чотириногі вихованці радісно кидаються їй на зустріч. Зараз тут живе 1400 собак, і половину з них господарі покинули під час пандемії.

[Сьюзен Сомалі, власниця притулку для тварин]:
«Здебільшого вони потрапляють сюди травмованими. У собак, які жили в будинку і яких покинули, як правило, депресія. У такому стані вони не хочуть їсти, і в них виникають усілякі хвороби».

Притулок зазвичай за рік приймає 120 тварин. За кілька місяців епідемії сюди потрапило близько 700. Власниця закладу вважає, що принаймні від 250 собак відмовилися через страх заразитися коронавірусом.

Сьюзен має гроші на притулок завдяки тому, що здає в оренду торгові площі. Але через епідемію і карантин бізнес у країні постраждав, і доходи від оренди зменшилися. Індонезійка змушена збирати пожертви через соціальні мережі.

[Сьюзен Сомалі, власниця притулку для тварин]:
«На кого їм ще надіятися? Допомогти собакам нікому. Якщо я візьму їх, вони ще поживуть. А якщо просто випущу на вулицю, то їм кінець».

Індонезійці найчастіше відмовлялися від своїх собак у лютому й березні, коли про коронавірус було відомо мало.

[Дейзі Індіра Ясмін, соціолог]:
«Ми не маємо закону, який захищає права собак. Власники вихованців, особливо в місті, ще не дуже етично ставляться до тварин».

Захисники тварин уважають, що притулки мають бути тільки тимчасовим місцем для собак і кішок, їм потрібні нові господарі.

11. У Хорватії пройшли професійні змагання з віндсерфінгу

Змагання з віндсерфінгу
Бол, Хорватія

Професійні віндсерфінгісти знову стали на вітрильні дошки. В Адріатичному морі біля узбережжя хорватського селища Бол пройшов перший цього року етап турніру PWA Windsurfing Tour.

За п’ять днів змагань спортсмени взяли участь у 12 перегонах. Поляк Мацек Рутковський виграв сім із них і став переможцем серед чоловіків.

[Мацек Рутковський, переможець змагань]:
«Мені вдалося виступити стабільно, на досить високому рівні й вийти переможцем, тому я в захваті».

Серед жінок першість виборола британка Дженна Гібсон. 22-річна спортсменка вирвала перемогу в землячки Аліси Рід.

[Дженна Гібсон, переможниця змагань]:
«Це було захопливо. Гарні умови, сильний вітер, і можна було відірватися від суперників. Усе пройшло добре, і деякі підбиралися досить близько. Усе дуже сподобалося».

Наступний етап турніру пройде у вересні в данському містечку Клітмеллер. Потім змагання приймуть Франція та США.

12. Оперна діва з Грузії виступила на Афінській агорі

Концерт на давньогрецькій агорі
Афіни, Греція

Давньогрецька агора в Афінах, що біля Акрополя, колись була серцем соціального, політичного й культурного життя. Нещодавно вона знову ожила. Її перетворили на оперну сцену, на якій виступила грузинська діва Аніта Рачвелішвілі.

І глядачів, і музикантів розсаджували, враховуючи соціальне дистанціювання.

[Аніта Рачвелішвілі, оперна співачка]:
«Це дивовижно. Я вперше в цьому чудовому місці. Здається, ніби я стала частиною історії, що робить цю подію дуже унікальною».

Сцена приблизно вдвічі більша від звичайної театральної. Це зроблено, щоб між музикантами можна було створити щонайменше метр дистанції. А у відділі духових інструментів між виконавцями встановили прозорі пластикові перегородки.

Цей концерт став частиною цілої низки культурних заходів, які цього літа організували на історичних місцях Греції. Так влада хоче зупинити поширення коронавірусу в закритих приміщеннях, таких як театри.

[Гіоргос Кумендакіс, художній керівник Національної опери Греції]:
«Ми прийшли сюди, на це відкрите місце, у дуже складних умовах. Ми вклали в захід багато любові й турботи, добре підготувалися, дотримуючись усіх правил. Гадаю, результат чудовий».

Цей концерт також транслювали в соціальних мережах. Коли стемніло, десятки туристів і перехожих зібралися біля огорожі, щоб послухати музику й спів.

[турист зі США]:
«Мені дуже пощастило. Я із США, там такого не проводять. Дуже приємно почути таку якісну музику на відкритій площі. Я щасливий бути тут».

[турист з Іспанії]:
«Фантастика. Кращого місця й не придумаєш: тут й Акрополь, й агора. Дивовижні декорації, просто приголомшливо. Прекрасна музика й сопрано. Її голос дуже потужний».

За три літні місяці біля 70 археологічних пам’яток Греції пройде понад 110 концертів. Це буде й музика, й опера, й танці.

13. У Києві зняли супергеройський блокбастер, не виходячи з квартири

Блокбастер у квартирі
Київ, Україна

Знайомтеся, це Еплмен. Нового супергероя придумав український режисер Василь Москаленко. Він і його друг-оператор Володимир Кратинов перетворили спальню площею 14 квадратних метрів на знімальний майданчик. Блокбастер зняли у квартирі під час карантину.

[Василь Москаленко, режисер]:
«Ось звичайний коридор стандартної української квартири, де починалися дії мого фільму. Один із героїв ішов з автоматом і зазирнув у ванну. Багато хто, коли бачить глибину кадру, коли бачать картинку з графікою, каже: “Хлопці, ви обманюєте? Навіщо ви кажете, що зняли у квартирі? Ви зняли на студії!”».

Єдиними декораціями на знімальному майданчику були стіни, покриті чорною стрічкою. Василь зіграв усіх 12-х персонажів свого фільму. Майже всі костюми й реквізит знайшли на кухні.

Українця надихнув шведський режисер Девід Сандберг, який під час карантину разом із дружиною зняв у себе у квартирі фільм жахів. Але перед Василем стояло складніше завдання.

[Василь Москаленко, режисер]:
«Знімати фільми жахів у замкнутому просторі дуже просто, а фільм про супергероїв, з ефектами, знімати набагато складніше».

Василь розмістив трейлер у соціальних мережах і дістав відгуки з усього світу. Він сподівається показати 44-хвилинний фільм на міжнародних кінофестивалях, щойно буде скасовано карантинні обмеження, а потім зробити його доступним на онлайн-відеоплатформах.

[Василь Москаленко, режисер]:
«Я чув багато негативних чуток про те, як карантин впливає на людей. Деякі буквально божеволіли від неробства, бо нема з ким спілкуватися. І цей проект був прикладом того, як можна створювати мистецтво, навіть не виходячи з квартири під час карантину».

Загалом над підготовкою, постпродакшеном, графікою та іншими видами додаткових робіт працювала команда з десятьох осіб.

Озвучив фільм актор Стівен Ештон Френк. Він, як і вся знімальна група, поділився своїм талантом безкоштовно.

Трейлер фільму в інстаграмі вже лайкнула голлівудська акторка Дженніфер Еністон. Василь каже, що хоче запросити її озвучувати в іншому своєму проекті.

14. Зоопарк у Мексиці показав дитинча бегемота

У зоопарку народився бегемот
Калімая, Мексика

Цьому бегемотикові трохи більше ніж тиждень. Він народився в зоопарку «Саканго», що в мексиканському місті Калімая. Відтоді малюк нерозлучний з мамою на кличку Тамба.

[Хуліана Леаль, ветеринар]:
«Стан здоров’я (дитинчати) наразі стабільний. Ми постійно бачимо його з мамою, вони завжди разом. Удвох ідуть у воду і вдвох виходять на сушу».

Раніше 22-річній Тамбі не вдавалося народити здорове дитинча. Але цього разу ветеринари впевнені, що все йде добре.

Оскільки бегемотик не відходить від мами ні на хвилину, фахівці поки не можуть визначити його стать.

У дикій природі бегемоти живуть в Африці на півдні від Сахари. Цих тварин занесено до Червоної книги як вид, якому загрожує зникнення. Їх чисельність намагаються відновити за допомогою програм розведення.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: