27.06.2024
Телеканал NTD

Два індійські ресторани судяться через куряче карі

Два індійські ресторани судяться через куряче карі

Кулінарна війна. Дві мережі індійських ресторанів борються за право вважатися творцем відомої в усьому світі страви..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Кулінарна війна. Дві мережі індійських ресторанів борються за право вважатися творцем відомої в усьому світі страви — курки у вершковому маслі, або курячого карі.

Позов подала сім’я, яка володіє мережею Moti Mahal. Серед гостей її закладів був покійний президент США Річард Ніксон і перший прем’єр-міністр Індії Джавахарлал Неру.

У позові йдеться, що засновник ресторану Кундан Лал Гуджрал створив страву в 30-х роках минулого століття, коли ресторан тільки відкрився в Пешаварі, ще до переїзду до Делі.

Відповідачем у справі виступає мережа-конкурент Daryaganj (Дар’ягандж). Її звинувачують у неправдивому твердженні, що вона винайшла цю страву, а також дал-махані — ще одну популярну страву із сочевиці, яку також готують із маслом та вершками.

Сім’я Гуджрал вимагає відшкодування збитків у розмірі 240 000 доларів. Вона ще стверджує, що Daryaganj скопіював вебсайт Moti Mahal та дизайн його ресторанів.

[Моніш Гуджрал, співвласник Moti Mahal]:

«Ми нікому не дамо відібрати нашу спадщину, зазіхати на наш бренд чи наші гасла. Ми не дозволимо нікому асоціювати з нами свої бренди та створювати плутанину в суспільстві. Ми називаємо це чорною конкуренцією».

Daryaganj відкрився у 2019 році. Його власник стверджує, що його покійний родич Кундан Лал Джаггі в партнерстві із сім’єю Гуджрал відкрив ресторан у Делі в 1947 році, і що цю страву винайшов саме він. Це дає йому право називатися творцем курячого карі.

Суперечка привернула увагу всієї країни. Індійські телекомпанії транслюють сюжети про історію цієї страви, а в соціальних мережах вирують дебати.

Дехто вважає, що у винаході страви жоден ресторан участі не брав.

[жителька Нью-Делі]:

«Страва прийшла з полів Пенджабу, і це не винахід цих двох ресторанів. Вона прийшла звідкись із глибин Пенджабу, де якась прапрабабуся готувала її з помідорами та часником. Ох, у мене зараз слина тече. Цю страву люблять усі».

Карі готують із курки з томатним соусом, вершками та маслом. Воно посіло 43 місце у списку «найкращих страв світу» за версією TasteAtlas. В опитуванні брало участь майже 400 000 осіб.

Наступне засідання суду пройде в травні.
Коротке посилання на цю сторінку:

Два індійські ресторани судяться через куряче каріМузикант зіграв на вертикальному фортепіано просто в небі2400 троянд різних сортів привезли на виставку в ІндіїЛюди в Токіо поспішають помилуватися цвітінням сакури напередодні дощівДодав життєрадісності в мистецтво: виставка картин Франса Галса відкрилася в АмстердаміВ Італії вимирають газетні кіоскиБоснійські майстри прикрашають великодні яйця розписом та навіть підковамиБез інтернету та зв’язку: на Балі відзначили День тишіВікінги повернулися: на Шетландських островах урочисто спалили дракарФестиваль «Звуки цвітіння» починається в Ботанічних садах К’ю в Лондоні

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: