26.02.2024
Телеканал NTD

Після потужного вибуху ліванська художниця знову відновить вітражі Бейрута

Після потужного вибуху ліванська художниця знову відновить вітражі Бейрута

Мая Хуссейні впродовж тридцяти років відновлювала стародавні вітражі Бейрута, які було потрощено під час громадянської війни...

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Мая Хуссейні впродовж тридцяти років відновлювала стародавні вітражі Бейрута, які було потрощено під час громадянської війни. Однак тепер 20 років її праці розсипалися на осколки. Тисячі вікон розлетілися під час потужного вибуху в порту столиці.

[Мая Хуссейні, художниця]:
«На мене дуже вплинув цей вибух. Я працюю 30 років і можу сказати, що після цього вибуху 20 років моєї професійної діяльності розбито на друзки».

Вибух стався 4 серпня на складі, де в небезпечних умовах зберігали хімікати. Загинуло 178 осіб, приблизно 6000 людей поранено. Зруйновано чимало історичних пам’яток.

[Мая Хуссейні, художниця]:
«До кафедрального собору Сент-Луїса я прикипіла серцем. Це одна з найстаріших церков Лівану, що має багату історію. Працюючи над нею, я намагалася максимально наблизитися до її минулого. А коли побачила руйнування, то відчула, що мене поранили: не фізично, а душу».

Хуссейні каже, що їй щодня телефонують і просять знову почати відновлювальні роботи. Вона також зазначає, що вітражі розбито щонайменше в десятьох проектах, над якими вона працювала.

[Мая Хуссейні, художниця]:
«Ми відбудуємося. Ми створимо щось ще прекрасніше. Не хочу думати негативно, хочу налаштовуватися на позитив. Хай нам завдали удару, хай я плачу, хай пропало 20 років моєї роботи. Можливо, я не маю ще 20 років, але ми однаково відбудуємося».

Через два роки Мая Хуссейні планувала піти на пенсію. Тепер каже, що відпочинок доведеться відкласти.
Коротке посилання на цю сторінку:

Після потужного вибуху ліванська художниця знову відновить вітражі БейрутаОсвіта в екстремальних умовах: навчальний центр на дереві збудували в джунглях ПеруВиставки, присвячені кактусам та квітковому дизайну, відкрилися в музеї Іва Сен-Лорана в МарракешіНародну музику шоро в Бразилії визнали культурною спадщиноюМодний дім Dior показав свою осінню колекцію в Нью-ЙоркуКурка з «драконячими лапами» — найліпший подарунок на в’єтнамський Новий рікДва індійські ресторани судяться через куряче каріУперше за 450 років вісім частин вівтаря епохи Відродження зібрали докупиЗаповзятливі австралійці створюють приватні парки для вигулу собакТуніська співачка хоче відродити в країні давню берберську мову

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: