19.09.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 9 по 13 серпня)

Огляд світових подій (з 9 по 13 серпня)

1. У Білорусі випускають на волю тисячі затриманих під час протестів Затриманих випускають на волю Мінськ,..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

1. У Білорусі випускають на волю тисячі затриманих під час протестів

Затриманих випускають на волю
Мінськ, Білорусь

Влада Білорусі почала звільняти тисячі людей, яких було схоплено під час протестів проти результатів президентських виборів. Уранці в п’ятницю біля Центру ізоляції правопорушників у Мінську зібралися сотні друзів і родичів затриманих. Людей випускали невеликими групами.

[Сергій, звільнений протестувальник]:
«Камера загалом розрахована на п’ятьох осіб, але нас було спочатку 25. Ну й потім забирали по п’ять, додавали… Конвеєр, так би мовити. Ти просто цілу ніч чуєш, як тут б’ють людей на вулиці».

[Євген, звільнений протестувальник]:
«Зараз я відчуваю полегшення, що це все закінчилося. Але я не думав, що в нас за ширмою якогось спокою… навіть близько не міг уявити, що коїться таке беззаконня».

[Ліна, жителька Мінська]:
«Мене запхали в автозак і сказали, що або я їду з нами на 15 діб, або мені відіб’ють ноги й відпустять. Оскільки я стою тут, зрозуміло, що я обрала — мені просто дуже побили ноги».

Крім звільнення затриманих, влада також публічно перепросила. Так, міністр внутрішніх справ країни Юрій Караєв висловив жаль, що травми від силовиків дістали випадкові перехожі.

Цими днями під час протестів загинуло щонайменше дві людини, затримано — 6700 осіб.

Місце смерті одного з учасників протесту відвідав посол ЄС в Білорусі Дірк Шубель. Під вигуки «Спасибі» він поклав квіти.

[Дірк Шубель, посол ЄС у Білорусі]:
«Ми закликаємо владу дозволити мирні протести, а також звільнити всіх, хто скористався цим правом».

Протестувальники звинувачують Олександра Лукашенка в тому, що він підтасував результати виборів, щоб переобратися на шостий термін. Сам президент раніше казав, що протести — це втручання зовнішніх сил для дестабілізації ситуації, і що на демонстрації виходять тільки безробітні й люди з кримінальним минулим.

Однак нещодавно голова Ради республіки Наталія Качанова сказала, що Лукашенко розпорядився переглянути всі затримання. За її словами, війна владі не потрібна.

2. В Індії стався зсув — десятки людей загинуло

Наслідки зсуву
Ідуккі, Індія

В індійському штаті Керала зростає кількість загиблих унаслідок зсуву на чайній плантації. Їх уже 43. Пошуково-рятувальні роботи тривають.

Трагедія сталася в окрузі Ідуккі внаслідок повеней, спричинених рясними дощами. Зсув зійшов у неділю вранці, коли робітники ще спали.

Рятувальники вважають, що під завалами опинилося понад 50 осіб. Пошукові роботи ускладнює погана погода. Через дощі департамент метеорології Індії оголосив в Ідуккі червоний рівень небезпеки.

[місцева жителька]:
«Після зсуву все пропало, ми всі налякані. У нас немає лікарні, безпеки зовсім немає. Ми не можемо спати, оскільки боїмося, що таке повториться».

Сезон дощів в Індії триває з червня по вересень і щороку призводить до людських жертв. Цього сезону в Індії, Непалі та Бангладеш через повені та зсуви загинуло вже понад 300 осіб. Водночас мусонні зливи дуже важливі для сільського господарства країн Південно-Східної Азії.

3. У Шотландії зійшов із рейок поїзд: загинуло троє людей

Потяг зійшов із рейок
Стоунгейвен, Шотландія

Залізнична аварія сталася поблизу міста Стоунгейвен на північному сході Шотландії. Потяг зійшов із рейок і загорівся. Загинуло троє людей, зокрема й машиніст. Ще шестеро постраждало, їх доставили до лікарні.

[Браян Макаліс, співробітник транспортної поліції Великої Британії]:
«На превеликий жаль, попри всі зусилля медиків, троє людей померло на місці події».

Швидкісний поїзд прямував з Абердина до Глазго. З рейок зійшов локомотив і три пасажирські вагони.

Останніми днями Шотландію заливали великі дощі, деякі райони підтопило. Припускають, що аварія могла статися через те, що поїзд врізався у зсув.

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон закликав поліцію встановити точну причину аварії.

[Борис Джонсон, прем’єр-міністр Великої Британії]:
«Гадаю, дуже важливо з’ясувати, як велика кількість опадів впливає на всю нашу вразливу інфраструктуру. Наскільки я розумію, за дуже короткий період випала місячна норма опадів. Але треба почекати висновків британської транспортної поліції».

Зі слідчими співпрацюють представники залізничних компаній.

У Великій Британії аварії на залізниці трапляються рідко. До цього велика троща з людськими жертвами була 2007 року в графстві Камбрія.

4. У Болівії через COVID-19 переповнені морги, тіла лежать прямо на вулиці

Морги переповнені
Ла-Пас, Болівія

У Болівії, одній із найбідніших країн Латинської Америки, через пандемію коронавірусу переповнені морги. На цих кадрах видно, що в місті Ла-Пас тіла померлих складають просто неба поруч із місцевою каплицею.

[Гровер Юхра, поліціянт]:
«Здебільшого тіла, які привозять до моргу, це люди, що померли на вулиці».

[Оскар Ромеро, директор лікарні]:
«Реальність така, що система не справляється з лікуванням пацієнтів у важкому й середньо важкому стані. У моргах теж ситуація критична. Ми не думали, що буде стільки тіл».

Родичі тих жертв, чиї тіла опинилися в морзі, скаржаться на паперову тяганину.

[Елліса Каллісая, місцева жителька]:
«Він помер 1 серпня, і ми досі не можемо забрати його з моргу. Через вірус документи видають довго, усе дуже складно».

Керівництво моргу каже, що багато чого від них не залежить.

[Оскар Ромеро, директор лікарні]:
«Коли тіло привозять до моргу, його не відразу потім забирають. У родичів цей процес часто забирає кілька днів. Похоронні бюро теж перевантажені. Вони не можуть усе організувати відразу. У них черга на кілька днів уперед. Тому сім’ї зберігають тіла померлих у морзі, а не вдома. Звідси й переповненість».

Загалом у Болівії виявлено понад 93 тисячі випадків зараження коронавірусом. Більш як 3700 осіб померло.

5. Гонконзького медіамагната й активістку звільнили під заставу

Звільнення активістів під заставу
Гонконг, КНР

За два дні після арешту під заставу звільнили гонконзького медіамагната й прихильника продемократичного руху Джиммі Лая, а також молоду активістку Агнес Чоу.

Обох затримали в межах нового закону про нацбезпеку, який Пекін нещодавно безпосередньо ухвалив в автономному регіоні.

Джиммі Лай — власник місцевої газети Apple Daily. Біля поліційної дільниці його зустрічали десятки журналістів і прихильників. Другі вигукували «Підтримуємо Apple Daily до кінця».

Коли його арештували, біля газетних кіосків Гонконгу вишикувалися черги. Люди купували його видання, щоб виразити підтримку.

Лай народився в материковому Китаї. У 12-річному віці втік до Гонконгу на рибальському човні. Сьогодні його вважають одним із головних продемократичних активістів регіону та затятим критиком компартії КНР.

23-річна активістка Агнес Чоу, вийшовши на волю, поспілкувалася зі ЗМІ. Вона сказала, що режим використовує закон про нацбезпеку, щоб переслідувати дисидентів.

[Агнес Чоу, активістка]:
«Очевидно, що режим та уряд використовують закон про національну безпеку, щоб репресувати політичних опонентів. І в такій ситуації, у якій опинилася я, у майбутньому опинятиметься дедалі більше гонконжців».

Разом із Лаєм та Чоу заарештовано ще вісім активістів і працівників ЗМІ. Крім того, влада оголосила про нове правило для журналістів: до висвітлення подій допускатимуться лише представники затверджених медіа.

Згідно з новим законом, китайська поліція може заарештувати кого завгодно, звинувативши в підриві влади, сепаратизмі, тероризмі чи у зв’язках з іноземними силами. Максимальний термін покарання — довічне ув’язнення.

6. Японців масово переводять на віддалену роботу

Працювати віддалено
Токіо, Японія

Це спорожнілий офіс компанії Fujitsu в Токіо. Тут через пандемію залишилося дуже мало співробітників. Однак для Японії це незвично.

У перші місяці епідемії віддалено в Японії працювало близько третини всіх працівників. Влада закликала збільшити цю кількість до 70 %. Однак для японців, які звикли проводити на робочому місці довгі години, це виявилося непростим завданням.

[Такахіро Охно, працівник Fujitsu]:
«Поїздка на роботу за графіком дає свідомості змогу перемкнутися з відпочинку на працю. Оскільки я більше не їжджу, то робота вдома затягується. Це випробування. Треба перемикатися усвідомлено».

Згідно з опитуваннями, далеко не всі підтримують ідею працювати віддалено.

[Манабу Морікава, працівник Fujitsu]:
«55 % співробітників уважають, що ліпше працювати то з дому, то з офісу. Це цікаво. Ми гадали, що всі захочуть працювати вдома. Але ні, вони вважають за краще поєднувати кілька видів».

Fujitsu — одна з найбільших японських компаній, які переходять на новий спосіб роботи. У липні вона оголосила, що близько 80 тисяч співробітників матиме гнучкий графік.

[Манабу Морікава, працівник Fujitsu]:
«Ми вважаємо, що й після пандемії робота в компанії не буде колишньою. Тепер віддалена робота по відеозв’язку буде пріоритетом».

Працівники кажуть, що перелаштуватися їм нелегко.

[Такахіро Охно, працівник Fujitsu]:
«Коли я почав, то сумнівався, що зможу працювати віддалено. Гадаю, це залежить від виду діяльності. Якщо ваша робота передбачає фізичні зустрічі з клієнтами, то може бути складно. Але для мене все виявилося легше, ніж я думав».

У Японії останнім часом добова кількість випадків зараження коронавірусом збільшилася.

7. Смартфони на Android попереджатимуть про землетруси

Сповіщення про землетрус
Нова система Google для Android

Саме так смартфони на базі Android тепер сповіщатимуть користувачів у всьому світі про землетрус у їхньому районі. Американська компанія Google розробила систему ShakeAlert. Вона використовує акселерометри, вбудовані в ґаджети. Очікується, що повідомлення заощадять користувачам дорогоцінні хвилини чи секунди, щоб знайти укриття й урятуватися.

Поки систему оповіщення тестують на телефонах у Каліфорнії. Цей штат, як і Японія та Мексика, уже використовує дані сейсмометрів, щоб попереджати людей про поштовхи.

А тепер хочуть, щоб коливання фіксували самі телефони й відправляли дані до загальної бази. Там інформацію аналізуватимуть і в разі небезпеки відправлятимуть на смартфони повідомлення.

Якщо система буде ефективною, то такі попередження приходитимуть жителям багатьох країн, включно з Індонезією та іншими державами, що розвиваються, де сейсмічних датчиків не вистачає.

[Марк Стогаїтіс, розробник із компанії Google]:
«У сейсмонебезпечних зонах живуть сотні мільйонів людей. Попередження за кілька секунд може дати час спуститися зі сходів чи відійти від небезпечних об’єктів і загалом сховатися. Якщо зможете отримувати раннє сповіщення про землетрус, зможете вберегтися».

Акселерометри — це датчики, які вимірюють напрямок і швидкість руху. Зазвичай їх використовують для функції повертання екрана.

Компанія вивчила показники цих пристроїв під час землетрусів і дійшла висновку, що вони можуть дати користувачам час від кількох секунд до хвилини.

Поки телефони можуть відрізнити землетрус від інших вібрацій лише під час заряджання, а також після того, як користувач дасть дозвіл на те, щоб ділитися даними з Google.

Водночас у компанії зазначають, що функція не зможе працювати в регіонах, де Google заблокований, наприклад у Китаї.

8. Європейські компанії відмовляються від переробленого пластику через пандемію

Перероблення пластику в ЄС під загрозою
Зростає попит на одноразову продукцію

Карлос Бенто щодня працює над тим, щоб давати пластиковим відходам друге життя. Однак через пандемію коронавірусу доходи його компанії, що переробляє вторинну сировину в центрі Португалії, впали на 40 %.

Компанія Карлоса виробляє перероблений поліетилен, із якого потім виготовляють пакети й пляшки. Продукція поки чекає на складі, бо клієнти через економічні труднощі більше не думають про захист довкілля. Вони використовують дешевшу альтернативу — неперероблений пластик із гідрокарбону.

Коли в усьому світі запровадили карантин, ціни на нафту впали до рекордно низького рівня. Через це звичайний пластик, що вже був дешевшим за перероблений, став ще доступнішим.

[Карлос Бенто, голова переробної компанії]:
«Якщо ми не будемо конкурентоспроможними, якщо втрачатимемо гроші, то залишаться два варіанти: або хтось нас субсидуватиме, і ми зможемо працювати, або доведеться закритися».

Така ж проблема постала перед переробними компаніями в усій Європі. Минулого місяця звичайний пластик коштував тут на 7 % дешевше, ніж із вторсировини.

Європейське екологічне бюро вже закликало накласти податок, щоб усунути різницю у вартості. На думку організації, це особливо важливо, адже найближчі 20 років споживання пластику, як очікується, зросте вдвічі — до 600 мільйонів тонн на рік.

Водночас через пандемію під загрозою опинилися й плани ЄС до 2021 року заборонити низку товарів з одноразового пластику. Тепер дедалі більше ресторанів і споживачів використовують одноразову продукцію, бо так менший ризик заразитися. Також збільшуються обсяги викинутих масок і рукавичок.

[Сандра Сільва, виконавчий директор сортувального комплексу]:
«Якщо ми збережемо звички, які в цей період стимулювали — одноразове, одноразове, одноразове — то зробимо крок назад, і потім треба буде це виправляти».

Європа за рік продукує приблизно 26 мільйонів тонн пластикових відходів. На перероблення йде менш як 30 %. Експерти кажуть, що встановлені цілі щодо утилізації вже під загрозою.

9. Через 400 років у дику природу Великої Британії повертаються бобри

Бобри повертаються
Девон, Велика Британія

Бобрів у дикій природі Великої Британії не бачили аж чотири століття, а нині їм дозволили повернутися. Та спочатку науковці п’ять років досліджували й зрештою з’ясували, що будівництво гребель, яке ведуть ці тварини, ні людям, ні природі не шкодить.

Бобрів у Великій Британії понад 400 років тому винищили мисливці. Нинішня поява цих тварин стала для всіх несподіванкою.

[Ребека Поу, заступник міністра довкілля Великої Британії]:
«Якщо ви хочете різноманітнішого середовища проживання поруч із фермерськими полями, а також екологічнішого виробництва, то потрібні природні екосистеми, які забезпечують, зокрема, бобри. І фермерам можуть платити за те, що на їхній землі живуть ці тварини».

2013 року в Девоні виявили групу бобрів. Їх вирішили тимчасово не виселяти. Зрештою вони побудували 28 гребель, а їхня популяція розрослася до 15 сімей.

[Джон Варлі, голова Clinton Devon Estates]:
«Одне картопляне поле через бобрів затопило. Вони спричинили втрату врожаю. Вони можуть валити дерева в неправильному напрямку. Однак загалом бобри позитивно впливають на захист від повеней, вони споруджують природні дамби».

Як з’ясувалося, бобри збільшують площу болотистих угідь, завдяки чому з’являється більше риби, комах, птахів і водяних щурів. Також їхні греблі захищають деякі будинки від повеней.

10. Дедалі більше австралійців вдаються до городництва

Вимушене городництво
Мельбурн, Австралія

Житель австралійського Мельбурна Юен вимушено став городником. Він, як і багато інших, сидить на карантині. Вирішив, що вільний час можна присвятити догляду за власними грядками.

[Юен Регаццо, житель Мельбурна]:
«Загалом ми намагаємося знизити витрати».

На своїй ділянці він вирощує шпинат, стручковий горох і щавель. А ще проводить кулінарні експерименти.

[Юен Регаццо, житель Мельбурна]:
«Я зробив дуже цікавий соус із кульбабою, чередою та іншими рослинами зі своєї ділянки».

Юен, як і сотні інших австралійців, одержує безкоштовне насіння від урядового банку насіння Нового Південного Уельсу.

[Аморелле Демпстер, шеф-кухар]:
«Товариства городників — це спосіб об’єднати людей на базовому рівні».

Тепер багато хто задумується: коли пандемія закінчиться, чи закинуть люди свої грядки, чи тенденція триватиме.

[Аморелле Демпстер, шеф-кухар]:
«Гадаю, люди справді хочуть продовжувати».

Під час епідемії австралійці загалом почали активніше вирощувати власну їжу. Крім того, робота на землі допомагає заспокоїтися.

[Нік Роуз, голова Національної мережі харчового виробництва]:
«Люди сьогодні непокояться, і небезпідставно. Вони не знають, що їх чекає. Та коли вони на своєму городі… я теж це роблю. Коли я приходжу на грядки, то геть усе забуваю».

Ось іще одна квітуча ділянка жителя Мельбурна Джона. Його донька має пораду для всіх, хто ще тільки замислюється про власний город.

[Поппі, жителька Мельбурна]:
«Вирощувати не завжди виходить, але треба хоча б спробувати».

11. Пандемія пішла на користь курорту в Боснії і Герцеговині

Туристичний бум
Неум, Боснія і Герцеговина

Сонце, море й пісок боснійського узбережжя. Неум — єдиний курорт Боснії і Герцеговини біля Адріатичного моря. І пандемія йому посприяла.

Сюди приїжджає рекордна кількість туристів, бо через карантинні обмеження в них залишилося мало варіантів. Так, кордони сусідньої Хорватії поки закриті.

У Неумі до кінця серпня заброньовано всі 30 тисяч наявних готельних місць. Водночас 85 % відпочивальників — боснійці.

[Давор Кресич, маркетолог одного з готелів Неума]:
«Хорватія зробила чудовий крок — закрила кордони для жителів Боснії та деяких інших країн. І тоді Неум став головним місцем відпочинку для боснійців та інших туристів».

Утім, тут теж є загроза поширення коронавірусу. Так, у місті вже виявили кілька випадків. Туристи кажуть, що не втрачають пильності.

[відпочивальник]:
«Поки не випустили вакцину, вірусу треба боятися».

[відпочивальниця]:
«Не думаю, що тут через вірус небезпечно. Ми тримаємо дистанцію, намагаємося уберегтися. Та надто не переймаємося. Ситуація поліпшилася».

[відпочивальниця]:
«Нам тут дуже подобається. Це унікальна можливість приїхати на морське узбережжя. Ми щасливі. Це невелике затишне місце. Певно, приїдемо сюди знову».

Туристична галузь Боснії і Герцеговини через пандемію дуже постраждала. Такі популярні міста, як Сараєво, Мостар та Меджугор’є, повідомляють про спад туристичного потоку на 80 %.

Туризм — п’ята за важливістю індустрія країни. У ній працює близько 60 тисяч осіб.

12. У Кенії за міграцією антилоп гну тепер спостерігають місцеві туристи

Міграція антилоп гну
Кенія

Десятки тисяч антилоп гну біжать рівнинами кенійського заповідника Масаї-Мара. За міграцією копитних тварин щороку спостерігає безліч іноземних туристів. Але цього сезону їх майже немає. Зате, відгукнувшись на заклик влади, сюди приїхали місцеві мандрівники.

[Меггі Рея, гід]:
«Я бачила міграцію багато разів, та це не набридає. Дивовижне (видовище), і ми й далі ним милуємося».

Популяризує заповідник серед кенійців бігун Еліуд Кіпчоге. 2016 року він став олімпійським чемпіоном з марафонського бігу.

[Еліуд Кіпчоге, спортсмен]:
«Мене вразив навколишній пейзаж, природа, чисте повітря й присутність тварин. Зараз піду дивитися на міграцію антилоп гну».

Антилопи гну мігрують у пошуках нових пасовищ, де після сезону дощів виростає невисока трава.

Доходи заповідника Масаї-Мара багато в чому залежать від туристів. Зароблені гроші йдуть на зарплату доглядачам, які охороняють диких тварин.

13. Ізраїльська мийниця вікон стала зіркою соцмереж

Танцівниця — мийниця вікон
Тель-Авів, Ізраїль

Ось така мийниця вікон, яка танцює в повітрі, працює в Тель-Авіві. Ноа знімає себе на відео й викладає в соцмережі. Ролики набрали вже понад мільйон уподобайок, а на сторінку дівчини підписалося майже 60 тисяч осіб.

[Ноа Толедо, мийниця вікон]:
«Люди бачать мене за вікном і дивуються. Вони бачать жінку, і це незвично. Мене пригощають водою, шоколадом — усім, що забажаю. Це дуже приємно».

Ноа каже, що їй подобається висота, краєвид зверху й вітер, що створює відчуття польоту. Вона працює залюбки й до того ж усе робить на совість.

[Ревіталь Фрідман, жителька багатоповерхівки]:
«Вона прекрасна. Коли вона миє вікно, обов’язково помахає мені рукою й усміхнеться. Вона єдина запитує, чи я задоволена й чи все чисто. Вона найкращий мийник і єдина серед них дівчина. Вона завжди дуже мила, зовсім не схожа на мийників-чоловіків».

22-річна Ноа — колишня спортсменка зі стрибків із жердиною. Вона була чемпіонкою Ізраїлю.

14. Пінгвіни й медузи приваблюють гостей у новий океанаріум на Тайвані

Океанаріум приймає гостей
Таоюань, Тайвань

Тисячі яскравих риб і напівпрозорих медуз. У тайванському місті Таоюань зустрічає гостей новий океанаріум. Він мав відкритися пів року тому, але завадила епідемія.

[Гу Юй, співробітниця океанаріума]:
«Через пандемію довелося порадитися з владою і працівниками органів охорони здоров’я. І ми вирішили відкласти відкриття».

На гостей чекають 13 приміщень. В акваріумах плаває 30 тисяч риб понад 300 видів. Також є зал із пінгвінами.

[гостя океанаріума]:
«Ми довго чекали відкриття океанаріума. А коли він відкрився, то ледь дістали квитки».

Власники очікують, що за перші 12 місяців роботи в океанаріумі побуває понад півтора мільйона гостей. Річний дохід сягатиме 30 мільйонів доларів США.

15. Яку насправді зовнішність мав Рафаель, і що йому не подобалося у своєму обличчі

Відтворено обличчя Рафаеля
Рим, Італія

Майстру доби Відродження Рафаелю, мабуть, не подобався його ніс. Такого висновку дійшли вчені Римського університету, які зробили 3D-реконструкцію обличчя італійського живописця.

Очі й губи на змодельованій голові схожі на ті, що художник малював на автопортретах. Однак ніс на картинах інший. Учені вважають, що Рафаель хотів зобразити свою зовнішність витонченішою.

Модель обличчя зробили на основі гіпсового зліпка, знятого з імовірного черепа художника. Його останки, поховані в римському Пантеоні, ексгумували 1833 року. Поруч також спочивали учні Рафаеля; крім того, знайдено й непізнані кістки.

Науковці відтворили зовнішність художника, бо хотіли переконатися, що останки належать саме йому. Експеримент підтвердив це на 85 %.

Рафаель народився 1483 року в Урбіно, а помер 1520-го в Римі. Йому було 37 років. Учені вважають, що смерть спричинило респіраторне захворювання.

16. Нігерійський хлопчик прославився після балетного танцю під дощем

Хлопчик став зіркою балету
Лагос, Нігерія

11-річний нігерієць Ентоні Ммесома Маду як на свій вік надто серйозний і прагне стати артистом балету. У липні в соцмережах з’явилося відео хлопчика, який старанно танцює під зливою. Ролик відразу став популярним.

[Ентоні Ммесома Маду, танцюрист]:
«Балет — це моє життя. Я тренуюся всюди і, коли танцюю, почуваюся на вершині світу. Коли мама посилає мене куди-небудь із дорученням, я спочатку танцюю, а потім іду. Я дуже щасливий, бо люблю балет».

Юний танцюрист займається в академії Leap of Dance в Лагосі. Його захоплення розуміють далеко не всі нігерійці — культури балету тут немає. Зате відеоролик зацікавив престижний Американський театр балету. Він запросив Ентоні на навчання до США.

[Ентоні Ммесома Маду, танцюрист]:
«Коли друзі бачать, як я танцюю, то думають: “Що він робить? Танцює іноземний танець замість нігерійського?” А тепер я виграв головний приз і наступного року поїду до США. Я дуже радий. Я полечу літаком і нетерпляче цього чекаю. Усе це завдяки балету».

Академію балету в Лагосі відкрив три роки тому нігерієць Даніель. Він навчає дітей безкоштовно. Після гучного відео в його танцювальну школу хлинули пожертвування. Чоловік витратить гроші на просування балету в Нігерії.

[Даніель Аджай Овосені, засновник академії Leap of Dance]:
«Я вважаю цю форму мистецтва необхідною. Вона вчить дисципліни, відданості справі та цілеспрямованості. Ці якості допомагають стати відмінним артистом балету. І студенти, навчившись усього цього, можуть перенести дисциплінованість і відданість справі до всіх сфер свого життя».

А юний танцюрист уже зараз зможе займатися онлайн із викладачами Американського театру балету.

17. Гості Віндзорського замку вперше за 40 років зможуть гуляти королівським садом

До королівського саду пустять гостей
Віндзор, Велика Британія

Уперше за 40 років усі охочі зможуть прогулятися королівським садом на східній терасі Віндзорського замку. Зараз у цьому місці цвіте 3500 кущів троянд, а в середні віки пролягав оборонний рів.

У XVII столітті Карл II створив тут терасу й заклав галявини для боулінгу. Але справжня історія саду почалася 1824 року.

[Річард Вільямс, куратор Віндзорського замку]:
«Його створив Георг IV, а потім змінила королева Вікторія і принц Альберт. Але сад у нинішньому вигляді спроектував герцог Единбурзький (чоловік Єлизавети II). 1971 року він розробив новий дизайн, придумав, де закласти трояндові квітники, і навіть спроектував у центрі фонтан у вигляді лотоса».

Сад примітний і тим, що за часів Другої світової війни його перетворили на город.

[Річард Вільямс, куратор Віндзорського замку]:
«Для юних принцес Єлизавети й Маргарет виділили дві окремі ділянки. Сестри вирощували солодку кукурудзу, помідори й боби. Думаю, це було частиною допомоги під час війни. Вони робили свій внесок».

Віндзорському замку вже майже тисяча років. Це одна з офіційних резиденцій королеви Єлизавети II. Вона провела тут в ізоляції останні кілька місяців, коли світ охопила пандемія.

Королівський сад буде відкритим для гостей у вихідні в серпні та вересні.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: