27.02.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 6 серпня по 10 вересня)

Огляд світових подій (з 6 серпня по 10 вересня)

1. Небувалі лісові пожежі охопили все Західне узбережжя США Безпрецедентні пожежі Західне узбережжя США Небувалі за..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

1. Небувалі лісові пожежі охопили все Західне узбережжя США

Безпрецедентні пожежі
Західне узбережжя США

Небувалі за масштабами пожежі й далі вирують на Західному узбережжі США. Уже загинуло щонайменше семеро людей, тисячі будинків згоріли.

У західних штатах зафіксовано близько 100 великих осередків займання. Особливо важка ситуація в Орегоні. Там вогонь знищив щонайменше п’ять містечок на хребті Каскадних гір.

Зазвичай там прохолодно й вогко. Однак після небувалої спеки в серпні та вересні виникли сприятливі для пожеж умови.

Ситуацію ускладнює сильний вітер швидкістю до 80 кілометрів за годину. Через це вогонь за кілька годин поширюється на десятки кілометрів.

Тепер місцева влада більше турбується про евакуацію жителів, ніж про стримування вогню. Тисячі людей у всьому штаті вже були змушені покинути свій дім.

[Хуліо Браян Флорес, погорілець]:
«Поки ми живемо на дорозі. Ми спимо у своїх машинах на стоянках. Зараз шукаємо місце, де можна розміститися, але поки нічого не знайшли».

У сусідньому штаті Каліфорнія припис про евакуацію дістало коло 64 тисяч осіб. Там пожежники намагаються стримати 28 великих осередків займання.

[Джон Мейлон, житель долини Берроу]:
«Нам зателефонували в понеділок об 11 вечора. Вони ні про що не попереджали, просто сказали, що нам доведеться евакуюватися. Ми відразу почали збирати речі. Того ж дня взяли напрокат фургон. Потім о першій годині ночі вимкнули світло. А о третій ночі прийшов місцевий поліціянт і сказав, щоб ми негайно їхали».

У центрах евакуації людям допомагають їжею і речами першої потреби, а також дають корм для тварин. Це подружжя каже, що мусило залишити вдома трьох своїх кішок, бо евакуюватися довелося дуже швидко.

[Джон Мейлон, житель долини Берроу]:
«Учора ввечері в новинах сказали, що люди не зможуть повернутися додому принаймні тиждень. Вогонь уже біля того місця, де ми живемо. Я впевнений, що ми будемо серед тих, кому доведеться чекати довше за всіх. Правда, є ймовірність, що в тому місці все згорить. Тоді повертатися буде вже нікуди».

Пожежі також вирують у штаті Вашингтон. Загалом вони охопили площу 880 тисяч гектарів. Як повідомила влада Каліфорнії, це наймасштабніші пожежі в штаті за всю історію спостережень.

2. У Сенегалі за день випала тримісячна норма опадів

Наслідки зливи
Кер-Массар, Сенегал

Навіть за кілька днів після зливи передмістя сенегальської столиці Дакар залишаються під водою. Це місто Кер-Массар, яке розташоване на сході від Дакара.

[місцевий житель]:
«Нас усіх затопило. Усі мають одну й ту ж проблему. Це дуже серйозно, тому що люди були змушені виїхати. Деякі не можуть дістатися своїх жител. Пожежники на човнах допомагають евакуювати людей. Дуже складна ситуація».

Масштабні повені спричинив сильний дощ, який ішов сім годин поспіль. Як заявив міністр водних ресурсів Сенегалу, загалом за вихідні в країні випало стільки опадів, скільки зазвичай буває за три місяці в сезон дощів. Президент Сенегалу дав старт плану надання екстреної допомоги.

Багато хто поки не може повернутися додому.

[місцева жителька]:
«Тут у всьому районі — його називають третім кварталом — нікого не залишилося, бо тут небезпечно. Тут змії та крокодили».

Сильні дощі впродовж тижня випали в багатьох країнах африканського регіону Сахель, зокрема в Нігері, Нігерії, Чаді та Камеруні. Десятки людей загинули, тисячі були змушені покинути свій дім.

3. Іспанія перша в Західній Європі виявила загалом пів мільйона випадків зараження коронавірусом

На COVID-19 захворіло понад 500 тисяч осіб
Іспанія

Іспанія першою в Західній Європі зареєструвала загалом понад 500 тисяч випадків захворювання на COVID-19. Другий спалах епідемії збігся з відкриттям шкіл, й інфекція поширюється здебільшого серед молоді.

Водночас нині вмирає набагато менше людей, ніж у березні та квітні. Тоді за добу йшло з життя понад 800 пацієнтів, а тепер ось як місяць реєструють не більш як 100 померлих. Усього в Іспанії коронавірус забрав майже 30 тисяч життів. Загальний рівень смертності — близько 6 %. Це нижче, ніж в Італії, Великій Британії та Франції.

Координатор із надзвичайних ситуацій міністерства охорони здоров’я Іспанії Фернандо Сімон повідомляє, що людей, які потребують госпіталізації, побільшало.

[Фернандо Сімон, представник міністерства охорони здоров’я Іспанії]:
«Зараз майже 7900 ліжок зайнято пацієнтами з COVID-19 або тими, у кого є підозра на коронавірус. Тяжкохворих теж побільшало. У відділеннях інтенсивної терапії перебуває понад 1000 осіб».

Осередком епідемії в Іспанії став Мадрид. Там зареєстровано 30 % усіх випадків зараження. Влада не виключає запровадження локальних обмежень.

[Фернандо Сімон, представник міністерства охорони здоров’я Іспанії]:
«Чого не можна уникати, так це вжиття заходів та карантину. Не можна допустити запізнілого вжиття заходів».

Іспанія стоїть на другому місці в Європі після Росії за загальною кількістю виявлених випадків зараження коронавірусом. Перше ж місце у світі посідають США. Потім іде Індія, яка вже випередила Бразилію.

4. Єврокомісія хоче укласти угоду з Лондоном якомога швидше

Переговори про «брекзит»
Велика Британія — ЄС

Європейська комісія оголосила, що хоче якомога швидше укласти з Лондоном угоду про майбутні торговельні та економічні відносини. Також вона зазначила, що буде домагатися чесної конкуренції.

[Даніель Феррі, речник головного перемовника ЄС з питань «брекзиту»]:
«Ми поділяємо бажання прем’єр-міністра Джонсона швидко досягти угоди. Ми зробимо все, що можемо, щоб укласти договір».

Речник головного перемовника ЄС з питань «брекзиту» сказав, що, якщо угоду не укладуть, це створить додаткові бар’єри для торгівлі та транскордонного обміну.

[Даніель Феррі, речник головного перемовника ЄС з питань «брекзиту»]:
«Зрештою хочу зазначити, що тоді як ми маємо намір укласти угоду з Великою Британією, ЄС також готовий у разі відсутності договору торгувати з Лондоном за правилами СОТ уже з 1 січня 2021 року».

Відносини між сторонами занурилися в чергову кризу після того, як Велика Британія попередила ЄС, що може анулювати підписаний договір про вихід, якщо до 15 жовтня не буде затверджено угоду про вільну торгівлю.

Як припускають, Лондон готує законопроект, який скасує деякі пункти вже підписаної угоди про «брекзит». Це може підірвати весь договір, а також порушити хитку стабільність у Північній Ірландії, де діють особливі правила, щоб уникнути закритого кордону з Ірландією.

Водночас уряд Німеччини нещодавно заявив, що угода між сторонами ще можлива. Проте він зазначив, що часу залишається дуже мало.

5. Гонконзький активіст закликає бойкотувати новий діснеївський фільм «Мулан»

Бойкот фільму «Мулан»
Гонконг, КНР

Відомий гонконзький активіст Джошуа Вонг ще раз закликав бойкотувати новий диснеївський фільм «Мулан», який виходить у прокат у кінотеатрах. Причина в тому, що китайська акторка Лю Іфей, яка зіграла в ньому головну роль, на своїй сторінці в китайській соціальній мережі «Вейбо» торік написала: «Я підтримую поліцію Гонконгу. Тепер можете мене побити».

Після цього в мережі розгорнули кампанію під хештегом #BoycottMulan.

Її повідомлення спричинило таку реакцію, бо поліцію Гонконгу звинувачують у надзвичайній жорстокості до мирних протестувальників. Люди вийшли в регіоні на вулиці, коли там спробували ухвалити закон про екстрадицію до материкового Китаю. Відтоді протестувальники повідомляли про численні випадки, коли правоохоронці особливо жорстоко розганяли людей.

[Джошуа Вонг, гонконзький продемократичний активіст]:
«Ми закликаємо весь світ бойкотувати новий фільм “Мулан”, оскільки китайські зірки Лю Іфей та Донні Янь підтримують жорстокість поліції в Гонконзі. Також у новому діснеївському фільмі висловлюють особливу вдячність владі Сіньцзяну, яка відкрила табори перевиховання, що є (насправді) концтаборами, де репресують жителів Сіньцзяну, уйгурів».

Бойкотувати фільм закликають активісти не лише Гонконгу, але також Тайваню і Таїланду.

[Джошуа Вонг, гонконзький продемократичний активіст]:
«Для людей настав час оголосити бойкот, щоб завдяки цьому компанія “Дісней” побачила, що не варто схилятися перед Китаєм, та щоб зірки та інші актори зрозуміли, що світ відреагує, якщо вони підтримуватимуть жорстокість поліції».

«Мулан» — це історія про жінку-воїна, яка, видавши себе за чоловіка, у VI столітті пішла до війська замість свого хворого батька.

[Ширлі Ло, жителька Гонконгу]:
«Цей персонаж дуже праведний, а акторка підтримує жорстокість поліції, яка діяла абсолютно протизаконно. Вона не схожа на Мулан, насправді вона повна протилежність. І це дійсно головна іронія».

Бюджет фільму — 200 мільйонів доларів. На екрани він мав вийти в березні, та через пандемію плани змінилися. Минулого місяця оголосили, що стрічку завантажать на платформу компанії «Дісней» в обхід більшої частини кінотеатрів. На материковому Китаї фільм вийде 11 вересня, а в Гонконгу — 17-го.

6. Естонія запроваджує новий вид віз для «цифрових кочівників»

Цифрові візи
Таллінн, Естонія

У Таллінні проходить експеримент, який може кардинально змінити те, як люди живуть і працюють.

1 серпня влада Естонії запровадила новий вид візи для іноземних співробітників, яких називають цифровими кочівниками. Вони не прив’язані до конкретного місця й багато подорожують. Віза дає їм змогу працювати віддалено на естонські компанії, а ще в’їжджати до Естонії і працювати там упродовж року.

[Еділсон Осоріо, голова компанії OriginalMy]:
«Я керую всім далеко з дому, далеко від своєї команди. Через COVID-19 уся моя команда також працює віддалено. Це дуже цікавий досвід. Він показує, що цифрові послуги можна надавати з будь-якого місця».

Естонія відома розвиненою інтернет-платформою, де за допомогою цифрової ідентифікації можна отримати державні послуги. Громадяни країни можуть у мережі голосувати, отримувати в лікаря рецепти та багато іншого. У цифровий формат перевели майже все, за винятком реєстрації весіль, розлучень і купівлі нерухомості.

Громадяни ж інших країн тепер можуть здобути в Естонії статус віртуального резидента. Цією можливістю скористалося 70 тисяч осіб зі 170 країн.

Завдяки новій цифровій візі Естонія хоче залучити професіоналів з програмування, фінансів, маркетингу та інших галузей.

[Каролі Гіндрікс, засновниця Jobbatical]:
«Щоб поїхати й працювати в якійсь країні, потрібно, щоб у вас був місцевий роботодавець, або ж поїхати туди як турист. Зазвичай “цифрові кочівники” так і роблять. Але насправді офіційно вони не можуть працювати. По суті вони роблять це нелегально».

Як очікується, щорічно на отримання такої візи може претендувати до 1800 осіб. Водночас усіх заявників ретельно перевірятимуть.

7. Карбонове майбутнє: Nissan прискорить і здешевить виробництво вуглепластику

Новий спосіб виробництва карбону
Ацугі, Японія

Японська компанія Nissan розробила новий метод виробництва вуглепластику. Він здешевить деталі й зменшить час на їх виготовлення. Наприклад, на формування йтиме не десять хвилин, а дві.

[Хідеюкі Сакамото, віцепрезидент компанії Nissan]:
«Досі таких деталей виробляли обмежену кількість і для спеціальних автомобілів. Ми використовуватимемо вуглепластик для авто масового виробництва».

Вуглепластик дуже міцний та жорсткий і водночас він легший за сталь. Його використовують в авіакосмічній та інших галузях. В автоіндустрії карбон уперше почали застосовувати у будівництві перегонових авто. Зараз карбонові деталі здебільшого встановлюють на спорткари та автомобілі преміумкласу.

Вуглепластикові деталі полегшують машину, тому знижується й витрата пального, а ще до атмосфери потрапляє менше шкідливих викидів.

[Хідеюкі Сакамото, віцепрезидент компанії Nissan]:
«Важливо реагувати (на обмеження щодо шкідливих викидів) так, щоб через це не страждали покупці. Мусимо докласти до цього зусиль, тому хочемо запровадити технології, про які сьогодні оголосили».

Фахівці Nissan планують почати використовувати карбон у серійному виробництві кросоверів приблизно через п’ять років.

8. «Розумний сад» і котячий фітнес: виставка технологічних новинок у Берліні

Виставка IFA-2020
Берлін, Німеччина

Берлінська виставка побутової електроніки IFA цього року пройшла в унікальних умовах. Зазвичай її відвідує понад 200 тисяч осіб, але цього разу вхід відкрили лише працівникам ЗМІ та певним фахівцям.

Багато технологічних новинок теж створено під впливом пандемії. Їхнє завдання — поліпшити життя в ізоляції.

Німецький стартап демонструє пристрій для нагрівання рідини в склянці.

[Лана Лутц, співробітниця компанії Heatle]:
«Приміром, ви хочете випити одну чашку чаю. Ось ідеальне рішення. Треба лише наповнити чашку, помістити стрижень і виставити 80 градусів. Так ви не змарнуєте воду й енергію. І нагрівається дуже швидко».

Інша німецька компанія демонструє мініатюрний «розумний сад» для квартири. За станом рослин можна стежити через застосунок у смартфоні. Він допомагає правильно налаштувати освітлення й повідомляє, коли треба полити.

[Ольга Блашак, засновниця компанії GreenBox]:
«Іноді у квартирах бракує світла, щоб вирощувати рослини. А цей пристрій допоможе тим, у кого невеликий будинок і темна квартира».

Корейські розробники подбали про домашніх тварин. Це колесо, у якому всередині світлодіод, призначене для котячого фітнесу. Кіт бачить сяйну цятку й біжить за нею, а вона переміщається.

[Суан Кім, співробітниця компанії The Little Cat]:
«Це порадує власників домашніх тварин, які дуже люблять своїх вихованців і хвилюються, що не можуть вивести їх на прогулянку. З цим пристроєм можна залишатися вдома в безпеці, а тварини матимуть тренажер».

Данська компанія GoBe створила робота у вигляді великого дисплея. Він під’єднується до інтернету й може пересуватися.

[Лауст Томсен, співробітник компанії GoBe]:
«Якщо ваш колега вдома на карантині, то з ним можна зв’язатися за допомогою робота з офісу. Ще можна переміщатися, наприклад піти по каву, і водночас бесідувати».

Міжнародну виставку IFA, також відому як Берлінське радіошоу, проводять із 1924 року. Вона одна з найстаріших у Німеччині.

9. Півтора мільйона абітурієнтів Узбекистану складають іспити на вулиці

Іспити просто неба
Ташкент, Узбекистан

Тисячі юнаків та юнок заходять на один зі стадіонів Ташкента. Тут проходять вступні іспити до різних університетів Узбекистану.

Зазвичай їх проводять на початку серпня. Однак через пандемію заходи відклали на місяць. І відбуваються вони за найсуворіших заходів безпеки.

Усі мусять бути в масках і рукавичках. Кожному вимірюють температуру, і він має пройти через дезінфікувальну кабіну.

Деякі абітурієнти кажуть, що через карантинні заходи не змогли нормально підготуватися.

[Тургуналі Юнусабад, абітурієнт]:
«Я хотів пройти підготовчі курси до цих іспитів, та не зміг, бо вони всі були онлайн. Сподіваюся, складу іспити успішно».

Зазвичай абітурієнти складають по п’ять предметів. Але цього року їх кількість скоротили до двох. Деякі кажуть, що на свіжому повітрі думається ліпше.

[Дільфуза Джалілова, абітурієнтка]:
«Як на мене, це ліпше, ніж у приміщенні, бо це на свіжому повітрі. Наш організм до тісноти не дуже пристосований, тому ліпше просто неба».

Коли припікає сонце, вступники змушені прикриватися будь-чим, що є напохваті. Однак організатори кажуть, що для такого масового заходу це найбезпечніший варіант.

[Ельвіра Ураєва, голова Державного центру тестування Узбекистану]:
«В умовах пандемії закриті приміщення за санепідемнормами не підходять. Вентиляція, кондиціонер — усе це може сприяти рознесенню інфекції, якщо вона виявиться в аудиторії. А ось свіже повітря зранку, а також увечері, коли вже не жарко, мені здається, цього року, в умовах пандемії, найприйнятніше».

Іспити проходитимуть щодня до 14 вересня. Загалом у них візьме участь півтора мільйона узбецьких абітурієнтів.

Результати стануть відомими наприкінці вересня, а новий навчальний рік стартує вже 1 жовтня. Також поки що всі університети Узбекистану проводитимуть лекції онлайн.

10. Бразильські ветеринари рятують постраждалих звірів у лісах Амазонії

Ветеринари рятують диких тварин
Порту-Велью, Бразилія

Ця мавпочка та її дитинча — нові пацієнти ветеринарної клініки в бразильському місті Порту-Велью. Вони потрапили під машину, коли втікали від лісових пожеж в Амазонії. Улітку таких випадків багато, тож і ветеринари мають чимало роботи.

[Карлуш Енріке Тібурсіу, власник ветеринарної клініки]:
«Поліція знаходить цих постраждалих тварин, а місцеві жителі не знають, як їм допомогти. Іноді вони потрапляють до торговців тваринами. Поліціянти привозять таких звірів до нашої клініки».

Власник клініки лікує звірів і птахів безкоштовно. Йому допомагає четверо добровольців.

[Карлуш Енріке Тібурсіу, власник ветеринарної клініки]:
«Усе літо, коли в нашому штаті палахкотять пожежі, тварини безпорадні. Вони втрачають місце проживання та їжу, тому приходять до сіл і міст, де зустрічаються з людьми. І це часто закінчується трагічно».

Нещодавно тут виходили тапіра. Після реабілітації тварину випустили в ліс. А цього мурахоїда ветеринар навіть забрав додому, щоби пильно дбати про його одужання. У нього була зламана лапа. Мурахоїду зробили операцію, а за п’ять днів він був готовий повернутися в дику природу. Тварину також випустили в амазонських джунглях.

[Карлус Енріке Тібурсіу, власник ветеринарної клініки]:
«Тварини — частина екосистеми й допомагають зберегти рівновагу в природі. Їм потрібна фахова допомога ветеринарів».

Дощові ліси Амазонії славляться багатим біорізноманіттям. Вони стали домівкою для 40 тисяч видів рослин, понад 400 видів ссавців і 1300 видів птахів. Тут також мешкає понад 400 видів земноводних і приблизно стільки ж видів плазунів. А в Амазонці водиться понад 2000 видів риб.

11. Нігерійський ресторан зробив інтер’єр як у літаку

Обід як у літаку
Абуджа, Нігерія

Нігерійці, які сумують за дальніми перельотами, знайшли вихід із ситуації. В Абуджі їм пропонують пообідати в ресторані, інтер’єр якого схожий на салон авіалайнера. І хоч їжа в літаках не завжди славиться якістю, тут розчарованих немає.

[гостя ресторану]:
«Ми вже давно не подорожували літаком. А тут усе нагадує ті умови, і їжа чудова. Прекрасно».

Ресторан має кілька залів, які імітують салони різних класів. А персонал виходить із кабіни.

[Уго Янг, власник ресторану]:
«Ми навіть даємо гучномовцем оголошення, як це робить командир екіпажу. Тому я здебільшого виконую роль капітана літака».

Заклад із таким інтер’єром відкрився недавно. На переобладнання ресторану пішло 26 тисяч доларів.

Нігерія закрила кордони для пасажирських літаків наприкінці березня. Усередині країни кількість авіарейсів також зменшилася. Нині обмеження на внутрішні перельоти вже знято, поновлюються й міжнародні маршрути.

12. Філіппінка вирізає портрети на листі дерев

Мистецтво на листках
Лагуна, Філіппіни

Коли почалася пандемія коронавірусу, філіппінка Мері втратила роботу на фабриці. Але несподівано для себе 23-річна дівчина знайшла новий заробіток.

Тепер вона майстерно вирізає зображення на зеленому листі.

[Мері Мае Даканай, художниця]:
«До пандемії я жила звичайним життям. А потім наша компанія сказала, що залишить лише ключових працівників. Поступово нас усіх звільнили. Я звикла працювати по 7 днів на тиждень, причому ще й понаднормово. Ця пандемія стала для мене можливістю відпочити».

Спочатку використовувати таке полотно Мері змусили обставини. Інших матеріалів не було, і вона зірвала з дерева біля дому кілька листочків.

[Мері Мае Даканай, художниця]:
«Під час пандемії хотілося творити, але через суворий карантин у моєму місті матеріал для творчості дістати дуже важко. Купувати онлайн теж було непросто. Тоді я поекспериментувала з листям, і вийшло дуже добре».

Спершу Мері вирізала портрети медсестер, які боролися з коронавірусом. Її роботи швидко стали популярними в інтернеті, і в соцмережах з’явилися тисячі підписників. Посипалися замовлення.

Тепер Мері може вирізати майже будь-яку знаменитість: від Майкла Джексона до президента Філіппін Родріго Дутерте.

[Мері Мае Даканай, художниця]:
«Це листове мистецтво під час пандемії мене дуже підтримало фінансово. Я роблю зображення на замовлення й на ці гроші купую родині їжу, оплачую рахунки та інші витрати».

За роботу художниця бере від 4 до 8 доларів. Це залежить від кількості дрібних деталей.

13. Артисти Королівського балету Великої Британії знову починають виступати

Королівський балет знову виступає
Лондон, Велика Британія

Артисти Королівського балету Великої Британії Романі Пайдак і Дейн Герст репетирують удома у вітальні. Під час карантинних обмежень це стало для них способом життя.

Старанні тренування в непростих умовах допомагають зберегти прекрасну форму.

[Дейн Герст, артист Королівського балету]:
«Ми тренуємо свої тіла, щоби бути в найкращій формі. Тому, коли ми виступаємо перед публікою, вона бачить вершину людських досягнень. А якщо просто сидиш удома, може початися тривога, бо зникає впевненість, що зможеш танцювати, як зазвичай».

Тепер вони збираються й на спільні репетиції.

[Меган Грейс Гінкіс, артистка Королівського балету]:
«Ми робимо тест, переконуємося, що результат негативний, а потім нам дозволяють репетирувати разом. Та навіть тоді ми танцюємо в масках, щоб бути по-справжньому захищеними».

Нещодавно танцюристи разом з іншими колегами виступили на благодійних концертах — наживо станцювали перед публікою вперше за п’ять місяців.

14. Український Фаберже робить прикраси з курячих і перепелиних яєць

Український Фаберже
Володимир-Волинський, Україна

Ці незвичайні вироби з яєчної шкаралупи – творіння українського художника Анатолія Бойка з Володимира-Волинського. Тут його називають українським Фаберже. За словами майстра, аналогів його робіт у світі поки немає, адже він використовує власні техніки прикрашення яєць.

[Анатолій Бойко, художник]:
«Народ так придумав, назвав мене українським чи волинським Фаберже. І я гадаю, що цим критеріям треба відповідати. У мене тут усе видно, а Фаберже завжди ховав секрети в яйця. Маю кілька робіт у техніці Фаберже».

Анатолій відшліфовує свою майстерність майже 10 років. Ось одна з робіт із секретом.

[Анатолій Бойко, художник]:
«Дуже довго й копітко я його робив. Тут спеціальна підставка з бурштину, а зверху – гусяче яйце. Воно відкривається, а всередині – куряче. Куряче теж відкривається, в середині курячого – перепелине, прикрашене металом, стразами Сваровські. Воно теж відкривається, і в ньому – позолочена ікона Божої Матері».

Щоб досягти бажаного результату, Анатолій використовує металеві й алмазні свердла, які часто застосовуються в стоматології. Щоб ніжна шкаралупа не тріснула, роботу слід розділяти на кілька етапів.

[Роман Вислобоков, керівник відділу культури й туризму мерії]:
«Він використовує понад 17 технік, дві з яких – авторські. Він і художник, і різьбяр. Уміє працювати з будь-яким матеріалом, зокрема і з пластиком. Він уміє побачити як тонку душу в людині, так і те, що інші люди не бачать у якомусь предметі, у якомусь матеріалі».

Перша колекція експонатів із яєчної шкаралупи, прикрашених металом, потрапила до Національного реєстру рекордів України.

[Лана Вєтрова, експерт Національного реєстру рекордів України]:
«Було проведено експертизу, яка засвідчила, що оброблена металом яєчна шкаралупа – це техніка ноу-хау. У світі такої техніки ми не знайшли».

Коштують ці твори мистецтва близько 500 доларів США за штуку. За ці роки Анатолій продав понад пів тисячі своїх виробів клієнтам з усього світу.

15. Тисячі фламінго повернулися на кенійське озеро Накуру

Фламінго повернулися
озеро Накуру, Кенія

Фламінго на озері Накуру в кенійському заповіднику — довгоочікуване видовище. Вони нещодавно повернулися на ці водно-болотні угіддя. Птахи залишили ці місця вісім років тому, бо підвищився рівень води.

Фламінго мешкають лише на мілководних солоних і лужних озерах. Там вони можуть знаходити їжу й будувати гнізда. Коли рівень води в Накуру піднявся, птахи відлетіли, а тому перестали приїжджати й туристи.

Однак цього сезону великі дощі затопили багато озер, і фламінго повертаються на Накуру.

[Керолайн Мвебія, співробітниця відділу туризму]:
«Тільки-но фламінго побільшало, гості почали повертатися. Кількість відвідувань зростає».

Доходи заповідника значно впали через пандемію й відсутність туристів, а повернення фламінго допоможе привабити більше відвідувачів.

У пік сезону сюди залежно від рівня води прилітає до півтора мільйона цих пернатих.

У національному парку Накуру мешкає 450 видів птахів і понад 50 видів тварин, серед яких і рідкісні білі носороги.

Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: