19.06.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 23 по 27 серпня)

Огляд світових подій (з 23 по 27 серпня)

1. Дональд Трамп офіційно погодився стати кандидатом в президенти Дональд Трамп дав згоду балотуватися Вашингтон, США..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

1. Дональд Трамп офіційно погодився стати кандидатом в президенти

Дональд Трамп дав згоду балотуватися
Вашингтон, США

Дональд Трамп офіційно погодився бути кандидатом у президенти США від Республіканської партії. Він оголосив про це на галявині біля Білого дому.

Свою промову Трамп почав з урагану «Лаура», який недавно налетів на північне узбережжя Мексиканської затоки й убив щонайменше п’ятеро осіб.

[Дональд Трамп, президент США]:
«Ми починаємо наш вечір… Наші думки з прекрасними людьми, які щойно зіткнулися з ураганом “Лаура”. Ми тісно співпрацюємо з владою штатів і місцевих урядів у Техасі, Луїзіані, Арканзасі, Міссісіпі й докладаємо усіх зусиль, щоб рятувати життя. Ураган був потужним, одним із найсильніших за 150 років, проте жертв і руйнувань виявилося набагато менше, ніж могло бути».

Головним суперником Дональда Трампа, стане Джо Байден. Він офіційно дав згоду балотуватися від Демократичної партії минулого тижня.

[Дональд Трамп, президент США]:
«Мої співгромадяни, американці, сьогодні із вдячністю й безмежним оптимізмом я від щирого серця даю згоду стати кандидатом у президенти Сполучених Штатів Америки».

Під час виступу президента на вулицях Вашингтона пройшли акції як прибічників, так і противників його політики.

Вибори в США відбудуться в листопаді. Для Дональда Трампа вони стануть другими. Попереднього разу він обійшов кандидата від Демократичної партії Гілларі Клінтон.

2. Раптові повені в Афганістані: понад 70 загиблих

Раптові повені
провінція Парван, Афганістан

Понад 70 людей загинуло від раптових повеней в Афганістані. Вони почалися на світанку в провінції Парван, що межує з Кабулом. Серед жертв є жінки й діти.

Зруйновано близько 300 будинків.

[потерпілий]:
«Я намагався перевести свою сім’ю на дах, але несподівано все затопило, і їх змило. Семеро моїх родичів пропало безвісти. Я не знаю, де вони».

На місці тривають рятувальні роботи. З-під шару бруду витягли загалом тіла 72 осіб. Близько 90 місцевих жителів постраждали.

Як повідомляє влада, повені також зафіксовано ще у вісьмох провінціях країни. Двоє людей загинуло в провінції Вардак, і ще двоє — у Нангархарі.

Президент Афганістану розпорядився, щоб місцеві уряди надали постраждалим усю необхідну допомогу. Водночас влада зазначає, що завдано великої шкоди економіці.

Афганістан розшарпують збройні конфлікти, економічний спад і пандемія коронавірусу. Повені додали місцевим жителям ще більше складнощів.

3. Іспанія намагається впоратися з новою хвилею пандемії

Нова хвиля епідемії
Іспанія

Машини швидкої допомоги й далі доставляють пацієнтів із COVID-19 до іспанських лікарень. Держава намагається впоратися з новою хвилею епідемії. Загалом тут заразилося найбільше людей з усіх країн Західної Європи.

26 серпня зареєстрували понад 3500 нових випадків. Це приблизно вдвічі менше за найбільший добовий показник за минулий тиждень, але набагато більше, ніж було під час спаду епідемії в червні — тоді щодня реєстрували коло трьохсот хворих.

Нова хвиля епідемії почалася в Іспанії на початку липня, коли країна скасувала режим надзвичайного стану й більшу частину карантинних заходів. Прем’єр обіцяє, що не допустить ситуації, яка була на піку епідемії навесні.

[Педро Санчес, прем’єр-міністр Іспанії]:
«Ми цього не допустимо. Мусимо взяти ситуацію під контроль, перемогти другу хвилю, яка нависла над нами. І чим раніше й ефективніше ми діятимемо, тим краще».

Слід зазначити, що зараз смертність в Іспанії нижча, ніж була в період із березня по травень. Так, щодоби реєструють по кілька десятків померлих, тоді як навесні щодня втрачала життя майже тисяча осіб.

Загалом від коронавірусу вже померло майже 29 тисяч іспанців.

Прем’єр-міністр каже, що на допомогу в протистоянні пандемії до регіонів уже відправили військових, які допомагатимуть проводити масове тестування.

4. У РБ ООН відхилили запит США на відновлення санкцій щодо Ірану

Повернення всіх іранських санкцій
РБ ООН не затвердила запиту США

Рада Безпеки ООН поки не буде виконувати запит США й повертати всі санкції щодо Ірану. Таке рішення ухвалив постійний представник у РБ ООН від Індонезії — країни, яка головує в Раді в серпні. За його словами, в органі немає згоди щодо цього питання.

[Діан Тріаншах Джані, постпред Індонезії в ООН]:
«Для мене очевидно, що є один член із конкретною позицією щодо питання, а також значна кількість членів, що мають протилежну думку. Я вважаю, що в Раді немає консенсусу. Тож голова не може вчиняти подальших дій».

Раніше Сполучені Штати Америки оголосили, що почали 30-денний процес відновлення всіх міжнародних санкцій стосовно Тегерана. Для цього вони подали до Ради Безпеки ООН скаргу на те, що Іран порушив угоду 2015 року.

Дональд Трамп критикує угоду з Іраном, називаючи її недієвою. Він домагається, щоби провели переговори про масштабніший договір, який би справді допоміг зупинити ракетну і ядерну програму Тегерана.

[Келлі Крафт, постпред США в ООН]:
«Адміністрація Трампа не боїться опинитися в меншості в цьому питанні, адже в наших діях ми керуємося незаперечною правдою. Я лише шкодую, що інші члени цієї Ради збилися зі шляху й опинилися в товаристві терористів».

Варто зазначити, що 14 серпня США також намагалися домогтися ухвалення в Раді Безпеки резолюції, яка б відновила збройне ембарго щодо Ірану. Але документ підтримала тільки Домініканська Республіка.

Також є припущення, що США знову спробують запустити процес відновлення санкцій у вересні, коли в РБ ООН головуватиме Нігер.

5. У Гонконзі суд відмовився звільнити під заставу першого арештованого в межах закону про нацбезпеку

Відмова відпустити під заставу
Гонконг, КНР

У Гонконзі суд відмовився звільнити під заставу першу людину, яку в межах нового закону про національну безпеку звинуватили в підбурюванні до сепаратизму й тероризму. Це рішення може створити прецедент для майбутніх справ.

23-річний Тхон Інкхіт їхав на мотоциклі з плакатом «Свободу Гонконгу. Революція нашого часу». Потім він заїхав прямо в поліційну дільницю, збивши кількох людей із ніг. Молодика арештували. Це сталося 1 липня — за добу після того, як набрав чинності новий закон про нацбезпеку.

Гонконзька влада каже, що гасло протесту, відповідно до закону, має ознаки сепаратизму чи підривної діяльності. Це вже викликало стурбованість багатьох організацій та урядів. На їхню думку, такі формулювання дуже розмиті, і їх можна застосувати майже до яких завгодно дій, які не подобаються владі.

Раніше, відповідно до гонконзького права, звинувачених можна було звільнити під заставу, якщо прокуратура не мала достатньо вагомих підстав, щоб тримати підозрюваних під вартою. Але тепер, згідно з розробленим Пекіном документом, відповідачі мусять самі домагатися звільнення й доводити його вмотивованість.

Закон про нацбезпеку комуністичний Пекін запровадив у колишній британській колонії напряму. Він дає змогу китайській поліції арештовувати людей за розмитими звинуваченнями. Жителі регіону останніми роками масово протестували проти дедалі більшого впливу китайської влади.

6. Жителі Бейрута не можуть оговтатися після вибуху

Як вибух позначився на душевному здоров’ї
Бейрут, Ліван

4 серпня після потужного вибуху в порту Бейрута цей ліванець найперше подумав про своїх чотирьох дітей. Він кинувся через пил та уламки й, на щастя, виявив, що вони живі, але дуже налякані.

Уперше в житті цей чоловік вдався до медикаментів, щоб заспокоїтися.

[Мазен Отман, ліванець]:
«Я ніколи не пив парацетамол, навіть коли займався спортом. Але перші три дні мені давали таблетки, щоб я заспокоївся й заснув. Тиск, крики, думки, що я міг утратити дітей… Якби я їх утратив, то помер би».

У його дітей також проявляються ознаки стресу.

[Міра Отман, 11-річна жителька Бейрута]:
«Я почула звук, щось вибухнуло. Я була в душі. Потім почула дуже гучний звук, затулила вуха й сховалася під раковиною. Учора ввечері я спала, а мій брат грався з пластиковим контейнером. Я злякалася звуку й прокинулася».

Подібні історії серед жителів Бейрута не рідкість. Люди намагаються впоратися з душевними травмами, яких завдало лихо.

Від вибуху загинула 181 людина й було зруйновано цілі квартали. Усе це сталося в непростий час, коли вже кілька місяців тривала економічна криза, на яку наклалася й пандемія.

[Лурдес Факро, жителька Бейрута]:
«Я приходжу сюди, бо тут прожила 20 років, провела тут дитинство, тут мої спогади. Я не можу просто піти. Тепер наш дім ліпший і красивіший, ми добре його обставимо. Але тут так багато речей, які складно залишити».

Психологи кажуть, що в людей починають проявлятися всі ознаки стресу: нічні кошмари, сльози, збудженість, агресія і психічне виснаження.

[Оля Ходор, психолог]:
«Усі більшою чи меншою мірою приголомшені. Хтось хоче про це говорити, хтось — ні. Більша частина з тих, з ким ми спілкуємося, розповідає, що не може спати ночами, що вони бояться вимикати вночі світло, що бояться залишатися на самоті, бо побоюються ще одного вибуху».

Експерти кажуть, що ознаки психологічної травми починають проявлятися лише за кілька тижнів після події.

Місцева служба телефону довіри вже збільшує свій штат. Її волонтери також відвідують людей удома.

7. У Мексиці робот допомагає лікувати хворих на коронавірус

Робот допомагає лікарям
Сан-Ніколас-де-лос-Гарса, Мексика

Цей робот на ім’я Темі — новий працівник лікарні мексиканського міста Сан-Ніколас-де-лос-Гарса. Його місія — створювати безпечніші умови роботи для лікарів, які борються з COVID-19.

Темі має штучний інтелект, а також ним можна керувати дистанційно. Робот здійснює обхід хворих, і лікарі спілкуються з ними по відеозв’язку.

[Луїс Антоніо Лув’яно Гарсія, лікар]:
«Перевага в тому, що навіть коли медиків не вистачає, ми однаково можемо побачити в коронавірусній зоні пацієнтів і розв’язати якісь проблеми. Водночас самим заходити туди не потрібно».

Темі допомагає лікувати пацієнтів у стабільному, некритичному стані. Лікар може перевірити хворого навіть із дому й вирішити, які ліки тому потрібні.

У Мексиці коронавірусом заразилося понад 70 тисяч лікарів, і високі технології можуть поліпшити безпеку медиків.

Ця лікарня стала першою в штаті Нуево-Леон, де взяли на роботу такого робота.

8. Центр весільної продукції світу відчув удар від COVID-19

Удар по весільному центру світу
Сучжоу, Китай

Китайське місто Сучжоу — один із найбільших у світі експортерів весільної продукції. Коли почалася пандемія, на ньому позначилися карантині обмеження. Багато хто в усьому світі відклав весілля.

[Лю Фанфан, працівниця компанії з пошиття суконь]:
«Я хвилююся, бо це світова проблема, і нічого не вдієш. Непокоюся через те, що продажі йдуть погано, і це може позначитися на моїй роботі й житті. Побоювання є».

Продажі весільної продукції в Китаї з 2014 по 2018 рік зросли більш ніж у півтора раза. До 2023 року ця індустрія мала б зрости ще вдвічі. Однак чи справдяться тепер ці прогнози, невідомо.

[Сюй Чуаньхай, засновник компанії з продажу суконь]:
«Зараз стало набагато менше іноземних замовлень, немає і 10 %. Надіюся, що епідемію в інших країнах візьмуть під контроль, і весільні салони відчиняться. Це допоможе збільшити споживання».

[Чжу Юань, голова фабрики з пошиття весільних суконь]:
«Це дуже на нас впливає. Ефект величезний. З початку епідемії цього року клієнтів майже не було, бо всі закриті. Ми провели дослідження і з’ясували, що клієнтів залишилося від 10 до 20 %».

Власники магазинів тепер кажуть, що закуповують менше товару.

[Го Маньцзя, власниця весільного салону]:
«Раніше я вибирала кілька незвичайних суконь, які мені подобалися. Тепер я привожу менше й беру лише стандартні стилі, які зазвичай обирає більшість».

Невеликі весільні церемонії в Китаї зараз дозволені. Однак люди самі бояться запрошувати гостей і вважають за краще відкладати весілля.

[Вей Цзявень, наречена]:
«Звісно, епідемія на нас вплинула. Ми пів року були під психологічним і фізичним тиском через те, що відкладали весілля. На вулицю виходити не слід. Приводити дітей на церемонію теж, бо ризик епідемії ще зберігається. Ми також турбуємося про здоров’я наших гостей».

Варто зазначити, що на сході Китаю розмістилися не лише фабрики з пошиття весільних нарядів. Це також технологічний центр, де розташовані підприємства таких компаній, як Apple і Microsoft.

9. Інтерактивна мапа підказує берлінцям, які дерева потрібно полити

Урятувати дерева від посухи
Берлін, Німеччина

Жителі Берліна тепер можуть долучитися до збереження міських дерев. У столиці стартував проект під назвою «Полий околиці». Дізнатися, яким деревам потрібна допомога, можна на інтерактивній мапі.

[житель Берліна]:
«У літню спеку деревам потрібно більше води, ніж зазвичай. Тому добре, щоб вони не засихали, поливати їх один чи два рази на тиждень. Так у Берліні буде більше зелені, а отже, і чистіше повітря. І це означатиме, що й люди матимуть ліпше здоров’я».

Відповідно до офіційних даних, торік у Берліні стало на 7000 дерев менше, ніж було за три роки до цього. Деякі засохли, а якісь зламав вітер.

[жителька Берліна]:
«Серце болить, коли бачу, як засихає дерево, утрачає листя й умирає».

Щоб узяти учать у проекті, треба зареєструватися в застосунку й дістати доступ до інтерактивної мапи. На неї нанесено розташування дерев. Їх у Берліні 625 тисяч. Користувачі програми можуть обмінюватися інформацією і координувати свою роботу.

10. Несподіваний вплив карантину: собаки в притулку стали спокійнішими

Вплив карантину
Собаки стали спокійнішими

Цей притулок для собак, що на австралійському острові Тасманія, через пандемію заборонив майже всі відвідування. Працівники непокоїлися, що це погано вплине на тварин, які звикли до людської уваги.

[Майкл Серторі, голова притулку для собак]:
«Наша робота дуже змінилася. Ми були відкритим закладом. Тепер відвідування заборонені, а вхід дозволено лише за попереднім записом».

Утім, собаки на карантинні заходи відреагували зовсім не так, як очікували. Вони, навпаки, стали спокійнішими. Доглядачі кажуть, що посприяла тиша.

[Мішель Джонс, кінолог]:
«Вони не такі збуджені, рівень стресу нижчий. Тепер за один раз тварини можуть насолоджуватися спілкуванням лише з одним гостем».

Відколи почалася пандемія, собак із цього притулку почали забирати частіше. І така тенденція триває. Перевагу віддають відвідувачам, які мають серйозні наміри. Однак запрошують і тих, хто тільки визначається. І спокійніші обставини цьому сприяють.

[Мішель Джонс, кінолог]:
«Це означає, що ці люди приходять до собак і бачать їхній потенціал, а не найгіршу їхню поведінку. Вони бачать їхню спокійнішу версію, те, як вони зазвичай поводяться вечорами».

Цього разу новий дім знайшов ще один песик.

11. В’єтнамець відростив 5-метрову косу

Чоловік відростив 5-метрову косу
провінція Тьєнзянг, В’єтнам

Цей 92-літній в’єтнамський дідусь не стрижеться понад 70 років, і його волосся сягає вже п’яти метрів. Ван Тьєн живе в провінції Тьєнзянг. Не стригтися він вирішив у 20-річному віці.

[Нгуєн Ван Тьєн, житель Тьєнзянгу]:
«Пам’ятаю, що моє волосся було чорним, густим і здоровим. Я розчесав його, а потім почув божественний поклик і відразу зрозумів, що став обраним. За ніч волосся дуже поважчало».

Ван Тьєн уважає, що довге волосся дає йому життєву силу.

[Нгуєн Ван Тьєн, житель Тьєнзянгу]:
«Я впевнений, що, якщо відріжу волосся, то відразу помру. Маю таке розуміння, тому не наважуюся нічого міняти, навіть не зачісуюсь. Я лише доглядаю за волоссям, надягаю на нього шапку, щоб воно було сухим, чистим та красивим».

На косі Ван Тьєна видно, як змінювався колір волосся. Воно поступово світлішало, поки не стало зовсім сивим. Дідусь обмотує косу навколо голови й ховає під спеціальною шапочкою.

12. Швейцарський парашутист здійснив перший у світі стрибок із літака, що працює на сонячній енергії

Стрибок із «сонячного літака»
Пеерн, Швейцарія

Швейцарець Рафаель Дом’ян здійснив перший у світі стрибок із парашутом із літака, що працює на сонячній енергії. Апарат піднявся на висоту понад півтори тисячі метрів і розігнався до 100 кілометрів за годину.

Парашутист приземлився біля аеродрому в Пеерні, звідки раніше й стартував.

[Рафаель Дом’ян, парашутист]:
«Це вперше людина стрибнула з електричного літака. І це змінює майбутнє парашутного спорту».

«Сонячний літак» — порівняно новий апарат, і фахівці поки не знають, як він поводитиметься в різних умовах.

[Рафаель Дом’ян, парашутист]:
«Я не міг довго стояти на крилі, бо невідомо, як відреагує літак. Тому мені довелося вийти й одразу стрибнути, не відштовхуючись. Я просто впав із літака. Враження дивовижні».

Дом’ян не лише парашутист, а й пілот, а ще ініціатор проекту SolarStratos. Його учасники планують запустити «сонячний літак» у стратосферу. Вони хочуть піднятися на висоту 20 тисяч метрів.

13. В Ізраїлі волонтери-археологи знайшли скарб золотих монет

Волонтери знайшли скарб монет
Ізраїль

В Ізраїлі молоді волонтери, які допомагають археологам, знайшли скарб золотих монет. Вони лежали в глиняному глеку 1100 років.

[Оз Коен, волонтер]:
«Ми копали уздовж площі, і, коли я зняв шар землі, то помітив якісь пластини. Я хотів очистити їх і зрозумів, що це, можливо, монети. Спочатку я знайшов три, а потім їх підняв і побачив ще більше».

Усього знайшли 450 монет зі щирого золота. Викарбувано їх у період Аббасидського халіфату в IX столітті.

Скарб лежав у хованці на території давніх майстерень. За словами археологів, власник монет міцно закріпив глек і, ймовірно, збирався по нього повернутися, але щось йому завадило. Кому належав скарб, можна лише здогадуватися. Але сама знахідка дуже важлива для археологів.

[Галіт Тал, археолог]:
«Унікальність золотого скарбу в тому, що він розповідає нам про міжнародну торгівлю того часу в регіоні, який процвітав. У європейській торгівлі того періоду золото, навпаки, використовували менше».

У посудині лежали монети різного номіналу. За словами експертів, тоді це була значна сума. На ці монети можна було купити розкішний будинок у Фустаті, який був столицею Єгипту за Омейядів та Аббасидів.

Відкриття волонтерів стало однією з найбільших знахідок стародавніх монет в Ізраїлі. П’ять років тому дайвери-аматори знайшли 2000 золотих монет біля берегів давнього міста Кесарія. Їхній вік — 1000 років.

14. Південнокорейці перетворюють свої будинки на популярні курорти

Курорт у своїй вітальні
Південна Корея

Цього року відпустка на популярних курортах, як от Балі чи Гаваї, для південнокорейців через пандемію коронавірусу неможлива.

Але деякі не засмучуються й організовують курорти прямо вдома. Так, ця сім’я зробила ремонт і перетворила будинок відразу на кілька популярних туристичних місць.

[Кім Хьо Чон, жителька Південної Кореї]:
«У нас тут Балі, а у вітальні — Гаваї. Оскільки ми через коронавірус якийсь час не могли подорожувати за кордон, то спробували створити курорт у себе вдома».

Цей дім стоїть за 30 кілометрів від Сеула. Тепер у ньому ростуть пальми, а деякі кімнати нагадують готельні номери.

[Кім Хьо Чон, жителька Південної Кореї]:
«Торік у цей час ми були на Філіппінах, у Дананзі, що у В’єтнамі, та на острові Гуам. І на це літо планували ще більше подорожей для наших дітей. Та через коронавірус нікуди поїхати ми не можемо».

[Юн Сік Мін, житель Південної Кореї]:
«У цій вітальні в гавайському стилі я святкуватиму цьогорічне гавайське Різдво, але зі снігом».

А ця сім’я вирішила уявити, що вирушила в лісовий похід.

[Лі Сон Йон, житель Південної Кореї]:
«Якщо норми соціального дистанціювання піднімуть із нинішнього другого рівня до третього, ми не зможемо подорожувати країною чи ходити в походи. Гадаю, відпочинок у домашніх умовах безпечніший».

[Лі Чі Сон, житель Південної Кореї]:
«Мої друзі просто цілими днями грають у комп’ютерні ігри. Добре, що наша сім’я придумала щось цікаве: домашній похід, пікнік та ігри біля вогнища. Думаю, було б добре ще намалювати на стінах дерева».

За всі речі для кемпінгу довелося викласти чималеньку суму.

[Че Мін Хе, жителька Південної Кореї]:
«Цього літа ми мали поїхати на тиждень до Нью-Йорка. Та через коронавірус скасували поїздку. Натомість ми на призначені для подорожі гроші придбали спорядження для походів. Це коштувало приблизно вісім тисяч доларів».

24 серпня влада країни закликала людей постаратися не виходити з дому і, якщо це можливо, скасувати всі подорожі, окрім критично важливих.

15. Пластилінові фігурки допомагають колумбійцеві порушувати важливі проблеми суспільства

Пластилінова творчість
Богота, Колумбія

Колумбієць Едгар Альварес порушує суспільно-важливі теми. Робити це допомагає його талант виготовляти пластилінові фігурки.

Художник також знімає невеликі анімаційні фільми, які вже стали популярними. І не лише в Колумбії.

[Едгар Альварес, художник]:
«Пандемія нас змінила. Дуже важливо показати людей та їхній біль. Я роблю це за допомогою пластиліну».

Едгар каже, що працювати з пластиліном полюбив ще в дитинстві.

[Едгар Альварес, художник]:
«За малих літ я робив маленькі кульки й фігурки з бабусею й дідусем, їм подобалося ліпити з пластиліну. Бабуся також готувала коржі арепи, а я охоче ліпив для них із тіста. Після школи я багато ліпив, а потім відкрив для себе анімацію».

Одна з важливих тем, яку порушує колумбієць — звісно, коронавірус. Також він висвітлює проблему венесуельських мігрантів, які ринули до країни, тікаючи від важкої економічної, політичної і соціальної кризи.

[Едгар Альварес, художник]:
«Багато фотографую мігрантів у реальних обставинах, бо в цій ситуації важливо показати життя таким, яким воно є, показати цих людей і все, що з ними відбувається».

Колумбієць ще зачіпає проблеми інших країн. Так, цей анімаційний фільм розповідає про бездомних Лос-Анджелеса.

16. Яскраві гондоли й пісні маріачі: канали Сошимілко в Мехіко знову відкрилися

Канали Сошимілко знову відкрилися
Мехіко, Мексика

Гондоли трахінераси знову пливуть знаменитими каналами Сошимілко в Мехіко. А мексиканці насолоджуються краєвидами й музикою ансамблів маріачі. На острови п’ять місяців не пускали туристів, але тепер човнярі знову можуть трохи заробити.

Усім вимірюють температуру, гондольєри носять маски, а у 20-містний човен пускають не більш як 12 осіб.

[турист]:
«Я приїхав (до Мехіко) провідати родину й дізнався, що відкрився район Сошимілко й дозволили прогулянки на трахінерасах. Ми вирішили приїхати сюди, бо це визначне місце Мехіко».

Стародавні канали ацтеків пролягають на залишках озера Тескоко. Тут індіанці створювали плавучі острови — чинампи, на яких обробляли землю. Зараз тут вирощують квіти та інші рослини.

Канали Сошимілко 1987 року стали об’єктом Світової спадщини ЮНЕСКО. Основним джерелом доходу тут є туризм.

17. Сади К’ю пропонують британцям альтернативу закордонному відпочинку

Подорож світом у Садах К’ю
Лондон, Велика Британія

Від безтурботних японських пейзажів до пахучого середземноморського саду й каліфорнійських секвой. Таку подорож можна здійснити в Садах К’ю в Лондоні. Знаменитий комплекс пропонує альтернативу відпочинку за кордоном, який важко реалізувати через пандемію.

[Сандра Боттерелл, співробітниця Садів К’ю]:
«Ви побачите рослини, пейзажі та архітектуру з усього світу. Ми розробили чудовий маршрут, який проведе вас десятьма країнами шести континентів. <> Можна здійснити цю подорож за один день і відчути себе так, ніби побував у відпустці й насолодився прекрасними пейзажами».

Ботанічні сади й оранжереї займають 132 га. Тут можна побачити 50 тисяч рослин з усього світу.

[Пол Дентон, співробітник Садів К’ю]:
«Можна погуляти серед високих каліфорнійських секвой, пройти кленовою алеєю та потрапити до Аргентини, до Південної Америки. Там росте химерне дерево араукарія чилійська. Можна побувати в усіх цих місцях і побачити екзотичні пейзажі».

У Садах К’ю з’явилася нова скульптура. Це горбатий кит, зроблений із рослин і перероблених відходів, які зібрали на пляжах Англії. Над ботанічним творінням працювали художник й експерт у сфері моди й мистецтва.

[Ендрю Віттл, художник]:
«Нам дали тему — “Подорож світом у Садах К’ю”. Тому ми обрали тварину, яка під час міграції перетинає всю планету. Так з’явився кит».

У Королівських ботанічних садах торік побувало понад два мільйони гостей. Очікується, що цьогоріч їх буде вдвічі менше.

Екскурсії «Подорож світом у Садах К’ю» проходитимуть до середини жовтня.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: